- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (91 opinii)
- 2 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (69 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
Catering na święta? To coraz popularniejsze rozwiązanie
Święta Bożego Narodzenia wielu z nas kojarzą się nie tylko z rodzinną atmosferą, suto zastawionym stołem i miłymi prezentami, lecz także z mnóstwem pracy, jaka jest do wykonania w poprzedzających je dniach. W dobie poszukiwania spokoju ducha coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z samodzielnego gotowania na rzecz zamówienia na wigilię gotowych posiłków. Przyglądamy się temu rozwiązaniu i szukamy ciekawych pomysłów. Tym razem sprawdziliśmy propozycje wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów.
Zamów świąteczne jedzenie do domu - dużo ofert
- Ostatnie dni przed świętami to zawsze bieganina i popłoch - przyznaje Justyna z Gdańska. - Co prawda w tym roku pracuję zdalnie, ale przecież i tak muszę wykonać swoje obowiązki służbowe, więc w porównaniu z zeszłymi latami oszczędzam tylko na dojeździe do pracy i do domu. W tym roku wszystko jest trudniejsze logistycznie i ostatnio stwierdziliśmy z mężem, że gdyby nie dzieci i nasi rodzice, to pewnie odpuścilibyśmy sobie organizację jako takich świąt. Jesteśmy po prostu zmęczeni.
Chociaż sklepy spożywcze działają tak jak zwykle lub nawet dłużej, a prezenty możemy kupić przez internet, i tak mamy przed sobą sporą listę zadań. Czy jedyną szansą, aby sobie w tym ulżyć, jest całkowita rezygnacja z przygotowania wigilii?
Zamów świąteczne potrawy do domu
Jeśli nie mamy możliwości albo ochoty, aby samodzielnie piec, gotować i smażyć, z odsieczą przychodzą nam firmy oferujące catering świąteczny. To opcja zwłaszcza dla tych, którzy zamierzają wyprawić wigilijną kolację w większym gronie. Restauracji w Trójmieście, które oferują świąteczne menu, jest coraz więcej, a my wybraliśmy kilka, które już teraz proponują takie rozwiązanie.
Zespół Restauracji Fino i Osterii Fino przygotowuje zarówno wigilijne menu degustacyjne dostępne już od początku grudnia, jak i ofertę na domowe święta. Posiłki w cateringu wigilijnym mogą być zamówione do 20 grudnia, a dostarczenie planowane jest na dzień przed Wigilią. Można również zamówić posiłki w słoikach, a także wino i vouchery do wykorzystania na przyszły rok jako pomysły na prezenty. Jak zapewnia Jacek Koprowski, szef kuchni i właściciel Fino, wszystko przygotowane jest w oparciu o przepisy domowe z akcentem nowoczesności: dostępna jest nie tylko oferta menu mięsnego, lecz także całkowicie wegańska. W wariancie wegańskim znajdziemy m.in. sałatkę jarzynową czy bigos z prawdziwkami.
Catering świąteczny do domu i dla firm oferuje także restauracja Azzurro. Do 15 grudnia włącznie możemy zamawiać specjały, które w przeddzień Wigilii odbierzemy osobiście. W menu są zarówno ryby i mięsa, jak i zupy, pierogi czy ciasta.
Restauracja Bulaj przygotowuje z kolei catering świąteczny w formie boxów i zamówień indywidualnych. W skład każdego z trzech boxów do wyboru wchodzą przekąski i dania główne do odgrzania - bazując na nich, można urządzić wigilię nawet dla kilku osób. Można również poprosić o przygotowanie poszczególnych dań. W ofercie lokalu znajdują się zupy (barszcz lub zupa grzybowa), dania rybne na zimno i do odgrzania, dania wigilijne na zimno i do podgrzania oraz ciasta. Zamówienia można składać do 19 grudnia, a odebrać 23 grudnia do godziny 20:00.
Do 20 grudnia można zamówić potrawy z sopockiej restauracji Petit Paris. To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na spróbowanie potraw świątecznych w niestandardowej wersji. W ofercie znajdują się m.in. sałatka jarzynowa z jajkami przepiórki, ostrygi "fine de Claire n.2" i "Perle Blanche n.2", pasztet Petit Paris z sosem cumberland czy pieczona w całości gęś z kasztanami. Zamówienia będzie można odebrać w przeddzień Wigilii w godzinach 12-20.
O potrawach na święta nie zapomniała też restauracja Filharmonia. W ofercie garmażu świątecznego znajdziemy wszystko, czego potrzeba na wigilijny stół. Poza mnóstwem tradycyjnych potraw do wyboru, możemy stamtąd zamówić także pozycje premium. Są to: halibut w sosie winogronowym, peklowana gicz jagnięca faszerowana gęsimi żołądkami, plater owoców morza w formie koktajlowej oraz deska kaszubskich serów własnej produkcji. Dowóz i odbiór zamówień możliwe są zarówno 23, jak i 24 grudnia.
W Wigilię odbierzemy też jedzenie zamówione w Restauracji Kubicki. Oferta świątecznych dań na spotkania rodzinne i firmowe obejmuje garmaż świąteczny i słodkości. Również restauracja TYGLE zrealizuje odbiór do godziny 13:00 w ten szczególny dzień roku. Menu świąteczne z tego lokalu jak zawsze zawiera propozycje zarówno dla wegan, jak i dla zapalonych mięsożerców. W ofercie są m.in. pasztet wegański, filety rybne, schab i golonka, a także pieczywo i ciasta.
Na ten szczególny czas teksańsko-meksykańska restauracja TexMex wraca z kuchnią do Polski i przygotowuje catering świąteczny w tradycyjnej odsłonie. Spośród ciekawych propozycji sopockiego lokalu zamówić można choćby śledzie z chilli i rodzynkami, galantynę z kurczaka z omletem warzywnym, pierogi dyniowe lub poliki wieprzowe duszone w winie porto z rodzynkami.
Pierogi, ciasta i całe kolacje
Jeśli nadal nie znajdziemy tego, co chcemy zjeść w tegoroczne święta, zajrzyjmy do Ogłoszeń. Znajdziemy tam zarówno propozycje na całość świątecznego cateringu, jak w przypadku Kaizen Kitchen czy oferty dostosowywanej całkowicie do klienta, z dowozem w przypadku zamówienia powyżej 200 złotych. W sekcji ogłoszeń znajdziemy także mnóstwo ofert od podmiotów specjalizujących się w konkretnych daniach, takich jak pierogi i paszteciki czy ryby wędzone.
Wciąż także rozwiązaniem może być zamawianie jedzenia na wynos.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (105) ponad 10 zablokowanych
-
2020-12-01 22:59
minimum 4 porcje
jak jestem samotna/samotny, lub tylko para do wigilii, to myśle o kateringu żeby nie robić blachy ciasta pasztetu itp. dla garstki ludzi. a tu tymczasem:min.4 porcje. nie warto. jak ugotuje w domu, to wiem co jem. i wiem, ze świeże i czysto przygotowane
- 13 1
-
2020-12-01 23:33
Sopocki Mlyn (2)
... to gwarancja smacznych dan swiatecznych i rozsadnych cen. Od paru lat korzystam i jestem zadowolony
- 0 7
-
2020-12-02 18:04
Fu
- 2 0
-
2020-12-02 23:04
Jasiu, pracodawca zlecił Ci to napisać??
- 0 2
-
2020-12-01 23:35
(1)
Mnie to dziwi, że właściciele knajp płaczą, że nie ma hajsu, pomijam fakt, że sezon turystyczny był dla nich fantastyczny. Chodzi o to, że ludzie też nieco zubozali przez pandemię, a sprzedaż na wynos jest o wiele tańsza, bo nie pochłania takiej obsady ludzi. Niepotrzebny kelner, barman, zmywak. A ceny stoją w miejscu. Nie widzę tu żadnej logiki w zarządzaniu.
- 20 2
-
2020-12-02 22:35
Ale tu teraz nie chodzi o pomoc restauracjom tylko o cateringu świątecznym z którego ludzie korzystali już wcześniej
- 0 1
-
2020-12-02 01:05
Moje Miejsce
Polecam ofertę restauracji Moje Miejsce
Kolejny rok skorzystam.Pysznie !!!- 1 5
-
2020-12-02 06:03
Czy resteuracyjne zestawy Degustacjyjne zdadzą egzaminy na świątecznym stole?
- 1 2
-
2020-12-02 06:48
opcja dla leniwych (4)
opcja dla leniwych, ale takich nie braknie w naszym spolecznstwie, co to za problem kupic skladniki i przygotowac samemu, kawalek miesa, ryby, bigosu czy innych pysznosci
wystarczy chec a nawet jak sie nie uda to ogrom satysfakcji a nie przeplacanie- 4 10
-
2020-12-02 22:38
Ale pozwól każdemu decydować za siebie i nie wyzywaj ludzi od leni. Nie będę gotowała dla jednej osoby, bo to się zupełnie nie opłaca
- 1 0
-
2020-12-03 20:21
(2)
ubrania też sam sobie szyjesz? nie? a co to za problem kupić trochę materiału i szyć?
" a nawet jak sie nie uda to ogrom satysfakcji a nie przeplacanie" ogrom satysfakcji z nieudanego jedzenia? lol.- 1 1
-
2020-12-03 20:46
(1)
Ubranie kupuję i noszę w całości a zrobić małe ilości jedzenia to nie takie proste, zamiast blachy pasztetu potrzebuję tylko jego kawałek, zrozumiałeś? Głupi ten twój post:(
- 0 1
-
2020-12-04 08:09
nie zrozumiałaś, bywa.
- 0 0
-
2020-12-02 12:01
to ja może trochę inaczej
polecam śledzie własnej roboty:
- śledź z cebulką drobno krojoną i olejem lnianym
- śledź z gruszką w kostkę i dressingiem na bazie cydru
- śledź w sosie chrzanowym z dodatkiem whisky- 2 2
-
2020-12-02 14:14
Jak za darmo
Zamawiam bo wyczułem okazje barszczyk litr za jedyne 55 pln i kilka mono porcji po 50 gram
Widziałem już kolejki po odbiór tych cateringów wiec radzę się pospieszyć z zamówieniami hohoho- 11 1
-
2020-12-02 16:19
Marketing
Szkoda że większości te pierogi w sklepie z napisem z mięsem nie mają nic wspólnego. Farsz wg mnie to zwykle podroby czy wątróbki zmielone i dobrze doprawione i tak że wszystkim. Ceny już idą galopująco w górę jak się kupuje stałe produkty to widać tam 10 gr tam 20 gr i tak dalej. Dodatkowo przestawia się marketingowo produkty na półce by przed świętami szukać danego produktu a zanim się go znajdzie zawsze coś innego się wrzuci do kosza. Niestety mamy brutalny marketing by jak najwięcej ubyło nam z portfela. Jak mówią w promocji najlepsze g*wna się sprzedają.
- 7 0
-
2020-12-02 18:18
Domowo (3)
Ja tam wolę tradycyjnie, ale po swojemu przyrządzone przez siebie: pierogi z makiem, pierogi z kapustą i pieczarkami, uszka do barszczu, sałatka ze śledziem i burakiem oraz wyborny piernik. Resztę potraw zrobi moja rodzinka. Prawdopodobnie trochę czasu mi to zajmie, ale smak będzie obłędny. Wolę to, niż kupowane, ale każdy ma inny gust.
- 4 2
-
2020-12-02 18:51
Pierogi z makiem? (1)
Pierwsze słyszę.
- 3 0
-
2020-12-03 20:25
pewnie jakaś kolejna kresowa mamałyga
- 0 1
-
2020-12-03 20:48
Jasne, ale nie wtedy kiedy całe święta spędza się samej... też zawsze robiłam ja i rodzina, ale teraz jestem sama i tak mi taniej i wygodniej
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.