- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Catering na święta? To coraz popularniejsze rozwiązanie
Święta Bożego Narodzenia wielu z nas kojarzą się nie tylko z rodzinną atmosferą, suto zastawionym stołem i miłymi prezentami, lecz także z mnóstwem pracy, jaka jest do wykonania w poprzedzających je dniach. W dobie poszukiwania spokoju ducha coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z samodzielnego gotowania na rzecz zamówienia na wigilię gotowych posiłków. Przyglądamy się temu rozwiązaniu i szukamy ciekawych pomysłów. Tym razem sprawdziliśmy propozycje wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów.
Zamów świąteczne jedzenie do domu - dużo ofert
- Ostatnie dni przed świętami to zawsze bieganina i popłoch - przyznaje Justyna z Gdańska. - Co prawda w tym roku pracuję zdalnie, ale przecież i tak muszę wykonać swoje obowiązki służbowe, więc w porównaniu z zeszłymi latami oszczędzam tylko na dojeździe do pracy i do domu. W tym roku wszystko jest trudniejsze logistycznie i ostatnio stwierdziliśmy z mężem, że gdyby nie dzieci i nasi rodzice, to pewnie odpuścilibyśmy sobie organizację jako takich świąt. Jesteśmy po prostu zmęczeni.
Chociaż sklepy spożywcze działają tak jak zwykle lub nawet dłużej, a prezenty możemy kupić przez internet, i tak mamy przed sobą sporą listę zadań. Czy jedyną szansą, aby sobie w tym ulżyć, jest całkowita rezygnacja z przygotowania wigilii?
Zamów świąteczne potrawy do domu
Jeśli nie mamy możliwości albo ochoty, aby samodzielnie piec, gotować i smażyć, z odsieczą przychodzą nam firmy oferujące catering świąteczny. To opcja zwłaszcza dla tych, którzy zamierzają wyprawić wigilijną kolację w większym gronie. Restauracji w Trójmieście, które oferują świąteczne menu, jest coraz więcej, a my wybraliśmy kilka, które już teraz proponują takie rozwiązanie.
Zespół Restauracji Fino i Osterii Fino przygotowuje zarówno wigilijne menu degustacyjne dostępne już od początku grudnia, jak i ofertę na domowe święta. Posiłki w cateringu wigilijnym mogą być zamówione do 20 grudnia, a dostarczenie planowane jest na dzień przed Wigilią. Można również zamówić posiłki w słoikach, a także wino i vouchery do wykorzystania na przyszły rok jako pomysły na prezenty. Jak zapewnia Jacek Koprowski, szef kuchni i właściciel Fino, wszystko przygotowane jest w oparciu o przepisy domowe z akcentem nowoczesności: dostępna jest nie tylko oferta menu mięsnego, lecz także całkowicie wegańska. W wariancie wegańskim znajdziemy m.in. sałatkę jarzynową czy bigos z prawdziwkami.
Catering świąteczny do domu i dla firm oferuje także restauracja Azzurro. Do 15 grudnia włącznie możemy zamawiać specjały, które w przeddzień Wigilii odbierzemy osobiście. W menu są zarówno ryby i mięsa, jak i zupy, pierogi czy ciasta.
Restauracja Bulaj przygotowuje z kolei catering świąteczny w formie boxów i zamówień indywidualnych. W skład każdego z trzech boxów do wyboru wchodzą przekąski i dania główne do odgrzania - bazując na nich, można urządzić wigilię nawet dla kilku osób. Można również poprosić o przygotowanie poszczególnych dań. W ofercie lokalu znajdują się zupy (barszcz lub zupa grzybowa), dania rybne na zimno i do odgrzania, dania wigilijne na zimno i do podgrzania oraz ciasta. Zamówienia można składać do 19 grudnia, a odebrać 23 grudnia do godziny 20:00.
Do 20 grudnia można zamówić potrawy z sopockiej restauracji Petit Paris. To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na spróbowanie potraw świątecznych w niestandardowej wersji. W ofercie znajdują się m.in. sałatka jarzynowa z jajkami przepiórki, ostrygi "fine de Claire n.2" i "Perle Blanche n.2", pasztet Petit Paris z sosem cumberland czy pieczona w całości gęś z kasztanami. Zamówienia będzie można odebrać w przeddzień Wigilii w godzinach 12-20.
O potrawach na święta nie zapomniała też restauracja Filharmonia. W ofercie garmażu świątecznego znajdziemy wszystko, czego potrzeba na wigilijny stół. Poza mnóstwem tradycyjnych potraw do wyboru, możemy stamtąd zamówić także pozycje premium. Są to: halibut w sosie winogronowym, peklowana gicz jagnięca faszerowana gęsimi żołądkami, plater owoców morza w formie koktajlowej oraz deska kaszubskich serów własnej produkcji. Dowóz i odbiór zamówień możliwe są zarówno 23, jak i 24 grudnia.
W Wigilię odbierzemy też jedzenie zamówione w Restauracji Kubicki. Oferta świątecznych dań na spotkania rodzinne i firmowe obejmuje garmaż świąteczny i słodkości. Również restauracja TYGLE zrealizuje odbiór do godziny 13:00 w ten szczególny dzień roku. Menu świąteczne z tego lokalu jak zawsze zawiera propozycje zarówno dla wegan, jak i dla zapalonych mięsożerców. W ofercie są m.in. pasztet wegański, filety rybne, schab i golonka, a także pieczywo i ciasta.
Na ten szczególny czas teksańsko-meksykańska restauracja TexMex wraca z kuchnią do Polski i przygotowuje catering świąteczny w tradycyjnej odsłonie. Spośród ciekawych propozycji sopockiego lokalu zamówić można choćby śledzie z chilli i rodzynkami, galantynę z kurczaka z omletem warzywnym, pierogi dyniowe lub poliki wieprzowe duszone w winie porto z rodzynkami.
Pierogi, ciasta i całe kolacje
Jeśli nadal nie znajdziemy tego, co chcemy zjeść w tegoroczne święta, zajrzyjmy do Ogłoszeń. Znajdziemy tam zarówno propozycje na całość świątecznego cateringu, jak w przypadku Kaizen Kitchen czy oferty dostosowywanej całkowicie do klienta, z dowozem w przypadku zamówienia powyżej 200 złotych. W sekcji ogłoszeń znajdziemy także mnóstwo ofert od podmiotów specjalizujących się w konkretnych daniach, takich jak pierogi i paszteciki czy ryby wędzone.
Wciąż także rozwiązaniem może być zamawianie jedzenia na wynos.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (105) ponad 10 zablokowanych
-
2020-12-02 20:07
Nie wyobrażam sobie rodzinnej kolacji
z daniami których samemu się nie zrobiło. Wolałbym zrobić prostsze potrawy ale własnymi rękoma
- 4 3
-
2020-12-03 07:28
(1)
Nawet jeśli bym zamawiała to coś tradycyjnego a nie jakieś fiku miku z camembertem. Menu jest dla mnie nie zrozumiałe
- 3 1
-
2020-12-03 20:20
a co jest tradycyjnego w prl-owskim karpiu?
- 0 0
-
2020-12-03 08:36
Koniecznie należy robić samemu, naturalne składniki, sprawdzone produkty
Niestety to co proponuja to sa opcje zbyt drogie jak dla przecietnego polaka- 0 2
-
2020-12-03 11:08
DROGO !!1
nie muszę kupować .Rozumiem podejście restauratorów...ale ludzie maja coraz mniej pieniędzy a oni własnie strzelają sobie takimi cenami w kolano. Ostatnio byłem w kwiaciarni....wiem ze ruch mały ale kwiaty podrożały ostatnio o 25% wiec chyba beda kupował juz w Biedronce...cóz nie stać mnie by co tydzień wydawać 40 zł na mały bukiet dla zony
- 0 0
-
2020-12-03 13:26
Gfd
Nie ma jak wyjazd do hotelu ,rano narty popołudniu relaksik w spa wieczorem kolacyjka podana !!!To są święta a nie latanie po spożywczakach i robota w kuchni od rana ,alternatywnie wieczór w towarzystwie ciotek wspominających setny raz te same rzeczy.
- 4 0
-
2020-12-03 15:04
A z Maka albo PizzyHut nic nie ma?
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.