Świąteczny czas kojarzy się z rodzinną atmosferą, obdarowywaniem się prezentami, śpiewaniem kolęd i jedzeniem pysznych potraw. Zanim jednak można zasiąść przy suto zastawionym stole, ktoś wszystkie te dania musi przygotować. Tu z pomocą przychodzą restauratorzy, którzy w świątecznych ofertach proponują szereg potraw: od tradycyjnych po nowoczesne i wegańskie odsłony bożonarodzeniowych smaków. Coraz więcej osób, chcąc w spokoju cieszyć się atmosferą świąt, wspomaga samodzielne gotowanie lub całkowicie z niego rezygnuje na rzecz zamawiania dań. Przyjrzeliśmy się propozycjom wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów.
Zamów świąteczne jedzenie do domu
Pierogi do domu
Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez pierogów. Obojętnie, czy stanowią osobne danie, czy dodatek, jak malutkie uszka do czerwonego barszczu, pierogi są jedną z najpopularniejszych świątecznych potraw. W tradycyjnym wydaniu zamówimy je m.in. w gdańskiej Starej Pierogarni. W Gdańsku już piąty rok z rzędu przyjmuje zamówienia na dania wigilijne i świąteczne. W ofercie lepione ręcznie pierogi: z kapustą i grzybami leśnymi (25 zł/0,5 kg), z prawdziwkami (45 zł/0,5 kg), z gęsiną i świeżymi malinami (35 zł/0,5 kg), ze świeżym łososiem i koperkiem (35 zł/0,5 kg) oraz ruskie postne/wege (25 zł/0,5 kg), a także inne dania świąteczne i wigilijne. Zamówienia można składać do 18.12, odbiór 23.12.
Pierogarnia Babcine Smaki na Boże Narodzenie przygotowuje pierogi z twarogiem, ruskie, ze szpinakiem i serem feta, z kapustą i grzybami oraz z mięsem. Wszystkie w cenie 31 zł za kilogram. Zamówienia można składać online do 11.12. Odbiór osobisty 23.12 w godz. 10-18 lub 24.12 w godz. 9-14. Istnieje również możliwość zamówienia z dostawą, rozwozy realizowane będą 23.12.
Stara Pierogarnia
mat. prasowe
Również w Sopockim Młynie zamówimy tradycyjne pierogi: mięsne wieprzowo-wołowe, z okrasą z boczku i cebuli (58 zł/kg), ruskie (50 zł/kg), warzywne (48 zł/kg), z kapustą i grzybami (52 zł/kg) oraz uszka z grzybami (80 zł/kg). Zamówienia przyjmowane są osobiście i telefonicznie do 17.12 o godz. 17, a odbiór realizowany będzie 23.12 w godz. 9-20 i 24.12 w godz. 8-12.
Jeśli zaś mamy ochotę rozsmakować się w mniej tradycyjnych dla polskiej kuchni smakach, to warto przyjrzeć się propozycjom Familia Bistro. Restauracja przygotowuje bowiem pierogi w wileńskiej odsłonie: duże, pieczone kibiny wyrabiane z kruchego ciasta. Zamawiać można porcje liczące min. 3 sztuki (1 szt. to ok. 200 g). Wśród smaków dominują te wytrawne, m.in.: z dorszem, cebulką i jabłkiem (12 zł/szt.), z łososiem wędzonym na ciepło, szpinakiem, serem cheddar i papryczką jalapenio (12 zł/szt.), z baraniną (12 zł/szt.), z gęsią, marchewką, cebulką i kaszą gryczaną (12 zł/szt.), z kaczką marynowaną w białym winie z żurawiną (12 zł/szt.) czy z mięsem wieprzowym i suszoną śliwką (9 zł/szt.), ale kibiny przygotowywane są również na słodko: z truskawką, adwokatem, krakersem i twarogiem (9 zł/szt.) oraz à la makowiec - z makiem, miodem i siekanymi orzechami (10 zł/szt.).
Jeśli jednak chcemy pozostać wierni tradycji, restauracja oferuje również tradycyjne polskie pierogi do gotowania, które sprzedawane są jako produkt mrożony. Wybierać można spośród pierogów: z kapustą i grzybami leśnymi suszonymi (2,50 zł/szt.), z ziemniakami, twarogiem i cebulą (2,30 zł/szt.), z kaczką (3,30 zł/szt.), kołdunów z wołowiną, majerankiem i czosnkiem według przepisu wileńskiego (1,10 zł/szt.) oraz uszek z grzybami leśnymi (1 zł/szt.). Zamówienia można składać osobiście lub mailowo do 19.12 do godz. 18. Odbiór świątecznego cateringu odbywać się będzie 23.12 do godz. 20.
Świąteczne potrawy w tradycyjnym wydaniu
Większość restauracji na święta przygotowuje catering złożony z tradycyjnych potraw, które śmiało mogą uzupełnić lub zastąpić te domowe. Restauracja hotelu Courtyard by Marriott Gdynia przygotowała ofertę, w której znajdziecie zupy (barszcz czerwony, grzybowa, krem z pieczonych buraków - od 35 do 65 zł/litr) i dania na ciepło, m.in. pieczona kaczka z jabłkami w całości (95 zł/2 kg), filet z karpia sauté z pieczarkami (15 zł/100 g), udko z gęsi konfitowane (15 zł/szt.) czy łazanki z kapustą zasmażaną (8 zł/100 g). Są też przekąski zimne m.in. śledzie w śmietanie, w oleju, korzenny z wędzoną śliwką (6,50 zł/100 g), tymbaliki (6-8 zł/100 g), łosoś w galarecie (15 zł/100 g) czy karp po żydowsku (12 zł/100 g) oraz wypieki (makowiec, sernik, jabłecznik, ciasto piernikowe, marchewkowe, babka pomarańczowa - od 45 zł za kg). Zamówienia można składać do 17 grudnia, odbiór dań w godz. 12-20 do 24 grudnia.
Oferta restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia
mat. prasowe
Zarówno mięsne, rybne, jak i wegańskie dania świąteczne przygotuje za nas i dla nas również bistro Tygle. Zamówimy tu m.in. baleron rzemieślniczy dojrzewający, wędzony ciepłym dymem (12 zł/100 g), kiełbasę rzemieślniczą wędzoną w aromacie jałowca (8 zł/100 g), soczystą szynkę świąteczną wędzoną dymem bukowym (12 zł/100 g), ale i ryby (filet z dorsza w sosie z warzyw korzeniowych, cebuli i pomidorów, filet z karpia smażony na maśle klarowanym, śledź w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno z szalotką i majerankiem - 12/14 zł/100 g). Restauracja przygotowuje także różne przetwory: konfitury, musztardę, chrzan oraz wypiekane na miejscu chleby. Każda potrawa przygotowywana jest wyłącznie z naturalnych składników. Zamówienia można składać online do 17.12 do godz. 22. Odbiór osobisty realizowany będzie na miejscu wyłącznie 23.12 w godz. 13-22.
Propozycje na święta od bistro Tygle
mat. prasowe
Dania dla wegetarian i wegan
Choć w trakcie Bożego Narodzenia na stołach króluje tradycja w postaci rybnych i mięsnych potraw, restauratorzy nie zapominają o wegetarianach i weganach i wśród propozycji świątecznego cateringu znajdziemy bezmięsne alternatywy. W ofercie Nie/mięsnego znajdziemy wigilijne rarytasy, takie jak: pasztet gryczano-grzybowy (25 zł/ok. 500 g), wege "ryba" po grecku (40 zł/kg) czy paszteciki wegańskie z farszem z zielonej soczewicy i czarnuszką (25 zł/10 szt.), a także produkty mrożone (np. pierogi z soczewicą i masłem orzechowym - 45 zł/25 szt.), smarowidła (wegański smalec ze śliwką, wegańska pasta rybna, hummus daktylowy i klasyczny - 14-30 zł) oraz wypieki (chleby i ciasta). Zamówienia przyjmowane są mailowo i telefonicznie do 20 grudnia. Odbiór osobisty 24.12 lub dowóz ustalony indywidualnie.
Propozycje od Nie/mięsnego na święta
mat. prasowe
Restauracje z kuchnią wege w Trójmieście
Jak co roku, również i w tym Atelier Smaku przyrządza wegańskie i bezglutenowe smakołyki na święta. W ofercie m.in. pierogi, uszka, nie-mięsne dania, pasztety, słodkości i jeszcze więcej. Odbiór na miejscu lub możliwa wysyłka paczek na terenie całej Polski. W przypadku wysyłki zamówienia przyjmowane są do 12.12, a z odbiorem osobistym do 19.12.
Catering deluxe - nowe wydanie tradycyjnych dań
Ci, którzy nawet podczas tradycyjnych świąt lubią zaszaleć i skosztować czegoś nietypowego, również mają w czym wybierać. W świątecznym menu słynącego z wykwintnej kuchni z francuskim twistem Petit Paris pojawiły się takie dania, jak: quiche lorraine, czyli gorąca tarta francuska (80 zł/porcja dla 6-8 osób), ratatouille (40 zł/400 g), terrina z foie gras z kaczki (65 zł/100 g). Są też ostrygi (15-20 zł/szt.) i tradycyjna francuska zupa cebulowa (35 zł/0,9 l).
Ci, którzy w święta szukają tradycyjnych polskich dań, także wybiorą tu coś dla siebie. Np. kaczkę faszerowaną po staropolsku z musem jabłkowym (10 zł/100 g), sałatkę jarzynową z jajkami przepiórki (28 zł/500 g), domowe pierogi z kapustą i grzybami lub kaczką (20-25 zł/5 szt.) czy dorsza po grecku (20 zł/200 g). Zamówienia można składać do 20 grudnia, odbiór własny 23 grudnia w godz. 12-20.
Petit Paris
mat. prasowe
Zobacz także: Wigilia firmowa w restauracji
Oferta restauracji Filharmonia
mat. prasowe