• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Cateringi na święta: tradycyjny, wege, deluxe i słodkości

Magda Mielke
9 grudnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (75)
Najnowszy artykuł na ten temat Co zrobić z choinką po świętach?
Przyjrzeliśmy się propozycjom wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów. Przyjrzeliśmy się propozycjom wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów.

Święta to nie tylko rodzinna atmosfera, wyjątkowe potrawy, Mikołaj, prezenty, choinka czy śpiewanie kolęd, ale i mnóstwo przygotowań. Pomóc w nich mogą restauratorzy, którzy jak co roku przygotowali oferty potraw do zamówienia na świąteczny stół - od tradycyjnych dań, przez wegetariańskie, wegańskie i deluxe, po słodkie wypieki. Oto najciekawsze propozycje cateringów świątecznych.



Zamów świąteczne jedzenie do domu


Smak tradycji



Zamawiasz jedzenie na święta?

Barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp, ryba po grecku, sałatka jarzynowa - są takie potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia i świątecznego stołu. Nie zabrakło ich również w cateringach świątecznych przygotowanych przez trójmiejskich restauratorów.

W ofercie My Place znajdziemy zarówno wigilijne potrawy, takie jak: barszcz, krokiety, ryba po grecku czy sałatka jarzynowa, jak i mięsa idealne na świąteczny obiad, m.in. kaczka w całości, rolada z boczku z zielonym pieprzem, kotlet de volaille. Są też propozycje vege: pasztet, śledzie z boczniaka i "ryba" po grecku. Zamówienia można składać do piątku 16.12, a odebrać 23.12 w godz. 12-21 oraz 24.12 do godz. 12.

Bogatą ofertę garmażu świątecznego proponuje restauracja Tabun. Zupy, pierogi, dania obiadowe do podania na ciepło, zimne zakąski, ryby i mięsa, sosy, dodatki i słodkości zamawiać można do 16.12 (odbiór 23.12 w godz. 12-19).

  • Świąteczna oferta restauracji My Place
  • Oferta restauracji Tabun
  • Oferta Borowej Ciotki
Do 19.12 można składać zamówienia na świąteczne dania od Borowej Ciotki. W ofercie m.in. karp smażony z cebulą karmelizowaną w domowym różowym winie, dorsz w sosie koperkowym, zrazy, de volaille, karkówka w sosie myśliwskim, pierogi, bigos i tradycyjne ciasta.

Tort piernikowy, domowe wypieki, wędliny i ryby z własnej wędzarni, a także wiele tradycyjnych potraw świątecznych znajdziemy w świątecznej ofercie Restauracji Polskie Smaki. Zamówienie można składać do 18.12.


Świąteczne potrawy w nowoczesnym wydaniu



Wigilijne dania w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie przygotuje restauracja Zafishowani. Poza takimi klasykami jak: barszcz, kompot z suszu, kapusta z grzybami, pierogi czy bigos, w ofercie cateringu znajdziemy też bardziej wyszukane propozycje. Są m.in. ryby: jesiotr wędzony na ciepło, pasta z wędzonego łososia i kawioru, pasztet rybny z anachois, tatar z łososia z kaparami i korniszonem, mięsa: wołowina po burgundzku, kiełbasa wołowa z dzikiem, pieczona kaczka z jabłkiem, rillet drobiowy z pistacjami wędzonymi oraz szynki (chrzanowa, gotowana, kopcona). Zamówienia będą przyjmowane do 16 grudnia.

Okiem dietetyka: ranking zdrowych wigilijnych potraw Okiem dietetyka: ranking zdrowych wigilijnych potraw
Oferta Fishermana Oferta Fishermana
Bigos rybny, sum w sosie rybnym, halibut gotowany na parze, tatar z pstrąga z marynowanymi grzybkami, smarowidło z kurczaka w majonezie szczypiorkowym - takie propozycje znajdziemy w świątecznej ofercie restauracji Fisherman z Sopotu. Zamówienia można składać do 20.12 (odbiór 23.12).

Również w menu restauracji Chmielna znajdują się nie tylko tradycyjne polskie potrawy, ale także kilka wyjątkowych propozycji stworzonych przez szefa kuchni Grzegorza Labudę.

W świątecznym menu słynącego z wykwintnej kuchni z francuskim twistem Petit Paris pojawiły się dania na ciepło (m.in. pieczona perliczka z kasztanami, kaczka po staropolsku, polędwica wołowa "Wellington", qouiche, kulebiak), pierogi domowe z kapustą i grzybami oraz z kaczką, przystawki zimne (pasztet z sosem cumberland, tradycyjny tatar z wołowiny, terrina z foie gras), zupy, sałaty i desery. Zamówienia można składać do 20.12, odbiór własny 23.12 w godz. 12-20.

Okiem dietetyka: TOP 5 zdrowych wigilijnych dań Okiem dietetyka: TOP 5 zdrowych wigilijnych dań

  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.

Dania dla wegan i wegetarian



Bezglutenową i wegańską ofertę świąteczną przygotowało Atelier Smaku. Znajdziemy w niej m.in. pierogi (np. z ciecierzycą, soczewicą lub tofu), pasztety (np. soczewicowo-grzybowy, grochowo-warzywny, sojowo-pieczarkowy), pasty (nie-makrelowa, nie-pasztetowa i nie-metka), a ponadto chleby i słodkie wypieki.

Wigilijne rarytasy w wersji wege proponuje też Nie/mięsny. W ofercie m.in. wegański bigos, pasztet wegański, paszteciki z wege farszem, pierogi z soczewicą i masłem orzechowym, smalec wegański ze śliwką czy pasta bezrybna. Zamówienia można składać do 20.12. Odbiory 23.12 (15-20) i 24.12 (10-13).

  • W ofercie Nie/mięsnego znajdziemy sporo wegetariańskich i wegańskich potraw.
  • Oferta Atelier Smaku

Pierniki, makowce, serniki i inne słodkości



Bożonarodzeniowy stół to nie tylko barszcz z uszkami, karp, śledź czy bigos, ale też słodkie wypieki. Makowce, serniki, pierniki i świąteczne torty - wszystkie te ciasta znajdziecie w świątecznej ofercie trójmiejskich kawiarni i cukierni.

  • Świąteczne wypieki od Umam.
  • Świąteczne wypieki od Umam.
  • Świąteczne wypieki od Umam.
Umam na Boże Narodzenie proponuje długo dojrzewający i mocno aromatyczny piernik z dodatkiem fig, moreli, orzechów oraz czekoladowo-śliwkowych powideł, oblany polewą z mlecznej czekolady i masła. Zamówić można także struclę makową - maślane ciasto drożdżowe przeplatane aromatycznym makiem z dodatkiem bakalii i kremowej śmietanki, udekorowane lukrem i posypane bakaliami, a także tort makowo-bezowy z czekoladowym musem i sporą dawką bourbona. Całość pokrywa błyszcząca, czekoladowa glazura i kawałki czekolady. Zamówienia można składać do 20 grudnia.

Polecane cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Tylko do 13 grudnia można składać zamówienia w cukierni Baccate. W świątecznej ofercie znalazły się m.in. pieczony sernik z żurawiną, tarta czekoladowo-pomarańczowa, piernik staropolski, ciasto miodowe z prażonymi jabłkami, babka pistacjowa czy tort makowy.

  • Święteczna oferta Baccate
  • Słodkości od Le delice.
Cukiernia Le Delice na święta proponuje desery: tort eklerowy karpatka, sernik baskijski, francuską roladę Buche de Noel i zestaw niepierogów, czyli ciasteczek inspirowanych tortem "czarny las" oraz wypieki: stollen, czyli niemiecka strucla z marcepanem, włoska babka panattone, makowiec, świąteczne brownie.

A może nieco "lżejsze" i zdrowsze święta? Nie-cukiernia Fit Cake proponuje świąteczne ciasta bez glutenu i bez cukru. Ponadto w ofercie znaleźć można propozycje wypieków wegańskich, keto oraz bez laktozy. Są wariacje na temat tradycyjnych, świątecznych ciast m.in.: wegański piernik, torcik makowy z orange curd, sernik z musem pierniczkowym, makowiec japoński czy makosernik, a także inne lubiane ciasta jak: "malinowa chmurka", torcik a'la Oreo, keto tiramisu, rafaello czy wuzetka. Wszystko z certyfikowanej kuchni bezglutenowej oraz bez cukru.

Więcej ofert świątecznych wypieków, potraw wigilijnych czy dań na uroczysty obiad znajdziecie w naszym serwisie ogłoszeń.

  • Świąteczne wypieki Fit Cake.
  • Świąteczne wypieki Fit Cake.

Miejsca

Opinie (75) ponad 10 zablokowanych

  • (8)

    Lewaki z tym wege wchodzą wszędzie z buciorami. Wara wam od naszych Świąt

    • 28 39

    • Pani Genowefo. Popieram! Jak można w ogóle rozpatrywać wege Wigilię? Zamach na tradycję. :)

      • 14 14

    • Vege śledź :)

      Z drewna wystrugany?

      • 10 12

    • Ale co, lewackie komando Ci wpada na chatę w Wigilię i wyrywa widelec z karpiem?

      • 22 3

    • o nie, ktoś lubi jeść coś innego niż genowefa! :(

      • 17 3

    • Będzie zawał?

      • 2 0

    • Na wigilię jadam samo mięso

      Jak wszyscy prawdziwi Polacy i Katolicy!

      • 2 1

    • Co ciekawe Bóg według Księgi Rodzaju stworzył ludzi jako wegetarian

      Rozdział 1, wiersze 29-31:
      "I rzekł Bóg: «Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem. A dla wszelkiego zwierzęcia polnego i dla wszelkiego ptactwa w powietrzu, i dla wszystkiego, co się porusza po ziemi i ma w sobie pierwiastek życia, będzie pokarmem wszelka trawa zielona». I stało się tak. A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre."

      • 1 0

    • Jestem wege

      Wierząca i praktykująca, choć kooordopla raczej fanką nie jestem. Masz z tym jakiś problem? Jedno drugiemu przeczy? Wśród prawaków jest sporo wegetarian.

      • 0 0

  • (4)

    Za litr barszczu 35 zł???Przecież koncentrat to koszt 5 zł plus warzywa i kawałek mięsa...ryba po grecku 60zł...szaleństwo.Robimy wszystko samemu i za 70% tych cen.

    • 41 12

    • za 70%? (1)

      ja robię za 5% wartości. barszcz z torebki, pierogi mrożone z biedry, mięcho z wyprzedaży za 25% wartości

      • 13 6

      • Zgadza się wychodzi max 9 zł za barszcz dla 3 osobowej rodziny...ta marża 350% to jakiś odlot...

        • 11 2

    • Koncentrat i mięso w wigilijnym barszczu? (1)

      Nie zazdroszczę twoim gościom.

      • 5 2

      • Kto mówi o gościach - taniej wyjdzie iść w gości

        • 3 0

  • O, tak (1)

    ten tzw. świąteczny catering to wspaniała rzecz, ale chyba tylko dla milionerów! Ceny są już nie tylko z Księżyca, ale chyba z Alfa Centauri.

    • 58 8

    • Przestańcie

      wreszcie robić ludziom wodę z mózgu! Ten catering jest tylko dla frajerów z kasą. Wyłącznie dla frajerów!

      • 22 9

  • (5)

    Cenowy odlot...halibut 210zł,kaczka 180zł...przy średniej pensji Polaka 2700zł na rękę życzę powodzenia.

    • 66 10

    • (4)

      Też życzę powodzenia że względu sztucznego pompowania cen .... inflacja 20% a ceny w górę 70% .... typowy dla januszy biznesu .....

      • 10 1

      • W Trójmieście średnia to 16.000 zł netto (3)

        • 0 10

        • Jeśli już podajesz jakieś dane, to bądź rzetelny nieuku.

          Prawidłowa wartość to 18.374 zł netto.

          • 0 2

        • (1)

          Na 10 osób...

          • 1 1

          • Średnia wynagrodzenia

            2700 zł netto będziesz nial od 1 stycznia i będzie to minimalną krajowa

            • 1 0

  • Zrobie RYŻ.

    Na biało,zółto i czerwono. i styka na tyle nas stac. i kompot z ryżu dla odmiany i popitki

    • 9 15

  • Litr barszczu za 35 PLN (6)

    Gdzie przygotowanie garnka 4l kosztuje w porywach 20 PLN brutto (mięso, buraki, przyprawy). xD I do tego de volaille (jeden waży ok. 100 gram) za 180 PLN/kg. Czyli dla 10 osobowej wigilii to już koszt ponad 500 PLN, a dopiero zacząłem wybierać. :D

    • 26 17

    • Taka skrupulatność, a wziąłeś pod uwagę jedynie część kosztu, poza składnikami zupy, powinieneś był doliczyć jeszcze: wodę, gaz/prąd na ugotowanie, zmywanie (woda+detergent+prąd jeśli to zmywarka), koszta pracownicze, bo ktoś to przygotowuje. I skoro mamy już koszt, to teraz trzeba jeszcze doliczyć marżę, wszak w handlu nie chodzi przecież o to, aby sprzedawać po cenie kosztu, ale o to, aby zarobić. Oczywiście, część cen takiego cateringu zapewne jest wygórowana i nieadekwatna do jakości, jak wszędzie, ale nie da się tego zmierzyć sposobem zaproponowanym przez Ciebie - koszt gotowej potrawy to nie tylko cena, jaką trzeba zapłacić za produkty spożywcze potrzebne do jej przygotowania.

      • 33 8

    • (1)

      I to jest właśnie wybór. Robisz sam taniej lub bulisz żeby ktoś podał ci gotowe.

      • 35 1

      • Dokładnie w tym rzecz, dlatego nie ma sensu przeliczać ceny cateringu wyłącznie na cenę produktów. Płacimy nie tylko za sam towar, ale za całą usługę jego wytworzenia - gotowanie i pieczenie wymaga zużycia mediów, pracownikom trzeba zapłacić, przecież ktoś to przygotował i otrzyma za to wynagrodzenie. Niestety u niektórych wciąż pokutuje myślenie z serii, "jakim trzeba być frajerem, żeby za jedną kawę w kawiarni zapłacić 8 zł, skoro w markecie mogę mieć za tyle małą paczkę".

        • 21 2

    • caly dzien roboty, zeby 15 zł zaoszczedzić xDDDDD

      zrozum trepie, że nie każdy tyra za minimalną krajową, żeby spędzać cały weekend nad garami w celu zaoszczedznia kilkuset złotych.

      • 9 7

    • w wigilijnym barszczu nie ma mięsa

      • 2 1

    • Dolicz do tego koszt dojazdu na zakupy, prąd lub gaz, który zużyjesz i swój czas to cena zaczyna wyglądać inaczej.

      • 2 1

  • Ale mi sie zamarzyl barszcz z uszkami, po zobaczeniu tego zdjecia. Mmm. Jeszcze 2 tygodnie.

    • 19 1

  • Na wstępie przepraszam że używam tej formuły ale muszę : Kyrje elejson . (1)

    • 20 7

    • OK, ale co po wstępie?

      • 3 0

  • Jak w przyszłym roku restauracje będą padać jedna po drugiej to będę tańczył kankana.

    Słoik barszczu 30-35 zł?

    • 34 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane