- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (52 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (74 opinie)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (154 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Cateringi na święta: tradycyjny, wege, deluxe i słodkości
Święta to nie tylko rodzinna atmosfera, wyjątkowe potrawy, Mikołaj, prezenty, choinka czy śpiewanie kolęd, ale i mnóstwo przygotowań. Pomóc w nich mogą restauratorzy, którzy jak co roku przygotowali oferty potraw do zamówienia na świąteczny stół - od tradycyjnych dań, przez wegetariańskie, wegańskie i deluxe, po słodkie wypieki. Oto najciekawsze propozycje cateringów świątecznych.
Zamów świąteczne jedzenie do domu
Smak tradycji
W ofercie My Place znajdziemy zarówno wigilijne potrawy, takie jak: barszcz, krokiety, ryba po grecku czy sałatka jarzynowa, jak i mięsa idealne na świąteczny obiad, m.in. kaczka w całości, rolada z boczku z zielonym pieprzem, kotlet de volaille. Są też propozycje vege: pasztet, śledzie z boczniaka i "ryba" po grecku. Zamówienia można składać do piątku 16.12, a odebrać 23.12 w godz. 12-21 oraz 24.12 do godz. 12.
Bogatą ofertę garmażu świątecznego proponuje restauracja Tabun. Zupy, pierogi, dania obiadowe do podania na ciepło, zimne zakąski, ryby i mięsa, sosy, dodatki i słodkości zamawiać można do 16.12 (odbiór 23.12 w godz. 12-19).
Do 19.12 można składać zamówienia na świąteczne dania od Borowej Ciotki. W ofercie m.in. karp smażony z cebulą karmelizowaną w domowym różowym winie, dorsz w sosie koperkowym, zrazy, de volaille, karkówka w sosie myśliwskim, pierogi, bigos i tradycyjne ciasta.
Tort piernikowy, domowe wypieki, wędliny i ryby z własnej wędzarni, a także wiele tradycyjnych potraw świątecznych znajdziemy w świątecznej ofercie Restauracji Polskie Smaki. Zamówienie można składać do 18.12.
Świąteczne potrawy w nowoczesnym wydaniu
Wigilijne dania w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie przygotuje restauracja Zafishowani. Poza takimi klasykami jak: barszcz, kompot z suszu, kapusta z grzybami, pierogi czy bigos, w ofercie cateringu znajdziemy też bardziej wyszukane propozycje. Są m.in. ryby: jesiotr wędzony na ciepło, pasta z wędzonego łososia i kawioru, pasztet rybny z anachois, tatar z łososia z kaparami i korniszonem, mięsa: wołowina po burgundzku, kiełbasa wołowa z dzikiem, pieczona kaczka z jabłkiem, rillet drobiowy z pistacjami wędzonymi oraz szynki (chrzanowa, gotowana, kopcona). Zamówienia będą przyjmowane do 16 grudnia.
Okiem dietetyka: ranking zdrowych wigilijnych potraw
Bigos rybny, sum w sosie rybnym, halibut gotowany na parze, tatar z pstrąga z marynowanymi grzybkami, smarowidło z kurczaka w majonezie szczypiorkowym - takie propozycje znajdziemy w świątecznej ofercie restauracji Fisherman z Sopotu. Zamówienia można składać do 20.12 (odbiór 23.12).
Również w menu restauracji Chmielna znajdują się nie tylko tradycyjne polskie potrawy, ale także kilka wyjątkowych propozycji stworzonych przez szefa kuchni Grzegorza Labudę.
W świątecznym menu słynącego z wykwintnej kuchni z francuskim twistem Petit Paris pojawiły się dania na ciepło (m.in. pieczona perliczka z kasztanami, kaczka po staropolsku, polędwica wołowa "Wellington", qouiche, kulebiak), pierogi domowe z kapustą i grzybami oraz z kaczką, przystawki zimne (pasztet z sosem cumberland, tradycyjny tatar z wołowiny, terrina z foie gras), zupy, sałaty i desery. Zamówienia można składać do 20.12, odbiór własny 23.12 w godz. 12-20.
Okiem dietetyka: TOP 5 zdrowych wigilijnych dań
Dania dla wegan i wegetarian
Bezglutenową i wegańską ofertę świąteczną przygotowało Atelier Smaku. Znajdziemy w niej m.in. pierogi (np. z ciecierzycą, soczewicą lub tofu), pasztety (np. soczewicowo-grzybowy, grochowo-warzywny, sojowo-pieczarkowy), pasty (nie-makrelowa, nie-pasztetowa i nie-metka), a ponadto chleby i słodkie wypieki.
Wigilijne rarytasy w wersji wege proponuje też Nie/mięsny. W ofercie m.in. wegański bigos, pasztet wegański, paszteciki z wege farszem, pierogi z soczewicą i masłem orzechowym, smalec wegański ze śliwką czy pasta bezrybna. Zamówienia można składać do 20.12. Odbiory 23.12 (15-20) i 24.12 (10-13).
Pierniki, makowce, serniki i inne słodkości
Bożonarodzeniowy stół to nie tylko barszcz z uszkami, karp, śledź czy bigos, ale też słodkie wypieki. Makowce, serniki, pierniki i świąteczne torty - wszystkie te ciasta znajdziecie w świątecznej ofercie trójmiejskich kawiarni i cukierni.
Umam na Boże Narodzenie proponuje długo dojrzewający i mocno aromatyczny piernik z dodatkiem fig, moreli, orzechów oraz czekoladowo-śliwkowych powideł, oblany polewą z mlecznej czekolady i masła. Zamówić można także struclę makową - maślane ciasto drożdżowe przeplatane aromatycznym makiem z dodatkiem bakalii i kremowej śmietanki, udekorowane lukrem i posypane bakaliami, a także tort makowo-bezowy z czekoladowym musem i sporą dawką bourbona. Całość pokrywa błyszcząca, czekoladowa glazura i kawałki czekolady. Zamówienia można składać do 20 grudnia.
Polecane cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Tylko do 13 grudnia można składać zamówienia w cukierni Baccate. W świątecznej ofercie znalazły się m.in. pieczony sernik z żurawiną, tarta czekoladowo-pomarańczowa, piernik staropolski, ciasto miodowe z prażonymi jabłkami, babka pistacjowa czy tort makowy.
Cukiernia Le Delice na święta proponuje desery: tort eklerowy karpatka, sernik baskijski, francuską roladę Buche de Noel i zestaw niepierogów, czyli ciasteczek inspirowanych tortem "czarny las" oraz wypieki: stollen, czyli niemiecka strucla z marcepanem, włoska babka panattone, makowiec, świąteczne brownie.
A może nieco "lżejsze" i zdrowsze święta? Nie-cukiernia Fit Cake proponuje świąteczne ciasta bez glutenu i bez cukru. Ponadto w ofercie znaleźć można propozycje wypieków wegańskich, keto oraz bez laktozy. Są wariacje na temat tradycyjnych, świątecznych ciast m.in.: wegański piernik, torcik makowy z orange curd, sernik z musem pierniczkowym, makowiec japoński czy makosernik, a także inne lubiane ciasta jak: "malinowa chmurka", torcik a'la Oreo, keto tiramisu, rafaello czy wuzetka. Wszystko z certyfikowanej kuchni bezglutenowej oraz bez cukru.
Więcej ofert świątecznych wypieków, potraw wigilijnych czy dań na uroczysty obiad znajdziecie w naszym serwisie ogłoszeń.
Miejsca
Opinie (75) ponad 10 zablokowanych
-
2022-12-09 14:02
(8)
Lewaki z tym wege wchodzą wszędzie z buciorami. Wara wam od naszych Świąt
- 28 39
-
2022-12-09 15:03
Pani Genowefo. Popieram! Jak można w ogóle rozpatrywać wege Wigilię? Zamach na tradycję. :)
- 14 14
-
2022-12-09 15:28
Vege śledź :)
Z drewna wystrugany?
- 10 12
-
2022-12-09 15:51
Ale co, lewackie komando Ci wpada na chatę w Wigilię i wyrywa widelec z karpiem?
- 22 3
-
2022-12-09 15:59
o nie, ktoś lubi jeść coś innego niż genowefa! :(
- 17 3
-
2022-12-09 22:50
Będzie zawał?
- 2 0
-
2022-12-10 12:31
Na wigilię jadam samo mięso
Jak wszyscy prawdziwi Polacy i Katolicy!
- 2 1
-
2022-12-10 18:06
Co ciekawe Bóg według Księgi Rodzaju stworzył ludzi jako wegetarian
Rozdział 1, wiersze 29-31:
"I rzekł Bóg: «Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem. A dla wszelkiego zwierzęcia polnego i dla wszelkiego ptactwa w powietrzu, i dla wszystkiego, co się porusza po ziemi i ma w sobie pierwiastek życia, będzie pokarmem wszelka trawa zielona». I stało się tak. A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre."- 1 0
-
2022-12-20 07:22
Jestem wege
Wierząca i praktykująca, choć kooordopla raczej fanką nie jestem. Masz z tym jakiś problem? Jedno drugiemu przeczy? Wśród prawaków jest sporo wegetarian.
- 0 0
-
2022-12-09 14:04
(4)
Za litr barszczu 35 zł???Przecież koncentrat to koszt 5 zł plus warzywa i kawałek mięsa...ryba po grecku 60zł...szaleństwo.Robimy wszystko samemu i za 70% tych cen.
- 41 12
-
2022-12-09 14:53
za 70%? (1)
ja robię za 5% wartości. barszcz z torebki, pierogi mrożone z biedry, mięcho z wyprzedaży za 25% wartości
- 13 6
-
2022-12-09 14:59
Zgadza się wychodzi max 9 zł za barszcz dla 3 osobowej rodziny...ta marża 350% to jakiś odlot...
- 11 2
-
2022-12-10 10:13
Koncentrat i mięso w wigilijnym barszczu? (1)
Nie zazdroszczę twoim gościom.
- 5 2
-
2022-12-10 20:06
Kto mówi o gościach - taniej wyjdzie iść w gości
- 3 0
-
2022-12-09 14:05
O, tak (1)
ten tzw. świąteczny catering to wspaniała rzecz, ale chyba tylko dla milionerów! Ceny są już nie tylko z Księżyca, ale chyba z Alfa Centauri.
- 58 8
-
2022-12-09 14:28
Przestańcie
wreszcie robić ludziom wodę z mózgu! Ten catering jest tylko dla frajerów z kasą. Wyłącznie dla frajerów!
- 22 9
-
2022-12-09 14:07
(5)
Cenowy odlot...halibut 210zł,kaczka 180zł...przy średniej pensji Polaka 2700zł na rękę życzę powodzenia.
- 66 10
-
2022-12-09 16:58
(4)
Też życzę powodzenia że względu sztucznego pompowania cen .... inflacja 20% a ceny w górę 70% .... typowy dla januszy biznesu .....
- 10 1
-
2022-12-09 22:52
W Trójmieście średnia to 16.000 zł netto (3)
- 0 10
-
2022-12-09 23:05
Jeśli już podajesz jakieś dane, to bądź rzetelny nieuku.
Prawidłowa wartość to 18.374 zł netto.
- 0 2
-
2022-12-10 12:02
(1)
Na 10 osób...
- 1 1
-
2022-12-12 19:11
Średnia wynagrodzenia
2700 zł netto będziesz nial od 1 stycznia i będzie to minimalną krajowa
- 1 0
-
2022-12-09 14:48
Zrobie RYŻ.
Na biało,zółto i czerwono. i styka na tyle nas stac. i kompot z ryżu dla odmiany i popitki
- 9 15
-
2022-12-09 14:59
Litr barszczu za 35 PLN (6)
Gdzie przygotowanie garnka 4l kosztuje w porywach 20 PLN brutto (mięso, buraki, przyprawy). xD I do tego de volaille (jeden waży ok. 100 gram) za 180 PLN/kg. Czyli dla 10 osobowej wigilii to już koszt ponad 500 PLN, a dopiero zacząłem wybierać. :D
- 26 17
-
2022-12-09 15:15
Taka skrupulatność, a wziąłeś pod uwagę jedynie część kosztu, poza składnikami zupy, powinieneś był doliczyć jeszcze: wodę, gaz/prąd na ugotowanie, zmywanie (woda+detergent+prąd jeśli to zmywarka), koszta pracownicze, bo ktoś to przygotowuje. I skoro mamy już koszt, to teraz trzeba jeszcze doliczyć marżę, wszak w handlu nie chodzi przecież o to, aby sprzedawać po cenie kosztu, ale o to, aby zarobić. Oczywiście, część cen takiego cateringu zapewne jest wygórowana i nieadekwatna do jakości, jak wszędzie, ale nie da się tego zmierzyć sposobem zaproponowanym przez Ciebie - koszt gotowej potrawy to nie tylko cena, jaką trzeba zapłacić za produkty spożywcze potrzebne do jej przygotowania.
- 33 8
-
2022-12-09 15:21
(1)
I to jest właśnie wybór. Robisz sam taniej lub bulisz żeby ktoś podał ci gotowe.
- 35 1
-
2022-12-09 15:34
Dokładnie w tym rzecz, dlatego nie ma sensu przeliczać ceny cateringu wyłącznie na cenę produktów. Płacimy nie tylko za sam towar, ale za całą usługę jego wytworzenia - gotowanie i pieczenie wymaga zużycia mediów, pracownikom trzeba zapłacić, przecież ktoś to przygotował i otrzyma za to wynagrodzenie. Niestety u niektórych wciąż pokutuje myślenie z serii, "jakim trzeba być frajerem, żeby za jedną kawę w kawiarni zapłacić 8 zł, skoro w markecie mogę mieć za tyle małą paczkę".
- 21 2
-
2022-12-09 19:29
caly dzien roboty, zeby 15 zł zaoszczedzić xDDDDD
zrozum trepie, że nie każdy tyra za minimalną krajową, żeby spędzać cały weekend nad garami w celu zaoszczedznia kilkuset złotych.
- 9 7
-
2022-12-10 14:44
w wigilijnym barszczu nie ma mięsa
- 2 1
-
2022-12-10 15:22
Dolicz do tego koszt dojazdu na zakupy, prąd lub gaz, który zużyjesz i swój czas to cena zaczyna wyglądać inaczej.
- 2 1
-
2022-12-09 15:09
Ale mi sie zamarzyl barszcz z uszkami, po zobaczeniu tego zdjecia. Mmm. Jeszcze 2 tygodnie.
- 19 1
-
2022-12-09 15:32
Na wstępie przepraszam że używam tej formuły ale muszę : Kyrje elejson . (1)
- 20 7
-
2022-12-10 13:34
OK, ale co po wstępie?
- 3 0
-
2022-12-09 15:38
Jak w przyszłym roku restauracje będą padać jedna po drugiej to będę tańczył kankana.
Słoik barszczu 30-35 zł?
- 34 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.