- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (71 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Czasu coraz mniej: gdzie zamówić potrawy na święta?
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wiele trójmiejskich restauracji, barów i firm cateringowych rozpoczęło zapisy na tradycyjne potrawy wigilijne. Warto już teraz zacząć przygotowania i zamówić popularne świąteczne dania. Przyjrzeliśmy się wybranym propozycjom.
Familia bistro
W ofercie Familia bistro - gdańskiej restauracji słynącej z kuchni wileńskiej - znajdziemy zarówno tradycyjne dania wigilijne, jak i świąteczne. Można tu zamówić ryby (m.in. karpia i łososia w galarecie czy faszerowanego pstrąga), mięsa (nóżki wieprzowe w galarecie, pieczony schab, kaczka pieczona w całości, zrazy wołowe), zupy (tradycyjny barszcz czerwony, zupa borowikowa), pierogi tradycyjne, sałatki i dodatki. Nas zainteresowały przede wszystkim potrawy ze "szczyptą Wilna", jak np. wypełnione farszem kibiny (duże pierogi z kruchego ciasta, uznawane za narodową potrawę na Litwie) w opcji mięsnej, rybnej, a nawet na słodko (a'la makowiec), śledź po Wilesku czy karkówka marynowana w piwie litewskim Senojo Vilniaus, podawana w sosie musztardowo-miodowym.
- Święta tuż-tuż, a my pragniemy, żebyście razem z Familia bistro przeżyli ten magiczny okres. Chcemy was poinformować, że już możecie składać zamówienia na nasz coroczny świąteczny catering, czyli na wasze ulubione potrawy! Wierzymy, że lepiej ucztować, niż szykować, więc chętnie przyszykujemy to za Was! - poleca się lokal.
Zamówienia można składać osobiście w lokalu lub mailowo (kontakt@familiabistro.pl) do 19 grudnia do godz. 18.
Stary Młyn
Pierogarnia Stary Młyn na świąteczny stół przygotowała menu, w którym znajdziemy zarówno pierogi (tradycyjne z wody oraz z pieca), jak i inne dania. W ofercie m.in.: zupy (barszcz czerwony, grzybowa, żur), mięsa (zraziki z karkówki, devolay, polędwiczki wieprzowe, roladki drobiowe, pierś z kaczki), przekąski na ciepło (dzwonka z karpia, bigos myśliwski, pstrąg pieczony w całości), zimne przekąski (np. śledzik w oleju, tradycyjna sałatka jarzynowa, sałatka śledziowa, pasztet z dzikiem lub wieprzowy, ryba po grecku, tatar ze śledzia lub łososia), słodkości (sernik królewski, tradycyjna szarlotka i ciasto marchewkowo-orzechowe) czy kompot z suszu owocowego. Do oferty świątecznej można domówić również dania z menu regularnego, obowiązującego w lokalu.
Zamówienia przyjmowane są telefonicznie (48 574 000 547) i mailowo (zamowienia.gdansk@pierogarnie.com). Istnieje możliwość zamówienia dań z dowozem w obrębie Gdańska (wówczas minimalna wartość zamówienia to 196,96 zł).
Tabun
Bogatą ofertę garmażu świątecznego proponuje też restauracja Tabun. Znajdziemy w niej wiele bożonarodzeniowych rarytasów, poczynając od zup i pierogów, przez dania obiadowe do podania na ciepło, zimne zakąski, ryby i mięsa, po sosy, dodatki i słodkości. Wśród propozycji m.in. grzybowa z łazankami, kulebiaki z farszem ze słodkiej kapusty i grzybów leśnych, kacze udko pieczone z owocami, gęś faszerowana jabłkami, suszoną śliwką i żurawiną, pasztet drobiowy z pistacjami, tarta z żurawiną i białą czekoladą czy sernik dyniowy na korzennym spodzie. Zamówienia na Boże Narodzenie można składać mailowo (tabun@kuznia.net) do 15 grudnia.
Tawerna Orłowska
- Zamiast przejmować się obowiązkami kuchennymi, pozwólcie sobie na pełne zanurzenie się w atmosferze świątecznej radości - zachęca Tawerna Orłowska, zapraszając do skorzystania ze świątecznego garmażu.
W ofercie znajdziemy szeroki wybór pierogów (z kapustą i grzybami, łososiem, gęsiną, mięsem wołowym, wieprzowym, ruskie), kartaczy, kołdunów, krokietów i uszek. Do tego galarety i galantyny (łosoś, dorsz, pstrąg), pasztety (z dorsza, łososia, gęsi, dzika, wegetariański), śledzie (m.in. w chrzanie, żurawinie, śmietanie, korzenne, w occie, oleju z cebulą), a także ryby wędzone i ciasta.
Zamówienia można składać do 21 grudnia mailowo lub telefonicznie w Tawernie Orłowskiej (586222220, tawerna@tawernaorlowska.pl) lub Browarze Miejskim Sopot (583420242, biuro@browarmiejskisopot.pl).
Zamów świąteczne jedzenie do domu
Kucharia
W tym roku Kucharia we Wrzeszczu, oprócz popularnych świątecznych dań, proponuje coś wyjątkowego: stół wigilijny, czyli 12 tradycyjnych potraw na wigilię dla dwóch osób. Zestaw składa się m.in. z barszczu, zupy grzybowej, dorsza smażonego z grzybami, pierogów, bigosu i sałatki jarzynowej. Poza tym w ofercie znajduje się cała masa świątecznych potraw: zimne przystawki, dania na ciepło i wędzonki z własnej wędzarni. Zamówienia można składać do 17 grudnia przez specjalny formularz.
Petit Paris
Petit Paris słynie z wykwintnej kuchni z francuskim twistem. Nie powinno nas zatem dziwić, że w świątecznej ofercie restauracji znalazły się takie dania, jak quiche, czyli gorąca tarta francuska, ratatouille, zupa cebulowa z grzankami lub żółtym serem czy terrina z foie gras z kaczki. Są też ostrygi. Ci, którzy w święta szukają jednak tradycyjnych polskich dań, także znajdą coś dla siebie, np.: kaczkę faszerowaną po staropolsku z musem jabłkowym, sałatkę jarzynową z jajkami przepiórki, domowe pierogi, kulebiaka z łososiem, pstrąga w galarecie czy dorsza po grecku.
- Zamiast stać w kuchni, postawcie w tym roku na czas spędzony z bliskimi. Pouśmiechajcie się do siebie z czułością, powspominajcie, zatroszczcie się o siebie wzajemnie. My zaś chętnie zadbamy o pyszności, którymi będziecie się zajadać podczas długich rozmów i wspólnego biesiadowania - namawia ekipa sopockiej restauracji.
Zamówienia można składać telefonicznie (58 341 94 49) lub drogą mailową (catering@petitparis.pl) do 20 grudnia.
Oberża 86
Kaszubską kuchnię z francuską szkołą gotowania łączy gdyńska restauracja Oberża 86. Wśród propozycji na świąteczny stół znajdziemy tu m.in. perliczkę pieczoną w całości z jabłkami i świeżym tymiankiem, gulasz z dzika z suszonymi owocami duszony w porto, devolaye z masłem i pietruszką, bigos staropolski, pyzy z gęsiną, tartę z pstrągiem i duszonym porem, roladę z kaczki z marmoladą z cebuli, marynowany rostbef wołowy z musem z bakłażana czy roladki z łososia wędzonego z kremem chrzanowym. Zamówienia należy składać mailowo na adres: catering@oberza86.pl do 20 grudnia.
Villa Eva
- Kochani! Przypominamy o zamówieniach na cateringi świąteczne! Jak co roku możecie zamówić u nas różnego rodzaju dania wigilijne: ryby, mięsa, pierogi, zupy i ciasta. Wasze zlecenia przyjmujemy do 17 grudnia - czytamy w komunikacie restauracji Villa Eva.
Co więc smacznego czeka na nas w menu? Są np. zrazy wołowe, schab pieczony, sandacz faszerowany łososiem w liściach nori w galarecie, łosoś na warzywnym julienne w galarecie, pasztety: z dziczyzny i wegański, dorsz po grecku, sałatka z raków i kawioru, a także pierogi z kilkoma farszami do wyboru, barszcz czysty i zupa grzybowa, szarlotka i świąteczny sernik oraz różne przetwory. Ze szczegółami oferty można się zapoznać na stronie restauracji.
Sztuczka
Sztuczka Bistro & Wino proponuje tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie. W tym roku na święta możemy zamówić m.in. bulion grzybowy z grillowaną kapustą, pate z wątróbek z porto i chutneyem morelowym, duszoną gicz jagnięcą w sosie własnym z czerwonym winem, pstrąga z kiszoną kapustą i sosem truflowym, bigos myśliwski czy roladę biszkoptową z makiem i bakaliami. Zamówienia można składać mailowo (kontakt@sztuczkabistro.com) do 21 grudnia.
Bistro Progress
Jak co roku świąteczny garmaż oferuje też bistro Progress. Co znajdziemy w menu? M.in. półmisek pieczeni, wybór pasztetów, tymbaliki z dzikim łososiem i warzywami, sałatka śledziowa, dorsz po grecku, barszcz postny, pierogi i uszka. Jest też pieczona kaczka z farszem mięsnym i jabłkami, idealna na świąteczny obiad, wigilijny karp smażony, a także desery: sernik pieczony ze skórką pomarańczową, sernik cynamonowo-miodowy, keks z bakaliami i czekoladą oraz piernik świąteczny z powidłami i czekoladą. Zamówienia można składać do 19 grudnia.
Boże Narodzenie - te restauracje zapraszają na świąteczny obiad
Serwus
Przystawki, zupy, dania główne, szeroki wybór tradycyjnych ciast świątecznych, a nawet firmowe wino grzane - bogatą ofertę cateringową na Boże Narodzenie przygotowało również bistro Serwus. Naszą uwagę zwróciły przede wszystkim śledzie w kilku wydaniach: w cebuli, śmietanie, korzenne i tatar ze śledzia. Jest też łosoś pieczony w całości w cieście francuskim, udka z kaczki z kapustą modrą, zupa rybna, staropolski pasztet z suszoną śliwką czy bigos z wędzonką. Wśród ciast prym wiodą serniki: baskijski pistacjowy, gruszka w przyprawach korzennych, biała czekolada-żurawina, tradycyjny. Zamówienia będą przyjmowane do 18 grudnia.
Co zjemy na Jarmarku Bożonarodzeniowym? Sprawdzamy ceny
Trattoria La Cantina
- Kochani, jeśli ktoś ma ochotę zabrać coś dobrego na świąteczny stół z naszej restauracji, zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy. Zamówienia prosimy składać do piątku, 19.12, pod numerem 583424290. Przypominamy, że od poniedziałku do piątku jesteśmy czynni od 10 do 22, w soboty 12-22, a w niedziele 12-20 - czytamy w komunikacie Trattorii La Cantina.
W świątecznej ofercie restauracji znalazł się m.in. pasztet z suszonymi pomidorami, śledź z peperoncino, suszonymi pomidorami i balsamicznym kremem, barszcz czerwony z tortellini borowikowym, halibut pieczony z risotto z suszonymi grzybami, łosoś w cieście francuskim z sosem miodowo-musztardowym oraz sernik z mascarpone i ricottą w polewie karmelowej z bakaliami.
Restauracja Bazar
Dla tych, którzy szukają wygody i jakości, restauracja Bazar proponuje potrawy wigilijne w postaci dwóch półmisków do wyboru: rybnego z łososiem w galarecie, roladą rybną, tatarem z łososia i śledziem po kaszubsku lub mięsnego z roladą z indyka, polędwiczką wieprzową z musem grzybowym, pasztetem kaszubskim z dziczyzną oraz kaszką po Gdańsku. Półmiski są przeznaczone dla czterech osób. Poza tym osobno można zamówić też pasztet, bigos staropolski i barszcz czerwony. Wszystkie zamówienia można składać do 21 grudnia (osobiście w restauracji, telefonicznie pod nr 729 861 131 lub mailowo: kontakt@restauracjabazar.pl).
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-12-05 16:19
Robione własnoręcznie ma tę zaletę, że smakuje zawsze tak samo. (1)
Ja bym nie chciał zamawiać, ze względu na to, że to by były jakieś zupełnie inne, obce smaki. Niby barszcz, a jednak całkiem inny, niby pierogi z kapustą, a całkiem inne, itd. Normalnie obiad spoko, ale smaki w święta to dla mnie ważna rzecz.
- 18 10
-
2023-12-05 16:38
I nigdy nikt nie zrobi tak dobrze, jak ja
Bez ironii piszę. Nikomu w cateringu nie będzie się chciało bawić w konfitowanie cebulki do uszek.
- 7 4
-
2023-12-07 22:53
No i po co tak przesadzać z tym jedzeniem na święta.
I tak na święta żołądki się nam nie rozciągają, a więc zjecie na pewno jedynie tyle, ile zawsze. Można też przygotować taki posiłek na święta, jak zwykle, zamiast płakać jak to jest drogo bo niby "musicie" kupić więcej i droższego. Zdrowy rozsądek się przyda.
- 2 1
-
2023-12-06 17:26
E tam
Lepiej skromnie i godnie za swoje niż ponad stan. Zrobić tyle ile mnie stać i przede wszystkim ile się zje żeby później połowy nie wyrzucać. Ludzie biorą wszystkiego pod wpływem emocji, a po świętach co? Toż to tylko 3 dni. Na drugi dzień świąt każdy patrzy za normalną kanapką bo przejedzony dobrociami.
- 8 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.