• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czasu coraz mniej: gdzie zamówić potrawy na święta?

Magda Mielke
5 grudnia 2023, godz. 15:00 
Opinie (52)
Przygotowywanie świątecznych potraw to spory wysiłek. Zamiast przez wiele godzin stać w kuchni, można ten czas przeznaczyć na relaks i spędzenie czasu z bliskimi, a pyszne bożonarodzeniowe dania zamówić z trójmiejskich restauracji. Przygotowywanie świątecznych potraw to spory wysiłek. Zamiast przez wiele godzin stać w kuchni, można ten czas przeznaczyć na relaks i spędzenie czasu z bliskimi, a pyszne bożonarodzeniowe dania zamówić z trójmiejskich restauracji.

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wiele trójmiejskich restauracji, barów i firm cateringowych rozpoczęło zapisy na tradycyjne potrawy wigilijne. Warto już teraz zacząć przygotowania i zamówić popularne świąteczne dania. Przyjrzeliśmy się wybranym propozycjom.



Lokali gastronomicznych, w których zamówimy catering wigilijny, jest w Trójmieście naprawdę dużo i wciąż ich przybywa. Jeśli jesteście zainteresowani taką ofertą, zajrzyjcie do naszej bazy restauracji z opcją zamówienia cateringu świątecznego. Na pewno znajdziecie coś smacznego.

Czy zamawiasz jedzenie na święta?

Możemy przebierać w ofertach cateringów świątecznych - z każdym dniem jest ich coraz więcej. Najczęściej widzimy w ich menu tradycyjne i popularne wigilijne dania, m.in.: pierogi, barszcz z uszkami, karp i inne ryby, mięsa, ale też sałatki, różne smarowidła i dodatki do świątecznego obiadu. Sporo jest też propozycji wegetariańskich i wegańskich, a także słodkich wypieków.

Familia bistro



W ofercie Familia bistro - gdańskiej restauracji słynącej z kuchni wileńskiej - znajdziemy zarówno tradycyjne dania wigilijne, jak i świąteczne. Można tu zamówić ryby (m.in. karpia i łososia w galarecie czy faszerowanego pstrąga), mięsa (nóżki wieprzowe w galarecie, pieczony schab, kaczka pieczona w całości, zrazy wołowe), zupy (tradycyjny barszcz czerwony, zupa borowikowa), pierogi tradycyjne, sałatki i dodatki. Nas zainteresowały przede wszystkim potrawy ze "szczyptą Wilna", jak np. wypełnione farszem kibiny (duże pierogi z kruchego ciasta, uznawane za narodową potrawę na Litwie) w opcji mięsnej, rybnej, a nawet na słodko (a'la makowiec), śledź po Wilesku czy karkówka marynowana w piwie litewskim Senojo Vilniaus, podawana w sosie musztardowo-miodowym.

- Święta tuż-tuż, a my pragniemy, żebyście razem z Familia bistro przeżyli ten magiczny okres. Chcemy was poinformować, że już możecie składać zamówienia na nasz coroczny świąteczny catering, czyli na wasze ulubione potrawy! Wierzymy, że lepiej ucztować, niż szykować, więc chętnie przyszykujemy to za Was! - poleca się lokal.
Zamówienia można składać osobiście w lokalu lub mailowo (kontakt@familiabistro.pl) do 19 grudnia do godz. 18.


Stary Młyn



Pierogarnia Stary Młyn na świąteczny stół przygotowała menu, w którym znajdziemy zarówno pierogi (tradycyjne z wody oraz z pieca), jak i inne dania. W ofercie m.in.: zupy (barszcz czerwony, grzybowa, żur), mięsa (zraziki z karkówki, devolay, polędwiczki wieprzowe, roladki drobiowe, pierś z kaczki), przekąski na ciepło (dzwonka z karpia, bigos myśliwski, pstrąg pieczony w całości), zimne przekąski (np. śledzik w oleju, tradycyjna sałatka jarzynowa, sałatka śledziowa, pasztet z dzikiem lub wieprzowy, ryba po grecku, tatar ze śledzia lub łososia), słodkości (sernik królewski, tradycyjna szarlotka i ciasto marchewkowo-orzechowe) czy kompot z suszu owocowego. Do oferty świątecznej można domówić również dania z menu regularnego, obowiązującego w lokalu.

Zamówienia przyjmowane są telefonicznie (48 574 000 547) i mailowo (zamowienia.gdansk@pierogarnie.com). Istnieje możliwość zamówienia dań z dowozem w obrębie Gdańska (wówczas minimalna wartość zamówienia to 196,96 zł).

Tabun



Bogatą ofertę garmażu świątecznego proponuje też restauracja Tabun. Znajdziemy w niej wiele bożonarodzeniowych rarytasów, poczynając od zup i pierogów, przez dania obiadowe do podania na ciepło, zimne zakąski, ryby i mięsa, po sosy, dodatki i słodkości. Wśród propozycji m.in. grzybowa z łazankami, kulebiaki z farszem ze słodkiej kapusty i grzybów leśnych, kacze udko pieczone z owocami, gęś faszerowana jabłkami, suszoną śliwką i żurawiną, pasztet drobiowy z pistacjami, tarta z żurawiną i białą czekoladą czy sernik dyniowy na korzennym spodzie. Zamówienia na Boże Narodzenie można składać mailowo (tabun@kuznia.net) do 15 grudnia.

  • Wiele tradycyjnych smaków można znaleźć w świątecznej ofercie restauracji Tabun.
  • Wiele tradycyjnych smaków można znaleźć w świątecznej ofercie restauracji Tabun.
  • Wiele tradycyjnych smaków można znaleźć w świątecznej ofercie restauracji Tabun.
  • Wiele tradycyjnych smaków można znaleźć w świątecznej ofercie restauracji Tabun.
  • Wiele tradycyjnych smaków można znaleźć w świątecznej ofercie restauracji Tabun.

Tawerna Orłowska



- Zamiast przejmować się obowiązkami kuchennymi, pozwólcie sobie na pełne zanurzenie się w atmosferze świątecznej radości - zachęca Tawerna Orłowska, zapraszając do skorzystania ze świątecznego garmażu.
W ofercie znajdziemy szeroki wybór pierogów (z kapustą i grzybami, łososiem, gęsiną, mięsem wołowym, wieprzowym, ruskie), kartaczy, kołdunów, krokietów i uszek. Do tego galarety i galantyny (łosoś, dorsz, pstrąg), pasztety (z dorsza, łososia, gęsi, dzika, wegetariański), śledzie (m.in. w chrzanie, żurawinie, śmietanie, korzenne, w occie, oleju z cebulą), a także ryby wędzone i ciasta.

Zamówienia można składać do 21 grudnia mailowo lub telefonicznie w Tawernie Orłowskiej (586222220, tawerna@tawernaorlowska.pl) lub Browarze Miejskim Sopot (583420242, biuro@browarmiejskisopot.pl).

Zamów świąteczne jedzenie do domu


Kucharia



W tym roku Kucharia we Wrzeszczu, oprócz popularnych świątecznych dań, proponuje coś wyjątkowego: stół wigilijny, czyli 12 tradycyjnych potraw na wigilię dla dwóch osób. Zestaw składa się m.in. z barszczu, zupy grzybowej, dorsza smażonego z grzybami, pierogów, bigosu i sałatki jarzynowej. Poza tym w ofercie znajduje się cała masa świątecznych potraw: zimne przystawki, dania na ciepło i wędzonki z własnej wędzarni. Zamówienia można składać do 17 grudnia przez specjalny formularz.

  • Oferta Familia Bistro
  • Oferta Familia Bistro
  • Menu świąteczne pierogarni Stary Młyn
  • Wiele tradycyjnych smaków można znaleźć w świątecznej ofercie restauracji Tabun.
  • Garmaż świąteczny przygotowuje też Tawerna Orłowska.

Petit Paris



Petit Paris słynie z wykwintnej kuchni z francuskim twistem. Nie powinno nas zatem dziwić, że w świątecznej ofercie restauracji znalazły się takie dania, jak quiche, czyli gorąca tarta francuska, ratatouille, zupa cebulowa z grzankami lub żółtym serem czy terrina z foie gras z kaczki. Są też ostrygi. Ci, którzy w święta szukają jednak tradycyjnych polskich dań, także znajdą coś dla siebie, np.: kaczkę faszerowaną po staropolsku z musem jabłkowym, sałatkę jarzynową z jajkami przepiórki, domowe pierogi, kulebiaka z łososiem, pstrąga w galarecie czy dorsza po grecku.

- Zamiast stać w kuchni, postawcie w tym roku na czas spędzony z bliskimi. Pouśmiechajcie się do siebie z czułością, powspominajcie, zatroszczcie się o siebie wzajemnie. My zaś chętnie zadbamy o pyszności, którymi będziecie się zajadać podczas długich rozmów i wspólnego biesiadowania - namawia ekipa sopockiej restauracji.
Zamówienia można składać telefonicznie (58 341 94 49) lub drogą mailową (catering@petitparis.pl) do 20 grudnia.


Oberża 86



Kaszubską kuchnię z francuską szkołą gotowania łączy gdyńska restauracja Oberża 86. Wśród propozycji na świąteczny stół znajdziemy tu m.in. perliczkę pieczoną w całości z jabłkami i świeżym tymiankiem, gulasz z dzika z suszonymi owocami duszony w porto, devolaye z masłem i pietruszką, bigos staropolski, pyzy z gęsiną, tartę z pstrągiem i duszonym porem, roladę z kaczki z marmoladą z cebuli, marynowany rostbef wołowy z musem z bakłażana czy roladki z łososia wędzonego z kremem chrzanowym. Zamówienia należy składać mailowo na adres: catering@oberza86.pl do 20 grudnia.

Villa Eva



- Kochani! Przypominamy o zamówieniach na cateringi świąteczne! Jak co roku możecie zamówić u nas różnego rodzaju dania wigilijne: ryby, mięsa, pierogi, zupy i ciasta. Wasze zlecenia przyjmujemy do 17 grudnia - czytamy w komunikacie restauracji Villa Eva.
Co więc smacznego czeka na nas w menu? Są np. zrazy wołowe, schab pieczony, sandacz faszerowany łososiem w liściach nori w galarecie, łosoś na warzywnym julienne w galarecie, pasztety: z dziczyzny i wegański, dorsz po grecku, sałatka z raków i kawioru, a także pierogi z kilkoma farszami do wyboru, barszcz czysty i zupa grzybowa, szarlotka i świąteczny sernik oraz różne przetwory. Ze szczegółami oferty można się zapoznać na stronie restauracji.

IMPREZY I WYDARZENIA Nie masz planów na sylwestra? Sprawdź nasze propozycje

Piotr Rubik
mar 8
Piotr Rubik
Kup bilet
mar 16
Wojtek Mazolewski Quintet - Tour 2023/24
Kup bilet
kwi 22
Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby"
Kup bilet

Sztuczka



Sztuczka Bistro & Wino proponuje tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie. W tym roku na święta możemy zamówić m.in. bulion grzybowy z grillowaną kapustą, pate z wątróbek z porto i chutneyem morelowym, duszoną gicz jagnięcą w sosie własnym z czerwonym winem, pstrąga z kiszoną kapustą i sosem truflowym, bigos myśliwski czy roladę biszkoptową z makiem i bakaliami. Zamówienia można składać mailowo (kontakt@sztuczkabistro.com) do 21 grudnia.

  • Świąteczna oferta Petit Paris
  • Świąteczna oferta Petit Paris
  • Catering świąteczny przygotowany przez Oberżę 86.
  • Catering świąteczny przygotowany przez Oberżę 86.
  • Oferta bistra Sztuczka

Bistro Progress



Jak co roku świąteczny garmaż oferuje też bistro Progress. Co znajdziemy w menu? M.in. półmisek pieczeni, wybór pasztetów, tymbaliki z dzikim łososiem i warzywami, sałatka śledziowa, dorsz po grecku, barszcz postny, pierogi i uszka. Jest też pieczona kaczka z farszem mięsnym i jabłkami, idealna na świąteczny obiad, wigilijny karp smażony, a także desery: sernik pieczony ze skórką pomarańczową, sernik cynamonowo-miodowy, keks z bakaliami i czekoladą oraz piernik świąteczny z powidłami i czekoladą. Zamówienia można składać do 19 grudnia.

Boże Narodzenie - te restauracje zapraszają na świąteczny obiad


Serwus



Przystawki, zupy, dania główne, szeroki wybór tradycyjnych ciast świątecznych, a nawet firmowe wino grzane - bogatą ofertę cateringową na Boże Narodzenie przygotowało również bistro Serwus. Naszą uwagę zwróciły przede wszystkim śledzie w kilku wydaniach: w cebuli, śmietanie, korzenne i tatar ze śledzia. Jest też łosoś pieczony w całości w cieście francuskim, udka z kaczki z kapustą modrą, zupa rybna, staropolski pasztet z suszoną śliwką czy bigos z wędzonką. Wśród ciast prym wiodą serniki: baskijski pistacjowy, gruszka w przyprawach korzennych, biała czekolada-żurawina, tradycyjny. Zamówienia będą przyjmowane do 18 grudnia.

Co zjemy na Jarmarku Bożonarodzeniowym? Sprawdzamy ceny Co zjemy na Jarmarku Bożonarodzeniowym? Sprawdzamy ceny

Trattoria La Cantina



- Kochani, jeśli ktoś ma ochotę zabrać coś dobrego na świąteczny stół z naszej restauracji, zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy. Zamówienia prosimy składać do piątku, 19.12, pod numerem 583424290. Przypominamy, że od poniedziałku do piątku jesteśmy czynni od 10 do 22, w soboty 12-22, a w niedziele 12-20 - czytamy w komunikacie Trattorii La Cantina.
W świątecznej ofercie restauracji znalazł się m.in. pasztet z suszonymi pomidorami, śledź z peperoncino, suszonymi pomidorami i balsamicznym kremem, barszcz czerwony z tortellini borowikowym, halibut pieczony z risotto z suszonymi grzybami, łosoś w cieście francuskim z sosem miodowo-musztardowym oraz sernik z mascarpone i ricottą w polewie karmelowej z bakaliami.

Restauracja Bazar



Dla tych, którzy szukają wygody i jakości, restauracja Bazar proponuje potrawy wigilijne w postaci dwóch półmisków do wyboru: rybnego z łososiem w galarecie, roladą rybną, tatarem z łososia i śledziem po kaszubsku lub mięsnego z roladą z indyka, polędwiczką wieprzową z musem grzybowym, pasztetem kaszubskim z dziczyzną oraz kaszką po Gdańsku. Półmiski są przeznaczone dla czterech osób. Poza tym osobno można zamówić też pasztet, bigos staropolski i barszcz czerwony. Wszystkie zamówienia można składać do 21 grudnia (osobiście w restauracji, telefonicznie pod nr 729 861 131 lub mailowo: kontakt@restauracjabazar.pl).

  • Oferta garmażu świątecznego bistra Proges
  • Oferta bistra Serwus
  • Oferta bistra Serwus
  • Trattoria La Cantina również przygotowała menu cateringowe.
  • Oferta restauracji Bazar

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (52)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane