- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (121 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Catering świąteczny: zamawiamy pierogi do domu
Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez pierogów. Obojętnie, czy stanowią osobne danie czy dodatek, jak malutkie uszka do czerwonego barszczu, pierogi są jedną z najpopularniejszych świątecznych potraw. W tradycyjnym wigilijnym wydaniu powinny być bez mięsa. Najczęściej spotykanym farszem jest kapusta z grzybami, ale możliwości jest wiele. Sprawdziliśmy propozycje wybranych trójmiejskich cateringów i restauracji.
Zamów świąteczne jedzenie do domu - dużo ofert
Pierogi w wileńskiej odsłonie
Wileńska Familia Bistro przygotowuje pierogi w dwóch rodzajach. Pierwsze to tradycyjne polskie pierogi do gotowania, które sprzedawane są jako produkt mrożony. Wybierać można spośród pierogów: z kapustą i grzybami leśnymi suszonymi (2,10 zł/szt.), z ziemniakami, twarogiem i cebulą (1,90 zł/szt.), z kaczką (2,90 zł/szt.), kołdunów z wołowiną, majerankiem i czosnkiem według przepisu wileńskiego (0,95 zł/szt.) oraz uszek z grzybami leśnymi (0,85 zł/szt.). W ofercie restauracji znajdziemy też kibiny - duże pieczone pierogi wyrabiane z kruchego ciasta. Zamawiać można porcje liczące min. 3 sztuki (1 szt. to ok. 200 g). Wśród smaków dominują te wytrawne, m.in.: z dorszem, cebulką i jabłkiem (9,90 zł/szt.), z łososiem wędzonym na ciepło, szpinakiem, serem cheddar i papryczką jalapenio (9,90 zł/szt.), z baraniną (9,90 zł/szt.), z gęsią w sosie winno-maślanym z porem (9,90 zł/szt.), z kaczką marynowaną w białym winie z żurawiną (9,90 zł/szt.) czy z mięsem wieprzowym i suszoną śliwką (7,90 zł/szt.), ale kibiny przygotowywane są również na słodko: z truskawką, adwokatem, krakersem i twarogiem (7,90 zł/szt.) oraz a'la makowiec - z makiem, miodem i siekanymi orzechami (7,90 zł/szt.).
Powiew Lubelszczyzny
Wyjątkowe pierogi w swojej ofercie garmażu świąteczno-noworocznego ma restauracja Tabun. Znajdziemy tu kulebiaki, czyli wywodzące się z kuchni rosyjskiej duże, pieczone pierogi w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonane z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadziane farszem mięsnym lub warzywnym. Wypiek ten, w wersji nadziewanej kapustą, przyrządzany jest również w kuchni polskiej - zwłaszcza na Lubelszczyźnie. Restauracja Tabun oferuje kulebiaki z chrupiącego ciasta z farszem ze słodkiej kapusty i grzybów leśnych (55 zł/kg). Zamówimy tu też uszka z grzybami leśnymi (60 zł/kg) oraz pierogi: z gęsiną i marynowaną gruszką (55 zł/kg) oraz z kapustą i grzybami leśnymi (45 zł/kg).
Smak polskiej tradycji
Teksańsko-meksykańska restauracja Texmex na czas Bożego Narodzenia przygotowała propozycje tradycyjnych polskich dań. W ofercie cateringowej znajdziemy pierogi w czterech smakach: z kapustą i grzybami (1,50 zł/szt.), z mięsem (1,70 zł/szt.), z łososiem i sosem ziołowym (2 zł/szt.) oraz dyniowe ze szpinakiem (1,80 zł/szt.).
W świątecznej ofercie lokali Marmolada Chleb i Kawa i Mamy wypieki znalazły się takie wyroby garmażeryjne, jak: klasyczny barszcz, wegepasztet z fasoli, ciasta: sernik cynamonowy, tarta dyniowa, tort makowo-kawowy, ale i pierogi: ruskie, z kapustą i grzybami, z kaczką i żurawiną oraz ze szpinakiem i serem feta. Za każde zapłacimy 24,90 zł za kilogram.
Czytaj także: Jedzenie na telefon: testujemy pierogi
Stara Pierogarnia w Gdańsku już piąty rok z rzędu przyjmuje zamówienia na dania wigilijne i świąteczne. Są one przygotowywane z produktów najwyższej jakości, bez ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku, a pierogi i uszka są lepione ręcznie. W ofercie pierogarni można znaleźć: uszka z grzybami leśnymi (69 zł/kg) oraz pierogi w kilku smakach: z kapustą i grzybami leśnymi (32 zł/kg), z gęsiną i malinami (39 zł/kg), ze świeżym łososiem i koperkiem (35 zł/kg), ruskie postne/wege (28 zł/kg), a także ze świeżymi prawdziwkami i smażoną cebulką (75 zł/kg).
Rodzinna restauracja Villa Eva od 22 lat specjalizuje się w przyrządzaniu tradycyjnych potraw, także wigilijnych. W świątecznej ofercie nie mogło zabraknąć więc pierogów: z kapustą i grzybami (3 zł/szt.), ruskich (3 zł/szt.), z grzybami (3,50 zł/szt.), z mięsem (3 zł/szt.) oraz uszek z grzybami (2 zł/szt.).
Tradycyjne pierogi w formie mrożonej przygotowuje również Restauracja Filharmonia. Oferta garmażu zawiera pierogi: z mięsem (24 zł/10 szt.), ruskie (23 zł/10 szt.), z kapustą i grzybami (24 zł/10 szt.) oraz uszka z kapustą i grzybami (35 zł/500 g).
Z nutą orientu
A może coś mniej tradycyjnego? Jak czytamy na stronie restauracji Malika: "nie twierdzimy, że zrobimy najlepsze pierogi lub grzybową lepszą od Twojej ulubionej, zrobimy to po prostu po naszemu, ze szczyptą orientu, z najlepszych składników - przecież tam, skąd wywodzi się Boże Narodzenie, też jadano inaczej". W ofercie garmażu świątecznego gdyńskiej restauracji znalazły się nietypowe pierogi: kulebiak, czyli pieczony pieróg w chrupiącym i maślanym serkowym cieście, z tradycyjnym farszem z kapustą i borowikami (7 zł/100 g), kulebiak Maliki z orientalną wołowiną - sambusek (10 zł/100 g) oraz pierożki koka z ciasta filo z pieczonym łososiem i kiszoną cytryną (8 zł/100 g).
Jacek Placek nie tylko na słodko
Cukiernia Jacek Placek na czas Świąt oprócz ciast i tortów przygotowuje również słone przekąski w postaci pasztecików i pierogów. W ofercie znajdziemy pierogi: wyśmienite - z farszem z kapustą i grzybami, myśliwskie - z farszem mięsnym z dodatkiem kapusty i grzybów, ze szpinakiem i fetą, Maciusia - z twarogiem na słodko, ruskie - z twarogiem, ziemniakami i cebulą oraz jagodowe.
Pierogi, zwłaszcza te z kapustą i grzybami, znajdziemy w wielu świątecznych ofertach cateringów i restauracji. Oferują je m.in. restauracja PG4 - w cenie 22 zł za 10 sztuk, firma cateringowa BanGlob - za 10 sztuk zapłacimy 25 zł oraz hotel Hilton - za pierogi z kapustą i grzybami zapłacimy 26 zł/6 szt. czy hotel Venus, który przygotowuje pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem (34 zł/kg) i ruskie (32 zł/kg). Znaleźć je można także w świątecznej ofercie przygotowanej przez Focus Hotel, restaurację Walewscy czy Bar Mleczny Stągiewna.
Miejsca
Opinie (46) 6 zablokowanych
-
2020-12-07 10:55
Opinia wyróżniona
Kocham pierogi miłością wielką :)
Kiedyś robiłam sama, ale przed świętami ciężko wyrobić się ze wszystkim, dlatego od kilku lat zamawiam je z jednej z gdyńskich pierogarni. Do tej pory były przepyszne, ani razu się nie zawiodłam. W tym roku będzie podobne zamówienie. Trzymajcie się ciepło :)
- 21 4
Wszystkie opinie
-
2020-12-07 12:25
W biedrze . łopatka za 8 zł. mąka 2 (2)
kilo pierogów max 13zł w domu .
3zł sztuka :))))))))- 12 10
-
2020-12-09 22:34
A swój czas na lepienie pierogów, zakupy, sprzątanie po gotowaniu na ile wyceniasz?
- 0 0
-
2020-12-08 08:20
oczywiscie, jak kilka godzin twojego czasu jest nic nie warte
i nie masz nic innego lepszego do robienia
- 3 3
-
2020-12-07 21:36
Pierogi to (1)
Jedzenie biedoty wiejskiej. Nażre sie i przez caly dzien syta. W kuchni dworskiej nie jadalo sie. Wiecej, w Polsce zachodniej na Wigilii nieznane.
- 2 6
-
2020-12-09 07:52
a TY to skąd się urwałeś? Jesteś tak jak większość wieśmak
- 1 0
-
2020-12-07 12:41
Święta są przereklamowane (2)
mam wrażenie ze Święta coraz bardziej sa potrzebne dla wszelkiego rodzaju biznesów.Coraz mniej dla ludzi, ,albo przy okazji dla ludzi.
Nagonka na komercjalizację jest straszna. Komercha i konsumpcja to prawdziwe przesłanie świąt.
Nie jestem katolikiem ale tak to widzę- 22 2
-
2020-12-09 07:00
Swieta to interes jak cała reszta łacznie z religia
- 1 0
-
2020-12-07 18:25
To święta handlu, objadania się, nie ma miejsca na duchowość
Najbardziej mnie śmieszy gdy ludzie z pracy narzekają w styczniu ile to wydali na święta, niektórzy nawet brali chwilówki. Gdy nie było covida , koleżanki zawalały nas sałatką, pierogami, bo ,,rodzina nie zjadła". Zostawało dużo w lodówce w kuchni w firmie i się marnowało. Także nie jestem katolikiem, jednak nie rozumiem tej zbiorowej histerii kupowania i gotowania.
- 2 0
-
2020-12-08 16:26
Przez cowid słabo schodzi
Kto lubi jeść jedzenie lepione przez słabo opłaconego pracownika który musi pracować bo ma czynsz do zapłaty czesne itd. I szefa co ma nowe audi na podjeździe willi bo się ustawił albo miał komuszych starych co w parti byli.
- 3 2
-
2020-12-08 13:26
czy ktos poleci gdzie zamowic w Gdyni pierogi ?
- 0 0
-
2020-12-08 11:49
Babcine smaki - pierogarnia, garmażerka
To ja ze swojej strony polecę pierogarnię "Babcine smaki" na Morenie, mają też drugi sklep. Garmażerka, duży wybór i ceny normalne
- 1 2
-
2020-12-07 15:38
Najcudowniejsze i najsmaczniejsze (1)
Pierogi pierożki najcudowniejsze i najsmaczniejsze to robi moja kobieta. Nie ma smaczniejszych pierogów od tych które ona zrobi. Ludzie już w lutym dzwonią i piszą prośby aby im zrobić wigilijne uszka lub pierożki. Żadne tam nowobogackie wymysły z orientem czy bez orientu. Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami. Oczywiście robi też i inne pierogi, kołduny pielemienie. Wigilia to jednak polska tradycja i tylko pierogi z kapustą i grzybami lub uszka do barszczu jak ktoś chce to może na wigilię sobie zjeść pierogi z mięsem, chińskie, japońskie itd.
Zawsze działamy w duecie przed świętami, ja przygpotowuję wigilijny barszczyk a moje szczęcię robi uszka..- 12 2
-
2020-12-08 10:18
Potwierdzam
- 0 0
-
2020-12-07 15:39
Pierogi to kwintesencja świąt (4)
Co roku czekam na nie z utęsknieniem. Przypominają mi babcie, a teraz czas spędzany z siostrą i siostrzenicą na ich lepieniu. Obowiązkowo podjadanie farszu! Jeśli nie jedliście nigdy pierogów z ziemniakami:polecam, to smak mojego dzieciństwa. Prosty przepis rodzinny. Gdy kiedyś babcia nie miała twarogu bo czasy były ciężkie , kupiła ziemniaki , żółty ser i odrobinę boczku. Do tego cebulka i mamy oto przepyszną gotowaną miłość na talerzu.
- 6 3
-
2020-12-08 08:42
to lokalna tradycja
u mnie w domu nie ma pierogów na świeta, tyle innego dobrego jest, że szkoda się pierogami zapychać
- 2 0
-
2020-12-07 23:16
Nie było twarogu
A był żółty ser i boczek? Co to za czasy i miejsce było?
- 3 0
-
2020-12-07 18:21
Jak pierogi mogą być kwintesencją śwąt ? (nie jestem katolikiem, ale i tak trudno zrozumieć, że nie duchowość, a żarcie)
Zaiste ciężkie musiały być czasy, gdy nie było twarogu, ale był żółty ser i boczek.
Sorki, ale kto to pisze ????- 2 3
-
2020-12-07 17:00
To
Dobrze napisano miłość na talerzu Biedna lecz wytworna w prostocie a podana z uczuciem i chęcią zrobienia radości potrawa
- 6 1
-
2020-12-08 08:14
u mnie sie nie jadało pierogów
co najwyżej barszcz z uszkami
- 3 0
-
2020-12-07 18:16
Ceny są kosmiczno-komiczne. (1)
Po prostu, przesadzają. Nie wróżę im przeżycia z takimi cenami. Dzięki, ale wolę domowe, wiem co jem i znam jakość swoich potraw.
- 14 0
-
2020-12-07 22:36
Dopiero sie zacznie
Wyobrazcie sobie jak ceny wzrosna po wygasnieciu pandemii. Dopiero wtedy zobaczymy gdzie sa granice absurdu
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.