• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastro finał niejednej imprezy. Gdzie na kebaba w Trójmieście?

Mateusz Groen
15 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Kebab to ulubiony posiłek powracających z imprezowych wojaży ludzi. Kebab to ulubiony posiłek powracających z imprezowych wojaży ludzi.

Kto nigdy po imprezie nie trafił na kebaba, niech pierwszy rzuci kamieniem. Kebab od lat 90. jest jednym z najpopularniejszych fast foodów, zwłaszcza po nocnych wojażach, ale też sprawdza się idealnie jako szybki lunch. Jedni wolą zjeść go w bułce, czy picie, inni stawiają na pudełka z mięsem i frytkami. W Trójmieście znajdziemy wiele miejsc, w których zjemy kebaba, dlatego postanowiliśmy porównać ceny w kilku najpopularniejszych lokalach. Gdzie zjemy najtańszego kebaba w Trójmieście?



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Po imprezie idę...

Przegląd trójmiejskich kebabowni warto zacząć od rozwiązania odwiecznej wojny. "Kebab", czy "kebap"? Zgodnie z pochodzeniem dania, jego nazwa oznacza po turecku "mięso" i oryginalnie zapisywana jest fonetycznie z "p" na końcu. Jednak poprawna forma przyjęta przez słownik języka polskiego to "kebab". Obie formy spotkamy zarówno w menu lokali, jak i ich nazwach.

Danie zagościło w Europie na przełomie lat 60. i 70. za sprawą tureckich imigrantów, zaś do Polski trafiło dopiero w latach 90., po ówczesnej transformacji gospodarczej i ustrojowej. W naszym kraju najczęściej spotykamy dania ze wsadem z mięsem wołowym, drobiem lub z baraniną. Wariant z baraniną jest niestety bardzo rzadko spotykany w Trójmieście. Co ciekawe, najpopularniejsza forma kebaba z bułką pszenną, warzywami i sosem majonezowym może mieć nawet około 900 kcal.

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

Ceny kebabów w Trójmieście



Pierwszym miejscem, od którego rozpoczniemy przegląd trójmiejskich lokali będzie Istanbul Doner Kebap. Zjemy tutaj "Durum Kebap" w tortilli z 80 g porcją mięsa (do wyboru: kurczak, wołowina lub mięso mieszane), sałatkami i sosem za 20 zł. Możemy nasze rollo wzbogacić o oliwki lub ser feta za 1,50 zł za każdy dodatek. Prócz tego możemy zamówić też "Döner Kebapa", czyli kebaba w bułce również z 80 g porcją mięsa z sałatkami i sosem także za 20 zł. Jednak jeżeli lubimy większe porcje mięsa, mamy okazję zamówić wersję "Special" o 3 zł droższą, wtedy w naszej bułce znajdziemy 110 g mięsa. Tańsze są kebaby wegetariańskie: "Pita Wegetariańska" kosztuje 17,50 zł, a "Falafel w Tortilli" 18,50 zł.

Kebab King Kebab King
Kebab King w Gdańsku to jedna z najpopularniejszych sieciówek w Polsce. Kebaba na grubym cieście zjemy tu za 19,50 zł, zaś wersję w rollo dostaniemy w trzech wielkościach: małej - 15,99 zł, normalnej - 18,99 zł oraz "Kebab King size" za 28,99 zł. Oferowane mięso to kurczak, wołowina lub mięso mieszane. Prócz standardowej opcji, można dostać w lokalu również: "Frytokebab", który zawiera pieczone mięso do wyboru, surówkę, frytki i sos za 18,99 zł, "Chilli cheese mexicana" z mięsem (120 g), pitą, sałatą lodową, jalapeno i sosem cheddar - 21 zł, a nawet "Fit Kebab" oraz inne niespotykane warianty. Dostępne są też dania wegetariańskie zawierające wege koftę, falafel lub placek warzywny.

W zlokalizowanym na gdańskim Garnizonie lokalu Kebway dostaniemy: kebaba w bułce z mięsem z kurczaka lub wołowiną, czerwoną kapustą, sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem i sosem za 20 zł, "Kebab Box" z warzywami, mięsem do wyboru i sosem za 22 zł lub "Kebab Rollo" z mięsem i warzywami oraz sosem za 19 zł. Zaś w lokalach Alanya Kebap na Przymorzu i na Morenie dostaniemy kebaba Durum (w placku) z mięsem do wyboru, surówkami i sosem za 20 zł, zaś wersję z frytkami za 24 zł. Kebab w bułce z warzywami i sosem kosztuje 20 zł. W Elaviv Kebab również otrzymamy "Durum kebaba" za 20 zł z mięsem kebab, naleśnikiem tureckim, sałatkami, surówkami i sosem.

Kebab u Turka Kebab u Turka
Berlin Doner Kebap dostępny jest m.in. w Galerii Bałtyckiej, Galerii Przymorze, czy też w Galerii Madison. Dostaniemy w nim kebaba (Doner) w bułce za 22,45 zł. Do wyboru mięso z kurczaka lub wołowiny. W skład dania oczywiście wchodzi sałata, kapusta czerwona, pomidor, ogórek, cebula, sos i zapłacić musimy za niego 23,45 zł. Za "Rollo Kebap" w placku - 22,45 zł. Mamy okazję wybrać spośród placka tureckiego pszennego lub wieloziarnistego. Dostępny jest też "Rollo Fit" kebab za 27,45 zł. W jego skład wchodzi: mięso z kurczaka lub wołowiny, sałata, pomidor, rukola, słonecznik z sezamem, turecki placek pszenny, sos jogurtowy, sos winegret i balsamico. Zaś fani "Kebap Boxa" muszą zapłacić za niego 22,45 zł i prócz mięsa do wyboru mogą również wybrać czy chcą zjeść go z frytkami, czy z ryżem.

Czytaj też: Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

W zestawieniu nie mogło zabraknąć również Kebaba u Turka, który znają szczególnie gdynianie. W lokalu, który znajduje się na początku skweru Kościuszki, "Durum Kebab" w naleśniku tureckim, ze świeżymi sałatami, surówkami i sosem otrzymamy za 20 zł, kebaba na talerzu z mięsem, ryżem lub frytkami, świeżymi sałatami, surówkami i sosem za 33 zł, a kebaba w bułce z mięsem, bułką turecką, warzywami i sosem za 20 zł. W każdym wariancie mięsnym można wybrać kurczaka, wołowinę lub zmieszać mięsa.

A gdzie twoim zdaniem znajdziemy najlepszego kebaba w Trójmieście? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

Miejsca

Opinie (290) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Taka akcja kiedys w Gdyni (4)

    Kebab się kręci,a pracownik pryska chemia okap nad tym mięsem (przy okazji mieso tez).

    • 29 2

    • Dlatego było takie ostre i smaczne ;)

      • 20 1

    • (1)

      Kiedyś na początku lat 2000 pracowałem w telepizzy w Gdyni na placu kaszubskim w parterowym pawilonie handlowym którego już nie ma.. Tam rury kanalizacyjne leciały w suficie i jedna pękła czyli krótko mówiąc cały stolec leciał do lokalu bryzgało nawet na składniki. Oczywiście lokal od razu zamknięto dla klientów, ale dowozy działały. Ten kto wtedy zamawiał pizze na telefon miał ekstra dodatki, a smród w lokalu, że wytrzymać nie można było, mimo to właściciel nadal kazał kręcić pizze na dowozy :D

      • 8 1

      • Kryminał to jest.

        • 6 1

    • To aromat był do baraniny

      Dostajesz wieprzowine podrasowaną do baraniny/wołowiny

      • 2 1

  • Opinia wyróżniona

    Najlepszy to na Żabiance (1)

    Przy skm testowałem w rożnych punktach polecam . Cenowo przyzwoicie

    • 4 17

    • Ostatnia alnia w Gdańsku zależy jak się traci ogólnie Dobry

      • 0 2

  • Opinia wyróżniona

    (6)

    Fastfood w Gdyni skończył się wraz z budami pod Pomnikiem Harcerzy, Nocusiem i budami w miejscu Infoboxu.
    Kto nie jadł tam hot dogów z 3 parówkami, zapiekanek z ostrym sosem meksykańskim z fasolą czy bułek jarskich ze "wszystkimi sosami" wielkości koła od malucha ten nie zna życia :)

    • 61 5

    • to był mega syf z biegającymi szczurami między tymi budami.

      • 9 8

    • Gdynia centrum upadła, tam nie po co robić

      • 12 2

    • Też tam jadłem, ale nie ma co gloryfikowac tego jedzenia.

      • 7 1

    • (1)

      Na Placu Harcerza byłem świadkiem jak gołębie łaziły po i dziobaly zapiekanki na tacach z tyłu budy. Także pozdro dla tych co tam kupowali i jedli te zapiekanki.

      • 5 1

      • Zobaczyłbyś zaplecze

        Wszystkich tych "dystyngowanych" drogich knajp to byś się srogo zdziwił.

        • 8 0

    • to było coś ;-)
      bułka jarska rip

      • 4 0

  • A gdzie Jerusalem?? (2)

    Po tym jak Alanya zaczęła się cenić i obniżyła swój standard, to znowu są najlepsze w kategorii cena/jakość na Starym Mieście...

    • 9 23

    • chłopie

      chyba w głównym mieście ;)

      • 7 4

    • Nie wiem co jest gorszym syfem, ta Alanya czy Jeruzalem. W każdym razie i w tym i w tym wali strasznie.

      • 12 2

  • (8)

    Nigdy nie jadłam kebaba.

    • 16 16

    • (1)

      gratuluję, a moja córka jest magistrem prawa

      • 20 3

      • Ja mam różowego słonia na złotym łańcuchu.

        • 7 2

    • to życia nie znasz

      • 6 5

    • Jak chcesz być dalej Zdrowa to lepiej nie Jedz!

      • 2 1

    • spróbuj Aleppo (2)

      tego nie da się nawet do fastfooda zakwalifikować to jest tak dobre - najlepszy w gdańsku

      • 1 0

      • Biorąc pod uwagę, że w Szczecinie uchodzi kebab z Wernyhory

        Za najlepszy, to ja poproszę najsmaczniejszy kebab. Nie najlepszy, bo za 20 złotych dają 2kg paszy niewiadomego pochodzenia

        • 2 0

      • Taaak! W końcu ktoś napisał o Aleppo. Uwielbiam ich kebaby. Wszystko świeżutkie i pyszne.

        • 3 0

    • Chwalisz się czy żalisz?

      • 2 0

  • tradycyjny narodowy polski kebap (2)

    • 25 1

    • U nas kebap, a na południu knysza :)

      • 2 0

    • :)

      Z kaszanką i z bigosem!

      • 0 0

  • Mytastekebab (1)

    Cjyba najlepsza jakosc i ilosc do ceny

    • 5 5

    • aleppo kebab bije ich na głowę :) bez porównania

      • 1 3

  • Ostatnio jak jadłem na Jana Pawła w Gdańsku

    to głównym składnikiem była czerwona kapusta. A nie był to vege.

    • 30 0

  • Tylko Kebab Sopocki (7)

    istniejący lat 70

    • 28 13

    • (1)

      Tylko, że z prawdziwym kebabem nie ma nic wspólnego!

      • 5 7

      • W Polsce nie ma Kebaba. Tylko jego

        podróbki.

        • 12 0

    • Istnieje 52 lata od 1970r ;-) (2)

      • 6 1

      • Nigdy chyba nie widziałeś jak Kebab wygląda

        i jak się go podaje.

        • 4 2

      • Ale się zepsuł!!

        • 2 0

    • To ta kajzerka z paroma kawałkami mięsa,

      cebulą i ogórkiem kiszonym? Śmieszne, że coś takiego ma status jakiejś legendy.

      • 3 8

    • To już nie ten kebab co kiedyś. W latach 90 ogonek miał że 100m do kasy.

      • 7 0

  • (4)

    Ankieta wymiata...oczywiście po imprezie idę do domu z nowo poznaną osobą...tylko co na to żona?))

    • 59 5

    • Układ idealny

      bo żona idzie na kebaba.

      • 21 0

    • Mnie takie rzeczy nie spotykają. Co robię źle? (2)

      • 7 1

      • Jestes glupi i brzydki

        • 2 2

      • Celujesz nisko. Rozglądasz się po lokalu, patrzysz która najładniejsza i kręci sie niej najwiecej facetów którzy próbują coś z boku tańczyc. Podchodzisz do niej przepychając się przez tych gamoni i zagadujesz. Najlepiej wziąć ja na bok gdzie jest ciszej. Reszta już zależy od ciebie. Pamiętaj, mierz jak najwyżej. Te grube i brzydkie wybrzydzają, te ładne mniej, bo chcą byc poderwane, ale nikt nie zagada bo sie boi. Do domu nie sprowadzam bo mam żonę i dziecko, ale kilka razy w roku wychodze z kumplami i uwazam ze poderwanie jest banalnie proste.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane