- 1 Pijesz cappuccino po 12? Nie mów Włochom (120 opinii)
- 2 Nowe lokale: z cukierni do klubu (89 opinii)
- 3 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (55 opinii)
- 4 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (61 opinii)
- 5 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych
Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.
Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.
Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa
Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).
Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach
W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.
Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.
Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny
Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.
Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-06-08 11:24
Zgadzam się że dobre nowe pizzerie są przez około kwartał a potem zaczyna się oszczędzanie (11)
Genialna pizza była na Ujeścisku, woziłem ją znajomym i rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni. Po dwóch miesiącach była nie do zjedzenia, guma, spalona i składników o połowe mniej, juznie mówić o świeżości. Tak jak inni płacić 50 zł za kawałek ciasta drożdzowego? Dajcie spokój juz z tymi cenami, tak windujecie wszystko. Wróciłem z Wiednia, ceny te same , a nawet niektóre niższe(mięso) niż u nas. A zarobki 3 krotnie wyższe.
- 186 7
-
2022-06-08 11:57
(3)
to wracaj do wiednia. pizza to kawalek ciasta drozdzowego? po 1 tam nie powinno byc drozdzy, po drugei dobra szynka, ser kosztuje duzo,w spar 6 plasterkow paczkowanej prosciutto 40zl
- 2 92
-
2022-06-08 12:40
Nawet jak nie dodajesz drożdży do ciasta robiąc zaczyn tylko z mąki - to drożdże trafiają do ciasta z powietrza w którym krążą zarodniki, dlatego można właśnie zrobić zaczyn z samej mąki. Spróbuj zrobić zaczyn ze sterylnej mąki w sterylnych warunkach.
- 24 3
-
2022-06-08 13:09
40 zł za 6 plastrów prosciutto :D
Chyba to są plastry wielkości pizzy. Jeśli mówisz o klasycznych plastrach to za 6 zapłacisz 10-15 zł. Mówię o certyfikowanej szynce. A pewnie jak pizzerie kupują hurtem to im wychodzi 5 zł.
- 21 1
-
2022-06-08 14:17
Dobry ser i szynka? Nawet nie wiesz, że możesz trafic na salceson
Autentyk. Pracowalam kiedyś w pizzerii. Wysłaliśmy kierowcę po szynkę. Przyniósł salceson XD nie było czasu to poszło pod większą ilością sera. Także co do jakosci produktów to sorry ale to bajka
- 20 2
-
2022-06-08 13:10
(2)
Co to była za pizzeria na Ujeścisku?
- 6 0
-
2022-06-09 08:10
Quattro Gusti (1)
Nie wiem jak teraz ale chyba jest zamkniete
- 1 0
-
2022-06-09 09:37
Od początku była mierna
A właściciele typowe buraki. Podchmielony chłop w południe śmiał się że w niedzielę zamówiłem pizzę z kiełbasą. Bo według niego każdy Polak musi się kiełbasą nafaszerować. A ja po prostu taka miałem ochotę i nie chciałem słuchać uwag podpitego dziada. Dobrze że zamknęli i nikt po nich na ujescisku nie zapłacze
- 4 1
-
2022-06-08 13:21
(2)
właśnie zawsze mnie to interesuje jak to jest, ze ceny u nas jak na zachodzie a zarobki 2-3 razy niższe... Skoro tam mogą płacić tyle pracownikowi i się opłaca to jakim cudem u nas nie?
- 36 3
-
2022-06-08 13:58
(1)
jakim cudem tu dalej jestes? daja pieniadze za darmo za granicom a ty narzekasz w internetach
- 3 29
-
2022-06-08 14:20
Pieniądze to nie wszystko. Jest jeszcze rodzina, znajomi, język, rodzinne strony etc.
- 20 3
-
2022-06-09 07:52
Niemożliwe, przecież w tvpis mówią, że euro to drożyzna.
- 0 1
-
2022-06-08 11:42
(4)
Przesada. Czasami na mieście jemy, ale nie pizze. Tą robimy sami. Ciasto sami. Sos sami. Tuńczyk, czerwona cebula, anchois,kapary, oliwki. Druga to serowo czosnkowa. PH czy DaG czy jakąkolwiek inna się nie umywa.
- 34 76
-
2022-06-08 11:54
(3)
przesada co? ze ktos nie jest tobą i woli zjesc na miescie?
- 31 13
-
2022-06-08 12:31
(2)
Z cenami za pizze na mieście.
- 14 3
-
2022-06-08 13:54
Tylko, że w artykule jest mowa o sieciówkach
Pizza hut ociekająca tłuszczem, da grasso w ogóle nie ma pizzy tylko glut z serem, po którym najintensywniejszym doznaniem może być zatrucie pokarmowe......a najśmieszniejsze jest to, że porównując przywołaną w tekście margheritę można zjeść w normalnej pizzeri o dychę taniej, no chyba że ktoś lubi gluty z serem za 30 zł :)
- 19 2
-
2022-06-08 13:57
zwracam honor
- 3 0
-
2022-06-08 11:54
Pizze to ja robię sam w domu (20)
Jest taka smaczna, że zastanawiałem się nawet nad otwarciem własnej pizzeri...ale wtedy to byłoby bez sensu bo nie byłaby już pizza domową
- 162 41
-
2022-06-08 12:51
Ja tak samo, i też sam sobą się zachwycam
najlepsze źródło to włosi na youtube, ja się tak nauczyłem
ale to jakoś tanio to nie wychodzi, jak się chce mieć dobre składniki :) kilkanaście zł za pizze dla 1 osoby nie licząc mediów- 28 3
-
2022-06-08 13:05
(3)
Tak właśnie powstają pizzerie i knajpy które padają po pół roku.
- 29 2
-
2022-06-08 15:32
Wskaż pizzerię która wytrzymała tylko pół roku. Podaj nazwę. (2)
- 2 8
-
2022-06-08 18:44
O matko, to dwa lata niech ci będzie, jeden pies.
- 8 2
-
2022-06-08 21:03
Pizzeria u Polaka
- 0 0
-
2022-06-08 13:44
Pizza sam w domu (10)
To nie jest pizza, tylko placek pizzopodobny. No chyba, że masz piec do pizzy
- 11 31
-
2022-06-08 14:36
(8)
Uwierz, że da się zrobić dobrą pizzę nawet w piekarniku na kamieniu. Niejednokrotnie lepsza niż w wielu pizzeriach.
- 22 9
-
2022-06-08 15:53
(3)
Może da się w tym zrobić coś dobrego, tyle, że nie pizzę.
- 9 15
-
2022-06-08 17:31
to ci powiem ze robie duzo lepsza w domu niepizze niz w wiekszosci pizzerii "pizze"
- 14 4
-
2022-06-08 18:00
(1)
Nikogo oprócz ciebie nie obchodzi czy żeby nazwać pizzę pizzą, trzeba mieć specjalny piec.
- 10 7
-
2022-06-08 20:33
Twoja pica lepsza od mojej piccy
- 1 0
-
2022-06-09 07:22
Jeszcze raz ci tłumaczę, że to nie jest pizza, tylko placek pizzopodobny (3)
Prawdziwa pizza to mąka 00 i piec opalany drewnem z temperaturą 350 stopni. Pizza piecze się 90 sekund.
- 5 9
-
2022-06-09 08:51
Smieszny jestes :)
- 3 2
-
2022-06-09 11:06
odezwał się
mądropodobny
- 4 2
-
2022-06-09 11:09
zaero pojęcia o włoskiej pizzy
jakie 350 stopni? tyle to osiąga mój piecyk kopułowy i wypiek trwa 4 minuty
eletryczny piec effeuno osiąga temperaturę 450--500 stopni i w nim wypiek trwa 60-90 seekund.
na kamieniu w piekarniku nadal da się zrobić dobrą pizzę klasyczną.- 6 1
-
2022-06-09 07:02
Piec do pizzy tez ma znaczenie, ale nie takie jak długo dojrzewające ciasto z dobrej mąki, z minimalna ilością drożdży i dobre składniki.
- 7 0
-
2022-06-08 14:12
jestes robol to se sam robisz ;)
- 8 21
-
2022-06-08 18:08
Ktos to jeszcze .... (1)
Jada w tkzw pizzerniach ?
To g..... smieciowe jedzenie .
Za 30 zl to masz 16 kaealkow schabu .
Maka ser i resztki z marketu .- 2 9
-
2022-06-08 18:47
Człowieku skup się jak piszesz albo zatrzymaj - piszesz to jadąc hulajnogą? Udało ci się wygenerować słowny odpowiednik tego co opisujesz.
- 10 0
-
2022-06-09 16:47
Dno za 50 zł
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.