• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

Mateusz Groen
8 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat. Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat.

Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy uważasz, że obecne ceny w restauracjach bardziej "odczuwa" twój budżet?

Blisko pięć lat temu zrobiliśmy przegląd czterech najpopularniejszych pizzerii sieciowych z Trójmiasta. W artykule skupiliśmy się na pizzach o średniej wielkości. Do porównania wybraliśmy Pizzę Hut, Telepizzę, Da Grasso i Pepe Pizza. Dzisiaj ponownie przyglądamy się cenom w tych lokalach, porównując je do obecnych czasów.

Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.



Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.

Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa



Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.

Da Grasso Da Grasso
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.

Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.

Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny



Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.

W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe. W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.

Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (273) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (4)

    Odkąd mi wzrósł dwukrotnie kredyt, to przepraszam, ale jak mam bulic za byle jaka pizzę i tyskie podane w szklance kokosy, to nie dziękuję:)

    • 95 3

    • (2)

      już wolałem ośmiorniczki niż michę ryżu

      • 28 5

      • wg mnie ty jadasz i jadales miche rychu najtanszego od zawsze, jak cie osmiorniczki fascynują i przeraza ich cena

        • 5 18

      • Przestało mnie to bawić gdy ryż zaczął drożeć jak wszystko inne :/

        • 8 0

    • Kokosa jest bardzo dobra, a jak do jednej szklanki dolejesz do jeszcze tyskiego, to już w ogóle pycha.

      • 0 3

  • Spoko zrobię sobie sam. Za 2 pizze 30 w pizzeri na D niby 30% rabatu i prawie 90 zł.. Stać mnie, ale jeszcze nie oszalałem by płacić za drożdżowy placek z kilkoma składnikami 50 zł.

    • 60 4

  • Pizza z sieciówek to przeważnie kiepska jakość (4)

    W moim wypadku DaGrasso i Dominos to bóle brzucha. PizzaHut to gwarancja biegunki. Pepe jest po prostu niesmaczna.

    Wszystkie zdecydowanie się nie opłacaja, podobnie jak pizze z niesieciówek.

    Generalnie pizza jest dobra przez max 3msc po otwarciu lokalu, potem zaczyna sie oszczedzanie.

    W Trojmiescie sa moze ze 3 pewne pizzerie. Nie bede tu robil reklamy.

    Tak czy inaczej 65zl za duza pizze na srednich składnikach to zart.

    Pizza najlepiej robic samemu.

    • 77 7

    • (2)

      zgadzam się z tobą, sieciowki to wiadomo - bazuja na marce, nie ma co spodziewac sie dobrego sera w pizza hut, ktory z sieciowek jest chyba na szczycie. osobiscei olwia do ognia (spadla jakosc) lub top - kreska mąki

      • 3 3

      • Husak!

        • 1 1

      • Spoko Pizza! No i Zajezdnia

        • 1 1

    • W Gdańsku to tylko 3 pizzerie znam które mają dobre ciasto i składniki. Czasem zmieniają się pizzaiolo i wtedy czuć chwilowy spadek jakości, ale na dłuższa metę trzymają te miejsca poziom. Nie bez powodu mają pełno dobrych opinii i pomimo covida utrzymują się juz kilka lat.

      • 1 0

  • Jedz pizze bedziesz gruby (10)

    I tyle w temacie.

    • 22 38

    • i szczęśliwy

      zapomniałeś dodać

      • 16 2

    • (5)

      1k kalorii sprawi, ze bede gruby?

      • 15 1

      • Ile to jest "k" kalorii? (4)

        Kubek, karton?

        • 2 13

        • (1)

          Tysiąc bystrzaku.

          • 11 2

          • Daj mu pół godziny i załapie.

            • 10 1

        • (1)

          k jak kilo
          (kilometr, kilogram, kilowat, kilobajt, kiloherc, kilokaloria)

          • 9 2

          • k to nalot.

            • 0 1

    • (1)

      Jadłem przez pół roku dzień w dzień pizze i nie przytyłem.

      • 2 3

      • Ba, można jeść pizzę codziennie i schudnąć.

        • 2 1

    • On 33

      No ja jakoś jem pizzę co dziennie bo mam pizzerie i nie widzę żebym przytył

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    gotuj w domu (1)

    OD roku robie sama wiele rzeczy ,jedne wychodza a inne nie, w tym właśnie pizze gdzie blat można dostać w roznej postaci czy zrobic swoje ciasto a przy tych cenach to jest dla mnie za drogo zamawiać pizze, czy inne obiadki

    • 23 2

    • a moze.. rób co chcesz? wolnosc, te sprawy?

      • 3 3

  • Opinia wyróżniona

    Zgadzam się że dobre nowe pizzerie są przez około kwartał a potem zaczyna się oszczędzanie (11)

    Genialna pizza była na Ujeścisku, woziłem ją znajomym i rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni. Po dwóch miesiącach była nie do zjedzenia, guma, spalona i składników o połowe mniej, juznie mówić o świeżości. Tak jak inni płacić 50 zł za kawałek ciasta drożdzowego? Dajcie spokój juz z tymi cenami, tak windujecie wszystko. Wróciłem z Wiednia, ceny te same , a nawet niektóre niższe(mięso) niż u nas. A zarobki 3 krotnie wyższe.

    • 186 7

    • (3)

      to wracaj do wiednia. pizza to kawalek ciasta drozdzowego? po 1 tam nie powinno byc drozdzy, po drugei dobra szynka, ser kosztuje duzo,w spar 6 plasterkow paczkowanej prosciutto 40zl

      • 2 92

      • Nawet jak nie dodajesz drożdży do ciasta robiąc zaczyn tylko z mąki - to drożdże trafiają do ciasta z powietrza w którym krążą zarodniki, dlatego można właśnie zrobić zaczyn z samej mąki. Spróbuj zrobić zaczyn ze sterylnej mąki w sterylnych warunkach.

        • 24 3

      • 40 zł za 6 plastrów prosciutto :D

        Chyba to są plastry wielkości pizzy. Jeśli mówisz o klasycznych plastrach to za 6 zapłacisz 10-15 zł. Mówię o certyfikowanej szynce. A pewnie jak pizzerie kupują hurtem to im wychodzi 5 zł.

        • 21 1

      • Dobry ser i szynka? Nawet nie wiesz, że możesz trafic na salceson

        Autentyk. Pracowalam kiedyś w pizzerii. Wysłaliśmy kierowcę po szynkę. Przyniósł salceson XD nie było czasu to poszło pod większą ilością sera. Także co do jakosci produktów to sorry ale to bajka

        • 20 2

    • (2)

      Co to była za pizzeria na Ujeścisku?

      • 6 0

      • Quattro Gusti (1)

        Nie wiem jak teraz ale chyba jest zamkniete

        • 1 0

        • Od początku była mierna

          A właściciele typowe buraki. Podchmielony chłop w południe śmiał się że w niedzielę zamówiłem pizzę z kiełbasą. Bo według niego każdy Polak musi się kiełbasą nafaszerować. A ja po prostu taka miałem ochotę i nie chciałem słuchać uwag podpitego dziada. Dobrze że zamknęli i nikt po nich na ujescisku nie zapłacze

          • 4 1

    • (2)

      właśnie zawsze mnie to interesuje jak to jest, ze ceny u nas jak na zachodzie a zarobki 2-3 razy niższe... Skoro tam mogą płacić tyle pracownikowi i się opłaca to jakim cudem u nas nie?

      • 36 3

      • (1)

        jakim cudem tu dalej jestes? daja pieniadze za darmo za granicom a ty narzekasz w internetach

        • 3 29

        • Pieniądze to nie wszystko. Jest jeszcze rodzina, znajomi, język, rodzinne strony etc.

          • 20 3

    • Niemożliwe, przecież w tvpis mówią, że euro to drożyzna.

      • 0 1

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Przesada. Czasami na mieście jemy, ale nie pizze. Tą robimy sami. Ciasto sami. Sos sami. Tuńczyk, czerwona cebula, anchois,kapary, oliwki. Druga to serowo czosnkowa. PH czy DaG czy jakąkolwiek inna się nie umywa.

    • 34 76

    • (3)

      przesada co? ze ktos nie jest tobą i woli zjesc na miescie?

      • 31 13

      • (2)

        Z cenami za pizze na mieście.

        • 14 3

        • Tylko, że w artykule jest mowa o sieciówkach

          Pizza hut ociekająca tłuszczem, da grasso w ogóle nie ma pizzy tylko glut z serem, po którym najintensywniejszym doznaniem może być zatrucie pokarmowe......a najśmieszniejsze jest to, że porównując przywołaną w tekście margheritę można zjeść w normalnej pizzeri o dychę taniej, no chyba że ktoś lubi gluty z serem za 30 zł :)

          • 19 2

        • zwracam honor

          • 3 0

  • Ceny nośników energii mocno poszły w górę, a trudno na chruście zrobić dobrą pizzę. :) (5)

    • 50 10

    • Ale chrust w dobrej cenie, chyba tylko to zostaje w naszym pięknym kraju

      Chyba, że masz dojścia do Orlenu, Lotosu itd

      • 10 4

    • Pizza z pieca opalanego drewnem, pychotka.

      • 2 0

    • Spadnie sprzedaż, zejda z marży (1)

      Tak to działa. Obecnie gastro ma jakieś 400-600% marży

      • 2 0

      • Skad tyle madrosci w tak pustej glowie.

        • 0 0

    • ależ co ty piszesz?! pizza "chrusciutto" to całkiem dobra pizza!

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Pizze to ja robię sam w domu (20)

    Jest taka smaczna, że zastanawiałem się nawet nad otwarciem własnej pizzeri...ale wtedy to byłoby bez sensu bo nie byłaby już pizza domową

    • 162 41

    • Ja tak samo, i też sam sobą się zachwycam

      najlepsze źródło to włosi na youtube, ja się tak nauczyłem
      ale to jakoś tanio to nie wychodzi, jak się chce mieć dobre składniki :) kilkanaście zł za pizze dla 1 osoby nie licząc mediów

      • 28 3

    • (3)

      Tak właśnie powstają pizzerie i knajpy które padają po pół roku.

      • 29 2

      • Wskaż pizzerię która wytrzymała tylko pół roku. Podaj nazwę. (2)

        • 2 8

        • O matko, to dwa lata niech ci będzie, jeden pies.

          • 8 2

        • Pizzeria u Polaka

          • 0 0

    • Pizza sam w domu (10)

      To nie jest pizza, tylko placek pizzopodobny. No chyba, że masz piec do pizzy

      • 11 31

      • (8)

        Uwierz, że da się zrobić dobrą pizzę nawet w piekarniku na kamieniu. Niejednokrotnie lepsza niż w wielu pizzeriach.

        • 22 9

        • (3)

          Może da się w tym zrobić coś dobrego, tyle, że nie pizzę.

          • 9 15

          • to ci powiem ze robie duzo lepsza w domu niepizze niz w wiekszosci pizzerii "pizze"

            • 14 4

          • (1)

            Nikogo oprócz ciebie nie obchodzi czy żeby nazwać pizzę pizzą, trzeba mieć specjalny piec.

            • 10 7

            • Twoja pica lepsza od mojej piccy

              • 1 0

        • Jeszcze raz ci tłumaczę, że to nie jest pizza, tylko placek pizzopodobny (3)

          Prawdziwa pizza to mąka 00 i piec opalany drewnem z temperaturą 350 stopni. Pizza piecze się 90 sekund.

          • 5 9

          • Smieszny jestes :)

            • 3 2

          • odezwał się

            mądropodobny

            • 4 2

          • zaero pojęcia o włoskiej pizzy

            jakie 350 stopni? tyle to osiąga mój piecyk kopułowy i wypiek trwa 4 minuty
            eletryczny piec effeuno osiąga temperaturę 450--500 stopni i w nim wypiek trwa 60-90 seekund.
            na kamieniu w piekarniku nadal da się zrobić dobrą pizzę klasyczną.

            • 6 1

      • Piec do pizzy tez ma znaczenie, ale nie takie jak długo dojrzewające ciasto z dobrej mąki, z minimalna ilością drożdży i dobre składniki.

        • 7 0

    • jestes robol to se sam robisz ;)

      • 8 21

    • Ktos to jeszcze .... (1)

      Jada w tkzw pizzerniach ?

      To g..... smieciowe jedzenie .

      Za 30 zl to masz 16 kaealkow schabu .

      Maka ser i resztki z marketu .

      • 2 9

      • Człowieku skup się jak piszesz albo zatrzymaj - piszesz to jadąc hulajnogą? Udało ci się wygenerować słowny odpowiednik tego co opisujesz.

        • 10 0

    • Dno za 50 zł

      • 0 0

  • Pizza Hut to nieporozumienie (3)

    Sieciówa amrestu, a ceny jak z mariota. 3 dychy za malutka pizze na talerzu 28zl za dzbanek lemoniady i 8zl za wodę 0,3 żart

    • 67 2

    • Ale ludzi pełno.. (1)

      Cc

      • 11 0

      • Bo wielu konsumentów jest leniwych.

        Nie chce im się przełamać i porzucić starych przyzwyczajeń.

        • 8 1

    • Racja
      Ale tę w latach 90tych lubiłem.
      Może też koloryzuje, ale wtedy pizza hut to było coś

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane