• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile za rybkę? Sprawdziliśmy ceny w gdyńskich smażalniach i barach

Magda Mielke
21 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Ile zapłacimy za rybę w Gdyni? Polacy zwykle kupują ryby znane i nie eksperymentują ze smakiem. Zamawiają więc najczęściej dorsza i flądrę. Rzadziej halibuta, sandacza czy węgorza. Ile zapłacimy za rybę w Gdyni? Polacy zwykle kupują ryby znane i nie eksperymentują ze smakiem. Zamawiają więc najczęściej dorsza i flądrę. Rzadziej halibuta, sandacza czy węgorza.

Ile kosztuje ryba w Gdyni? Sprawdziliśmy ceny ryb w gdyńskich smażalniach. Być nad morzem i nie zjeść ryby z frytkami w smażalni - to się nie godzi. Wątroba da radę, ale czy portfel to wytrzyma? Wkrótce pokażemy, ile zapłacimy za rybę w smażalniach w Sopocie i Gdańsku.



Gdzie na rybkę? Smażalnie ryb w Gdyni, Sopocie i Gdańsku



Czy będąc nad morzem, jadasz w nadmorskich barach i smażalniach?

Barów, smażalni i restauracji nadmorskich sprzedających ryby nie brakuje. W Gdyni przy skwerze KościuszkiMapka znajduje się ich kilkanaście. Zjemy w nich wiele różnych dań, ale przede wszystkim serwowane są tu znane, smażone ryby, takie jak: dorsz, flądra czy halibut.

Ile kosztuje ryba w Gdyni? Ceny w gdyńskich smażalniach i barach



Zdecydowana większość gdyńskich lokali podaje cenę za 100 gramów ryby, a nie za całą porcję. Warto więc zachować czujność podczas zamawiania. Klienci zwykle nie zastanawiają się, ile cała ryba będzie ostatecznie ważyła. Ba! Zazwyczaj nie mają na to żadnego wpływu. Nie są więc w stanie przewidzieć, ile ostatecznie zapłacą.

Sprawdź także: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Gzie zjemy i ile zapłacimy za rybę w Gdyni?



  • Gruba Ryba
  • Gruba Ryba
  • Tawerna


Gruba Ryba - gdyńska karczma, gdzie zjemy rybę



Spacer po smażalniach w Gdyni rozpoczynamy od karczmy Gruba Ryba, która znajduje się przy al. Jana Pawła IIMapka, zaraz za parkiem Rady Europykawiarnią Skwerek. Porcje ryb smażonych zaczynają się powyżej 200 gramów.

W menu Grubej Ryby znajdziemy:

  • złocicę - 13 zł/100 g,
  • dorsza - 14 zł/100 g,
  • halibuta, pstrąga bądź karmazyna z masłem czosnkowym - 15 zł/100 g,
  • miętusa - 15 zł/100 g 
  • grillowanego łososia - 18 zł/100 g.

Tawerna w Gdyni - ryby w zestawach ze stałą ceną



Tuż obok karczmy Gruba Ryba usytuowana jest gdyńska Tawerna. Tutaj - wyjątek potwierdzający regułę - ryby zamówimy w zestawach, za które zapłacimy stałą cenę.

W lokalu Tawerna zamówimy takie ryby, jak:
  • łosoś z pieca z ziemniakami opiekanymi w ziołach i gotowanymi warzywami - 42 zł,
  • łosoś gotowany z ziemniakami puree oraz warzywami gotowanymi - 40 zł,
  • makrela pieczona w pergaminie z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 39 zł,
  • stek z halibuta z masłem czosnkowym z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z białej kapusty - 44 zł,
  • smażony filet z flądry z frytkami i surówką z kiszonej kapusty - 35 zł,
  • filet z dorsza w panierce/w cieście z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 38 zł,
  • dorada grillowana z surówką z kiszonej kapusty - 44 zł.

Waga ryb w tych daniach wynosi ok. 250 gramów.


  • Smażalnia Nemo
  • Smażalnia Nemo
  • Smażalnia Nemo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Sternik
  • Bar Sternik

Gdyńska Smażalnia Ryb Nemo - ryby w menu i morski wystrój



Następnie udajemy się do Smażalni Ryb Nemo z charakterystycznym, morskim wystrojem, biało-niebieskimi meblami i tapetą w rybki. Serwowane są tutaj dania obiadowe, fast food i oczywiście ryby. Podobnie jak w Grubej Rybie ryby podawane są w porcjach od 200 gramów.

W Smażalni Ryb Nemo za 100 gramów ryby zapłacimy:

  • filet z tilapii - 10 zł,
  • tuszka flądry - 11 zł
  • filet z flądry - 12 zł,
  • filet z dorsza - 12,90 zł,
  • filet z sandacza i pstrąga oraz tuszka halibuta - 14 zł
  • filet z łososia i z halibuta - 16 zł,
  • tuszka kerguleny - 18 zł

Do każdej ryby polecane są frytki i zestaw surówek.

Bistro Ogopogo w Gdyni - tu nakręcono teledysk zespołu Piekni i Młodzi



Po tej samej stronie skweru Kościuszki znajduje się stylizowane na amerykański bar bistro Ogopogo, w którym został nakręcony teledysk do utworu "Ona jest taka cudowna" zespołu Piękni i Młodzi. Oferta i ceny są tu identyczne jak w Smażalni Nemo.

Bar Sternik w Gdyni - ceny ryb



Idąc dalej w kierunku Akwarium Gdyńskiego, napotkać można na Bar Sternik. Tu również oferta i ceny są takie same jak w dwóch poprzednich barach.

  • Bar Przystań
  • Bar Przystań
  • Smażalnia "U Kaszuba"

Przystań Smaków w Gdyni - smażone ryby, ceny



Kolejnym miejscem, które odwiedzamy, jest bar Przystań Smaków.

W Przystani Smaków za smażone ryby zapłacimy:
  • dorsz filet - 12 zł/100 g,
  • okoń filet - 13 zł/100 g,
  • sandacz filet - 13,50 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14,50 zł/100 g,
  • flądra tuszka - 11 zł/100 g,
  • pstrąg tuszka - 10,50 zł/100 g,
  • halibut dzwonko - 13 zł/100 g.

Przy czym porcja ryby wynosi co najmniej 200 gramów.

Zobacz także: Sushi. Ile kosztuje ten przysmak?

Ryby w menu w gdyńskim barze "U Kaszuba"



Idąc dalej w głąb skweru, natrafimy na bar "U Kaszuba". Smażalnia deklaruje codzienną dostawę świeżych ryb. Te zjemy tu z pieca lub patelni. Porcje, podobnie jak w pozostałych barach, zaczynają się od 200 gramów, a ceny podawane są za 100 g.

"U Kaszuba" zamówimy takie ryby, jak:

  • flądra i dorsz - najtańsze serwowane ryby - 10 zł/100 g,
  • filet z flądry - 11 zł/100 g,
  • filet z dorsza - 12 zł/100 g,
  • filet z dorsza z pieca - 14 zł/100 g,
  • filet z łososia - 14,50/100 g,
  • filet z łososia z pieca - 16,50/100 g,
  • tuszka halibuta - 13 zł/100 g,
  • tuszka halibuta z pieca - 15 zł/100 g,
  • turbot - 15 zł/100 g,
  • kergulena - 17 zł/100 g,
  • filet z sandacza - 13,50 zł/100 g,
  • tuszka pstrąga - 10,50 zł/100 g,
  • tuszka pstrąga z pieca - 12 zł/100 g
  • danie fish&chips - 29 zł - porcja wynosi 130 g

Do każdej ryby można zaś dobrać ziemniaki lub frytki i zestaw surówek w cenie 17 zł.

  • Marina Bar
  • Marina Bar
  • Bar Ikra
  • Bar Ikra
  • Bar Ikra

Marina w Gdyni - ceny ryb



Tuż obok znajduje się smażalnia "Marina".

W Marinie za rybę zapłacimy:

  • filet z dorsza - 12,90 zł/100 g,
  • flądra - 12 zł/100 g,
  • sandacz - 14 zł/100 g,
  • sola - 11 zł/100 g,
  • tilapii - 10 zł/100 g,
  • łosoś - 15 zł/100 g,
  • pstrąg - 14 zł/100 g 
  • halibut - 16 zł/100 g 
  • tuszka flądry - 11 zł/100 g,
  • halibut - 14 zł/100 g
  • kergulena - 18 zł/100 g.




gdyńska smażalnia "Ikra" - ceny ryb w smażalni



Na końcu tego pasa barów usytuowana jest smażalnia "Ikra". Tutejsze menu jest bogate - zawiera zarówno ryby smażone, jak i z grilla oraz pieca.

Ceny smażonych ryb w smażalni "Ikra" za 100 gramów:
  • dorsz filet - 12 zł,
  • flądra - 10 zł,
  • halibut - 13 zł,
  • łosoś filet - 13,90 zł,
  • sandacz filet - 13,90 zł,
  • pstrąg - 10,50 zł,
  • sola filet - 11,90 zł,
  • okoń filet - 11,90 zł,
  • antar filet - 11,90 zł,
  • turbot - 15 zł,
  • kergulena - 12,90 zł,
  • morszczuk kapski - 13,90 zł.

Z grilla zamówić można łososia i pstrąga.

Z kolei ryby z pieca zapiekane są z sosami i dodatkami:
.

  • dorsz po kaszubsku lub staropolsku - 13,90 zł/100 g,
  • dorsz ze szpinakiem - 12,90 zł/100 g,
  • dorsz z borowikami - 14,90 zł/100 g,
  • łosoś ze szpinakiem - 13,90 zł/100 g,
  • łosoś z borowikami - 15,90 zł/100 g,
  • łosoś po kaszubsku - 13,90 zł/100 g,
  • halibut z borowikami - 14,90 zł/100 g.


  • Smażalnia "Laguna smaków"
  • Smażalnia "Laguna smaków"
  • Smażalnia "Ika"
  • Smażalnia "Ika"
  • Smażalnia "Ika"

Laguna smaków w Gdyni - tu zjemy rybę



Rybkę zjemy też po drugiej stronie al. Jana Pawła IIMapka. Obok restauracji Róża Wiatrów znajduje się Laguna smaków.

Laguna smaków serwuje z pieca i patelni takie ryby, jak:

  • flądra - cała i filet - 9 zł/100 g,
  • dorsz - cały - 9 zł, filet - 11 zł/100 g,
  • tilapia - 9 zł/100 g,
  • sola - 10 zł/100 g,
  • łosoś - 14 zł/100 g,
  • halibut - 12 zł/100 g,
  • pstrąg - 10 zł/100 g,
  • kergulena - 16 zł/100 g,
  • sandacz - 12 zł/100 g.

Smażalnia ma w swojej ofercie również zestawy rybne zawierające 170 gramów ryby. Poza rybą znajdują się w nich do wyboru: frytki lub ziemniaki i surówka. Zestaw zawierający filet z flądry kosztuje 38 zł. Za dorsza w sosie francuskim zapłacimy 45 zł, zaś za łososia na szpinaku z ryżem i sandacza z sosem do wyboru 48 zł.

Zobacz także: Gofry w cenie burgera. Sprawdziliśmy ceny w budkach przy szlakach spacerowych

Bar "Ika" w Gdyni - ceny ryb



W znajdującym się obok barze "Ika" oferta ryb smażonych wygląda podobnie.

W barze Ika zamówimy takie ryby, jak:

  • dorsz - filet - 11 zł/100 g, filet panierowany - 12 zł/100 g,
  • flądra - tuszka - 9 zł/100 g, filet - 10 zł/100 g,
  • pstrąg w całości - 9 zł/100 g,
  • stek z halibuta - 12 zł/100 g,
  • turbot tusza - 11 zł/100 g,
  • sandacz filet - 12 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14 zł/100 g,
  • kergulena tusza - 15 zł/100 g,
  • do piwa polecane są szprotki w cenie 16 zł/150 g.

Dobierając do ryby frytki i surówki, musimy liczyć się z dodatkowym kosztem 18 zł.

Smażalnia "Fregata" Smażalnia "Fregata"

gdyńska smażalnia Fregata - cennik ryb



Dalej znajduje się smażalnia Fregata, która również serwuje ryby smażone i pieczone - ważone po usmażeniu - jak i zestawy rybne w stałej cenie.

Cennik ryb w smażalni Fregata:
  • dorsz filet - 11 zł/100 g,
  • flądra tusza - 9 zł/100 g,
  • flądra filet - 10 zł/100 g,
  • halibut tusza - 12 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14 zł/100 g,
  • sandacz filet - 12 zł/100 g,
  • pstrąg tusza - 10 zł/100 g,
  • turbot tusza - 12 zł/100 g,
  • kergulena tusza - 15 zł/100 g.

Z pieca zaś zjemy tu filet z dorsza, łososia i sandacza oraz tuszkę halibuta i pstrąga. Ceny są takie same jak w przypadku ryb smażonych. Do ryb można dobrać frytki - 9 zł za małą porcję (100 g) i 17 zł za dużą (200 g), a porcja surówki kosztuje 9 zł.

Zestawy rybne zawierają rybę i frytki/ziemniaki oraz surówkę. W tej opcji zamówić można:

  • filet z flądry (200 g) - 38 zł,
  • filet z sandacza (200 g) - 42 zł,
  • fish&chips (150 g/150 g) - 32 zł.

Ponadto w ofercie jest też:

  • dorsz z pieca z warzywami - 44 zł,
  • dorsz w sosie szpinakowym lub kurkowym - 48 zł,
  • łosoś z pieca z warzywami - 48 zł,
  • sandacz w sosie pieczarkowym - 48 zł.

  • Ryba Bar
  • Ryba Bar

Ryba Bar w Gdyni - cennik ryb w smażalni



W Orłowie zaś, przy ul. Króla Jana III 9Mapka, znajduje się Ryba Bar. Tutaj ceny serwowanych ryb są stałe, a smażoną rybę zamówimy od razu w zestawie z frytkami i surówkami.

W menu Ryba Bar znajdziemy:

  • dorsz (200 g) - 36 zł,
  • sandacz (200-300 g) - 39 zł,
  • halibut (200 g) - 39 zł,
  • flądra tuszka (200 g) - 30 zł,
  • pstrąg łososiowy filet (300 g) - 36 zł,
  • paluszki rybne (4 szt.) - 21 zł.

Miejsca

Opinie (209) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Drogo? (1)

    Spodziewałam się jakiś kosmicznych cen. W sumie tanio nie jest ale żeby aż! tak drogo jak to słyszę w tv czy necie? Bez przesady. Wiadomo, ze nie jest to cena którą da się udźwignąć na codzień ale jako atrakcja turystyczna??? Pamietam swoje urodziny 18 lat temu , zafundowalam sibie obiad w Zlotym Ulu w Sopocie borowiki w sosie smietanowym - CUDO!!! wtedy kosztowało 52zl. Jakoś nie biadoliłam, że drogo bo warto bylo . Zarabialam i zaeabiam poniżej średniej krajowej a bardziej bliżej najniżej krajowej i nie wiem ale nie plakalabym nad taką ceną - atrakcje muszą kosztować

    • 0 1

    • to są ceny za 100 gramów a pamiętaj że trzeba usmażyć i cena wzrośnie jeszcze.,

      • 0 0

  • Onuce

    Smród starych onucy: oto zapach rybki ze smażalni nad zatoką.

    • 1 0

  • Ja podobnie

    Ja podobnie jak ten jegomość z wpisem po sąsiedzku: obiad w Gdańsku to bułeczka, kefirek, zjedzone na ławeczce. Tanio, zdrowo i przyjemnie.

    • 1 0

  • Krewetka

    Zawsze po przyjeździe do Gdańska pierwsze kroki kierowałem do Baru Krewetka. Było tanio, dyżur wybór ryb, a nade wszystko bardzo smacznie.

    • 1 0

  • W menu

    W menu przepyszne polski raki wyjęte ze skrzynki z napisem made in china.

    • 1 0

  • Wszystkie polskie ryby

    Wszystkie polskie ryby serwowane w barach i restauracjach są mrożone i wyłącznie made in china.

    • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (28)

    Do ceny rybki dodajmy surówkę,frytki i zupkę. Do tego napój.4 osobowa rodzina to 3 stówki...potem na gofry i lody i 500zł pójdzie.Przy średnich zarobkach 2800zł na rękę to astronomiczne kwoty.

    • 166 26

    • (2)

      Panstwo pis. Wyastrczy nie krasc.

      • 1 3

      • juz 153 mld zł rudy zabrał z Polaków 3 filaru, jego na rybe stać (1)

        • 2 5

        • Minęło siedem lat i nadal się nie zorientowałeś, że nie zabrał, a przełożył? Sprawdzanie konta nie boli...

          • 0 0

    • Czteroosobowa rodzina dostaje 500+ i inne benefity, więc ich stać (1)

      Widzę jak zachowują się w restauracjach. Kasa nie ma znaczenia, bo za miesiąc następne pieniądze spadną z nieba.

      • 5 3

      • 500+ to dodatkowy tysiąc dla czteroosobowej rodziny

        W sam raz kupa szmalu, żeby rozbijać się po restauracjach, sprawdzone info.

        • 0 0

    • (1)

      A gdzie jest napisane, że ma cię być stać na obiad na mieście? Chcesz więcej zarabiać to się doedukuj, doszkol i zmień pracę.

      • 2 3

      • Tak...Komorowski też tak mówił, po czym okradł pałacyk w którym mieszkał, nawet gniazdka

        ze ścian zabrał..

        • 2 3

    • 2800 to chyba mają tylko ci z IQ puchatka. (2)

      Ahahahaha.

      • 2 13

      • mylisz sie, w korpo Gdańsk płacą , nie informatykom ok 3 tys zł netto

        tyle też maja nauczyciele kontraktowi , poczatkujący urzędnicy w Gdyni. Wyobraż sobie, że w mniejszym miejscowościach to i tak super pensja. Nie każdy mieszka w mieście i nie każdemu tatuś umożliwił studiowanie.

        • 3 0

      • o rly?

        2800 to nawet nie płacą w UM Gdynia.

        • 3 0

    • Fascynuje mnie to, że wszyscy kupują, nikt nie rezygnuje. (1)

      • 3 0

      • kupia raz, dla tradycji. potem już mleczny

        • 0 0

    • (5)

      Nie każdy pracuje za 2800 pisząc tu komentarze

      • 21 35

      • większość Polaków ma takie wynagrodzenie (4)

        • 47 10

        • Nieprawda (2)

          Mediana osób zatrudnionych w Polsce w 2021 roku wyniosła 5700 zł brutto, to około 4100zł netto.

          • 6 31

          • mediana to nie średnia ani dominanta

            • 0 0

          • Prawda

            Mediana to nie większość

            • 29 2

        • Bzdura. To, ze większość ludzi z twojego otoczenia

          pracuje za minimalną krajową to nie znaczy, że to większość.

          • 9 19

    • nieaktualne dane, mediana teraz to ponad 3400 zł

      a średnia zbliża się do 7tyś brutto

      • 1 1

    • zmień pracę, weź kredyt!

      • 2 0

    • Kto nie ma miedzi ten

      W domu siedzi.
      Albo w piwnicy, jak ty

      • 2 4

    • Dalej głosuj na PiS

      • 8 3

    • ale przecież

      jest 500 plus więc starczy

      • 8 0

    • (3)

      Ja zarabiam 23 000zl, tylko się uczyłem lepiej niż ty, pamiętasz?

      • 5 24

      • (2)

        Ja zarabiam podobnie, a uczyłem się na minimum, ale rozwijałem potrzebne umiejętności poza szkołą.

        • 4 7

        • Jasne. Zdradzę ci w sekrecie, że ludzie zarabiający (1)

          20k miesięcznie nie marnują czasu na pisaniu komentarzy w Internecie:)

          • 17 4

          • Marnują

            ja jestem kolejnym przykładem ;-) Tacy co zarabiają 500k i
            wiecej faktycznie nie marnują czasu, nie tylko na pisanie komentarzy ale nawet na życie w kraju trzeciego świata, w którym operuje ten portal.

            • 10 4

    • Dodaj to tej rodziny 500+ i już masz 3800

      • 18 6

  • (2)

    A ja kupiłem nad morzem makrele wędzona 7.99 z biedronki do tego puszka pepsi i surówkę i ziemniaczki wyszło 21.55

    • 8 0

    • (1)

      No! I każdy ma to, na co sobie w życiu zasłużył. I aby każdy był zadowolony :-) Loooooool!

      • 0 2

      • Wracaj na Podlasie, słoju.

        • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Śmieszą mnie głosy oburzenia na ceny ryb w restauracjach. (12)

    Wszystkim oburzonym polecał kilkukrotna wizytę w sklepie rybnym albo nawet zakup ryb w biedronce i staranne zaznajomienie się z cenami.Prawda jest tak,ze Polaków zwyczajnie nie stać na ryby.Jeżeli uwzględnimy fakt,ze restauracja ma wysokie koszty i w dodatku chce mieć zysk, to oczekiwanie, ze w restauracji tanio zjemy łososia czy halibuta jest absurdalne.Nie ma obowiązku w restauracjach zamawiać ryb,można zamówić pierogi albo schabowego z mizeria.

    • 113 13

    • (3)

      A mnie smieszy to że jak chce zamówić 200 gr ryby to nie mogę . Bo zapłace za to jaki kawał Pani się usmaży i wychodzi 0,7 kg z panierką frytki i surówka czego się nie dość że nie zję to zapłaci 150 zł za porcję. nie polecam tych barów gdzie jest cena za 100gr.

      • 16 2

      • (2)

        dokładnie " tak się nie da zwarzyć .. dopiero po usmażeniu " i czeka sie 30 min czlowiek obłożnie głodny, kiszki marsza grają a tu przychodzi Pani albo woła po talerz z rybą wielkości placka ziemniaczanego. i nabija paragon grozy.

        • 8 1

        • Posiłek sie planuje odpowiednio wcześniej

          • 0 0

        • Zwarzyć to się może śmietana, rybę można jedynie zważyć.

          • 15 0

    • co ty pierdzielisz (1)

      Podane ceny są 10 krotnie wyższe niż na hali rybnej w Gdyni.
      dziesięciokrotnie wyższe, i to Cie śmieszy?

      • 10 5

      • Chyba dawno nie byles na hali...

        W hurtowniach gastronomicznych drozej niz w lidlu. Cena lososia dochodzi do 100zl za kg. I maja sprzedawacza 9zl za 100gram

        • 1 1

    • Jechać pół a nawet cała Polskę, żeby nad morzem zjeść mrożona rybę

      I jak ci*l postać w zimnej wodzie.

      • 7 0

    • Jak to w sklepie? (1)

      Panie prosto z kutra miało być XD XD

      • 2 1

      • Świeża rybka typu halibut, turbot czy kargulena jest ....ale z kanadyjskiej zamrażalni

        Kutrów w Gdyni czy w Gdańsku już nie ma od lat, a Sopot to ze dwie łodzie na krzyż. Więc po co jest taki artykuł, każdy chce zarobić.

        • 6 2

    • O tam drogo, (1)

      ważne, że 500+ na bąbelki dają

      • 8 15

      • Już niedługo będzie to 250+ i finito, jak mawiali starożytni Rzymianie.

        • 0 1

    • Racja. Polecam sledzia w "tomacie" z puchy dla tych co tak narzekaja. A z drugiej strony dla nie narzekajacych, idzcie do laguny smakow!!!! Pozdrawiem i zycze milego urlopu w Gdyni

      • 0 6

  • JA wchodzę do sklepu ,kupuje 2 bułki +serek lub kawałek kiełbasy piwko bez procentów =10 zł

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane