Ile kosztuje ryba w Gdyni? Sprawdziliśmy ceny ryb w gdyńskich smażalniach. Być nad morzem i nie zjeść ryby z frytkami w smażalni - to się nie godzi. Wątroba da radę, ale czy portfel to wytrzyma? Wkrótce pokażemy, ile zapłacimy za rybę w smażalniach w Sopocie i Gdańsku.
Gdzie na rybkę? Smażalnie ryb w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
oczywiście, nie wyobrażam sobie pobytu nad morzem bez wizyty w smażalni
19%
od czasu do czasu, gdy najdzie mnie szczególna ochota
29%
tylko wtedy, gdy w pobliżu nie ma żadnej alternatywy
10%
nie, nie mam takiej potrzeby
42%
Barów, smażalni i restauracji nadmorskich sprzedających ryby nie brakuje. W Gdyni
przy skwerze Kościuszki
znajduje się ich kilkanaście. Zjemy w nich wiele różnych dań, ale przede wszystkim serwowane są tu znane, smażone ryby, takie jak: dorsz, flądra czy halibut.
Ile kosztuje ryba w Gdyni? Ceny w gdyńskich smażalniach i barach
Zdecydowana większość gdyńskich lokali podaje cenę za 100 gramów ryby, a nie za całą porcję. Warto więc zachować czujność podczas zamawiania. Klienci zwykle nie zastanawiają się, ile cała ryba będzie ostatecznie ważyła. Ba! Zazwyczaj nie mają na to żadnego wpływu. Nie są więc w stanie przewidzieć, ile ostatecznie zapłacą.
Sprawdź także:
5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypceGzie zjemy i ile zapłacimy za rybę w Gdyni?
Gruba Ryba - gdyńska karczma, gdzie zjemy rybę
Spacer po smażalniach w Gdyni rozpoczynamy od
karczmy Gruba Ryba, która znajduje się przy
al. Jana Pawła II
, zaraz za
parkiem Rady Europy i
kawiarnią Skwerek. Porcje ryb smażonych zaczynają się powyżej 200 gramów.
W menu Grubej Ryby znajdziemy: - złocicę - 13 zł/100 g,
- dorsza - 14 zł/100 g,
- halibuta, pstrąga bądź karmazyna z masłem czosnkowym - 15 zł/100 g,
- miętusa - 15 zł/100 g
- grillowanego łososia - 18 zł/100 g.
Tawerna w Gdyni - ryby w zestawach ze stałą ceną
Tuż obok karczmy Gruba Ryba usytuowana jest gdyńska
Tawerna. Tutaj - wyjątek potwierdzający regułę - ryby zamówimy w zestawach, za które zapłacimy stałą cenę.
W lokalu Tawerna zamówimy takie ryby, jak: - łosoś z pieca z ziemniakami opiekanymi w ziołach i gotowanymi warzywami - 42 zł,
- łosoś gotowany z ziemniakami puree oraz warzywami gotowanymi - 40 zł,
- makrela pieczona w pergaminie z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 39 zł,
- stek z halibuta z masłem czosnkowym z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z białej kapusty - 44 zł,
- smażony filet z flądry z frytkami i surówką z kiszonej kapusty - 35 zł,
- filet z dorsza w panierce/w cieście z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 38 zł,
- dorada grillowana z surówką z kiszonej kapusty - 44 zł.
Waga ryb w tych daniach wynosi ok. 250 gramów.
Najtaniej w Trójmieście
Gdyńska Smażalnia Ryb Nemo - ryby w menu i morski wystrój
Następnie udajemy się do
Smażalni Ryb Nemo z charakterystycznym, morskim wystrojem, biało-niebieskimi meblami i tapetą w rybki. Serwowane są tutaj dania obiadowe, fast food i oczywiście ryby. Podobnie jak w Grubej Rybie ryby podawane są w porcjach od 200 gramów.
W Smażalni Ryb Nemo za 100 gramów ryby zapłacimy:
- filet z tilapii - 10 zł,
- tuszka flądry - 11 zł
- filet z flądry - 12 zł,
- filet z dorsza - 12,90 zł,
- filet z sandacza i pstrąga oraz tuszka halibuta - 14 zł
- filet z łososia i z halibuta - 16 zł,
- tuszka kerguleny - 18 zł
Do każdej ryby polecane są frytki i zestaw surówek.
Bistro Ogopogo w Gdyni - tu nakręcono teledysk zespołu Piekni i Młodzi
Po tej samej stronie skweru Kościuszki znajduje się stylizowane na amerykański bar
bistro Ogopogo, w którym został nakręcony teledysk do utworu "Ona jest taka cudowna" zespołu Piękni i Młodzi.
Oferta i ceny są tu identyczne jak w Smażalni Nemo. Bar Sternik w Gdyni - ceny ryb
Idąc dalej w kierunku
Akwarium Gdyńskiego, napotkać można na
Bar Sternik. Tu również oferta i ceny są takie same jak w dwóch poprzednich barach.
Przystań Smaków w Gdyni - smażone ryby, ceny
Kolejnym miejscem, które odwiedzamy, jest bar
Przystań Smaków.
W Przystani Smaków za smażone ryby zapłacimy: - dorsz filet - 12 zł/100 g,
- okoń filet - 13 zł/100 g,
- sandacz filet - 13,50 zł/100 g,
- łosoś filet - 14,50 zł/100 g,
- flądra tuszka - 11 zł/100 g,
- pstrąg tuszka - 10,50 zł/100 g,
- halibut dzwonko - 13 zł/100 g.
Przy czym porcja ryby wynosi co najmniej 200 gramów.
Zobacz także: Sushi. Ile kosztuje ten przysmak?Ryby w menu w gdyńskim barze "U Kaszuba"
Idąc dalej w głąb skweru, natrafimy na
bar "U Kaszuba". Smażalnia deklaruje codzienną dostawę świeżych ryb. Te zjemy tu z pieca lub patelni. Porcje, podobnie jak w pozostałych barach, zaczynają się od 200 gramów, a ceny podawane są za 100 g.
"U Kaszuba" zamówimy takie ryby, jak:- flądra i dorsz - najtańsze serwowane ryby - 10 zł/100 g,
- filet z flądry - 11 zł/100 g,
- filet z dorsza - 12 zł/100 g,
- filet z dorsza z pieca - 14 zł/100 g,
- filet z łososia - 14,50/100 g,
- filet z łososia z pieca - 16,50/100 g,
- tuszka halibuta - 13 zł/100 g,
- tuszka halibuta z pieca - 15 zł/100 g,
- turbot - 15 zł/100 g,
- kergulena - 17 zł/100 g,
- filet z sandacza - 13,50 zł/100 g,
- tuszka pstrąga - 10,50 zł/100 g,
- tuszka pstrąga z pieca - 12 zł/100 g
- danie fish&chips - 29 zł - porcja wynosi 130 g
Do każdej ryby można zaś dobrać ziemniaki lub frytki i zestaw surówek w cenie 17 zł.
Marina w Gdyni - ceny ryb
Tuż obok znajduje się
smażalnia "Marina".
W Marinie za rybę zapłacimy: - filet z dorsza - 12,90 zł/100 g,
- flądra - 12 zł/100 g,
- sandacz - 14 zł/100 g,
- sola - 11 zł/100 g,
- tilapii - 10 zł/100 g,
- łosoś - 15 zł/100 g,
- pstrąg - 14 zł/100 g
- halibut - 16 zł/100 g
- tuszka flądry - 11 zł/100 g,
- halibut - 14 zł/100 g
- kergulena - 18 zł/100 g.
gdyńska smażalnia "Ikra" - ceny ryb w smażalni
Na końcu tego pasa barów usytuowana jest
smażalnia "Ikra". Tutejsze menu jest bogate - zawiera zarówno ryby smażone, jak i z grilla oraz pieca.
Ceny smażonych ryb w smażalni "Ikra" za 100 gramów: - dorsz filet - 12 zł,
- flądra - 10 zł,
- halibut - 13 zł,
- łosoś filet - 13,90 zł,
- sandacz filet - 13,90 zł,
- pstrąg - 10,50 zł,
- sola filet - 11,90 zł,
- okoń filet - 11,90 zł,
- antar filet - 11,90 zł,
- turbot - 15 zł,
- kergulena - 12,90 zł,
- morszczuk kapski - 13,90 zł.
Z grilla zamówić można łososia i pstrąga.
Z kolei ryby z pieca zapiekane są z sosami i dodatkami:.
- dorsz po kaszubsku lub staropolsku - 13,90 zł/100 g,
- dorsz ze szpinakiem - 12,90 zł/100 g,
- dorsz z borowikami - 14,90 zł/100 g,
- łosoś ze szpinakiem - 13,90 zł/100 g,
- łosoś z borowikami - 15,90 zł/100 g,
- łosoś po kaszubsku - 13,90 zł/100 g,
- halibut z borowikami - 14,90 zł/100 g.
Laguna smaków w Gdyni - tu zjemy rybę
Rybkę zjemy też
po drugiej stronie al. Jana Pawła II
. Obok restauracji
Róża Wiatrów znajduje się
Laguna smaków.
Laguna smaków serwuje z pieca i patelni takie ryby, jak: - flądra - cała i filet - 9 zł/100 g,
- dorsz - cały - 9 zł, filet - 11 zł/100 g,
- tilapia - 9 zł/100 g,
- sola - 10 zł/100 g,
- łosoś - 14 zł/100 g,
- halibut - 12 zł/100 g,
- pstrąg - 10 zł/100 g,
- kergulena - 16 zł/100 g,
- sandacz - 12 zł/100 g.
Smażalnia ma w swojej ofercie również
zestawy rybne zawierające 170 gramów ryby. Poza rybą znajdują się w nich do wyboru: frytki lub ziemniaki i surówka. Zestaw zawierający filet z flądry kosztuje 38 zł. Za dorsza w sosie francuskim zapłacimy 45 zł, zaś za łososia na szpinaku z ryżem i sandacza z sosem do wyboru 48 zł.
Zobacz także: Gofry w cenie burgera. Sprawdziliśmy ceny w budkach przy szlakach spacerowychBar "Ika" w Gdyni - ceny ryb
W znajdującym się obok
barze "Ika" oferta ryb smażonych wygląda podobnie.
W barze Ika zamówimy takie ryby, jak:- dorsz - filet - 11 zł/100 g, filet panierowany - 12 zł/100 g,
- flądra - tuszka - 9 zł/100 g, filet - 10 zł/100 g,
- pstrąg w całości - 9 zł/100 g,
- stek z halibuta - 12 zł/100 g,
- turbot tusza - 11 zł/100 g,
- sandacz filet - 12 zł/100 g,
- łosoś filet - 14 zł/100 g,
- kergulena tusza - 15 zł/100 g,
- do piwa polecane są szprotki w cenie 16 zł/150 g.
Dobierając do ryby frytki i surówki, musimy liczyć się z dodatkowym kosztem 18 zł.
gdyńska smażalnia Fregata - cennik ryb
Dalej znajduje się
smażalnia Fregata, która również serwuje
ryby smażone i pieczone - ważone po usmażeniu - jak i zestawy rybne w stałej cenie.
Cennik ryb w smażalni Fregata:- dorsz filet - 11 zł/100 g,
- flądra tusza - 9 zł/100 g,
- flądra filet - 10 zł/100 g,
- halibut tusza - 12 zł/100 g,
- łosoś filet - 14 zł/100 g,
- sandacz filet - 12 zł/100 g,
- pstrąg tusza - 10 zł/100 g,
- turbot tusza - 12 zł/100 g,
- kergulena tusza - 15 zł/100 g.
Z pieca zaś zjemy tu filet z dorsza, łososia i sandacza oraz tuszkę halibuta i pstrąga. Ceny są takie same jak w przypadku ryb smażonych. Do ryb można dobrać frytki - 9 zł za małą porcję (100 g) i 17 zł za dużą (200 g), a porcja surówki kosztuje 9 zł.
Zestawy rybne zawierają rybę i frytki/ziemniaki oraz surówkę. W tej opcji zamówić można:
- filet z flądry (200 g) - 38 zł,
- filet z sandacza (200 g) - 42 zł,
- fish&chips (150 g/150 g) - 32 zł.
Ponadto w ofercie jest też:
- dorsz z pieca z warzywami - 44 zł,
- dorsz w sosie szpinakowym lub kurkowym - 48 zł,
- łosoś z pieca z warzywami - 48 zł,
- sandacz w sosie pieczarkowym - 48 zł.
Ryba Bar w Gdyni - cennik ryb w smażalni
W Orłowie zaś, przy
ul. Króla Jana III 9
, znajduje się
Ryba Bar. Tutaj ceny serwowanych ryb są stałe, a smażoną rybę zamówimy od razu w zestawie z frytkami i surówkami.
W menu Ryba Bar znajdziemy:- dorsz (200 g) - 36 zł,
- sandacz (200-300 g) - 39 zł,
- halibut (200 g) - 39 zł,
- flądra tuszka (200 g) - 30 zł,
- pstrąg łososiowy filet (300 g) - 36 zł,
- paluszki rybne (4 szt.) - 21 zł.