• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile za rybkę? Sprawdziliśmy ceny w gdyńskich smażalniach i barach

Magda Mielke
21 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Ile zapłacimy za rybę w Gdyni? Polacy zwykle kupują ryby znane i nie eksperymentują ze smakiem. Zamawiają więc najczęściej dorsza i flądrę. Rzadziej halibuta, sandacza czy węgorza. Ile zapłacimy za rybę w Gdyni? Polacy zwykle kupują ryby znane i nie eksperymentują ze smakiem. Zamawiają więc najczęściej dorsza i flądrę. Rzadziej halibuta, sandacza czy węgorza.

Ile kosztuje ryba w Gdyni? Sprawdziliśmy ceny ryb w gdyńskich smażalniach. Być nad morzem i nie zjeść ryby z frytkami w smażalni - to się nie godzi. Wątroba da radę, ale czy portfel to wytrzyma? Wkrótce pokażemy, ile zapłacimy za rybę w smażalniach w Sopocie i Gdańsku.



Gdzie na rybkę? Smażalnie ryb w Gdyni, Sopocie i Gdańsku



Czy będąc nad morzem, jadasz w nadmorskich barach i smażalniach?

Barów, smażalni i restauracji nadmorskich sprzedających ryby nie brakuje. W Gdyni przy skwerze KościuszkiMapka znajduje się ich kilkanaście. Zjemy w nich wiele różnych dań, ale przede wszystkim serwowane są tu znane, smażone ryby, takie jak: dorsz, flądra czy halibut.

Ile kosztuje ryba w Gdyni? Ceny w gdyńskich smażalniach i barach



Zdecydowana większość gdyńskich lokali podaje cenę za 100 gramów ryby, a nie za całą porcję. Warto więc zachować czujność podczas zamawiania. Klienci zwykle nie zastanawiają się, ile cała ryba będzie ostatecznie ważyła. Ba! Zazwyczaj nie mają na to żadnego wpływu. Nie są więc w stanie przewidzieć, ile ostatecznie zapłacą.

Sprawdź także: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Gzie zjemy i ile zapłacimy za rybę w Gdyni?



  • Gruba Ryba
  • Gruba Ryba
  • Tawerna


Gruba Ryba - gdyńska karczma, gdzie zjemy rybę



Spacer po smażalniach w Gdyni rozpoczynamy od karczmy Gruba Ryba, która znajduje się przy al. Jana Pawła IIMapka, zaraz za parkiem Rady Europykawiarnią Skwerek. Porcje ryb smażonych zaczynają się powyżej 200 gramów.

W menu Grubej Ryby znajdziemy:

  • złocicę - 13 zł/100 g,
  • dorsza - 14 zł/100 g,
  • halibuta, pstrąga bądź karmazyna z masłem czosnkowym - 15 zł/100 g,
  • miętusa - 15 zł/100 g 
  • grillowanego łososia - 18 zł/100 g.

Tawerna w Gdyni - ryby w zestawach ze stałą ceną



Tuż obok karczmy Gruba Ryba usytuowana jest gdyńska Tawerna. Tutaj - wyjątek potwierdzający regułę - ryby zamówimy w zestawach, za które zapłacimy stałą cenę.

W lokalu Tawerna zamówimy takie ryby, jak:
  • łosoś z pieca z ziemniakami opiekanymi w ziołach i gotowanymi warzywami - 42 zł,
  • łosoś gotowany z ziemniakami puree oraz warzywami gotowanymi - 40 zł,
  • makrela pieczona w pergaminie z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 39 zł,
  • stek z halibuta z masłem czosnkowym z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z białej kapusty - 44 zł,
  • smażony filet z flądry z frytkami i surówką z kiszonej kapusty - 35 zł,
  • filet z dorsza w panierce/w cieście z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 38 zł,
  • dorada grillowana z surówką z kiszonej kapusty - 44 zł.

Waga ryb w tych daniach wynosi ok. 250 gramów.


  • Smażalnia Nemo
  • Smażalnia Nemo
  • Smażalnia Nemo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Sternik
  • Bar Sternik

Gdyńska Smażalnia Ryb Nemo - ryby w menu i morski wystrój



Następnie udajemy się do Smażalni Ryb Nemo z charakterystycznym, morskim wystrojem, biało-niebieskimi meblami i tapetą w rybki. Serwowane są tutaj dania obiadowe, fast food i oczywiście ryby. Podobnie jak w Grubej Rybie ryby podawane są w porcjach od 200 gramów.

W Smażalni Ryb Nemo za 100 gramów ryby zapłacimy:

  • filet z tilapii - 10 zł,
  • tuszka flądry - 11 zł
  • filet z flądry - 12 zł,
  • filet z dorsza - 12,90 zł,
  • filet z sandacza i pstrąga oraz tuszka halibuta - 14 zł
  • filet z łososia i z halibuta - 16 zł,
  • tuszka kerguleny - 18 zł

Do każdej ryby polecane są frytki i zestaw surówek.

Bistro Ogopogo w Gdyni - tu nakręcono teledysk zespołu Piekni i Młodzi



Po tej samej stronie skweru Kościuszki znajduje się stylizowane na amerykański bar bistro Ogopogo, w którym został nakręcony teledysk do utworu "Ona jest taka cudowna" zespołu Piękni i Młodzi. Oferta i ceny są tu identyczne jak w Smażalni Nemo.

Bar Sternik w Gdyni - ceny ryb



Idąc dalej w kierunku Akwarium Gdyńskiego, napotkać można na Bar Sternik. Tu również oferta i ceny są takie same jak w dwóch poprzednich barach.

  • Bar Przystań
  • Bar Przystań
  • Smażalnia "U Kaszuba"

Przystań Smaków w Gdyni - smażone ryby, ceny



Kolejnym miejscem, które odwiedzamy, jest bar Przystań Smaków.

W Przystani Smaków za smażone ryby zapłacimy:
  • dorsz filet - 12 zł/100 g,
  • okoń filet - 13 zł/100 g,
  • sandacz filet - 13,50 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14,50 zł/100 g,
  • flądra tuszka - 11 zł/100 g,
  • pstrąg tuszka - 10,50 zł/100 g,
  • halibut dzwonko - 13 zł/100 g.

Przy czym porcja ryby wynosi co najmniej 200 gramów.

Zobacz także: Sushi. Ile kosztuje ten przysmak?

Ryby w menu w gdyńskim barze "U Kaszuba"



Idąc dalej w głąb skweru, natrafimy na bar "U Kaszuba". Smażalnia deklaruje codzienną dostawę świeżych ryb. Te zjemy tu z pieca lub patelni. Porcje, podobnie jak w pozostałych barach, zaczynają się od 200 gramów, a ceny podawane są za 100 g.

"U Kaszuba" zamówimy takie ryby, jak:

  • flądra i dorsz - najtańsze serwowane ryby - 10 zł/100 g,
  • filet z flądry - 11 zł/100 g,
  • filet z dorsza - 12 zł/100 g,
  • filet z dorsza z pieca - 14 zł/100 g,
  • filet z łososia - 14,50/100 g,
  • filet z łososia z pieca - 16,50/100 g,
  • tuszka halibuta - 13 zł/100 g,
  • tuszka halibuta z pieca - 15 zł/100 g,
  • turbot - 15 zł/100 g,
  • kergulena - 17 zł/100 g,
  • filet z sandacza - 13,50 zł/100 g,
  • tuszka pstrąga - 10,50 zł/100 g,
  • tuszka pstrąga z pieca - 12 zł/100 g
  • danie fish&chips - 29 zł - porcja wynosi 130 g

Do każdej ryby można zaś dobrać ziemniaki lub frytki i zestaw surówek w cenie 17 zł.

  • Marina Bar
  • Marina Bar
  • Bar Ikra
  • Bar Ikra
  • Bar Ikra

Marina w Gdyni - ceny ryb



Tuż obok znajduje się smażalnia "Marina".

W Marinie za rybę zapłacimy:

  • filet z dorsza - 12,90 zł/100 g,
  • flądra - 12 zł/100 g,
  • sandacz - 14 zł/100 g,
  • sola - 11 zł/100 g,
  • tilapii - 10 zł/100 g,
  • łosoś - 15 zł/100 g,
  • pstrąg - 14 zł/100 g 
  • halibut - 16 zł/100 g 
  • tuszka flądry - 11 zł/100 g,
  • halibut - 14 zł/100 g
  • kergulena - 18 zł/100 g.




gdyńska smażalnia "Ikra" - ceny ryb w smażalni



Na końcu tego pasa barów usytuowana jest smażalnia "Ikra". Tutejsze menu jest bogate - zawiera zarówno ryby smażone, jak i z grilla oraz pieca.

Ceny smażonych ryb w smażalni "Ikra" za 100 gramów:
  • dorsz filet - 12 zł,
  • flądra - 10 zł,
  • halibut - 13 zł,
  • łosoś filet - 13,90 zł,
  • sandacz filet - 13,90 zł,
  • pstrąg - 10,50 zł,
  • sola filet - 11,90 zł,
  • okoń filet - 11,90 zł,
  • antar filet - 11,90 zł,
  • turbot - 15 zł,
  • kergulena - 12,90 zł,
  • morszczuk kapski - 13,90 zł.

Z grilla zamówić można łososia i pstrąga.

Z kolei ryby z pieca zapiekane są z sosami i dodatkami:
.

  • dorsz po kaszubsku lub staropolsku - 13,90 zł/100 g,
  • dorsz ze szpinakiem - 12,90 zł/100 g,
  • dorsz z borowikami - 14,90 zł/100 g,
  • łosoś ze szpinakiem - 13,90 zł/100 g,
  • łosoś z borowikami - 15,90 zł/100 g,
  • łosoś po kaszubsku - 13,90 zł/100 g,
  • halibut z borowikami - 14,90 zł/100 g.


  • Smażalnia "Laguna smaków"
  • Smażalnia "Laguna smaków"
  • Smażalnia "Ika"
  • Smażalnia "Ika"
  • Smażalnia "Ika"

Laguna smaków w Gdyni - tu zjemy rybę



Rybkę zjemy też po drugiej stronie al. Jana Pawła IIMapka. Obok restauracji Róża Wiatrów znajduje się Laguna smaków.

Laguna smaków serwuje z pieca i patelni takie ryby, jak:

  • flądra - cała i filet - 9 zł/100 g,
  • dorsz - cały - 9 zł, filet - 11 zł/100 g,
  • tilapia - 9 zł/100 g,
  • sola - 10 zł/100 g,
  • łosoś - 14 zł/100 g,
  • halibut - 12 zł/100 g,
  • pstrąg - 10 zł/100 g,
  • kergulena - 16 zł/100 g,
  • sandacz - 12 zł/100 g.

Smażalnia ma w swojej ofercie również zestawy rybne zawierające 170 gramów ryby. Poza rybą znajdują się w nich do wyboru: frytki lub ziemniaki i surówka. Zestaw zawierający filet z flądry kosztuje 38 zł. Za dorsza w sosie francuskim zapłacimy 45 zł, zaś za łososia na szpinaku z ryżem i sandacza z sosem do wyboru 48 zł.

Zobacz także: Gofry w cenie burgera. Sprawdziliśmy ceny w budkach przy szlakach spacerowych

Bar "Ika" w Gdyni - ceny ryb



W znajdującym się obok barze "Ika" oferta ryb smażonych wygląda podobnie.

W barze Ika zamówimy takie ryby, jak:

  • dorsz - filet - 11 zł/100 g, filet panierowany - 12 zł/100 g,
  • flądra - tuszka - 9 zł/100 g, filet - 10 zł/100 g,
  • pstrąg w całości - 9 zł/100 g,
  • stek z halibuta - 12 zł/100 g,
  • turbot tusza - 11 zł/100 g,
  • sandacz filet - 12 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14 zł/100 g,
  • kergulena tusza - 15 zł/100 g,
  • do piwa polecane są szprotki w cenie 16 zł/150 g.

Dobierając do ryby frytki i surówki, musimy liczyć się z dodatkowym kosztem 18 zł.

Smażalnia "Fregata" Smażalnia "Fregata"

gdyńska smażalnia Fregata - cennik ryb



Dalej znajduje się smażalnia Fregata, która również serwuje ryby smażone i pieczone - ważone po usmażeniu - jak i zestawy rybne w stałej cenie.

Cennik ryb w smażalni Fregata:
  • dorsz filet - 11 zł/100 g,
  • flądra tusza - 9 zł/100 g,
  • flądra filet - 10 zł/100 g,
  • halibut tusza - 12 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14 zł/100 g,
  • sandacz filet - 12 zł/100 g,
  • pstrąg tusza - 10 zł/100 g,
  • turbot tusza - 12 zł/100 g,
  • kergulena tusza - 15 zł/100 g.

Z pieca zaś zjemy tu filet z dorsza, łososia i sandacza oraz tuszkę halibuta i pstrąga. Ceny są takie same jak w przypadku ryb smażonych. Do ryb można dobrać frytki - 9 zł za małą porcję (100 g) i 17 zł za dużą (200 g), a porcja surówki kosztuje 9 zł.

Zestawy rybne zawierają rybę i frytki/ziemniaki oraz surówkę. W tej opcji zamówić można:

  • filet z flądry (200 g) - 38 zł,
  • filet z sandacza (200 g) - 42 zł,
  • fish&chips (150 g/150 g) - 32 zł.

Ponadto w ofercie jest też:

  • dorsz z pieca z warzywami - 44 zł,
  • dorsz w sosie szpinakowym lub kurkowym - 48 zł,
  • łosoś z pieca z warzywami - 48 zł,
  • sandacz w sosie pieczarkowym - 48 zł.

  • Ryba Bar
  • Ryba Bar

Ryba Bar w Gdyni - cennik ryb w smażalni



W Orłowie zaś, przy ul. Króla Jana III 9Mapka, znajduje się Ryba Bar. Tutaj ceny serwowanych ryb są stałe, a smażoną rybę zamówimy od razu w zestawie z frytkami i surówkami.

W menu Ryba Bar znajdziemy:

  • dorsz (200 g) - 36 zł,
  • sandacz (200-300 g) - 39 zł,
  • halibut (200 g) - 39 zł,
  • flądra tuszka (200 g) - 30 zł,
  • pstrąg łososiowy filet (300 g) - 36 zł,
  • paluszki rybne (4 szt.) - 21 zł.

Miejsca

Opinie (209) ponad 10 zablokowanych

  • Żadnej ryby z Bałtyku! (3)

    Lekarze od wielu lat ostrzegają aby nie jeść ryb z Bałtyku. Jest brudny i zanieczyszczony. W Polsce mamy przecież słodkowodne ryby i wiele Eco hodowli

    • 9 3

    • (1)

      przecież te ryby nie są z Bałtyku. Tylko turystom się tak wydaje

      • 3 1

      • A komu niby rybacy je sprzedają?

        • 1 1

    • i tu okazuje się że właśnie niekoniecznie. na ostatniej konferencji naukowej dot Bałtyku przekonywano że nie jest tak źle jak jeszcze niedawno przedstawiano i zachęcano do jedzenia ryb bałtyckich.

      • 0 0

  • Ilość chętnych bardzo by spadła gdyby cena była podana za kilogram .

    A tak to niejeden się skusi a potem płacze . Brakuje jeszcze aby cena kończyła się 99 groszy .

    • 4 1

  • Szok

    Ceny jak w Dubaju jak nie drożej... Serio kupujecie rybkę po 150-180 PLN za kg?

    • 6 1

  • 150g szprot za 16 PLN

    Grubo w sklepie rybnym kupiłem kilogram za 16 PLN.
    Jeszcze rok temu płaciłem 12,5 za kg.
    Wiadomo, ceny rosną.

    W restauracji kg szprot jest za niecałe 107 PLN.

    • 1 0

  • Rybkę, rybunke ??

    To jest trucizna. Tylko d**il wierzy że jedzenie ryb to same witaminy i zdrowie a teraz jeszcze będą za to bulić krocie hahaha

    • 1 2

  • Turyści to się dają nabierać na tą rybę z Bałtyku. Co roku to samo hahaha

    • 2 0

  • Czy to są rybki z Bałtyku? Łowione głównie blisko brzegów?

    Znalezione w necie: "Poparzone i owrzodzone ryby wyławiane z Bałtyku to istny dowód na to, że wody te są silnie skażone toksyczną chemią, która przedostaje się do środowiska naturalnego ze stopniowo korodujących pojemników z toksycznymi środkami bojowymi, które zostały wrzucone do morza podczas II Wojny Światowej."

    Powyższe pasuje do opowieści pewnego rybaka, że poparzone flądry i dorsze idą za bezcen - wycina się fragmenty i po sprawie. Aż nie chcę pisać ile kosztują bo i tak nie uwierzycie. W każdym razie on ryb z Bałtyku nie je i nie poleca.

    • 5 1

  • Do podanych cen należy jeszcze dodać obłędne ceny parkowania. (1)

    Nie opłaca się zupełnie. Lepiej pojechać za granicę.

    • 6 0

    • fakt, ceny za parkowanie wykończyły juz niejeden domowy budżet i zmusiły do przenosin na przedmieścia Wejherowa.

      • 0 0

  • 'prosto z kutra'

    ahahahaha! i sie paździochy z interioru łapią na to jak muchy na lep

    • 2 0

  • (1)

    Zapomnieliście wspomnieć o smażalni na samym końcu skweru za Róża Wiatrów, nie wiem skąd oni pozyskuja te ryby czy świeże ale wg kilku obiektywnych opinii jakie słyszałem robią tam najlepsze ryby spośród smarzalni na Skwerze

    • 1 1

    • to samo żródło co reszta

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane