• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem

Patsz
6 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Chleb wieloziarnisty to najnowszy Gdyński Przysmak. Chleb wieloziarnisty to najnowszy Gdyński Przysmak.

Było pewne, że w tym roku Gdyńskim Przysmakiem zostanie chleb. Uczestnikom Weekendu Kulinarnego najbardziej smakował chleb wieloziarnisty, który zostanie wykorzystany w turystycznej promocji.



Pieczesz samemu chleb?

W poprzednich latach zwyciężały przepisy "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków. Jurorom przypadły też do gustu smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. W zeszłym roku bezkonkurencyjny okazał się śledź w zalewie z chilli, kolendry i imbiru autorstwa Przemka Romana, który triumfował wtedy po raz trzeci z rzędu.

W tym roku organizująca konkurs Agencja Rozwoju Gdyni postanowiła zmienić jego zasady - by jak najbardziej je uprościć, tematem przewodnim plebiscytu został chleb. Najpierw od 1 lipca do połowy sierpnia zbierane były przepisy. Ostatecznie jurorzy wybrali finałową trójkę, która zaprezentowała się publiczności wraz z wyrobami podczas Weekendu Kulinarnego.

Czytaj też: Jak prezentowali się uczestnicy programu MasterChef podczas Weekendu Kulinarnego w Gdyni

To bowiem uczestnicy imprezy mieli w tym roku poprzez głosowanie wybrać chleb, który smakuje im najbardziej. Po raz pierwszy można było degustować przygotowane przysmaki na miejscu.

Największą liczbę głosów odwiedzających pl. Grunwaldzki zdobyła Renata Bąk za "Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie", która w nagrodę wygrała rejs do Szwecji promem. Drugie miejsce zajęła Barbara Lewińska i przepis "Chleb pszenny z ziemniakami na drożdżach", a trzecie Ilona Klein- Tragier za "Chleb gryczany na bazie dzikiej lawendy".

Zwycięski przepis ma zostać wykorzystany do stworzenia produktu, który będzie wykorzystywany do promocji turystycznej Gdyni. Na podobny pomysł miasto wpadło na początku roku, wręczając gościom zapakowane w - stylizowane na skrzynie frachtowe - drewniane skrzynki słoiki ze śledziami w marynacie.

- Na razie jeszcze nie wiemy kiedy i w jakiej formie przepis zostanie wykorzystany, ale na pewno nie zapomnimy o nim - zaznacza Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni.
Przepis na Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie

Składniki na zakwas (zrobić 4-5 dni wcześniej):

- mąka żytnia razowa

-ciepła wodaSposób przygotowania:

1/2 szklanki mąki żytniej oraz 1/2 szklanki ciepłej wody wymieszać drewnianą łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc (10-12 h). Po tym czasie ponownie dodać po pół szklanki mąki i wody. Wymieszać i zostawić na całą dobę. Przez kolejne 2-3 doby dodawać po łyżeczce mąki i ciepłej wody.

Składniki na chleb:

- 0,5 szklanki zakwasu

- 2 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki siemienia lnianego

- 1/2 szklanki ziaren słonecznika

- 1/2 szklanki ziaren sezamu

- 2 szklanki mąki razowej żytniej

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarniste

- 2 szklanki letniej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrabiać ciasto około 15-20 min. mikserem lub ręcznie (ja wyrabiam ręcznie do momentu, w którym ciasto zacznie charakterystycznie "mlaskać"). Garść ciasta można odłożyć na następny chleb w słoiczku, w lodówce do 2 tygodni. Ciasto przełożyć do dużej blaszki-keksówki, tak, aby wypełniało je maksymalnie do 2/3 wysokości.

Formę odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 h. (grzejnik lub lekko nagrzany piekarnik). Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika i piec około 60-70 min. w temperaturze 200 stopni. Kroić po wystudzeniu.

Zobacz jak gwiazdy "MasterChefa" gotowały dla mieszkańców Gdyni

Patsz

Miejsca

Opinie (60) 1 zablokowana

  • U nas w Gdyni to nie do pomyślenia!!!

    • 0 0

  • Ta impreza mimo dużej promocji (np. plakaty w pojazdach komunikacji miejskiej) była tragiczna..... . Jedno stoisko z chlebem, jedno z sushi, z pączkami i kremem no i.... lemoniadą.... Masakra, nic tam nie było!!!! Byłem, widziałem i to wyglądało strasznie ubogo. Ta impreza w sobotę mimo ładnej pogody praktycznie przyciągnęła kilkanaście osób jednocześnie bo praktycznie nikt tam nie był dłużej niż 10 minut. Brak atrakcji dla dzieci i chyba nie można uznać za atrakcję możliwość zakupu pączka czy sushi na sztukę????

    • 0 0

  • W takim chlebie ze słonecznikiem trafiłem kiedyś na kamień. (2)

    Efekt pękniętą piątka wzdłuż, ekstrakcja, podnoszenie zatoki, 8 miesięcy cierpienia i chodzenia do dentysty. Jak podliczę wszystkie rachunki łącznie z tomografem szczeki i implantem to wyjdzie ponad 8 tys

    • 21 2

    • ta jasne

      • 0 0

    • Przykro mi

      • 5 0

  • Ziarna są trawione? (3)

    Tak tylko pytam...

    • 7 6

    • najpierw się gryzie a potem sa trawione. Chyba, że nie masz zębów, wtedy łykasz w całości. Proste, nie?

      • 0 0

    • przez wróble może są trawione

      człowiek wydala je w niezmienionej postaci

      • 5 0

    • tak

      tak

      • 0 6

  • nie mam nic przeciwko smacznym chlebkom ani piekarzom ale sorry "agencja rozwoju gdyni"? naprawdę? to ten rozwój...?

    • 6 0

  • no ładnie,ładnie (7)

    ale i ak nic nie przebije chleba oliwskiego krojonego

    • 31 34

    • Lubię chleb z nasieniem

      • 7 0

    • rzecz gustu

      ja nigdy oliwskiego nie lubiłam i go nie kupuję...za to ziarniste uwielbiam

      • 1 0

    • a jak sie nazywa chleb oliwski w Polsce, np. w Krakowie, Przemyślu itp? (1)

      • 3 0

      • Nazywa sie chleb przenny o jedt lepszy od oliwskiego kloca

        • 3 0

    • z chrupiącą skórką - niestety ciężko o smak z dawnych lat

      • 2 0

    • :D

      • 2 0

    • Plus Razowy krojony:-)

      Reszta to dodatek.

      • 2 2

  • i gdzie teraz janusze co pisza ze w gdyni sie nic nie dzieje?? (11)

    a wybranie chlebka to co? nic?!? ciekawe kiedy w tym waszym niby pelnym inwestycji gdansku bedzie takie swieto! mozecie zgapiac, nie obraze sie, pracowalem ze sztabem nad tym projektem od 2004. pozdrawiam!

    • 22 12

    • (4)

      Moze naczelny stalker Szczurka pojechal na sreberko?

      • 2 4

      • nie znasz polskiego?? (3)

        • 1 1

        • (1)

          sjp.pl/stalker - dopuszczalne w grach, a wiec potraktujmy twoja chorobe jako taka gre dobra ze zlem.

          • 0 0

          • nie okakaj sie z wrazenia

            chyba ci poszla guma w majtach

            • 0 1

        • znam ale nie lubie

          to po angielsku bedzie ze aj dont lajkit

          • 2 3

    • ironia (3)

      Gdynia= Białoruś.

      Szkoda tylko, że Słońce Bulwaru osobiście nie upiekło takiego chlebka dla gawiedzi.

      • 10 2

      • A co takiego jest na Białorusi? (2)

        Byłeś tam? Czy tylko powtarzasz utarte bzdurne frazesy?

        • 6 5

        • jest Stiven i je marchewki

          Nie byłem a widziałem

          • 0 1

        • pisiorki robią tylko kopiuj - wklej pod każdym artykułem :))))

          • 1 5

    • Jak chleb może być przysmakiem, kiedy w każdej piekarni można go kupić

      a każda kura lub kogut domowy może go upiec sam wykorzystując przygotowany zestaw składników ze sklepu lub wykorzystując bardziej wyrafinowane przepisy z sieci ?
      Bardziej to objaw braku pomysłu na gdyńską propagandę.

      • 2 1

    • To teraz pora na urlop piękny Wojciechu. Idź i już najlepiej nie wracaj.

      • 4 4

  • chleb na zakwasie powinien dłużej wyrastać

    tak z 8-10 godzin

    • 2 0

  • sory

    a mi tam smakuje od Rogala chlebuś

    • 0 0

  • Chleb gryczany na bazie dzikiej lawendy

    czy to jeszcze chleb?

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane