Wiadomości

Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem

Chleb wieloziarnisty to najnowszy Gdyński Przysmak.
Chleb wieloziarnisty to najnowszy Gdyński Przysmak. fot. mat. prasowe

Było pewne, że w tym roku Gdyńskim Przysmakiem zostanie chleb. Uczestnikom Weekendu Kulinarnego najbardziej smakował chleb wieloziarnisty, który zostanie wykorzystany w turystycznej promocji.



Pieczesz samemu chleb?

nie, kupuję w sklepie 35%
nie, ale chciał(a)bym spróbować 22%
okazjonalnie, gdy mam więcej czasu 31%
tak, regularnie, oszczędzam i chleb ma lepszy smak 12%
zakończona Łącznie głosów: 490
W poprzednich latach zwyciężały przepisy "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków. Jurorom przypadły też do gustu smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. W zeszłym roku bezkonkurencyjny okazał się śledź w zalewie z chilli, kolendry i imbiru autorstwa Przemka Romana, który triumfował wtedy po raz trzeci z rzędu.

W tym roku organizująca konkurs Agencja Rozwoju Gdyni postanowiła zmienić jego zasady - by jak najbardziej je uprościć, tematem przewodnim plebiscytu został chleb. Najpierw od 1 lipca do połowy sierpnia zbierane były przepisy. Ostatecznie jurorzy wybrali finałową trójkę, która zaprezentowała się publiczności wraz z wyrobami podczas Weekendu Kulinarnego.

Czytaj też: Jak prezentowali się uczestnicy programu MasterChef podczas Weekendu Kulinarnego w Gdyni

To bowiem uczestnicy imprezy mieli w tym roku poprzez głosowanie wybrać chleb, który smakuje im najbardziej. Po raz pierwszy można było degustować przygotowane przysmaki na miejscu.

Największą liczbę głosów odwiedzających pl. Grunwaldzki zdobyła Renata Bąk za "Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie", która w nagrodę wygrała rejs do Szwecji promem. Drugie miejsce zajęła Barbara Lewińska i przepis "Chleb pszenny z ziemniakami na drożdżach", a trzecie Ilona Klein- Tragier za "Chleb gryczany na bazie dzikiej lawendy".

Zwycięski przepis ma zostać wykorzystany do stworzenia produktu, który będzie wykorzystywany do promocji turystycznej Gdyni. Na podobny pomysł miasto wpadło na początku roku, wręczając gościom zapakowane w - stylizowane na skrzynie frachtowe - drewniane skrzynki słoiki ze śledziami w marynacie.

- Na razie jeszcze nie wiemy kiedy i w jakiej formie przepis zostanie wykorzystany, ale na pewno nie zapomnimy o nim - zaznacza Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni.
Przepis na Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie

Składniki na zakwas (zrobić 4-5 dni wcześniej):

- mąka żytnia razowa

-ciepła wodaSposób przygotowania:

1/2 szklanki mąki żytniej oraz 1/2 szklanki ciepłej wody wymieszać drewnianą łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc (10-12 h). Po tym czasie ponownie dodać po pół szklanki mąki i wody. Wymieszać i zostawić na całą dobę. Przez kolejne 2-3 doby dodawać po łyżeczce mąki i ciepłej wody.

Składniki na chleb:

- 0,5 szklanki zakwasu

- 2 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki siemienia lnianego

- 1/2 szklanki ziaren słonecznika

- 1/2 szklanki ziaren sezamu

- 2 szklanki mąki razowej żytniej

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarniste

- 2 szklanki letniej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrabiać ciasto około 15-20 min. mikserem lub ręcznie (ja wyrabiam ręcznie do momentu, w którym ciasto zacznie charakterystycznie "mlaskać"). Garść ciasta można odłożyć na następny chleb w słoiczku, w lodówce do 2 tygodni. Ciasto przełożyć do dużej blaszki-keksówki, tak, aby wypełniało je maksymalnie do 2/3 wysokości.

Formę odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 h. (grzejnik lub lekko nagrzany piekarnik). Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika i piec około 60-70 min. w temperaturze 200 stopni. Kroić po wystudzeniu.

Zobacz jak gwiazdy "MasterChefa" gotowały dla mieszkańców Gdyni

Opinie (60) 1 zablokowana

  • no ładnie,ładnie

    ale i ak nic nie przebije chleba oliwskiego krojonego

    • 31 34

  • Weekend kulinarny i podsumowanie jedyna smaczna potrawa to chleb??

    Z czym? Ze smalcem? Ile kosztował? Też trzeba było się przepychać ?

    • 32 7

  • Malkontenctwo juz się obudziło?

    • 6 6

  • i gdzie teraz janusze co pisza ze w gdyni sie nic nie dzieje??

    a wybranie chlebka to co? nic?!? ciekawe kiedy w tym waszym niby pelnym inwestycji gdansku bedzie takie swieto! mozecie zgapiac, nie obraze sie, pracowalem ze sztabem nad tym projektem od 2004. pozdrawiam!

    • 22 12

  • ten weekend i zamknięcie Świętojańskiej pokazuje, że ulica bez samochodów lepiej sobie radzi

    Świętojańska do zamykania odpada (komunikacja miejska) ale Starowiejska czy Abrahama już ok.

    • 13 13

  • ironia

    Gdynia= Białoruś.

    Szkoda tylko, że Słońce Bulwaru osobiście nie upiekło takiego chlebka dla gawiedzi.

    • 10 2

  • To teraz pora na urlop piękny Wojciechu. Idź i już najlepiej nie wracaj.

    • 4 4

  • Tak jest! Pozamykać WSZYSTKO!

    Ulice dla ludzi, nie dla samochodów! Roboty za kierownice, ludzie do łagrów!
    Rowery na ulice, same, bez ludzi! A rolki na rolki! A co! Niech też mają!

    • 10 3

  • miliony pytań bez odpowiedzi...

    • 5 1

  • Tak ważnych pytań!

    • 2 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

03

października

Święto Hal Targowych w Gdyni Gdynia, Hala Targowa

28

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Sztuka ozdabiania ciała: czarno-białe tatuaże
Czarno-biała sztuka ozdabiania ciała

Kultura

Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu
Galiony Gdyńskie rozdane
Galiony Gdyńskie rozdane

Najczęściej czytane