• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co jedli i pijali gdańszczanie 150 lat temu?

29 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
W menu degustacyjnym imprezy "Kulinarna podróż w czasie" znalazły się smakołyki gdańskich XIX-wiecznych mieszczan wzbogacone o autorskie pomysły szefa kuchni. W menu degustacyjnym imprezy "Kulinarna podróż w czasie" znalazły się smakołyki gdańskich XIX-wiecznych mieszczan wzbogacone o autorskie pomysły szefa kuchni.

Na wyjątkowe spotkanie z historią gdańskiej kuchni połączone z degustacją potraw inspirowanych przepisami sprzed 150 lat zaprasza 16 grudnia restauracja Metamorfoza w Gdańsku.



Impreza rozpocznie autorski cykl spotkań pt. "Kulinarna podróż w czasie", które co miesiąc odbywać się będą w restauracji Metamorfoza. Pierwsza odsłona, 16 grudnia, poświęcona będzie tradycjom kuchni gdańskiej.

- Inspirujemy się historycznymi przepisami, które można znaleźć w napisanej przeszło 150 lat temu książce "Kuchnia Starogdańska" - mówi Mariusz Pieterwas, szef kuchni. - Potrawy, których będzie można spróbować, powstały poprzez połączenie starogdańskiej tradycji z najnowszymi trendami w sztuce kulinarnej i miksologii.

Wszystkie dania zostaną przygotowane w dobrze znany bywalcom Metamorfozy sposób, czyli zgodnie z zasadami kuchni molekularnej, techniki gotowania w niskich temperaturach sous-vide i ciekłym azocie oraz z wykorzystaniem świeżych i ekologicznych produktów.

W menu znalazły się smakołyki gdańskich XIX-wiecznych mieszczan wzbogacone o autorskie pomysły szefa kuchni. Będzie można spróbować m.in. śledzi w pigwie, zupy brukwiowej na gęsinie, kulebiaka z dziczyzny w sosie piżmowym czy gęsi nadziewanej kaszą i kasztanami. Wyjątkowe będą również drinki serwowane przez Rafała Ciesielskiego z BarMagazyn.pl. Barman poda m.in. wędzoną nalewkę Mistrza Heweliusza czy lemoniadę na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.

- Będzie to wyjątkowe show gastronomiczne ze specjalnym oprawą wizualną, projekcją rycin z epoki i scenariuszem inspirowanym historią Gdańska i postacią Jana Heweliusza - mówi Pieterwas.

Udział w imprezie "Kulinarna podróż w czasie" 16 grudnia kosztuje 290 zł od osoby. Rezerwacji można dokonać pod nr tel. 600-381-900, 58 320-30-30 lub mailowo rezerwacja@restauracjametamorfoza.pl. Restauracja Metamorfoza znajduje się przy ul. Szerokiej 22/23 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku.

Menu "Kulinarna Podróż w Czasie. Tradycje kuchni gdańskiej - cześć I", 16 grudnia
cena 290 zł/osoba

Gorący poncz rumowy z waniliowym puchem.

Śledź w pigwie z delikatnym sosem na miodzie pitnym
Lemoniada na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.

Zupa brukwiowa na gęsinie ( sous vide ) z pianą z pszenicy.

Kulebiak z dziczyzny, udko przepiórcze ( sous vide ), sos piżmowy.
Marani Saperavi

Gęś wolno pieczona nadziewana kaszą gryczaną, złotą renetą i kasztanami, fond wołowy z gorzką czekoladą, domowa konfitura z jarzębiny.
Nalewka z żurawiny

Kopytko z Goldwassera z pudrem z gorzkiej wódki i cytrynowym puchem.

Tort serowy z daktylami i kasztanami na kruchym spodzie z kawiorem z selera naciowego
Wędzona nalewka Mistrza Heweliusza (na piwie jopejskim)

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (17) 3 zablokowane

  • a macie pizze z mikrofali?

    • 8 9

  • metaambrioza (1)

    na myśl o wędzonej wódce robi mi się metapijano we łbie,brukiew ok. zdrowa ale
    gdzie np. grzaniec!!!!! to przynajmniej już z nazwy nie wykręca ryła.Może niech Heweliusz je co jadał, a my już po swojemu.Robale w cieście też dobre ale nie polecam.

    • 3 3

    • My po swojemu

      "Po swojemu" czyli kebab, pizza i gotowy grzaniec z butelki...

      • 0 0

  • super (1)

    ja mysle ze super wybrac sie w taka podroz kulinarna i to wstecz:-)) takie sa najnowsze trendy swiatowe ze wraca sie do tego co stare dobre i sprawdzone i eko. Do polski ta moda dotrze dopiero za jakies 5 lat, tak wiec bacznie sie bede przygladac restauracji w gdansku ktora bedzie przecierac szlaki...
    A jedzenie Metamorfoza ma bardzo dobre:-))
    pozdrawiam
    klientka

    • 5 9

    • chyba raczej kelnerka ....

      • 2 2

  • A może zamiast 150 lat do tyłu pojechać do przodu ? (1)

    • 3 1

    • W kulinariach?

      Nie dziękuję, pastylek czy super zdrowej eko papki nie mam zamiaru jeść.

      • 0 1

  • Trochę drogo... (1)

    290 zł to duzo....... ile mozna jeść?! Niech podadzą małe porcje ale wszystkiego po trochu...to powinno kosztować jakieś 150 zł..

    • 7 3

    • Fajnie ale drogo

      Tylko, że to będą małe porcje. Menu jest bardzo fajne ale cena jak na warunki trójmiejskie zabójcza. 2 os plus wino, woda, kawka i napiwek 1000 zł. Dla porównania Atelier Amaro w warszawie 6 daniowe menu + 3 niespodzianki 240 zł/osoba. A z całym szacunkiem gdzie p. Amaro a gdzie p. Pietrawas, gdzie Warszawa a gdzie Gdańsk.

      • 3 2

  • tatko Zdunio

    dał sianko na PiaR i ynteres się kręci. Nikt z ulicy nie wpadnie, ale sami znajomki tatusia ;-)

    • 7 2

  • 290zł hmmm troche dużo, mogę zaproponować piwo jakie pili 15lat temu czyli górnej fermentacji i o wiele taniej;)) (1)

    • 4 1

    • oczywiście 150 lat temu :)))

      • 0 0

  • te same produkty (1)

    tylko nazewnictwo inne smaku nie czynia chyba ze malomiasteczkowym o to chodzi

    • 2 0

    • jedli bigos, pili wódę!

      • 0 0

  • powodzenia

    a ja mysle ze fajnie ze ludzie maja inwencje i chca cos robic a opinie ktore czytam sa chyba wystawione przez zblazowanych obywateli ktorzy g w zyciu zrobili .
    zycze powodzenia w przebijaniu sie przez POlski marazm;-))))

    • 3 5

  • ....

    pomysl niezly tylko nie dla naszych obywateli hahahahaha
    daleko nam jeszcze do cywilizacji( jak widac)

    • 3 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane