- 1 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (13 opinii)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (113 opinii)
- 3 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (36 opinii)
- 4 5 ciekawych miejsc do odwiedzenia (74 opinie)
- 5 Nowe lokale: kawiarnie i ciekawe restauracje (68 opinii)
- 6 Nowy trend z TikToka budzi wątpliwości (74 opinie)
Co na grilla? Sprawdzone przepisy na grilla
Co na grilla? Jakie sprawdzone przepisy na grilla warto przygotować? Coraz wyższe temperatury, słońce i długie wieczory zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Sezon grillowy to dobra okazja do spotkań z rodziną czy przyjaciółmi przy dobrym jedzeniu. Co zrobić na grilla?
- Co na grilla? Przepisy na grilla
- Jakie warzywa na grilla?
- Jak przyprawić karkówkę na grilla?
- Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?
- Jaka sałatka do grilla?
- Co przygotować na grilla ze znajomymi?
Majówka to dla wielu osób początek sezonu grillowego. Świeże warzywa w towarzystwie mięs i ryb mogą stworzyć pełnowartościowy posiłek. Na smak potraw z grilla wpływa nie tylko jakość produktów, ale również rodzaj grilla czy metoda przygotowywania. Co przygotować na grilla ze znajomymi? Sprawdź, czy znasz wszystkie sprawdzone przepisy na grilla.
Gdzie na grilla w Trójmieście? Sprawdź miejsca
Co na grilla? Przepisy na grilla
Co przygotować na grilla ze znajomymi? Przepisy na grilla zaskakują różnorodnością. Grillowane mięsa, ryby, warzywa, a nawet owoce czy sery oferują bogactwo smaków i aromatów. Wśród przepisów na grilla znajdziesz dania również dla wegetarian i wegan, m.in. kolorowe sałatki składające się z sezonowych warzyw i owoców.
Ogłoszenia.trojmiasto.pl – Znajdź grilla - oferty nowe i używane
Przepisy na grilla są łatwe i szybkie. Sekretem dobrego smaku jest odpowiednia marynata przygotowana z m.in. przypraw, sosów i dodatku oliwy z oliwek czy soku z cytryny.
Popularne są szaszłyki w tradycyjnej wersji z warzywami i mięsem albo nowoczesne smaki z rybą np. łososiem i owocami - ananasem, brzoskwiniami oraz tofu dla wegan i wegetarian. Na grillu dobrze sprawdzają się również owoce morza - krewetki czy ośmiorniczki.
Czytaj też:
Jak rozpalić grilla? Jak zrobić grilla?
Zdrowe grillowanie. Przepisy na grilla
Pomysły na lekkie dania z grilla
Jakie warzywa na grilla?
Jakie warzywa na grilla warto wybrać? Obok mięs i ryb to najpopularniejsze produkty trafiające na ruszt. W towarzystwie karkówki czy pieczonego łososia tworzą zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Warzywa na grilla to również opcja dla wegetarian i wegan.
Najczęściej grillowane warzywa to:
- cukinia - pokrój cukinię w plastry o grubości ok. 2 - 3 cm, skrop oliwą, użyj pieprzu, soli, czosnku i papryki w proszku, cukinia z grilla będzie gotowa po kilku minutach - stanie się miękka w środku;
- papryka - wybierz czerwoną odmianę papryki, pokrój warzywo na mniejsze części i pozbądź się środka, możesz delikatnie skropić oliwą i użyć ulubionych przypraw, grilluj paprykę od kilku do kilkunastu minut po obu stronach;
- bakłażan - jeżeli chcesz uniknąć charakterystycznej goryczy, po umyciu posyp plastry bakłażana solą i wytrzyj papierowym ręcznikiem po ok. 15 minutach, bakłażan z grilla piecz w plastrach z mieszanką przypraw i oliwą;
- pieczarki - grilluj kapelusze pieczarek bez nóżek, możesz wybrać większe pieczarki portobello pozwalające na faszerowanie;
- ziemniaki - warto obgotować warzywa przed grillowaniem (ok. 10 min), po ostudzeniu użyj ulubionych przypraw i przełóż ziemniaki na grilla;
- cebula - sprawdzi się jako uzupełnienie dań albo samodzielna przekąska, cebulę dobrze grillować w foli aluminiowej w towarzystwie ulubionych przypraw;
- marchewka - obierz marchewkę i natrzyj oliwą, solą, pieprzem i ziołami np. tymiankiem, możesz również skropić sokiem z cytryny, grilluj przez ok. 20 - 30 min;
- szparagi - wykorzystaj zieloną odmianę szparagów, niektórzy miłośnicy warzyw z grilla zalecają wcześniejsze obgotowanie szparagów, przygotowanie zacznij od odłamania końcówek, następnie posmaruj oliwą, dodaj sól i pieprz, szparagi z grilla są gotowe po ok. 5 - 8 minutach.
Z czym podać warzywa z grilla? Karkówka, kiełbaski, ryby czy sery to najpopularniejsze wybory podczas majówkowego grilla. Warzywa dobrze sprawdzą się również samodzielnie i w połączeniu z owocami. Grilluj banany, arbuza czy ananasa, a także figi czy nektarynki. Pieczone owoce zaskakują głębokim smakiem i aromatem.
Gdzie na majówkę 2022? 10 najlepszych miejsc na majówkę w Polsce północnej
Jak przyprawić karkówkę na grilla?
Karkówka na grilla to jeden z najpopularniejszych wyborów Polaków. Jakich przypraw użyć do karkówki? Ilu miłośników grillowania, tyle opinii. Nie ma jednak wątpliwości, że doprawienie i marynata odpowiadają za smak mięsa.
Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj, podziel na mniejsze porcje i rozbij w razie konieczności. Na koniec wykonaj nakłucia, które sprawią, że przyprawy lepiej wnikną w głąb mięsa. Przygotuj marynatę i zostaw mięso na kilka godzin w lodówce.
Jak przyprawić karkówkę na grilla? Eksperci zalecają użycie składnika tłustego, kwaśnego i słodkiego. Najprostsza marynata składa się z oliwy z oliwek, soku z cytryny i ketchupu. Inny przepis to musztarda, ketchup i oliwa z oliwek. Pamiętaj również o przyprawach - soli, pieprzu, słodkiej papryce, czosnku i ziołach, np. tymianku.
Sezon na grilla. Wybieramy grille ogrodowe
Karkówkę grilluj ok. 15 minut.
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Mięso z kurczaka grilluj w towarzystwie marynaty, w której spędziło minimum kilka godzin. Marynata może składać się z m.in. oliwy z oliwek, miodu, musztardy, sosu sojowego, ketchupu oraz przypraw - soli, pieprzu, papryki słodkiej i wędzonej oraz ziół, np. tymianku.
Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej wg przepisu Kuchni Lidla zawiera marynatę składającą się z jogurtu naturalnego oraz soku z cytryny z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, curry, słodkiej papryki, czosnku oraz tymianku.
Jak bezpiecznie grillować w mieście?
Jaka sałatka do grilla?
Sałatki do grilla to punkt obowiązkowy. Lekkie, pełne świeżych warzyw wzbogacają dania mięsne i rybne. Jaką sałatkę do grilla warto przygotować?
Lekka sałatka do grilla - sałatka grecka przepis:
- 2 pomidory
- 4 małe ogórki
- 1 mała czerwona cebula
- 200 g sera feta
- ¾ szklanki oliwek czarnych albo zielonych
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
Lekką sałatkę do grilla, czyli sałatkę grecką możesz dowolnie modyfikować. Dodaj sałatę lodową, rukolę czy zieloną paprykę. W niektórych przepisach pojawiają się również dodatki w postaci kaparów, grzanek czy anchois.
Jaka sałatka do grilla? Innym wariantem jest klasyczna sałatka Waldorf. Wystarczy, że połączysz jabłko, seler korzeniowy, rukolę, rodzynki i orzechy włoskie. Sos składa się z soku z cytryny, pieprzu, soli, szczypty cynamonu i majonezu.
Na grilla warto przygotować sałatki z sezonowych warzyw i owoców. Sałatka z truskawkami wg przepisu Kuchni Lidla składa się ze świeżego szpinaku, truskawek w połączeniu z orzechami, wędzonym twarogiem i sosem z oliwy, octu balsamicznego i soli.
Grillowanie na balkonie. "Wolność, Tomku, w swoim domku" nie obowiązuje
Co przygotować na grilla ze znajomymi?
Co na grilla do znajomych? Jakie szybkie przekąski możesz przygotować?
- faszerowane pieczarki - jak zrobić pieczarki faszerowane? Czym nadziewać pieczarki na grilla? Żółty ser, feta, pomidorki koktajlowe z dodatkiem ziół czy masło z czosnkiem i natką pietruszki to proste i smaczne nadzienia faszerowanych pieczarek na grilla;
- szaszłyki na grilla - jakie mięso na szaszłyki z grilla? Kurczak dobrze komponuje się z cukinią, cebulą i papryką - prosty i skuteczny przepis na szaszłyki, który przypadnie do gustu znajomym. Bardziej zaskakujące połączenie? Szaszłyki ze szparagami i serem, np. halloumi wg przepisu Kwestii Smaku;
- sałatka do grilla w 3 minuty - co na grilla do znajomych? Przygotuj sałatkę do grilla w 3 minuty - klasyczna sałatka grecka czy prosta kombinacja świeżych warzyw - ulubionej sałaty, ogórka, pomidora, cebuli albo szczypiorku i rzodkiewki to zawsze dobry pomysł;
- zimne przekąski na grilla - koreczki, hummus z warzywami czy roladki z tortilli wypełnione szynką i serem albo łososiem i ogórkiem uzupełnią ciepłe dania podczas grillowania.