- 1 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
Dynia w różnych odsłonach. Co oferują trójmiejskie restauracje?
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Pięknie się prezentuje, jest smaczna, a przy tym bardzo zdrowa. Stwarza też ogromne pole do popisu dla kucharzy, którzy na jej bazie tworzą przeróżne wariacje w postaci zup, sałatek, placków, pierogów, zapiekanek, gulaszy, puree czy ciast. Sprawdziliśmy, jakie dania z dynią w roli głównej zjemy w trójmiejskich restauracjach.
Zupa dyniowa
Krem z dyni to chyba najpopularniejsza jesienna zupa i najczęściej spotykana potrawa z dyni. W bistro Tu Można Marzyć zjemy krem z dyni podawany z dodatkiem marynowanej dyni, karmelizowanymi pestkami dyni, dyniową oliwą i chipsami z topinamburu. Wegański krem z pieczonej dyni i marchwi z nutą imbiru to propozycja Borowej Ciotki, restauracji z kuchnią kaszubską.
Również w znanych zupiarniach przez całą jesień goszczą kremy z dyni. W Chochli zjemy krem z dyni z wędzonym łososiem i oliwą szpinakową. Gary na Ogniu proponują zaś wersję orientalną - delikatny krem z cynamonem na mleku kokosowym, podawany z kolendrą i pestkami dyni.
Kopytka i pierogi z dynią
W październiku w wielu pierogarniach można znaleźć pierogi z dynią. Jednym ze sprawdzonych pod tym względem miejsc jest Mandu. Gotowane pierogi z dynią, żółtym serem, imbirem i tymiankiem, podawane z zasmażaną cebulką to pierogi miesiąca, które wracają tu co roku i zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem. Po roku pierogi z dynią powróciły też do menu Kafëbë. Zjemy tu domowe pierogi z dynią posypane parmezanem i orzechami włoskimi.
Z kolei bistro Pomelo w swoim nowym, jesiennym menu proponuje dynię w postaci kopytek. Kluski te są dodatkiem do konfitowanej nogi z kaczki, podawanej z podgrzybkami, grzybami enoki, karmelizowaną dynią i musem jeżynowym.
Pizza, tacosy z dynią
Coraz częściej dynia gości też w pizzeriach, gdzie staje się głównym dodatkiem jesiennych włoskich placków. Pizza z dynią co sezon pojawia się w pizzerii Ostro. Tej jesieni pojawia się jako krem z dyni hokkaido w towarzystwie mozarelli, boczku gochujang (boczek pieczony po koreańsku), szczypiorku, sezamu i limonki. W Mące i Kawie można aktualnie spróbować pizzy z dynią, ndują, papryką grillowaną oraz mozzarellą.
Czerwony Piec wśród jesiennych placków ma Roquefort Cukinię, czyli pizzę z mozzarellą, cukinią marynowaną w cytrynie, wyrazistym i ostrym serem roquefort (słynny francuski ser pleśniowy, który powstaje z niepasteryzowanego mleka owczego i dojrzewa w jaskiniach), miętą, prażonymi pestkami dyni i oliwą cytrynową. Również we Włoszczyźnie pojawiła się nowa jesienna pizza miesiąca w wersji vege. Na spodzie wylądowała oliwa extra vergine, a oprócz niej: dynia, mozzarella, gorgonzola, płatki czosnku, krążki chili oraz słodka papryka marynowana w oliwie i pietruszce.
Do Pinata Mexican Food powróciły jesienne tacosy. Na to wegańskie i bezglutenowe danie składają się trzy tacosy wypełnione nadzieniem z pieczonej dyni z warzywami, salsą, fasolą, kolendrą i limonką.
Okiem dietetyka: sezon na dynię
Dyniowe ciasta, Pumpkin Spice Latte i piwo z dynią
Słodkawy smak dyni sprawia, że idealnie nadaje się ona do wypieków. Ciasto dyniowe, sernik z puree dyniowym, marmolada, ciasteczka, babeczki, brioszki i bułeczki - opcji jest naprawdę dużo. W Łąka Bar spróbować można dyniowych brioszek, czyli francuskich bułeczek maślanych. To słodkie pieczywo drożdżowe wypiekane jest z ciasta bogatego w masło i jaja i ma cienką jak papier złocistobrązową skórkę. W Łąka Bar zastać je można w wersji z cynamonem i lukrem yuzu. Tutaj wypiekane są też bułeczki dyniowe z kremem śmietankowym i cynamonem. W Mandu na deser można zaś zamówić ciasto dyniowe z konfiturą pomarańczową i polewą śmietankową.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Lista polecanych restauracji
Pumpkin spice latte, czyli dyniowa kawa latte to atrybut każdej "jesieniary" (osoby uwielbiającej jesień, która manifestuje swoją sympatię dla tej pory roku poprzez noszenie jesiennych swetrów czy wykonywanie typowo jesiennych czynności, takich jak np. siedzenie pod kocem z kubkiem herbaty czy kakao, zapalnie świeczek). Ten nowy kawowy hit znajdziemy w sieciowych kawiarniach, takich jak Starbucks, ale również w trójmiejskich autorskich kawiarniach. W gdyńskiej Cafe de Paris wypijemy tę kawę z robionym na miejscu syropem z dyni.
Dynia jest smakiem, który gości nie tylko w kawach, ale także łączony jest z piwem. W AleBrowarze mamy aktualnie okazję napić się dwóch piw o tym jesiennym smaku: bardziej korzennego i delikatnie goryczkowego z wyczuwalną nutą gałki muszkatołowej "Naked Mummy" oraz słodkiego, kawowego i delikatnie pikantnego "Spicy Mummy".
Dynia w weku
Marynowana dynia jest dobrze zadomowiona w polskiej kuchni. To świetna przekąska i dodatek do innych dań - zup, sałatek, makaronów czy zapiekanek. Marynowaną dynię z goździkami w słoiku ma w swojej ofercie m.in. Zakwasownia.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-10-19 18:48
w ostro sezonowki sa przepyszne.. (1)
... ale drogie :( jadlam niedawno ich pizze z figa, mozarella, prosciutto, zelkami z prosecco i kwiatami. Pyszna, oryginalna, kolorowa, ale 47 zl za pizze to dla mnie jednak zbyt duzo
- 3 4
-
2021-10-19 19:19
Dynia
Zrob sobie w domu. Tylko znajdz dobra make na pizze
- 2 0
-
2021-10-20 08:01
Zakwasownia.... (1)
Tam jest mega drogo ! Zakwas z buraków 29 zł za litr.....a u mnie na osiedlu pan ze swojego gospodarstwa sprzedaje za 10 zł i jest pyszny!
- 3 0
-
2021-10-21 22:15
Za 3 zł kupisz kilogram buraków, z którego zrobisz tyle zakwasu że jeszcze rozdasz znajomym, ale Zakwasowania to fajne miejsce i lubię czasem coś kupić, tak dla wygody. Na tym polega życie, fajnie mieć wybór ;)
- 0 0
-
2021-10-19 23:15
Dyniove Love polecam
Świetne miejsce dla rodzin z dziećmi, pełne dyni i dań z niej przygotowanych.
- 1 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.