• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co zjemy na Jarmarku św. Dominika?

Arnold Szymczewski
30 lipca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Ostatni dzień Jarmarku św. Dominika
Standardowe jarmarczne przysmaki znajdziemy w każdej strefie gastronomicznej. Standardowe jarmarczne przysmaki znajdziemy w każdej strefie gastronomicznej.

Kiełbasa, bigos, chleb ze smalcem, a także bułki z szarpaną wieprzowiną, podpłomyki i pastrami. Tegoroczny Jarmark św. Dominika trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie - zarówno tej standardowej, jak i niecodziennej.



Czy wybierasz się na tegoroczny jarmark?

Co roku Jarmark św. Dominika cieszy się dużym zainteresowaniem, nie tylko wśród turystów, ale także mieszkańców. Mimo że w tym roku liczba kramów została okrojona o 30 proc., to strefy gastronomiczne raczej nie uległy większym zmianom - przynajmniej jeśli chodzi o liczbę stoisk - oferta tegorocznych punktów gastronomicznych niewiele różni się od tej z poprzednich lat.

Spacerując po jarmarku spotkamy więc standardowe stanowiska z bigosem (ok. 18 zł w zależności od miejsca za 300g.), kiełbasą z grilla (od 10 zł), golonką (12 zł 100g.), szaszłykami (12 zł 100g.) i pajdami chleba ze smalcem. Przysmaków tych spróbować możemy dosłownie w każdej kulinarnej strefie na jarmarku tj. przy Parku ŚwiętopełkaMapka, na Targu WęglowymMapkaOłowianceMapka czy na Targu RybnymMapka.

Bogata oferta Pomorskich Smaków na Ołowiance



Strefa "Pomorskie Smaki" umiejscowiona jest na wyspie Ołowianka. Zorganizowano tu 10 domków z kuchnią regionalną i produktami lokalnymi. Strefa ma pośrodku jadalnię wyposażoną w leżaki. Dzięki temu w tym miejscu można w bezpiecznych warunkach zjeść różnorodne dania pomorskie i zrobić zakupy do domowej spiżarni. Kawiarnia i bistro Kafebe, działająca w duchu promocji kuchni kaszubskiej, oferuje przepyszne kanapki różnych rodzajów - od smalcu z fasoli przez śledzia aż po szarpaną gęsinę. Restauracja Gryfon z Jastarni zaskoczy smakami ryb, takimi jak: rolmopsy śledziowe, szprot wędzony w oleju z estragonem, wątróbki z dorsza, makrele po pucku, paprykarz helski czy pasztet z łososia, które zostały przyrządzone przez szefa kuchni.

- Ponadto w strefie Pomorskich Smaków możemy nabyć regionalne produkty spożywcze, np. mleko prosto od kociewskiej krowy, masło, śmietanę, jogurt, kefir, twarożek, sery: wędzony, solony, a nawet serek waniliowy od Radostowskich rarytasów, polędwiczka wędzona kociewska, szynki wędzone i wędzono-parzone, kiełbasy oraz mięso z własnego gospodarstwa od Bekonu, chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, pszennej oraz pieczywo bezglutenowe - Pracownia Wypieków Trójmiasto - mówi Aleksandra Raczyńska, z Kancelarii Marszałka Województwa i dodaje: - Wszystko to tworzy atrakcyjną, przyjemną, bezpieczną strefę street food "Pomorskie smaki". Dodatkowym walorem strefy są także stanowiska promujące kulturę, rękodzieło i turystykę w Pomorskiem.
Rybakówka na Ołowiance oferuje m.in. okonia, dorsza, halibuta czy łososia. Rybakówka na Ołowiance oferuje m.in. okonia, dorsza, halibuta czy łososia.

Kuchnia niemiecka, grecka, chińska i polska w okolicach parku Świętopełka



Jednym z ciekawszych kramów gastronomicznych w okolicy parku Świętopełka może pochwalić się Tomasz Jakubiak - szef kuchni, który swoje programy prowadzi w telewizji. U Pana Tomasza zjemy m.in. bułkę z szarpaną wieprzowiną, pastrami, bajgle z łososiem (25 zł) czy bagietkę ze śledziem (20 zł). Sporym zainteresowaniem cieszy się także niemieckie Currywurst, czyli kiełbasa z grilla klasyczna lub pikantna (12 zł mała i 17 zł duża). Oryginalne chińskie pierożki przygotowywane na parze zjemy w Baozi - do wyboru z mięsem i marchewką, cebulą, kapustą lub z dynią i na słodko (1 szt. 6 zł, 3 szt. 15 zł). Ponadto na miejscu skosztować możemy także węgierskich langoszy (drożdżowe placki z ziemniakami, smażone na głębokim oleju).


  • Bułki z szarpaną wieprzowiną są pomysłem szefa kuchni Tomasza Jakubiaka.
  • Chińskie pierożki robione na parze można kupić już za 6 zł (1 szt.).
  • Gastronomia na jarmarku.

Foodtrucki na Długich Ogrodach



Chociaż ta strefa wygląda najmniej atrakcyjnie ze wszystkich, to tutaj są właśnie najbardziej zróżnicowane dania serwowane wyłącznie z barobusów. Na miejscu zjeść możemy m.in. pizzę calzone, czyli w formie pieroga w cenie od 18 do 25 zł, azjatycki street food, m.in. pad thai z krewetkami (32 zł), wołowiną (28 zł), kurczakiem (25 zł), tofu (20 zł), zapiekanki od 15 do 20 zł czy burgery w różnych wariantach od 23 do 27 zł.

Zróżnicowane dania znajdziemy na Długich Ogrodach. Wszystkie serwowane są z barobusów. Zróżnicowane dania znajdziemy na Długich Ogrodach. Wszystkie serwowane są z barobusów.

Regionalne potrawy i piwa na Targu Węglowym



Na Targu Węglowym możemy zjeść przede wszystkim dania z grilla, ale także włoskie kanapki, bułki ze śledziem czy coś na słodko, jak lody czy gofry. Na miejscu znajduje się także całkiem spora strefa z piwami regionalnymi.

Opisując jarmarkowe przysmaki nie można nie wspomnieć o wyjątkowych słodkościach, których znajdziemy naprawdę dużo. Hitem są lody tajskie, które wciąż cieszą się dużą popularnością. Są one przygotowywane na oczach klientów, co wymaga niemałej sprawności. Spróbować ich możemy w parku Świętopełka i na Ołowiance.

Wszystkie standardowe i niestandardowe dania możemy spróbować jeszcze do 16 sierpnia, czyli do końca Jarmarku św. Dominika.

Rozpoczął się Jarmark św. Dominika 2020:

Wydarzenia

Opinie (204)

  • Chore ceny (2)

    Rozumiem że Jarmark chcę dołączyć do smażalni z rybką za 250zł.
    A jednak można inaczej - byłem tydzień w Międzyzdrojach i w dobrych knajpkach przy samej promenadzie i molo mieli dość normalne ceny - w pizzerii Osteria pizze za 25-28zł, w Neptunie obok kaczka czy karkówka za 30-35zł. Ba! nawet w Świnoujściu na głównym deptaku ceny oscylowały w granicach 7-8 euro (oni już weszli do strefy euro ;))
    Po co więc promujecie jakieś zdzierstwo-budy z bułkami za 25zł???

    • 18 1

    • Czyli w tej restauracji wybrałeś najtańsze danie czyli pizze hahaha bo sałatka za 36zl była już za droga i trzeba było się jak najtaniej napchać czym co obok prawdziwej pizzy nawet nie leżało hahaha

      • 1 5

    • Człowieku przecież to jarmark dominikański

      a nie Międzyzdroje.

      • 0 1

  • Nie jadam na jarmarku (2)

    Nie jadam na jarmarku, po pierwsze drogo, mega drogo. Po drugie nie mam przekonania co do świeżości sprzedawanych potraw. W takiej wielkim garze to z powodzeniem można wymieszać przegląd całego tygodnia. Czystość i higiena sprzedawców, czy kiedy wracają z ubikacji po zrobieniu większej potrzeby lub mniejszej potrzeby umyją ręce.

    • 30 0

    • A ja jadam

      • 0 1

    • Po większej

      myją ręce mniejszą.

      • 2 0

  • Nie pojmuję, w jakim celu zamieszczacie (2)

    takie artykułu? Przecież doskonale zdajecie sobie sprawę, że 99% komentarzy będzie krytycznych, wyśmieją ludzie chore ceny tego pseudo jedzenia. Ani to reklama Jarmarku, ani tym bardziej jego oferty gastronomicznej. Możecie mi to wyjaśnić?

    • 25 5

    • dla tego 1% co pojdzie i kupi

      • 2 2

    • Przede wszystkim dla tych 100% którzy klikną w artykuł

      i przy okazji wyświetlą reklamę.
      Tylko i aż po to. Portal musi zarabiać.

      • 5 0

  • Taki bigos na jarmarku musi być wyśmienity (2)

    Podobno im częściej i dłużej podgrzewany, tym lepszy. :)))

    • 24 1

    • To trzeba poczekać do końca jarmarku.

      • 12 0

    • Dokładnie

      Jeżeli chodzi o bigos to tak jest

      • 3 0

  • Bułka (1)

    Z szarpana wołowiną tego nie rozumie co to mięso to pies szarpał czy sprzedawca

    • 15 3

    • Sprzedawca albo bardziej konkretnie osoba która to przygotowuje.

      • 1 0

  • Piłem tam kawę,cena zabójcza a smak zwykłej lury (1)

    Fuj

    • 20 0

    • Mogłeś wypić drinka postawił by na nogi

      • 1 0

  • Wstyd taki syf do jedzenia tam sprzedawać.
    Powinni zamknąć ta zalosna imprezę

    • 13 0

  • A ja byłem i spróbowałem pastrami (6)

    Od Jakubiaka, 25 zł za kanapkę niby drogo ale uwierzcie że było warto, porcja też solidna, nie pozdrawiam maruderów

    • 9 19

    • Wolę zrobić kanapkę w domu za 4 zł. (3)

      Taka samą. Zjem ja przy stoisku. Ci co kupują kanapkę za 25 zł. To dopiero dziwactwo. ;). Śmiejemy się z takich Ruskich.

      • 7 3

      • (1)

        Śmieje się z takich biedaczkow którzy jak ty jadąc na wakacje biorą z sobą jałówkę no i wiadome jajeczko na twardo na drogę do samolotu musi być hahahaha

        • 3 4

        • wałówke dzbanie

          jałówka to krowa...

          • 11 0

      • Kanapka na wypasie z pastrami

        Według Ciebie to koszt 4 zł ? Hmmm to nie wiem z czego Ty to pastrami robisz ...

        • 3 0

    • (1)

      Dokładnie, ja chodzę co roku Langos to już nasza tradycja :D, widziałam też włoskie ciastka z migdałów i muffinki są perełki nie tylko kiełbasa i bigos :)

      • 7 1

      • Tylko Zenka ci brakowało do pełni szczęścia.

        • 2 1

  • Jak widze to pierwsze Wasze zdjecie to mi sie wszystko cofa.

    • 14 0

  • pizzę Koronę

    • 10 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane