• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Coraz więcej restauracji szybkiej obsługi w Trójmieście

Łukasz Stafiej
15 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Bemarowe jadłodajnie barami nie chcą być nazywane, to raczej restauracje szybkiej obsługi. Bemarowe jadłodajnie barami nie chcą być nazywane, to raczej restauracje szybkiej obsługi.

Zjemy tam szybciej i taniej niż w restauracjach z obsługą kelnerską - lokale z jedzeniem z podgrzewaczy stają się popularne i konkurencyjne dla barów mlecznych. Sprawdzamy kilka takich miejsc w Trójmieście.



Jedzenie z bemara:

Jedzenie: proste, "domowe", świeże - codziennie przygotowywane. Obsługa: niemal natychmiastowa, klient podchodzi z tacą do lady z tzw. bemarami, czyli podgrzewaczami, i wybiera skład talerza. Ceny: niższe niż w lokalach z obsługą kelnerską, ale wciąż wyższe niż w barach mlecznych. Bo mimo wszystko bemarowe jadłodajnie barami nie chcą być nazywane, to raczej restauracje szybkiej obsługi.


W I-100-gram płaci się za wagę skomponowanego dania. W I-100-gram płaci się za wagę skomponowanego dania.

I-100-gram


Restauracja przy ul. Miszewskiego 17 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu z jedzeniem na wagę. Za 100 gramów na talerzu zapłacimy 2,89 zł. Nieważne, czy będą to ziemniaki, naleśniki, lasagne, makaron z łososiem, kotlet schabowy, pierogi czy surówki. Łącznie potraw w repertuarze jest kilkadziesiąt, także bezglutenowych i wegetariańskich. Czynne: od poniedziałku do piątku w godz. 11-19, w soboty w godz. 12-17.



Kolorowe Talerzyki wyróżniają się atrakcyjnym wystrojem. Kolorowe Talerzyki wyróżniają się atrakcyjnym wystrojem.

Kolorowe Talerzyki


Lokal przy sopockim dworcu zobacz na mapie Sopotu z nowoczesnym, kolorowym wystrojem. Tutaj też płacimy za wagę potrawy. Drożej niż we Wrzeszczu, bo 3,99 zł. W bazie znajduje się około stu przepisów, więc codziennie w menu coś innego. Zjemy m.in. żurek, kremy warzywne, lasagne, mielone, piersi z kurczaka, pierogi, de volaille, przeróżne sałatki i surówki, a nawet pizzę. Dania obiadowe startują o godz. 11, od godz. 8 można zjeść śniadanie. Czynne do godz. 21.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście



W Mata Co Chceta zjemy nie tylko dania obiadowe, ale też np. pizzę. W Mata Co Chceta zjemy nie tylko dania obiadowe, ale też np. pizzę.

Mata Co Chceta


Jadłodajnia we Wrzeszczu przy ul. Dmowskiego 15 zobacz na mapie Gdańska z tanimi daniami, pizzą i piwem. Karta jest krótka i codziennie znajdziemy w niej inne jedzenie. Danie dnia (np. mielony, gołąbki, schabowy czy zrazy) kosztuje 16 zł, zupa (np. grochówka, rosół itp.) - 5 zł. Zestaw dwudaniowy: 18 zł. Pizzę skomponować można samodzielnie (ceny do 20 zł). Piwo od 6 zł. Czynne jest codziennie w godz. 8-21. Do południa wydawane są śniadania, a od południa obiady.



W Endorfinie zjemy także dania wegańskie. W Endorfinie zjemy także dania wegańskie.

Endorfina


Bistro z bemarami na Zaspie przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 zobacz na mapie Gdańska (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa), które wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. Dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem zjemy za około 20 zł, śniadanie kosztują około 10 zł. Czynne codziennie w godz. 9-20.



Poprostu to restauracja z bemarami w Gdyni. Poprostu to restauracja z bemarami w Gdyni.

Poprostu


Nowoczesne bistro w Gdyni przy ul. Władysława IV 48 zobacz na mapie Gdyni z prostym, polskim jedzeniem i pizzą. Zjemy tutaj bitki, zrazy, gulasz, de volaille, gołąbki, rosół, żurek, kapuśniak czy naleśniki. Ceny zup zaczynają się od 6 zł, dań - 9 zł, dodatków - od 4 zł. Oprócz tego w ofercie znajdują się lepione na miejscu pierogi z różnymi farszami (od 13 zł) oraz pizza (od 12 zł). Zamówimy również kilka klasycznych dań śniadaniowych (nawet do godz. 15) w cenie 10 zł. Poprostu czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7-20, w soboty w godz. 9-20, a w niedzielę w godz. 10-20.



W Kucharii znakiem rozpoznawczym są huśtawki. W Kucharii znakiem rozpoznawczym są huśtawki.

Kucharia


Kucharia to już minisieć - oba jej oddziały znajdują się na terenie Garnizonu (przy ul. Białoszewskiego 6/U2 zobacz na mapie Gdańska oraz ul. Słonimskiego 6/U4 zobacz na mapie Gdańska). W obu lokalach znakiem rozpoznawczym są huśtawki (zarówno dla dzieci, jak i dorosłych). Menu jest spore - zamówić możemy zarówno dania z bemarów, jak i z karty (przygotowywane na oczach klienta). Zupy zjemy od 10 zł, dania mięsne i rybne od 14,90 zł, są też m.in. racuchy, naleśniki czy pierogi. Bufet obiadowy działa w godz. 11-17, po tej godzinie można zamówić wybrane dania z karty, w godz. 10-11 można zjeść śniadanie. W godz. 12-15 od poniedziałku do piątku dwudaniowy zestaw kupimy za 19,90 zł. Czynne codziennie w godz. 10-20.

Miejsca

Opinie (132) 5 zablokowanych

  • waga smaków

    W Manhatanie polecam serdecznie

    • 7 6

  • Sopot (2)

    Ja jem w Papudalni w Sopocie

    • 5 3

    • Papudajni

      • 2 0

    • ja też daję w papę,ale w Gdansku

      • 4 0

  • Parę razy jadłam ale nie przepadam (1)

    Mam wrażenie, że te potrawy są takie stołówkowe - kto jadł zależałe ziemniaki ze stołówki wie o czym mówię. Za to surówki często bardzo smaczne.

    • 26 1

    • Spróbuj w Kucharii - tej starej

      Jadłam tam przez 1,5 roku
      i naprawdę smacznie !!!
      Jedzenie domowe - dla mnie dalekie od szitu stolowkwego :)

      • 5 0

  • Najlepszy tego typu bar jest w TESCO (1)

    na Dąbrowie, przy obwodnicy

    • 13 3

    • No niekoniecznie, jeśli chodzi o Gdynię to w Riwierze są dwa, Luna i Smak na tak. Mają lepsze jedzenie.

      • 1 0

  • Nie korzystam

    Nie polecam

    • 6 7

  • Ja zawsze sprawdzam każde danie palcem czy aby jest ciepłe. (2)

    • 26 3

    • ja nie mam rąk, sprawdzam stopami (1)

      • 11 1

      • Ja nie powiem czym sprawdzam bo się wstydzę.

        • 10 0

  • Zupa z kociołka ,żarcie z bymara...

    Dużo by pisac o tym/takim " jedzeniu" ( od str.kuchni.)
    Cóż chcesz to jedz , ja nie ....po prostu nie .
    Jesli już wydac kase w knajpie to tylko ala karte .

    • 4 6

  • Kucharia every day :)) (tzw.stara Kucharia) (1)

    Najlepsza, przepyszna , porcje duże, nie raz pakowałam na wynos , no i kącik zabaw to dla mnie wytyczna stołowania się ze smykiem !!!

    • 2 9

    • "Ze smykiem". Dzięki. Już wiem dokąd nie iść.

      • 11 2

  • (1)

    lokale z jedzeniem z podgrzewaczy stają się popularne i konkurencyjne dla barów mlecznych.

    wątpię

    menu na cały tydzień, czyli jak z jednej zupy zrobić 6 obiadów:

    poniedziałek: podaj rosół z niedzieli z makaronem
    wtorek: dodaj przecier i zaserwuj pomidorowy z ryżem
    ŚRODA: dodaj warzywa i podaj jarzynowy z ziemniakami
    czwartek: ugotuj fasolę i podaj fasolowy z chlebem
    piątek: dodaj kiszony kapustę, by zrobić kapuśniak
    sobota: odlej wodę i podaj bigos z kiełbasy

    • 27 5

    • to co zostanie na następny tydzień

      • 6 0

  • (2)

    Za 100 gramów na talerzu zapłacimy 2,89 zł. Nieważne, czy będą to ziemniaki, naleśniki, lasagne, makaron z łososiem, kotlet schabowy, pierogi czy surówki.

    waga z talerzykiem?

    • 4 16

    • To oczywiste. Jest stosowne info o tym

      • 3 0

    • Za 100 gramów na talerzu

      bez komentarza.....

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane