• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Coraz więcej restauracji szybkiej obsługi w Trójmieście

Łukasz Stafiej
15 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Bemarowe jadłodajnie barami nie chcą być nazywane, to raczej restauracje szybkiej obsługi. Bemarowe jadłodajnie barami nie chcą być nazywane, to raczej restauracje szybkiej obsługi.

Zjemy tam szybciej i taniej niż w restauracjach z obsługą kelnerską - lokale z jedzeniem z podgrzewaczy stają się popularne i konkurencyjne dla barów mlecznych. Sprawdzamy kilka takich miejsc w Trójmieście.



Jedzenie z bemara:

Jedzenie: proste, "domowe", świeże - codziennie przygotowywane. Obsługa: niemal natychmiastowa, klient podchodzi z tacą do lady z tzw. bemarami, czyli podgrzewaczami, i wybiera skład talerza. Ceny: niższe niż w lokalach z obsługą kelnerską, ale wciąż wyższe niż w barach mlecznych. Bo mimo wszystko bemarowe jadłodajnie barami nie chcą być nazywane, to raczej restauracje szybkiej obsługi.


W I-100-gram płaci się za wagę skomponowanego dania. W I-100-gram płaci się za wagę skomponowanego dania.

I-100-gram


Restauracja przy ul. Miszewskiego 17 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu z jedzeniem na wagę. Za 100 gramów na talerzu zapłacimy 2,89 zł. Nieważne, czy będą to ziemniaki, naleśniki, lasagne, makaron z łososiem, kotlet schabowy, pierogi czy surówki. Łącznie potraw w repertuarze jest kilkadziesiąt, także bezglutenowych i wegetariańskich. Czynne: od poniedziałku do piątku w godz. 11-19, w soboty w godz. 12-17.



Kolorowe Talerzyki wyróżniają się atrakcyjnym wystrojem. Kolorowe Talerzyki wyróżniają się atrakcyjnym wystrojem.

Kolorowe Talerzyki


Lokal przy sopockim dworcu zobacz na mapie Sopotu z nowoczesnym, kolorowym wystrojem. Tutaj też płacimy za wagę potrawy. Drożej niż we Wrzeszczu, bo 3,99 zł. W bazie znajduje się około stu przepisów, więc codziennie w menu coś innego. Zjemy m.in. żurek, kremy warzywne, lasagne, mielone, piersi z kurczaka, pierogi, de volaille, przeróżne sałatki i surówki, a nawet pizzę. Dania obiadowe startują o godz. 11, od godz. 8 można zjeść śniadanie. Czynne do godz. 21.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście



W Mata Co Chceta zjemy nie tylko dania obiadowe, ale też np. pizzę. W Mata Co Chceta zjemy nie tylko dania obiadowe, ale też np. pizzę.

Mata Co Chceta


Jadłodajnia we Wrzeszczu przy ul. Dmowskiego 15 zobacz na mapie Gdańska z tanimi daniami, pizzą i piwem. Karta jest krótka i codziennie znajdziemy w niej inne jedzenie. Danie dnia (np. mielony, gołąbki, schabowy czy zrazy) kosztuje 16 zł, zupa (np. grochówka, rosół itp.) - 5 zł. Zestaw dwudaniowy: 18 zł. Pizzę skomponować można samodzielnie (ceny do 20 zł). Piwo od 6 zł. Czynne jest codziennie w godz. 8-21. Do południa wydawane są śniadania, a od południa obiady.



W Endorfinie zjemy także dania wegańskie. W Endorfinie zjemy także dania wegańskie.

Endorfina


Bistro z bemarami na Zaspie przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 zobacz na mapie Gdańska (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa), które wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. Dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem zjemy za około 20 zł, śniadanie kosztują około 10 zł. Czynne codziennie w godz. 9-20.



Poprostu to restauracja z bemarami w Gdyni. Poprostu to restauracja z bemarami w Gdyni.

Poprostu


Nowoczesne bistro w Gdyni przy ul. Władysława IV 48 zobacz na mapie Gdyni z prostym, polskim jedzeniem i pizzą. Zjemy tutaj bitki, zrazy, gulasz, de volaille, gołąbki, rosół, żurek, kapuśniak czy naleśniki. Ceny zup zaczynają się od 6 zł, dań - 9 zł, dodatków - od 4 zł. Oprócz tego w ofercie znajdują się lepione na miejscu pierogi z różnymi farszami (od 13 zł) oraz pizza (od 12 zł). Zamówimy również kilka klasycznych dań śniadaniowych (nawet do godz. 15) w cenie 10 zł. Poprostu czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7-20, w soboty w godz. 9-20, a w niedzielę w godz. 10-20.



W Kucharii znakiem rozpoznawczym są huśtawki. W Kucharii znakiem rozpoznawczym są huśtawki.

Kucharia


Kucharia to już minisieć - oba jej oddziały znajdują się na terenie Garnizonu (przy ul. Białoszewskiego 6/U2 zobacz na mapie Gdańska oraz ul. Słonimskiego 6/U4 zobacz na mapie Gdańska). W obu lokalach znakiem rozpoznawczym są huśtawki (zarówno dla dzieci, jak i dorosłych). Menu jest spore - zamówić możemy zarówno dania z bemarów, jak i z karty (przygotowywane na oczach klienta). Zupy zjemy od 10 zł, dania mięsne i rybne od 14,90 zł, są też m.in. racuchy, naleśniki czy pierogi. Bufet obiadowy działa w godz. 11-17, po tej godzinie można zamówić wybrane dania z karty, w godz. 10-11 można zjeść śniadanie. W godz. 12-15 od poniedziałku do piątku dwudaniowy zestaw kupimy za 19,90 zł. Czynne codziennie w godz. 10-20.

Miejsca

Opinie (132) 5 zablokowanych

  • 200g ziemiaków to prawie 6zł

    w cenie łososia

    • 21 1

  • AGV

    poprostu w Gdyni nie polecam. poprostu nigdy więcej !!!!!!!

    • 11 1

  • Te na wage w magiczny sposob waza coraz wiecej. Nasaczaja to olejem czy jak?

    • 21 0

  • Skąpy nie jestem, ale w barach "na wagę" nie jadam

    Kilka razy się naciąłem, gdy na głodnego, w jakimś biurowcu, skorzystałem. Wszystko waży naprawdę sporo, rachunki jak za odgrzewane barowe jedzenie - stanowczo za wysokie. W większości ciężkostrawne dania, nawalone sosami, wszystko tak dobrane, by miało dużą wagę.

    A te bary, gdzie jest samoobsługa też nie dla mnie. W jednym z centrów handlowych na Przymorzu jest taki bar. Każdy menel i nie menel może nachylić się nad wyłożonymi pojemnikami z daniami - co za brak elementarnych zasad higieny kuchennej. Taki sam syf jak pieczywo nabierane rękami w sklepach - wiszą jednorazowe rękawiczki, można chwycić także przez woreczek - ale nie, rodacy pchają łapy do środka. Ile razy rzuciłem cierpkim słowem, już nie wspomnę - zawsze oburzenie.

    • 40 3

  • Dobrze (1)

    Lepiej późno niż wcale trzeba gonić inne miasta!!!!!

    • 6 7

    • Nie

      Czemu samoobsługowych jadłodajni jest tak mało?

      • 4 0

  • oesuuuu (2)

    Po prostu piszemy osobno!!!!!!

    • 6 2

    • AGV

      Po prostu baranie się pisze osobno a knajpa się nazywa poprostu. Z ciebie taki filolog jak z koziej d*py trąbka.

      • 2 3

    • Oooo

      Co za brak kultury i dobrego wychowania żeby zwracać komuś obcemu uwagę jak się cos pisze lub mówi. Skąd tacy ludzie się biorą?? Kompleksy leczysz?

      • 0 3

  • (1)

    Niech autor zapozna się z definicją slowa restauracja i nie naduzywa tej nazwy. To ma tyle wspólnego z restauracją, co McDonald czy KFC.

    • 22 1

    • nawet mniej, bo w McD

      już przynoszą jedzenie do stolika.

      • 6 0

  • Tejedzenie na wage to sciema. Wszystko jest tak nasaczone tluszczem albo sosem, ze byle porcja po pol kilograma

    • 21 4

  • Łatwo się na tym żarciu przejechać jeśli o pieniądze chodzi. (1)

    Człowiek patrzy na cenę, która wygląda OK, ładuje na talerz stosunkowo mało a cena przy kasie powoduje opad szczęki.

    • 29 2

    • O to właśnie chodzi

      To nie jest charytatywna jadłodajnia, tylko sprytny pomysł na biznes

      • 6 1

  • Obiadki to tylko u mojej Mamy i u Mamy dziewczyny. (1)

    Pasożytuje tak juz od dobrych 4 lat i powiem wam że chyba do 40-stki tak bendę ciągnął. Oblewajcoe mnie hejtem ale tak najlepiej. Czasem dorzucam jakąś dyszkę, moze dwie.

    • 10 4

    • Janusz daj namiary ...

      ..dam ci parę złotych to kupisz sobie słownik ortograficzny ....

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane