• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Cydr robi furorę. Gdzie go kupić i napić się w Trójmieście?

Łukasz Stafiej
23 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Na zdjęciu cydr Alibi nalewany w gdańskim Cafe Lamus. W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Na zdjęciu cydr Alibi nalewany w gdańskim Cafe Lamus.

- Teraz w pubie siedzi się z cydrem, to modne - mówią fani tego lekko gazowanego jabłkowego alkoholu, który robi furorę w trójmiejskich lokalach. - Zainteresowanie w tym roku wzrosło lawinowo - potwierdzają dostawcy.



Cydr przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii i Francji już ponad dekadę temu. Przez lata była to alkoholowa ciekawostka, którą trudno było dostać w trójmiejskich lokalach. Amatorzy jabłecznika informacje o tym, gdzie kupić ulubiony napój przekazywali sobie pocztą pantoflową. W ubiegłym roku coraz więcej lokali zaczęło serwować lekko gazowany, jabłkowy trunek w butelkach oraz - rzadziej - z nalewaków. W tym roku niemal każdy szanujący się lokal ma cydr (jabłkowy, a czasem również gruszkowy) w swojej ofercie.

- Zainteresowanie wzrosło lawinowo. Zaczęło się to jeszcze przed internetową akcją namawiającą do picia polskiego cydru w związku z rosyjskim embargo na nasze jabłka - przyznaje Łukasz Szajewski, właściciel marki Butelkowe, która w cydr zaopatruje kilkanaście trójmiejskich lokali. - W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Klienci dobrych pubów po prostu wymagają, aby w ich ofercie był cydr. Podobnie było z rzemieślniczymi piwami, gdy rozpoczął się na nie, trwający obecnie z powodzeniem, boom.

Cydr nie bez przyczyny porównywany jest do piwa. Po pierwsze, tak jak trunek z jęczmienia lub pszenicy produkowany jest podobną techniką fermentacji. Po drugie, zawiera porównywalną ilość alkoholu (średnio 4 proc.) i jest sprzedawany w podobnej cenie (w trójmiejskich lokalach zazwyczaj kupimy go za 7-11 zł).

- To jeden z najlepszych napojów na lato, pity z kostkami lodu świetnie orzeźwia. Jest delikatniejszy w smaku od piwa i lżejszy od wina - uważa Ewa, amatorka cydru. - Poza tym to modny napój. Teraz w pubie siedzi się z cydrem.

W Gdańsku cydr dostaniemy m.in. w następujących lokalach: Absinthe, Balsam Cafe, Kafe Delfin, Cafe Lamus, Lawendowa 8, Mazel Tov, Pub Red Light, Pułapka, Arthouse, Flisak '76 czy Loft. W Gdyni jabłecznik serwowany jest w: Chwili Moment, Kandelabrach, Śródmieściu, Bliżej i Ubogiej Krewnej. W Sopocie napijemy się go m.in. w Czarnej Wołdze, Strajku, Retromaniaku czy Tapas de Rucola. Najpopularniejsze są te przemysłowe, produkowane przez duże zakłady, m.in. Lubelski (sprzedawany zarówno w butelkach, jak i z nalewaków), Alibi oraz Miłosławski.

- Jest moda na cydr, pyta o niego coraz więcej osób. U nas jest to jeden z lepiej sprzedających się produktów. Zazwyczaj zamawiają go kobiety, ale to się zmienia. Coraz więcej mężczyzn wybiera cydr zamiast piwa - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.

Popyt będzie rodził wzrost jakości produkowanych cydrów. Klienci są coraz bardziej świadomi i poszukują nowych marek. Najbardziej na rynku brakuje cydrów wytrawnych.

- Na dniach wchodzimy na rynek z cydrem Ignaców. To wytrawny cydr produkowany w niewielkiej manufakturze. Jedyna polska marka, która została doceniona w branżowych magazynach zagranicznych. Jego smak znacząco różni się od tych przemysłowych - zapowiada Łukasz Szajewski. - Wiem już, że Ignaców sprzedawany będzie w gdyńskim Uchu. Trwają rozmowy z innymi lokalami.

Jabłecznik z innej niewielkiej manufaktury z Podlasia sprzedawany był do niedawna w Cafe Szafa.

- To był słodki, mocno jabłkowy cydr z wyraźnym posmakiem drożdżowym. Sprzedawaliśmy go w półlitrowych buteleczkach i zainteresowanie było naprawdę duże. Mieliśmy klientów, którzy przychodzili do nas specjalnie dla tego napitku - mówi właściciel Michał Tysarczyk. - Niestety wytwórca chwilowo zawiesił działalność, ale jeśli tylko do niej wróci, my również zaczniemy ponownie sprowadzać jego cydr.

Przez polskie prawo cydr traktowany jest jak wino: aby go sprzedawać, lokal musi posiadać koncesję winiarską. Nic więc dziwnego, że producenci Na Fali'>na fali zainteresowania tym alkoholem chcą przeforsować swoje: postulują zmiany na wymóg koncesji piwnej. Gdy to się zmieni, cydr stanie się jeszcze popularniejszy. I podobnie jak w innych krajach, pojawi się więcej jego odmian smakowych.

Póki co amatorzy niszowych i zagranicznych marek powinni szukać cydru w sklepach z dużym i dobrym wyborem alkoholi. Najpopularniejsze marki dostaniemy niemal w każdym hipermarkecie.

Zobacz też: Piwo rzemieślnicze: z czym to się (pi)je?

Miejsca

Opinie (307) 3 zablokowane

  • Jabol i tyle.

    Reklama alkoholizmu. Znam trochę ludzi którzy popijając regularnie jedno piwko dorobili się uzależnienia. Podobnie może być z cydrem - patriotycznie można zostać alkoholikiem. A co z etyką dziennikarską? Poległa?

    • 3 5

  • W Naszym Apartamenie pijamy czesto Cydr w czasie dyskusji o sztuce !!!!!! (6)

    Zacne grono ludzi kultury najwyzszej zawsze raczy sie cydrem oraz upaja kulturalnymi dyskusjami . Maz zawsze spozywa cydr przy kolacji do ktorej jest odpowiednio ubrany w garnitur i krawat . W pewnych kregach pija sie tylko cydr gdyz to napoj pozwalajacy oddac sie marzeniom ...... Amanda i Ramzes ..

    • 11 10

    • A w sypialni mąż się na ciebie kładzie również w garniturze i czeka na trzęsienie ziemi ...? ;)

      • 5 0

    • A wasze dzieci mają na imię Esmeralda i Hose ?

      No tak... W pewnych kręgach tak mają...

      • 6 0

    • (3)

      Pozdro Amanda :-) Co wieczór widzimy Was w oknie, Wy podczas degustacji boskiego cydru, a my z mężem przy muzyce poważnej kontemplujemy swe sztuki dzieła :-)

      • 9 0

      • Pozdrawiamy was serdecznie Pamelo i Zdzislawie :) (2)

        Tez was widzimy z okna jak w zacnej i godnej atmosferze oddajecie sie kontemplacji. Slychac te piekna muzyke powazna . Widzimy tez iz spozywacie rowniez w zamysleniu Cydr ...Amanda i Ramzes oraz syn Natan :)

        • 9 0

        • (1)

          Wspaniale! Zatem Amando proponuję jutro wspólny wypadzik na pazurki i brewki. Co Ty na to? Niestety mam na ten cel jedynie 2000 zł, tylko tyle drobnych w portfelu :-( Ale kosmetyczka Basia też pije Cydr, więc może przyjmie zapłatę tym szlachetnym napojem!?

          • 6 0

          • :)))

            Niestety juz bylam w gabinecie odnowy i zrobilam sie na Bostwo za jedyne 30 000 zlotych. Teraz musimy pomyslec o naszym dziecku Natanku lat 10 bo chce dostac na imieniny operacje plastyczna w prezencie ktora pozwoli mu sie upodobnic do aktora ze slonecznego patrolu :)

            • 2 0

  • ...o cydrze.... (1)

    ....czy można cydr kupić w sklepie?......gdzie?...

    • 2 1

    • chyba najłatwiej w carrefour-e... kilka polskich i zagranicznych marek (nie polecam zagranicznych - kosztują więcej a mają gorszy skład) a do tego do końca sierpnia na polskie jest przecena (chyba 25-30%) więc litr Mirosławskiego (polecam) kosztuje ok. 7 zł.

      do tego w biedronce jest cydr produkowany przez Warkę, też niezły...

      • 2 2

  • dobra odmiana

    zamiast codziennie 6paka piwa co kilka dni odmiana i 6pak cydru, zaw. alk. podobna, smak ok, tylko jeszcze musi kosztować 2 zł/0,5 l

    • 1 4

  • polecam domowy wyrob cydru. (1)

    jest lepszy niz sklepowy:-)

    • 2 1

    • A muszki octowe na zagryzkę.

      • 2 2

  • Jaki jest sens picia czegoś co ma średnio 4.5 %?

    To nie jest alkohol, to gazowany soczek (testowano cydr lubelski), już lepiej kupić siatkę piw smakowych, jeśli ktoś nie lubi smaku mocnych alkoholu lub mu nie podchodzą.

    • 1 6

  • Najlepszy Cydr i najtańszy jest w ...Biedronce! :) (1)

    .

    • 1 5

    • Cydr z Biedronki jest straszny!!!!

      Słodki i bez smaku - nie nadaje się do picia.

      • 4 0

  • jeszcze calvados

    należy wypromować. I wszystkie jabłka zagospodarowane.

    • 4 0

  • pub MAX-Gdansk

    tam tez podają CYDR

    • 2 1

  • XXX

    Z jabłek robi się znakomity ocet winny

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane