- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (51 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (69 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (153 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie
Kulinarny portal TasteAtlas od wielu lat publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Na liście 100 najgorszych dań świata znalazła się polska czernina. Chociaż w Trójmieście i na Kaszubach nie brakuje sympatyków tego specyficznego dania, w większości przypadków zupa wzbudza skrajne emocje.
Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście
W rankingu, który powstał na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym 2 zupy z Polski. Polska czernina, czyli tradycyjna zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi, zdeklasowała wszystkie inne zupy, zajmując 11 miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5).
Czernina - zupa z ciekawą historią
Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna, czyli jedna z najstarszych polskich zup, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. Czernina ma długą i bogatą historię. Uwielbiana w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach, w wielu innych regionach Polski jest nieznana albo budzi niechęć.
W dawnej Polsce podawana była kawalerowi starającemu się o rękę panny jako znak odmowy - stąd inna jej inna nazwa: czarna polewka. O czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy, wspomina nawet Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".
Ta tradycyjna w staropolskiej kuchni zawiesista zupa gotowana jest ze świeżej krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Lekko kwaskowata, podawana jest z kawałkami mięsa oraz kluskami. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak czernina zawdzięcza obecności cukru i octu, które zmieszane z krwią, zapobiegają jej skrzepnięciu. Poza podstawowymi składnikami charakterystyczny smak nadają zupie aromatyczne dodatki, takie jak suszone lub świeże owoce: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie i rodzynki, a także syropy z owoców, miód, ocet winny bądź jabłkowy. Czerninę zwykle podaje się z lanymi kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Czernina kaszubska została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych.
Gdzie w Trójmieście spróbujemy czerniny?
Czerninę z suszonymi owocami i ziemniaczanymi kluskami zjemy w obu lokalach Kucharii - przy ul. Słonimskiego 6 i przy ul. Białoszewskiego 6. Zupę można zamówić w dwóch wariantach - większym (450 ml) w cenie 25 zł i mniejszym (270 ml) za 15 zł. To dobra alternatywa dla tych, którzy chcieliby tylko spróbować i sprawdzić, czy smakuje im czernina.
Restauracja Bursztynowa, znajdująca się w hotelu Bartan na Wyspie Sobieszewskiej, serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, żuławskiej i kaszubskiej. Poza takimi klasykami, jak polewka z ryb, śledź po żuławsku, kaczka z jabłkiem czy kogel mogel, zjemy tu też czerninę z kaszubskimi kluskami łyżką kładzionymi. Zupa powstaje na wywarze i krwi z kaczki, z suszonymi owocami, z cząbrem, majerankiem i kluskami ziemniaczanymi. Zupa serwowana jest w dwóch rozmiarach: mała (250 ml) kosztuje 15 zł, duża (400 ml) 25 zł.
- W tej chwili podrobów jada się bardzo mało, a szkoda, bo są zdrowe i mają dużo wartości odżywczych - mówi Bożenna Gast, szefowa hotelu Bartan, bistro Kucharia i restauracji Kucharia 1. - Tak jak niektórzy nie jedzą różnych skorupiaków, tak inni nie lubią czerniny, ale ona jest przepyszna. Często zdarza się u nas, że ci, którzy bardzo lubią tę zupę, przyprowadzają swoich gości, nie mówiąc im z czego ona jest, jak wygląda i smakuje. Tamci próbują, mówią, że jest bardzo dobra, a dopiero potem dowiadują się, co zjedli. Do nas na Wyspę Sobieszewską potrafią przyjechać goście z Sopotu - właśnie specjalnie na czerninę, a ostatnio szef kuchni miał przygotować na wynos 6 porcji, bo ktoś chciał zabrać do domu, żeby poczęstować gości.
Kaszubskie potrawy, w tym czerninę, znajdziemy w wielu regionalnych restauracjach położonych za miastem. Zupa ta stanowi kulinarną wizytówkę restauracji Mùlk położonej w Miszewku, przy drodze na Chwaszczyno. Za kaszubską czerninę na gęsinie z owocami i golcami, czyli ziemniaczanymi kluskami, zapłacimy tu 18 zł. Mùlkowa czernina przywołuje smak odwiedzin u babci, co ma w sobie wiele prawdy, ponieważ zupa powstaje według autorskiego przepisu babci szefa kuchni.
W położonym we wsi Gowino koło Wejherowa gościńcu Oycowa Zagroda czernina kaszubska podawana jest z kawałkami gęsiny. Za tę kaszubską zupę zapłacimy tu 28 zł.
- Specjalnie na czerninę przyjeżdżają smakosze, którzy uwielbiają takową zupkę. Wiele osób bardzo ją zachwala, w związku z czym też wiele jej sprzedajemy - mówi Lucyna Bigus z Oycowej Zagrody.
Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?
Jarzynowa w zestawieniu najgorszych dań
W zestawieniu znalazła się jeszcze jedna polska zupa. O ile czernina nawet u nas uchodzi za danie kontrowersyjne i wielu zarzeka się, że nie byłoby w stanie jej spróbować, to druga polska zupa, która trafiła do rankingu najgorszych dań świata, może zaskoczyć. Jest to bowiem popularna zupa jarzynowa, która uplasowała się na 93. miejscu zestawienia. W poprzednich rankingach najgorszych dań znajdowały się także flaki, kaszanka i salceson.
Jakie jest najgorsze danie świata?
Za najgorsze danie świata tym razem uznano rosyjską sałatkę o nazwie indigirka. Indigirka to tradycyjna rybna sałatka (z dodatkiem cebuli i oleju) pochodząca z Jakucji.
Polskie ciasta na topie
Choć polskie zupy nie podbiły podniebień smakoszy, udało się tego dokonać ciastom. W zaktualizowanym niedawno rankingu 100 najsmaczniejszych ciast świata w pierwszej 10 uplasowały się aż 3 rodzime wypieki: karpatka (9. miejsce), sękacz (6. miejsce) i sernik (2. miejsce). Od sernika lepszy okazał się tylko rosyjski miodownik.
Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście
Miejsca
Opinie (149) ponad 10 zablokowanych
-
2023-02-08 15:42
Opinia wyróżniona
Czarnina (10)
Niebo w gębie. Ci co ustalali ten ranking, nie wiedzą co dobre. Pychotka jakich mało. Nie wspomnę o reszcie naszych zup.
- 122 89
-
2023-10-23 21:56
Klm
5vtvtv
- 0 0
-
2023-02-09 21:54
Dla mnie to ohyda
Jarzynową to bym jeszcze zjadła ale czerninę, ble, wolałabym jeść korzonki traw.
- 1 1
-
2023-02-09 19:51
Czarnina
Z suszonymi śliwkami, rewelacja
- 1 0
-
2023-02-09 07:15
też uwielbiam! najlepsza zupa na świecie :)))
- 4 1
-
2023-02-08 23:34
Zgadzam się!!! :)
- 2 0
-
2023-02-08 16:33
Jest smaczna ale trzeba ją umieć zrobić. A to niełatwe. (1)
- 17 4
-
2023-02-08 19:23
A jak czerninę
zrobiła moja babcia to niech się schowają wasze żaby i ślimaki....
- 12 2
-
2023-02-08 16:29
(2)
Gość co najdalej wyjechał do rumii i uważa że pierś z kurczaka jest lepsza od wagyu
- 14 12
-
2023-02-08 18:37
Światowcu ,kup sobie słownik ortograficzny.
- 1 1
-
2023-02-08 17:05
o matko! co ja teraz zrobię, ktoś napisał że nie smakuje jakaś zupa?! omg...
pisał to chyba jakiś francuz którego nauczyliśmy jeść sztućcami ;)
- 12 5
-
2023-02-08 14:17
Opinia wyróżniona
(15)
Zupełnie nietrafiony ranking.Polska zupa to król świata.Pomidorowa,barszcz,rosół,kapuśniak,ogórkowa,żurek,wodzianka,flaczki,jarzynowa,krupnik,grochówka i wiele innych.
- 152 40
-
2023-02-08 18:55
No, bez jaj, a gdzie Ucha?
Czyli zupa rybna
- 0 0
-
2023-02-08 18:28
Ale mowa o czarninie, a nie pozostałych polskich zupach.
- 1 0
-
2023-02-08 16:43
Mowa jest o czerninie.
Za trudne, byś to ogarnął?
- 4 1
-
2023-02-08 15:00
Ale tu opis dotyczy jednej zupy a nie wszystkich zup!!! - Czerniny
Ja jej tez nie lubię
- 12 0
-
2023-02-08 15:00
Pomidorowa to nie polska zupa tylko pierwsze wzmianki są z książki kucharskiej z usa. Barszcz z kolei ukraiński. Rosół, kapuśniak to według internetu też stare zupy pochodzą z innych rejonów. Podane zupy tylko tyle, że są popularne w polsce. Trzeba dużo różnych potraw z kuchni świata spróbować i kulinarnie dorosnąć a nie głosić jakiś dziwny patriotyzm kulinarny.
- 11 7
-
2023-02-08 14:46
Jak nigdy, muszę się zgodzić
Nasze zupy to sztos.
- 7 4
-
2023-02-08 14:53
Zgadzam sie, ale piszesz nie na temat.
- 3 0
-
2023-02-08 14:32
(7)
Cebulowa , ziemniaczana , marchewkowa , buraczkową , dyniowa trzeba te również uwzględnić ,bo są smaczne .
- 9 5
-
2023-02-08 19:58
szczawiowaz jajkiem.
- 3 0
-
2023-02-08 15:33
cebulowa nie jest polska :P (2)
- 9 1
-
2023-02-08 22:06
chyba francuska
jak się mylę, proszę poprawić
- 3 0
-
2023-02-08 20:23
Czasami ciężko w to uwierzyć.
- 4 0
-
2023-02-08 14:34
(2)
Tak oczywiście ale przez 3 minuty ciężko napisać merytoryczny komentarz.
- 2 8
-
2023-02-08 14:45
(1)
To musisz mieć napięty grafik bo nigdy takiego nie napisałeś :)
- 23 4
-
2023-02-08 14:50
Ox
Hahah dobra cieta riposta! Dla tego intelektualnego absztyfikanta
- 8 4
-
2023-02-08 14:18
Opinia wyróżniona
(12)
Uwielbiałam czarninę, moja babcia robiła z domowym makaronem i jabłkami. Kiedy dowiedziałam się, z czego jest robiona, nigdy więcej nie wzięłam jej do ust.
- 74 50
-
2023-02-14 13:41
ale inne rzeczy bierzesz?
- 0 1
-
2023-02-09 17:56
Smutne
Skoro dobre to można jeść
- 0 0
-
2023-02-08 17:03
Pamiętam babcię, która trzymała kaczkę z naciętym karkiem aby krew upuścić. (2)
- 20 1
-
2023-02-14 13:44
o tak
i po wszystkim latająca kaczka bez łba w amoku jeszcze parę chwil. Widok nie do zapomnienia.
- 0 0
-
2023-02-08 21:41
Barbarzyństwo
- 6 5
-
2023-02-08 16:48
Tak samo
Miałem dokładnie tak samo. Zajadałem za dziecka, dopóki nie dowiezialem się jak jest robiona...
- 7 3
-
2023-02-08 16:23
Czernina
Nie czarnina ...
I uwielbiam ją, ale nie za często, bo się mona przejeść:)- 8 3
-
2023-02-08 14:26
(4)
a ja jem do tej pory
- 20 8
-
2023-02-08 20:29
(1)
U mnie w domu nie było tradycji jedzenia czerniny. Poznałam ją dzięki tradycjom kulinarnym domu rodzinnego mojego męża. Lubię. Mamy "mapę regionu" gdzie ją podają i przejeżdżając zamawiamy. Oczywiście, mapa się powiększa. Najbardziej lubię tę serwowaną w Dolnej Grupie koło Grudziądza . Zawsze bierzemy jeszcze na wynos. Tam w ogóle wiedzą wszystko na temat podrobów drobiowych. Mistrzostwo świata.
- 10 2
-
2023-02-08 21:40
Cyk i 0,50 zł wleciało...
- 3 7
-
2023-02-08 16:13
Ma obrzydliwy smak, konsystencję i zapach (1)
- 12 11
-
2023-02-08 20:19
Każde danie da się zrobić źle.
Nawet schabowe można zrobić tak żeby nie smakowały. Kwestia przepisu, kucharza i jakości składników.
- 15 0
Wszystkie opinie
-
2023-02-08 14:09
Czy zwyczaj picia krwi zwierząt nie przyszedł od ludów pasterskich? (6)
- 11 9
-
2023-02-08 14:15
Wieśniackie
Jedzenie
- 1 13
-
2023-02-08 14:44
(1)
No tak, bo Polacy to była szlachta żyjąca w pałacach kiedy to na świecie biegali z patykami za mamutami
- 4 4
-
2023-02-08 15:34
marianku zylka ci pekla. nikt nie pisal nic o narodowsciach ale u ciebie ojkofobia jednak zwyciezyla
- 2 2
-
2023-02-08 19:05
Nie, pochodzi z tradycji szacunku do spożywanego pokarmu zwierzęcego. (2)
Nic nie miało prawa się zmarnować.
- 1 1
-
2023-02-08 19:28
szanujesz parówkę którą spożywasz? (1)
- 1 1
-
2023-02-09 23:04
Parówka zawiera mięso?
- 0 0
-
2023-02-08 14:09
Opinia wyróżniona
(1)
Polskie zupy to akurat hit na świecie. Uwielbiam zupy. Ogórkowa najlepsza dla mnie. Bardzo lubię również, ale u nas dobrej nie jadłem węgierski gulasz. Ach pyszota.
- 23 4
-
2023-02-08 15:43
Brukwiowa na gęsinie
U babci. Najlepsza zupa wszechczasów.
- 4 1
-
2023-02-08 14:09
Krupnik to najgorsza zupa
- 15 63
-
2023-02-08 14:17
Opinia wyróżniona
(15)
Zupełnie nietrafiony ranking.Polska zupa to król świata.Pomidorowa,barszcz,rosół,kapuśniak,ogórkowa,żurek,wodzianka,flaczki,jarzynowa,krupnik,grochówka i wiele innych.
- 152 40
-
2023-02-08 14:32
(7)
Cebulowa , ziemniaczana , marchewkowa , buraczkową , dyniowa trzeba te również uwzględnić ,bo są smaczne .
- 9 5
-
2023-02-08 14:34
(2)
Tak oczywiście ale przez 3 minuty ciężko napisać merytoryczny komentarz.
- 2 8
-
2023-02-08 14:45
(1)
To musisz mieć napięty grafik bo nigdy takiego nie napisałeś :)
- 23 4
-
2023-02-08 14:50
Ox
Hahah dobra cieta riposta! Dla tego intelektualnego absztyfikanta
- 8 4
-
2023-02-08 15:33
cebulowa nie jest polska :P (2)
- 9 1
-
2023-02-08 20:23
Czasami ciężko w to uwierzyć.
- 4 0
-
2023-02-08 22:06
chyba francuska
jak się mylę, proszę poprawić
- 3 0
-
2023-02-08 19:58
szczawiowaz jajkiem.
- 3 0
-
2023-02-08 14:46
Jak nigdy, muszę się zgodzić
Nasze zupy to sztos.
- 7 4
-
2023-02-08 14:53
Zgadzam sie, ale piszesz nie na temat.
- 3 0
-
2023-02-08 15:00
Ale tu opis dotyczy jednej zupy a nie wszystkich zup!!! - Czerniny
Ja jej tez nie lubię
- 12 0
-
2023-02-08 15:00
Pomidorowa to nie polska zupa tylko pierwsze wzmianki są z książki kucharskiej z usa. Barszcz z kolei ukraiński. Rosół, kapuśniak to według internetu też stare zupy pochodzą z innych rejonów. Podane zupy tylko tyle, że są popularne w polsce. Trzeba dużo różnych potraw z kuchni świata spróbować i kulinarnie dorosnąć a nie głosić jakiś dziwny patriotyzm kulinarny.
- 11 7
-
2023-02-08 16:43
Mowa jest o czerninie.
Za trudne, byś to ogarnął?
- 4 1
-
2023-02-08 18:28
Ale mowa o czarninie, a nie pozostałych polskich zupach.
- 1 0
-
2023-02-08 18:55
No, bez jaj, a gdzie Ucha?
Czyli zupa rybna
- 0 0
-
2023-02-08 14:18
Opinia wyróżniona
(12)
Uwielbiałam czarninę, moja babcia robiła z domowym makaronem i jabłkami. Kiedy dowiedziałam się, z czego jest robiona, nigdy więcej nie wzięłam jej do ust.
- 74 50
-
2023-02-08 14:26
(4)
a ja jem do tej pory
- 20 8
-
2023-02-08 16:13
Ma obrzydliwy smak, konsystencję i zapach (1)
- 12 11
-
2023-02-08 20:19
Każde danie da się zrobić źle.
Nawet schabowe można zrobić tak żeby nie smakowały. Kwestia przepisu, kucharza i jakości składników.
- 15 0
-
2023-02-08 20:29
(1)
U mnie w domu nie było tradycji jedzenia czerniny. Poznałam ją dzięki tradycjom kulinarnym domu rodzinnego mojego męża. Lubię. Mamy "mapę regionu" gdzie ją podają i przejeżdżając zamawiamy. Oczywiście, mapa się powiększa. Najbardziej lubię tę serwowaną w Dolnej Grupie koło Grudziądza . Zawsze bierzemy jeszcze na wynos. Tam w ogóle wiedzą wszystko na temat podrobów drobiowych. Mistrzostwo świata.
- 10 2
-
2023-02-08 21:40
Cyk i 0,50 zł wleciało...
- 3 7
-
2023-02-08 16:23
Czernina
Nie czarnina ...
I uwielbiam ją, ale nie za często, bo się mona przejeść:)- 8 3
-
2023-02-08 16:48
Tak samo
Miałem dokładnie tak samo. Zajadałem za dziecka, dopóki nie dowiezialem się jak jest robiona...
- 7 3
-
2023-02-08 17:03
Pamiętam babcię, która trzymała kaczkę z naciętym karkiem aby krew upuścić. (2)
- 20 1
-
2023-02-08 21:41
Barbarzyństwo
- 6 5
-
2023-02-14 13:44
o tak
i po wszystkim latająca kaczka bez łba w amoku jeszcze parę chwil. Widok nie do zapomnienia.
- 0 0
-
2023-02-09 17:56
Smutne
Skoro dobre to można jeść
- 0 0
-
2023-02-14 13:41
ale inne rzeczy bierzesz?
- 0 1
-
2023-02-08 14:43
Ta (9)
zupa to barbarzyństwo i prostactwo w czystej postaci, dobrze,że jestem veganką
- 10 74
-
2023-02-08 15:34
to chyba nie wiesz czym jest uboj rytualny u zydow
- 8 1
-
2023-02-08 16:15
Ja też, gotuję zupy na wodzie, zagęszczam zmiksowanymi warzywami, czasem z płatkami owsianymi (1)
- 2 7
-
2023-02-09 21:19
Czyli jesz wodę z warzywami:))) i to nazywasz zupą:))
- 1 1
-
2023-02-08 16:25
W polskim alfabecie nie ma v, a raczysz pisać o prostactwie.
- 7 1
-
2023-02-08 16:39
Weganie doprowadzą do klęski głodu. (1)
Zwierzęta jedzą części roślin, których człowiek nie jest w stanie zjeść (odpady po owocach, ziarnach, bulwach itp), a mięso 7 razy bardziej kaloryczne od pokarmu roślinnego. Produkcja żywności roślinnej jest tylko po prostu tańsza, ale czy bardziej ekologiczna, to już nie sądzę. Podobnie ma się rzecz z samochodami elektrycznymi.
- 11 2
-
2023-02-08 19:03
Też tak uważam.
pola uprawne to przyrodniczo jest jałowa pustynia. przyroda nie ma z nich żadnego pożytku. Ani tam zwierząt nie uświadczysz ani bioróżnorodności roślinnej. Do tego w błyskawicznym tempie przyczyniają się do degradacji gleby i jej wyjałowienia.
- 2 1
-
2023-02-08 18:59
Veganka = kosmitka
która dla swoich upraw zmodyfikowanej soi wykarczowała lasy, żniszczyła łąki pełne dzikiej zwierzyny i bioróżnorodności.
- 6 2
-
2023-02-09 15:23
Oczywiście że dieta wegetariańska, a w naszych warunkach wegańska, jest najlepszą dietą i także dietą przyszłości. Na Nowej Ziemi zwierzęta nie będą zjadane. Polecam wszystkim lekturę Biblii.
- 1 6
-
2023-02-09 18:11
A świerszcze?
- 1 0
-
2023-02-08 14:45
Prawdziwa czarnina (4)
Ktoś, kto to pisał, nie ma o tej zupie zielonego pojęcia.
jedyna prawdziwa czarnina składa się: 1. mięso kaczki; 2. krew kaczki; 3. wiśnie; 4. odrobina cukru, soli i pieprzu; 5. makaronu, najlepiej własnej roboty lub kupnego Czanieckiego.
Howgh- 27 8
-
2023-02-08 16:22
Czernina (1)
A nie czarnina
- 4 2
-
2023-02-08 21:54
Zalezy w jakim regionie, czarnina tez jest ok
- 2 1
-
2023-02-08 16:44
i frytki do tego
- 3 1
-
2023-02-08 19:24
Bez wiśni.
- 1 2
-
2023-02-08 14:56
ja tam tylko krew dziewic...
Draculla
- 18 7
-
2023-02-08 15:01
O ludzie sernik na 2 miejscu? Szok. Paskudne ciasto
kto te rankingi układa.
Co do Czerniny to nic specjalnego ale zjeść sie da- 5 35
-
2023-02-08 15:25
!gnoranci, nawet w tym rankingu nie potrafili napisać: Czernina soup
Tak, jak napisali, to może być wszystko, bagietka z chrabąszczy na słodko po krasnystawsku.
- 18 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.