• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie

Magda Mielke
8 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (149)
Czernina. Jednych odstrasza, innym przypomina smak dzieciństwa, do którego wciąż uwielbiają wracać. Czernina. Jednych odstrasza, innym przypomina smak dzieciństwa, do którego wciąż uwielbiają wracać.

Kulinarny portal TasteAtlas od wielu lat publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Na liście 100 najgorszych dań świata znalazła się polska czernina. Chociaż w Trójmieście i na Kaszubach nie brakuje sympatyków tego specyficznego dania, w większości przypadków zupa wzbudza skrajne emocje.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście


Czy lubisz czerninę?

Kulinarny serwis TasteAtlas, który słynie z przepisów na lokalne dania ze wszystkich stron kuli ziemskiej oraz różnego rodzaju rankingów, opublikował zestawienie najgorszych dań świata.

W rankingu, który powstał na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym 2 zupy z Polski. Polska czernina, czyli tradycyjna zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi, zdeklasowała wszystkie inne zupy, zajmując 11 miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5).

Czernina znalazła się na 11. miejscu w rankingu najgorszych dań świata portalu TasteAtlas. Czy słusznie? Czernina znalazła się na 11. miejscu w rankingu najgorszych dań świata portalu TasteAtlas. Czy słusznie?

Czernina - zupa z ciekawą historią



Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna, czyli jedna z najstarszych polskich zup, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. Czernina ma długą i bogatą historię. Uwielbiana w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach, w wielu innych regionach Polski jest nieznana albo budzi niechęć.

W dawnej Polsce podawana była kawalerowi starającemu się o rękę panny jako znak odmowy - stąd inna jej inna nazwa: czarna polewka. O czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy, wspomina nawet Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".

Ta tradycyjna w staropolskiej kuchni zawiesista zupa gotowana jest ze świeżej krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Lekko kwaskowata, podawana jest z kawałkami mięsa oraz kluskami. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak czernina zawdzięcza obecności cukru i octu, które zmieszane z krwią, zapobiegają jej skrzepnięciu. Poza podstawowymi składnikami charakterystyczny smak nadają zupie aromatyczne dodatki, takie jak suszone lub świeże owoce: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie i rodzynki, a także syropy z owoców, miód, ocet winny bądź jabłkowy. Czerninę zwykle podaje się z lanymi kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Czernina kaszubska została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych.

  • Czernina w restauracji Kucharia.
  • Czernina w restauracji Kucharia.

Gdzie w Trójmieście spróbujemy czerniny?



Czerninę z suszonymi owocami i ziemniaczanymi kluskami zjemy w obu lokalach Kucharii - przy ul. Słonimskiego 6Mapka i przy ul. Białoszewskiego 6Mapka. Zupę można zamówić w dwóch wariantach - większym (450 ml) w cenie 25 zł i mniejszym (270 ml) za 15 zł. To dobra alternatywa dla tych, którzy chcieliby tylko spróbować i sprawdzić, czy smakuje im czernina.

Restauracja Bursztynowa, znajdująca się w hotelu Bartan na Wyspie SobieszewskiejMapka, serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, żuławskiej i kaszubskiej. Poza takimi klasykami, jak polewka z ryb, śledź po żuławsku, kaczka z jabłkiem czy kogel mogel, zjemy tu też czerninę z kaszubskimi kluskami łyżką kładzionymi. Zupa powstaje na wywarze i krwi z kaczki, z suszonymi owocami, z cząbrem, majerankiem i kluskami ziemniaczanymi. Zupa serwowana jest w dwóch rozmiarach: mała (250 ml) kosztuje 15 zł, duża (400 ml) 25 zł.

- W tej chwili podrobów jada się bardzo mało, a szkoda, bo są zdrowe i mają dużo wartości odżywczych - mówi Bożenna Gast, szefowa hotelu Bartan, bistro Kucharia i restauracji Kucharia 1. - Tak jak niektórzy nie jedzą różnych skorupiaków, tak inni nie lubią czerniny, ale ona jest przepyszna. Często zdarza się u nas, że ci, którzy bardzo lubią tę zupę, przyprowadzają swoich gości, nie mówiąc im z czego ona jest, jak wygląda i smakuje. Tamci próbują, mówią, że jest bardzo dobra, a dopiero potem dowiadują się, co zjedli. Do nas na Wyspę Sobieszewską potrafią przyjechać goście z Sopotu - właśnie specjalnie na czerninę, a ostatnio szef kuchni miał przygotować na wynos 6 porcji, bo ktoś chciał zabrać do domu, żeby poczęstować gości.

Kaszubskie potrawy, w tym czerninę, znajdziemy w wielu regionalnych restauracjach położonych za miastem. Zupa ta stanowi kulinarną wizytówkę restauracji Mùlk położonej w Miszewku, przy drodze na Chwaszczyno. Za kaszubską czerninę na gęsinie z owocami i golcami, czyli ziemniaczanymi kluskami, zapłacimy tu 18 zł. Mùlkowa czernina przywołuje smak odwiedzin u babci, co ma w sobie wiele prawdy, ponieważ zupa powstaje według autorskiego przepisu babci szefa kuchni.

W położonym we wsi Gowino koło Wejherowa gościńcu Oycowa Zagroda czernina kaszubska podawana jest z kawałkami gęsiny. Za tę kaszubską zupę zapłacimy tu 28 zł.

- Specjalnie na czerninę przyjeżdżają smakosze, którzy uwielbiają takową zupkę. Wiele osób bardzo ją zachwala, w związku z czym też wiele jej sprzedajemy - mówi Lucyna Bigus z Oycowej Zagrody.
Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy? Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?

Jarzynowa w zestawieniu najgorszych dań



W zestawieniu znalazła się jeszcze jedna polska zupa. O ile czernina nawet u nas uchodzi za danie kontrowersyjne i wielu zarzeka się, że nie byłoby w stanie jej spróbować, to druga polska zupa, która trafiła do rankingu najgorszych dań świata, może zaskoczyć. Jest to bowiem popularna zupa jarzynowa, która uplasowała się na 93. miejscu zestawienia. W poprzednich rankingach najgorszych dań znajdowały się także flaki, kaszanka i salceson.

Jakie jest najgorsze danie świata?



Za najgorsze danie świata tym razem uznano rosyjską sałatkę o nazwie indigirka. Indigirka to tradycyjna rybna sałatka (z dodatkiem cebuli i oleju) pochodząca z Jakucji.


Polskie ciasta na topie



Choć polskie zupy nie podbiły podniebień smakoszy, udało się tego dokonać ciastom. W zaktualizowanym niedawno rankingu 100 najsmaczniejszych ciast świata w pierwszej 10 uplasowały się aż 3 rodzime wypieki: karpatka (9. miejsce), sękacz (6. miejsce) i sernik (2. miejsce). Od sernika lepszy okazał się tylko rosyjski miodownik.

Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście

Miejsca

Opinie (149) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Czy zwyczaj picia krwi zwierząt nie przyszedł od ludów pasterskich? (6)

    • 11 9

    • Wieśniackie

      Jedzenie

      • 1 13

    • (1)

      No tak, bo Polacy to była szlachta żyjąca w pałacach kiedy to na świecie biegali z patykami za mamutami

      • 4 4

      • marianku zylka ci pekla. nikt nie pisal nic o narodowsciach ale u ciebie ojkofobia jednak zwyciezyla

        • 2 2

    • Nie, pochodzi z tradycji szacunku do spożywanego pokarmu zwierzęcego. (2)

      Nic nie miało prawa się zmarnować.

      • 1 1

      • szanujesz parówkę którą spożywasz? (1)

        • 1 1

        • Parówka zawiera mięso?

          • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Polskie zupy to akurat hit na świecie. Uwielbiam zupy. Ogórkowa najlepsza dla mnie. Bardzo lubię również, ale u nas dobrej nie jadłem węgierski gulasz. Ach pyszota.

    • 23 4

    • Brukwiowa na gęsinie

      U babci. Najlepsza zupa wszechczasów.

      • 4 1

  • Krupnik to najgorsza zupa

    • 15 63

  • Opinia wyróżniona

    (15)

    Zupełnie nietrafiony ranking.Polska zupa to król świata.Pomidorowa,barszcz,rosół,kapuśniak,ogórkowa,żurek,wodzianka,flaczki,jarzynowa,krupnik,grochówka i wiele innych.

    • 152 40

    • (7)

      Cebulowa , ziemniaczana , marchewkowa , buraczkową , dyniowa trzeba te również uwzględnić ,bo są smaczne .

      • 9 5

      • (2)

        Tak oczywiście ale przez 3 minuty ciężko napisać merytoryczny komentarz.

        • 2 8

        • (1)

          To musisz mieć napięty grafik bo nigdy takiego nie napisałeś :)

          • 23 4

          • Ox

            Hahah dobra cieta riposta! Dla tego intelektualnego absztyfikanta

            • 8 4

      • cebulowa nie jest polska :P (2)

        • 9 1

        • Czasami ciężko w to uwierzyć.

          • 4 0

        • chyba francuska

          jak się mylę, proszę poprawić

          • 3 0

      • szczawiowaz jajkiem.

        • 3 0

    • Jak nigdy, muszę się zgodzić

      Nasze zupy to sztos.

      • 7 4

    • Zgadzam sie, ale piszesz nie na temat.

      • 3 0

    • Ale tu opis dotyczy jednej zupy a nie wszystkich zup!!! - Czerniny

      Ja jej tez nie lubię

      • 12 0

    • Pomidorowa to nie polska zupa tylko pierwsze wzmianki są z książki kucharskiej z usa. Barszcz z kolei ukraiński. Rosół, kapuśniak to według internetu też stare zupy pochodzą z innych rejonów. Podane zupy tylko tyle, że są popularne w polsce. Trzeba dużo różnych potraw z kuchni świata spróbować i kulinarnie dorosnąć a nie głosić jakiś dziwny patriotyzm kulinarny.

      • 11 7

    • Mowa jest o czerninie.

      Za trudne, byś to ogarnął?

      • 4 1

    • Ale mowa o czarninie, a nie pozostałych polskich zupach.

      • 1 0

    • No, bez jaj, a gdzie Ucha?

      Czyli zupa rybna

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (12)

    Uwielbiałam czarninę, moja babcia robiła z domowym makaronem i jabłkami. Kiedy dowiedziałam się, z czego jest robiona, nigdy więcej nie wzięłam jej do ust.

    • 74 50

    • (4)

      a ja jem do tej pory

      • 20 8

      • Ma obrzydliwy smak, konsystencję i zapach (1)

        • 12 11

        • Każde danie da się zrobić źle.

          Nawet schabowe można zrobić tak żeby nie smakowały. Kwestia przepisu, kucharza i jakości składników.

          • 15 0

      • (1)

        U mnie w domu nie było tradycji jedzenia czerniny. Poznałam ją dzięki tradycjom kulinarnym domu rodzinnego mojego męża. Lubię. Mamy "mapę regionu" gdzie ją podają i przejeżdżając zamawiamy. Oczywiście, mapa się powiększa. Najbardziej lubię tę serwowaną w Dolnej Grupie koło Grudziądza . Zawsze bierzemy jeszcze na wynos. Tam w ogóle wiedzą wszystko na temat podrobów drobiowych. Mistrzostwo świata.

        • 10 2

        • Cyk i 0,50 zł wleciało...

          • 3 7

    • Czernina

      Nie czarnina ...
      I uwielbiam ją, ale nie za często, bo się mona przejeść:)

      • 8 3

    • Tak samo

      Miałem dokładnie tak samo. Zajadałem za dziecka, dopóki nie dowiezialem się jak jest robiona...

      • 7 3

    • Pamiętam babcię, która trzymała kaczkę z naciętym karkiem aby krew upuścić. (2)

      • 20 1

      • Barbarzyństwo

        • 6 5

      • o tak

        i po wszystkim latająca kaczka bez łba w amoku jeszcze parę chwil. Widok nie do zapomnienia.

        • 0 0

    • Smutne

      Skoro dobre to można jeść

      • 0 0

    • ale inne rzeczy bierzesz?

      • 0 1

  • Ta (9)

    zupa to barbarzyństwo i prostactwo w czystej postaci, dobrze,że jestem veganką

    • 10 74

    • to chyba nie wiesz czym jest uboj rytualny u zydow

      • 8 1

    • Ja też, gotuję zupy na wodzie, zagęszczam zmiksowanymi warzywami, czasem z płatkami owsianymi (1)

      • 2 7

      • Czyli jesz wodę z warzywami:))) i to nazywasz zupą:))

        • 1 1

    • W polskim alfabecie nie ma v, a raczysz pisać o prostactwie.

      • 7 1

    • Weganie doprowadzą do klęski głodu. (1)

      Zwierzęta jedzą części roślin, których człowiek nie jest w stanie zjeść (odpady po owocach, ziarnach, bulwach itp), a mięso 7 razy bardziej kaloryczne od pokarmu roślinnego. Produkcja żywności roślinnej jest tylko po prostu tańsza, ale czy bardziej ekologiczna, to już nie sądzę. Podobnie ma się rzecz z samochodami elektrycznymi.

      • 11 2

      • Też tak uważam.

        pola uprawne to przyrodniczo jest jałowa pustynia. przyroda nie ma z nich żadnego pożytku. Ani tam zwierząt nie uświadczysz ani bioróżnorodności roślinnej. Do tego w błyskawicznym tempie przyczyniają się do degradacji gleby i jej wyjałowienia.

        • 2 1

    • Veganka = kosmitka

      która dla swoich upraw zmodyfikowanej soi wykarczowała lasy, żniszczyła łąki pełne dzikiej zwierzyny i bioróżnorodności.

      • 6 2

    • Oczywiście że dieta wegetariańska, a w naszych warunkach wegańska, jest najlepszą dietą i także dietą przyszłości. Na Nowej Ziemi zwierzęta nie będą zjadane. Polecam wszystkim lekturę Biblii.

      • 1 6

    • A świerszcze?

      • 1 0

  • Prawdziwa czarnina (4)

    Ktoś, kto to pisał, nie ma o tej zupie zielonego pojęcia.
    jedyna prawdziwa czarnina składa się: 1. mięso kaczki; 2. krew kaczki; 3. wiśnie; 4. odrobina cukru, soli i pieprzu; 5. makaronu, najlepiej własnej roboty lub kupnego Czanieckiego.
    Howgh

    • 27 8

    • Czernina (1)

      A nie czarnina

      • 4 2

      • Zalezy w jakim regionie, czarnina tez jest ok

        • 2 1

    • i frytki do tego

      • 3 1

    • Bez wiśni.

      • 1 2

  • ja tam tylko krew dziewic...

    Draculla

    • 18 7

  • O ludzie sernik na 2 miejscu? Szok. Paskudne ciasto

    kto te rankingi układa.

    Co do Czerniny to nic specjalnego ale zjeść sie da

    • 5 35

  • !gnoranci, nawet w tym rankingu nie potrafili napisać: Czernina soup

    Tak, jak napisali, to może być wszystko, bagietka z chrabąszczy na słodko po krasnystawsku.

    • 18 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane