• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody. Jakie smaki rządzą w tym sezonie?

Arnold Szymczewski
7 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Motorniczy: klimatyzacja nie daje rady w upały

Słony karmel, snickers vege czy limonkowe? W lodziarni, ogródku czy z lodowego baru na kółkach? Postanowiliśmy sprawdzić, jakie smaki lodów najlepiej sprzedają się w tym sezonie.



Czy próbowałeś "modnych" lodów?

Wiemy: kochacie, gdy piszemy o lodach waszej młodości. O Misiu, Eskimo, i innych małych, osiedlowych lodziarniach, które przypominają wam beztroskie dzieciństwo i z których lody smakowały najlepiej na świecie.

Ale dziś nie będzie o tradycji, lecz o najnowszych trendach w trójmiejskim lodziarstwie. Z naszych obserwacji i kilkugodzinnego spaceru z kamerą po punktach sprzedaży lodów w Trójmieście wynika, że trendy są trzy:

  1. w smakach, o których jeszcze niedawno nie słyszeliśmy można przebierać jak w ulęgałkach,
  2. tradycyjne lody wciąż mają swoich wiernych fanów,
  3. lody sprzedają także te lokale, które lodziarniami nie są. Wykorzystują do tego lodowe bary na kółkach, czyli lodowe wózki.


Czytaj także: Słodycze w diecie? Podpowiadamy jak przygotować zdrowe desery

Lody wegańskie, słony karmel, oreo czy o smaku pleśniowego sera?



Dzisiaj, gdy niemal każdy jest na coś uczulony (albo przynajmniej lubi to podkreślać), producenci lodów tak dostosowują swoje menu, żeby każdy zalazł coś dla siebie. Dlatego np. lody o smaku snickers vege zrobione są z mleka roślinnego (np. kokosowego), a nie krowiego. I co? Skłamalibyśmy pisząc, że były niedobre.

Wegańskich smaków jest dużo więcej a pomysłowość cukierników nie zna granic.

Limonkowe (i wszystkie inne kwaśne) - idealnie orzeźwiają w upalne dni. Z kolei z popularnych ciastek oreo da się zrobić chyba wszystko - ciasta, torty, babeczki, także lody. To nie do końca był test smaku, ale lody oreo zasługują na specjalny order.

Lodziarnie w Trójmieście. Znamy 89 takich miejsc

Hitem ostatnich miesięcy jest smak słonego karmelu. Dlaczego?

- Fenomen polega na tym, że jest to połączenie smaku słonego i słodkiego. Słodycz karmelu przełamana solą morską trafiła do bardzo wielu odbiorców - tłumaczyła nam Nikola, pracownica jednej z gdańskich lodziarni.
W Trójmieście nie brakuje lodziarni, w których nazwach znajduje się słowo "gelateria" (sugerujące włoską tradycję), "manufaktura" (sugerujące rzemieślniczy, a więc staranny i wyjątkowo dbały proces produkcji) czy "Fabryka" (nawiązujące do imponującej skalą produkcji). Jak zwał, tak zwał. Ważne, że niemal w każdym z tych lokali znajdziemy smaki trafiające zarówno do lodowych konserwatystów, jak i do poszukujących nowych doznań smakowych.

Także zwierzęta w ZOO jedzą latem lody

Opinie (381) ponad 20 zablokowanych

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Eskimos najlepsze lody

    Eskimos we Wrzeszczu. Lody takie jak lata temu. Smaki dziecinstwa.

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    nowa czynna od 1.06. lodziarnia lodowe love na oruni. polecam najlepsze jakie jedlismy

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Sierakowice - przy drodze wyjazdowej na Lębork - najlepsze, pychota -Trójmiasto się chowa !!!

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Lody od Sowy

    lubię lody owocowe od bydgoskiego Sowy.Smaczne i ogromne " kulki".Najmniejsze kulki dają w Grycanie, gdzie 3 kulki dorównują jednej od Sowy.Smakowo też są lepsze od Sowy.Cena ta sama 3,50

    • 1 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Jedyne znane mi naturalne lody to Haagens Daazs. Wszystkie inne to chemia.

    Zamiast prawdziwego mleka - woda. W najlepszym wypadku sproszkowane mleko. Aż 3/4 rocznej sprzedaży lodów przypada na okres od czerwca do końca sierpnia.

    Dobre lody powinny być zrobione tylko z czterech składników: prawdziwego mleka, śmietany, jajek oraz cukru. Ewentualnie można dodać stabilizator roślinny lub glukozę. Nie należy jednak mylić tego ostatniego składnika z syropem glukozowo-fruktozowym.

    Dziś większość producentów lodów wytwarza je ze składników w proszku. A to psuje smak. Potwierdza to nasz test porównawczy. Przejrzeliśmy etykiety lodów w dużych opakowaniach - tzw. familijnych. Wybraliśmy te najpopularniejsze oraz trzy marki własne: Biedronki, Lidla oraz Tesco. Jakie są wyniki?

    Prawdziwe lody robi tylko amerykańska firma Haagen-Dazs.

    Reszta producentów stosuje różnego rodzaju dodatki. Lody od Haagen-Dazs zawierają wprawdzie tylko śmietanę, mleko, cukier oraz jajka, ale kosztują fortunę. Półlitrowe opakowanie to aż 25 zł, czyli kilkukrotnie więcej niż u innych producentów.

    Jeśli Haagen-Dazs to lody dla bogaczy, to na polską kieszeń dobre lody chciał robić Zbigniew Grycan. Skład jego lodów waniliowych zaczyna się od śmietany kremówki. Później jest woda, cukier oraz odtłuczone mleko w proszku. W ten sposób Grycan wyraźnie wyróżnia się na rynku.

    Większość sprawdzonych przez nas lodów w znacznej mierze składa się z odtworzonego odtłuszczonego mleka. To de facto koncentrat. Powstaje poprzez odparowanie wody z mleka i wytworzeniu proszku. Dzięki temu zmniejsza się koszty transportu i magazynowania mleka oraz wydłuża jego trwałość. By zrobić lody, do takiego proszku mlecznego dodaje się tylko wodę.

    Tylko lider rynku lodów w Polsce - Algida - podaje, jaką część ich produktów stanowi odtworzone mleko - 66 proc. W pozostałych przypadkach na opakowaniach nie ma takich informacji. Kiepsko na tym tle wypadają lody z Biedronki. Marka własna dyskontu o nazwie Bellcanto składa się głównie z wody. Dopiero drugim składnikiem jest śmietanka kremowa. Co ważne, w lodach z Biedronki znajdują się prawdziwe jajka. W większości innych produktów stosuje się tylko emulgatory.

    Niemal wszyscy producenci lodów dodają syropu glukozowo-fruktozowego. To tańszy i gorszy jakościowo zamiennik cukru. Poza tym standardem są mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.W uproszczeniu można powiedzieć, że to tańsza śmietana.

    Standardem są też stabilizatory, które zagęszczają lody i utrzymują ich konsystencję. Zazwyczaj w lodach używa się naturalnych składników: mączki chleba świętojańskiego (E410), gumy guar (E412) oraz karagenu wytwarzanego z morskich wodorostów (E407).

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Czy tylko mnie tak ten koleś wk... a

    Praca w mediach ma to do siebie, że jest łatwa i przyjemna, masa ludzi chciałaby ją wykonywać i łatwo się zastępuje jednego pracownika drugim. Uroda wątpliwa, ciekawe czyim synkiem jest.

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    a lody MEWA można gdzieś dostać?

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    LODY

    Tak tradycyjne tylko z nazwy wszystko robione z prochu
    Mam nadzieje ze jeszcze dostane tradycyjne lody pasteryzowane w orłowie, dawno juz nie bylem w tej lodziarni

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Jedyne prawdziwe,naturalne,najlepsze,klasyczne lody w Gdyni są u Państwa Ruszczyk w Orłowie na ulicy Przebendowskich .

    • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Lodu w Oliwie

    Najlepsze lodu jakie jadłem, były na pętli autobusowej w Oliwie. Szkoda , że wraz z rozbudową nie ma już lodziarni!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane