• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody. Jakie smaki rządzą w tym sezonie?

Arnold Szymczewski
7 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Motorniczy: klimatyzacja nie daje rady w upały

Słony karmel, snickers vege czy limonkowe? W lodziarni, ogródku czy z lodowego baru na kółkach? Postanowiliśmy sprawdzić, jakie smaki lodów najlepiej sprzedają się w tym sezonie.



Czy próbowałeś "modnych" lodów?

Wiemy: kochacie, gdy piszemy o lodach waszej młodości. O Misiu, Eskimo, i innych małych, osiedlowych lodziarniach, które przypominają wam beztroskie dzieciństwo i z których lody smakowały najlepiej na świecie.

Ale dziś nie będzie o tradycji, lecz o najnowszych trendach w trójmiejskim lodziarstwie. Z naszych obserwacji i kilkugodzinnego spaceru z kamerą po punktach sprzedaży lodów w Trójmieście wynika, że trendy są trzy:

  1. w smakach, o których jeszcze niedawno nie słyszeliśmy można przebierać jak w ulęgałkach,
  2. tradycyjne lody wciąż mają swoich wiernych fanów,
  3. lody sprzedają także te lokale, które lodziarniami nie są. Wykorzystują do tego lodowe bary na kółkach, czyli lodowe wózki.


Czytaj także: Słodycze w diecie? Podpowiadamy jak przygotować zdrowe desery

Lody wegańskie, słony karmel, oreo czy o smaku pleśniowego sera?



Dzisiaj, gdy niemal każdy jest na coś uczulony (albo przynajmniej lubi to podkreślać), producenci lodów tak dostosowują swoje menu, żeby każdy zalazł coś dla siebie. Dlatego np. lody o smaku snickers vege zrobione są z mleka roślinnego (np. kokosowego), a nie krowiego. I co? Skłamalibyśmy pisząc, że były niedobre.

Wegańskich smaków jest dużo więcej a pomysłowość cukierników nie zna granic.

Limonkowe (i wszystkie inne kwaśne) - idealnie orzeźwiają w upalne dni. Z kolei z popularnych ciastek oreo da się zrobić chyba wszystko - ciasta, torty, babeczki, także lody. To nie do końca był test smaku, ale lody oreo zasługują na specjalny order.

Lodziarnie w Trójmieście. Znamy 89 takich miejsc

Hitem ostatnich miesięcy jest smak słonego karmelu. Dlaczego?

- Fenomen polega na tym, że jest to połączenie smaku słonego i słodkiego. Słodycz karmelu przełamana solą morską trafiła do bardzo wielu odbiorców - tłumaczyła nam Nikola, pracownica jednej z gdańskich lodziarni.
W Trójmieście nie brakuje lodziarni, w których nazwach znajduje się słowo "gelateria" (sugerujące włoską tradycję), "manufaktura" (sugerujące rzemieślniczy, a więc staranny i wyjątkowo dbały proces produkcji) czy "Fabryka" (nawiązujące do imponującej skalą produkcji). Jak zwał, tak zwał. Ważne, że niemal w każdym z tych lokali znajdziemy smaki trafiające zarówno do lodowych konserwatystów, jak i do poszukujących nowych doznań smakowych.

Także zwierzęta w ZOO jedzą latem lody

Opinie (381) ponad 20 zablokowanych

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Czy w Trójmieście można jeszcze kupić tradycyjne lody?

    Interpunkcja by się przydała, bo trudno zrozumieć.

    • 6 0

  • Lody

    Kulki Anulki Sopot!

    • 10 1

  • Lody miś były też w latach 60 w małej zielonej budce na skrzyżowaniu Piastowskiej i Chłopskiej.

    Pamiętam że przywożono do niej lody jakimś fiacikiem z otwieranymi drzwiami całkiem z przodu/jakby maska/ z kierownicą.Na przerwach z podstawówki 60 biegaliśmy kupować.

    • 6 1

  • sowa (7)

    tylko lody w sowie...mega smaki i mega uprzejma obsługa...uwielbiam zadne tam lody rzemieslnicze sciema i tyle

    • 8 17

    • z Sowy to tylko lody na DLugiej. Tam sa mega wielkie porcje. W innych Sowach i wogole innych lodziarniach (4)

      jedna galka to jak 1/3 z Sowy z Dlugiej.

      • 3 4

      • Nieprawda, w Pruszczu Gdańskim też jest Sowa i gałki są ogromne.

        • 5 1

      • W Klifie tez takie duże!!!

        • 6 0

      • Bredzisz

        W Sowie w Tesco na Karwinach też gałki jak w cywilizowanym kraju.

        • 6 0

      • Żadna sowa na długiej

        Gałki puste w środku to i duze

        • 0 5

    • 3.5 65 gram
      Najlepsze

      • 3 0

    • mega

      I mega....

      • 0 0

  • (2)

    Wieczorem kakao a rano smietankowy

    • 5 8

    • Ale z ciebie zboczek

      • 3 0

    • opętany

      demonami...

      • 0 0

  • Atrakcyjne lody? To sie kloci z sensem. Te lody to tablica chemiczna. (2)

    Jedyne znane mi lody nie majace chemii w dodatkach to Haagen Dazs. Reszta (wszystkie inne) to chemia z barwinkami. W internecie jest sklad lodow z podaniem na marki. Jak to przeczytacie bedziecie w szoku. Lody wisniowe? Prosze bardzo. Dodatek chemiczny nadajacy smak wisni dodawany takze do trutki na szczury. I wiele innych. Warto poszukac i sie nauczyc, ze obecnie tylko HD to lody bez wkladek.

    • 5 8

    • Mam dla Ciebie newsa

      Jak nie będziesz jeść cukru, tłuszczu, numerów E i tak dalej, to też umrzesz.

      • 4 0

    • niestety one też mają

      syrop glukozowo fruktozowy, która to już sama nazwa kojarzy mi się z jakimś tanim ulepem.

      • 0 0

  • Lodziarnia "papuga" we Wrzeszczu...

    I lody jagodowe. To były czasy. Cudowny smak dziecinstwa

    • 5 0

  • W skladzie same pysznosci nie do spozycia. Dziekuje za takie lody........... (3)

    tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mieszanka słodowa (syrop glukozowy, syrop jęczmienny, ekstrakt
    słodowy), substancje
    spulchniające: E 500ii, E334; sól, aromat], śmietanka 16,6%, cukier, masło, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, emulgator: mono-
    i diglicerydy kwasów
    tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba
    świętojańskiego, guma
    celulozowa, karagen, aromat, barwnik: karoteny
    emulgator: E471,
    stabilizatory: E410, E412
    mączka chleba świętojańskiego, guma celulozowa, karagen, aromat, barwnik: annato
    guma celulozowa, guma guar, karagen,
    fosfatydy amonu, polirycynooleinian poliglicerolu
    syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające (węglany potasu, węglany amonu, węglany sodu)

    Prawdziwe lody robi tylko amerykańska firma Haagen-Dazs. Reszta producentów stosuje różnego rodzaju dodatki. Lody godne polecenia bez chemii to:
    haagen-dazs vanilla Lody lub Macadamia oraz Mancuso – Kremowe lody śmietankowe naturalne.

    • 6 3

    • Zgadza sie tylko Haagen Dazs. Reszta to chemiczna podrobka lodow.

      • 1 0

    • Jest jeden problem. (1)

      Haagen żąda za swoje produkty chorych cen. Robię lody samodzielnie i jeszcze nigdy koszt wytworzenia 1 litra lodów z zastosowaniem wyłącznie naturalnych produktów nie przekroczył mi 10zł. Haagen za litr lodów żąda 48-50zł, co uważam za grubą przesadę.

      • 1 0

      • HD bywają w promo za 12zł 500ml czyli nie jest tak źle

        ale dla mnie za słodkie

        • 1 0

  • Lody

    Mam problemy z cukrem i mimo, że go unikam, latem od czasu do czasu kupuję lody. Wolę zdecydowanie te naturalne, niż kupowane w sklepach. Skład tych drugich pozostawia wiele do życzenia, sam zmodyfikowany syf i tony glukozy. Wierzę zatem, że te natualne, choć często mniej intensywnie w smaku, są zdrowsze dla wszystkich, a szczególnie dla diabetyków.

    • 4 0

  • steeefler (2)

    co druga buda reklamuje się jako że lody Naturalne..... a stolec takie że szkoda gadać

    eskimos we wrszeczu nawet daje radę stary miś i w galerii na szafarnia ale w huuu drogo gałka za 5 zł i słaba obsługa parę razy stałem 10 min przy kasie żeby ktoś mnie obsłużyl ..

    a tak poza tym to moja żona robi najlepsze lody :)))

    • 8 2

    • Steeefler

      To styknij mnie z żoną zobaczymy czy taka jest zdolna

      • 0 0

    • to prawda ,twoja żona robi najlepsze

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane