Wiadomości

stat

Czym szef kuchni dekoruje talerz?

Nasturcja to popularna ozdoba na talerzach. Tutaj w daniu w sopockiej 1911 Restaurant.
Nasturcja to popularna ozdoba na talerzach. Tutaj w daniu w sopockiej 1911 Restaurant. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Minęły czasy topornych dekoracji z bratków czy gałązek rozmarynu. Teraz na talerzach wykwintnych restauracji królują mikrozioła i siewki. - Ozdoba to nie wszystko, każdy składnik w daniu musi być jadalny - podkreślają szefowie kuchni.



Czy zwracasz uwagę na wygląd dania w restauracji?

tak, wygląd jest najważniejszy 25%
to zależy, są dania brzydkie, ale pyszne 52%
raczej nie, oceniam językiem, nie oczami 23%
zakończona Łącznie głosów: 283
Zamknięte grupy w mediach społecznościowych, gdzie kucharze wymieniają się swoimi doświadczeniami, pękają w szwach od zdjęć karkołomnych dekoracji talerzowych.

Choinki z rozmarynu wbite w tatara, grządki bratków w sałatce czy stosy kiełków wieńczących kawałek polędwicy nadal są popularne wśród mniej kreatywnych kucharzy, ale w topowych kuchniach ich czasy minęły.

- Wciąż znajdziemy talerze zdobione szlaczkami balsamico czy zwiędłą zieleniną. To naturalne, bo kucharze i goście mają różne gusta. Kto jednak interesuje się gotowaniem na wyższym poziomie i śledzi kreatywnych szefów kuchni, zauważy, że teraz królują mikrozioła czy siewki - mówi Rafał Koziorzemski, szef kuchni gdyńskiego Białego Królika.
Jedno z dań Rafała Koziorzemskiego z Białego Królika.
Jedno z dań Rafała Koziorzemskiego z Białego Królika. fot. facebook.com/restauracjabialykrolik
Tajemniczo brzmiące siewki to nic innego jak młodziutkie roślinki, które uprawiane w odpowiedni sposób, zachowują swoją wczesną fazę rozwoju. Dla szefów kuchni są atrakcyjne przede wszystkim wizualnie - niewielkimi listkami o różnej barwie i kształcie mogą estetycznie dekorować talerze. Ale i pod względem smaku siewki mają wiele do zaoferowania.

Restauracje w Trójmieście


- Siewki mają bardzo intensywny smak i aromat charakterystyczny dla danego warzywa. Na przykład marchew, choć ma dopiero dwa liście, smakuje jak świeża, soczysta marchewka. Niektóre są delikatne, inne bardzo wyraziste. Są jak żywe przyprawy, którymi można skontrastować smak innego składnika na talerzu albo go podkreślić - tłumaczy Weronika Czermańska z firmy Lilu Fruits, która zaopatruje trójmiejskie lokale w warzywa i owoce.

Recenzje restauracji w Trójmieście


- Kwaskowaty szczawik zajęczy świetnie balansuje słodką biała czekoladę, lekko pikantna nasturcja podkręca smak ryby, a musztardowiec wołowinę w tatarze - wymienia Bartosz Kamiński z sopockiej 1911 Restaurant.
4 miejsce
w rankingu Restauracje
Chlebnicka 48/51, Gdańsk

Ozdoba w daniu musi być jadalna. Na zdjęciu przystawka z gdańskiego Eliksiru.
Ozdoba w daniu musi być jadalna. Na zdjęciu przystawka z gdańskiego Eliksiru. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Kreatywność jest wskazana, ale zbytnia swoboda już mniej. Ozdoba musi współgrać z resztą składników na talerzu. Błędem początkujących kucharzy jest często wykańczanie dania bez ładu i składu.

- Dodatki, także te, którymi wykańczamy talerz, kucharz wymyśla już na etapie projektowania dania. Jeżeli głównymi bohaterami są grzyby, staram się przekazać innymi składnikami jak najwięcej doświadczeń smakowych kojarzących się np. z lasem i pod tym kątem dobieram produkty - dodaje Koziorzemski. - Warunek jest jeden: ozdoba musi być jadalna.

Opinie (42) 5 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

28

sierpnia

Fine Dining Week Trójmiasto,

07

września

Amber Fest 2019 Gdańsk, Stadion Energa Gdańsk

Rozrywka

Znika Stacja Deluxe, będzie Radiostacja
Znika Stacja Deluxe, będzie Radiostacja
Oceanarium Nautilus Gdańsk. Całoroczna plaża i rekiny
Nautilus Gdańsk. Całoroczna plaża i rekiny

Kultura

Tinder oczami kobiet i upadek muru berlińskiego na Sopot Non-Fiction
Tinder oczami kobiet na Sopot Non-Fiction
Literatura w Sopocie ma się bardzo dobrze. Po Literackim Sopocie
Literatura w Sopocie ma się bardzo dobrze

Nowe lokale

Aloha Burgers

Burgery
Gdańsk
Jana Kilińskiego 4

cieKawa kawiarnia

Kawiarnie i herbaciarnie
Gdańsk
Świętojańska 68

Ostro Pizza

Pizzerie
Gdańsk
Długie Pobrzeże 15

Planuj z nami tydzień

Pokazy lotnicze, Mozartiana i koncerty w stoczni. Planuj tydzień
Pokazy lotnicze, Mozartiana i koncerty