• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dania Króla Gęsiny w restauracji M15 tylko w listopadzie

5 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
- W kuchni najważniejszy jest produkt i szacunek, z którym go traktujemy. Uwielbiam ten okres w roku, ponieważ można cieszyć się świeżą gęsiną najlepszej jakości - mówi Adrian Gabryszak, szef kuchni M15. - W kuchni najważniejszy jest produkt i szacunek, z którym go traktujemy. Uwielbiam ten okres w roku, ponieważ można cieszyć się świeżą gęsiną najlepszej jakości - mówi Adrian Gabryszak, szef kuchni M15.

Prestiżowy konkurs na Króla Gęsiny doczekał się już swojej 13 edycji. Sopocka restauracja M15 co roku bierze udział w akcji pod przewodnictwem szefa kuchni - Adriana Gabryszaka, który zdobył tytuł Króla Gęsiny w edycji 2015/2016. Tylko w listopadzie restauracja proponuje gościom specjalne menu z daniami z gęsi.



- W tym roku prezentujemy menu, w którym znajdują się zarówno potrawy tradycyjne, jak i dania inspirowane aktualnymi trendami - zapowiada Adrian Gabryszak, szef kuchni M15.
Wśród tych pierwszych restauracja serwuje:
  • przystawkę: salceson z gęsi z konfiturą pietruszkową i olejem z cząbru,
  • jako dania główne: pierogi z szarpaną gęsiną z olejem majerankowym, devolay'a z gęsi z foie gras, masłem z pieczonym czosnkiem, serwowany na purée z groszku z pieczoną marchewką,
  • oraz konfitowane udko z gęsi na sałatce z fasoli z pieczoną kapustą i delikatnym consomme. Gęsią ucztę zwieńczy deser w postaci tarty tatin z jabłkiem pieczonym na gęsim smalcu.

- Dziś tradycyjne przepisy wzbogacamy o wpływy z innych krajów. Stąd np. ramen na gęsinie, na który nasi goście bardzo chętnie wracają. W procesie kreowania potrawy, jednak najbardziej cieszą mnie zaskakujące połączenia, które nieoczekiwanie tworzą bardzo harmonijne danie. Stąd na przykład wykorzystanie gęsiny lub gęsiego smalcu w deserach - mówi Adrian Gabryszak.
W restauracji oprócz dań z gęsi, można wybierać spośród bogatej oferty regionalnych dań, jak np. aromatyczna zupa śledziowa. Lokal znajduje się na szlaku Polskich Skarbów Kulinarnych.

  • - W tym roku prezentujemy menu, w którym znajdują się zarówno potrawy tradycyjne, jak i dania inspirowane aktualnymi trendami - zapowiada Adrian Gabryszak, szef kuchni M15.
  • - W tym roku prezentujemy menu, w którym znajdują się zarówno potrawy tradycyjne, jak i dania inspirowane aktualnymi trendami - zapowiada Adrian Gabryszak, szef kuchni M15.
  • - W tym roku prezentujemy menu, w którym znajdują się zarówno potrawy tradycyjne, jak i dania inspirowane aktualnymi trendami - zapowiada Adrian Gabryszak, szef kuchni M15
  • - W tym roku prezentujemy menu, w którym znajdują się zarówno potrawy tradycyjne, jak i dania inspirowane aktualnymi trendami - zapowiada Adrian Gabryszak, szef kuchni M15.
  • - W tym roku prezentujemy menu, w którym znajdują się zarówno potrawy tradycyjne, jak i dania inspirowane aktualnymi trendami - zapowiada Adrian Gabryszak, szef kuchni M15.

Dlaczego gęsina?



Zapach pieczonego mięsa gęsi dociera z kuchni w M15. Trudno oprzeć się tym aromatom. Warto wybrać się pod adres Mamuszki 15 w Sopocie, szczególnie, że gęsina to produkt sezonowy. Świeżą gęś kupujemy tylko jesienią, w terminie od listopada do grudnia. Przez resztę roku dostępne są jedynie gęsi mrożone. Polska jest największym w Europie producentem gęsi (produkowana w systemie ekologicznego rolnictwa), a w polskiej tradycji kulinarnej gości co najmniej od XVI wieku. Gęsina, choć dość tłusta, jest jednym z najzdrowszych mięs i traktowanym jako produkt najlepszej jakości.

Dawniej, 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny. Organizowana od 13 lat akcja przez Slow Food Poland "Gęsina na św. Marcina" ma na celu między innymi przypomnienie Polakom o tym kulinarnym dziedzictwie.

- W kuchni najważniejszy jest produkt i szacunek, z którym go traktujemy. Uwielbiam ten okres w roku, ponieważ można cieszyć się świeżą gęsiną najlepszej jakości. To mięso szlachetne i zdrowe. Nasze pierogi z gęsiną nie zawierają mielonego mięsa, ale siekane. Dzięki temu widzimy i czujemy jego strukturę, a smak jest pełniejszy. Podobnie jest z konfitowanym udkiem. To bardzo stara metoda konserwowania, którą dziś wykorzystujemy dla wydobycia z mięsa kwintesencji smaku i aromatu. Długo gotowane w gęsim tłuszczu mięso jest bardzo soczyste. Wszystkie dodatki do dania dobieram w taki sposób, by podkreślały, ale nie dominowały potrawy - opowiada szef kuchni M15.
W menu uwagę zwraca devolay z gęsi. Na pytanie skąd pomysł na umieszczenie w menu restauracji dania kojarzonego głównie z barami mlecznymi, szef kuchni odpowiada z uśmiechem: "Polacy kochają devolaya. Każdy z nas z pewnością wielokrotnie uczestniczył w rodzinnych spotkaniach, gdzie na stole królował ten francuski kotlet. Postanowiłem, nieco przekornie, zaprezentować naszym gościom jego bardziej szlachetną wersję. Sama gęsina sprawia, że mięso jest zdecydowanie delikatniejsze i bogatsze w smaku niż tradycyjny devolay z kurczaka. Dodatek foie gras i gęsiego smalcu zamiast masła, decydują o tym, że to najdelikatniejszy i najsmaczniejszy devolay, jakiego mieli państwo okazję skosztować".

Zaskakującą pozycją w menu jest bez wątpienia deser, w którym nie spodziewalibyśmy się gęsiny. Krucha tarta tatin ze słodkim soczystym pieczonym jabłkiem to pozycja obowiązkowa, której powinniśmy spróbować podczas wizyty w M15. "Tradycyjnie ciasto na tartę jest przygotowywane z masłem, które tym razem zastąpiliśmy gęsim smalcem. Podobnie jest z karmelem i jabłkiem, które także pieczemy na smalcu. Kompozycję dopełnia domowa bita śmietana z dodatkiem majeranku. Takie danie to prawdziwa przygoda kulinarna. Dobrze znane z rodzinnego domu smaki wylądowały na jednym talerzu tworząc harmonijny i przyjemny deser, idealne zakończenie posiłku." - zachęca szef kuchni.

Nie tylko à la carte - wyjątkowe doznania kulinarne podaruj w prezencie



Poza daniami à la carte, restauracja oferuje także linię delikatesów, w których znajdziemy między innymi smalec z gęsi oraz bogaty wybór pasztetów i past (w tym również wegańskich). Smalec z gęsi ma cenne właściwości zdrowotne, jest lekkostrawny. Niegdyś był głównym składnikiem wielu leczniczych maści i uznawano go za doskonały afrodyzjak!

Delikatesy w estetycznych słoiczkach, kruche ciasteczka w ozdobnych pudełeczkach, regionalne trunki, czy czekolady własnej produkcji mogą stanowić idealny upominek. Restauracja oferuje także kosze prezentowe, które można skomponować samemu lub wybrać jeden z gotowych zestawów. Kosze z regionalnymi delikatesami cieszą się szczególną popularnością jako prezenty dla pracowników lub kontrahentów.

  • Delikatesy w estetycznych słoiczkach, kruche ciasteczka w ozdobnych pudełeczkach, regionalne trunki, czy czekolady własnej produkcji mogą stanowić idealny upominek.


Uzupełnieniem prezentu może być też elegancki voucher do restauracji lub na znajdujące się obok lokalu jedynej w Polsce sauny na plaży.

M15 - coś więcej niż niedzielny obiad



Wizyta w restauracji to sposób na oderwanie się od codzienności, odpoczynek. To czas, który w pełni możemy poświęcić naszym bliskim. Wybierając restaurację warto zwrócić uwagę na to, co oferuje także poza menu.

W M15 oko cieszą nie tylko ciekawie serwowane dania. Budynek zlokalizowany jest przy łazienkach północnych Sopotu. Drewniany pawilon znajduje się w nieco oddalonym od największych skupisk spacerowiczów miejscu przy samej plaży, w bezpośrednim kontakcie z zieloną otuliną drzew i wydmowych roślin. Wysokie, przeszklone witryny sprawiają, że otoczenie wkrada się do wnętrza. Siedząc w środku można podziwiać brzeg morza i rozkoszować się zielenią pobliskiego parku. W lokalu znajduje się kącik zabaw dla dzieci z nowoczesnymi e-panelami edukacyjnymi, a tuż obok na plaży duży plac zabaw. Wielbiciele zdrowego stylu życia z pewnością docenią drugi innowacyjny projekt przy M15 - unikatowe sauny na plaży, z których przez panoramiczne okno można podziwiać morską toń. Wizyta w saunie i morsowanie doskonale zaostrzą apetyt przed sytym posiłkiem z gęsiny.

  • Wizyta w restauracji to sposób na oderwanie się od codzienności, odpoczynek. To czas, który w pełni możemy poświęcić naszym bliskim. Wybierając restaurację warto zwrócić uwagę na to, co oferuje także poza menu.
  • Wizyta w restauracji to sposób na oderwanie się od codzienności, odpoczynek. To czas, który w pełni możemy poświęcić naszym bliskim. Wybierając restaurację warto zwrócić uwagę na to, co oferuje także poza menu.
  • - W tym roku prezentujemy menu, w którym znajdują się zarówno potrawy tradycyjne, jak i dania inspirowane aktualnymi trendami - zapowiada Adrian Gabryszak, szef kuchni M15.
  • Wizyta w restauracji to sposób na oderwanie się od codzienności, odpoczynek. To czas, który w pełni możemy poświęcić naszym bliskim. Wybierając restaurację warto zwrócić uwagę na to, co oferuje także poza menu.
  • Wizyta w restauracji to sposób na oderwanie się od codzienności, odpoczynek. To czas, który w pełni możemy poświęcić naszym bliskim. Wybierając restaurację warto zwrócić uwagę na to, co oferuje także poza menu.


Wnętrze lokalu jest utrzymane w minimalistycznym stylu hygge, a w lokalu może usiąść 80 osób. To idealne miejsce na przyjęcia okolicznościowe - urodziny, wigilie firmowe i taneczne imprezy integracyjne, które często są organizowane w M15.

11 listopada w restauracji będzie można zjeść wypiekane na miejscu tradycyjne rogale świętomarcińskie z białym makiem. Chyba tylko ich brakowało do pełni szczęścia w tym miejscu. Ciężko będzie podczas jednej wizyty skorzystać ze wszystkich przysmaków i atrakcji, które oferuje restauracja przy Mamuszki 15, więc warto zaplanować kilka listopadowych spacerów pod ten adres.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

 

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane