- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (30 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Co jedliśmy 20 lat temu? Sopocka karczma odtworzy menu
Od soboty sopocka Karczma Polska Zagroda zaprasza gości na kulinarną podróż do lat 2000. Dania sprzed dwóch dekad, które właśnie wtedy serwowano w tym miejscu, będzie można zamówić w dniach 25 listopada-4 grudnia. Akcja zorganizowana jest z okazji 20 urodzin lokalu. Co znajdziemy w menu?
Królują tu tradycyjne dania kuchni polskiej. Lepione są pierogi, uszka, kołduny, robione są też własne wędliny, pieczone golonki. Można napić się też domowego kompotu, maślanki i słynnej w lokalu "Michałówki" - nalewki staropolskiej. Co ciekawe, od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
W 20 urodziny restauracja kulinarnie zamierza cofnąć o dwie dekady i zaproponować gościom te same dania, które były w menu w listopadzie 2002. Właściciele karczmy zapowiedzieli, że każdy, kto odwiedzi w tym czasie miejsce, ma szansę wygrać specjalnie przygotowane nagrody niespodzianki.
Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów
Na talerzach ponownie pojawią się m.in. takie przystawki jak grillowana kaszanka z cebulką i pieczarką na musztardzie z pajdą chleba za 20,50 zł, kaczka faszerowana z sosem żurawinowym za 32,50 zł czy pasztet z dzika z żurawiną za 34,50 zł.
Spróbować można również tradycyjnych zup jak: solianka rybna za 19,50 zł, kartoflanka żuławska na kiełbasie z majerankiem (18,50 zł), a także dań głównych: przysmak chłopa, czyli omlet z cebulą, pieczarkami, ziemniakami, grillowanym boczkiem oraz kiszonym ogórkiem (27,50 zł), żeberka duszone w miodzie i piwie, gotowane ziemniaki, brukselka, surówka z buraczków (58,50 zł), zraz z łososia z krewetkami, jajkiem, papryką, pieczarki, cebulą, ryżem i sosem borowikowym za 64,50 zł.
Restauracja otwarta jest codziennie w godzinach 12-22.
Miejsca
Opinie (53) 8 zablokowanych
-
2022-11-25 07:59
Opinia wyróżniona
Bardzo dobre jedzonko
daaawno tam m co prawda nie byłem ale miłe wspomnienia. Gratulacje dla Szefa Kuchni za wytrwałość.
- 18 2
-
2022-11-25 07:29
Opinia wyróżniona
Potrawy sprzed dwóch dekad, ale ceny dzisiejsze... (3)
ale tak poważniej to mimo cen warto...a w 2006 byłem tam na pierwszej kolacji z moja wtedy przyszłą żoną :)
- 34 5
-
2022-11-25 08:42
(2)
Ja z nią byłem tam w zeszłym tygodniu.
- 20 4
-
2022-11-25 09:36
dlatego była przyszła i poszła :)
- 4 0
-
2022-11-25 08:54
Ja idę dziś. Chyba że jej mąż sie dowie, to pojdę z twoją.
- 18 1
-
2022-11-25 07:06
Opinia wyróżniona
Przechodzę koło tej karczmy codziennie (1)
i jedno muszę przyznać że zawsze jeśli coś czuć z kuchni to bardzo ładnie pachnie .
- 52 5
-
2022-11-25 09:07
tez na to zwrocilem uwagę
no i porządek na mikro zapleczu :)
- 13 0
Wszystkie opinie
-
2022-11-25 07:06
Opinia wyróżniona
Przechodzę koło tej karczmy codziennie (1)
i jedno muszę przyznać że zawsze jeśli coś czuć z kuchni to bardzo ładnie pachnie .
- 52 5
-
2022-11-25 09:07
tez na to zwrocilem uwagę
no i porządek na mikro zapleczu :)
- 13 0
-
2022-11-25 07:08
Czy ceny z 2000 roku też zostaną odtworzone :). (1)
- 43 5
-
2022-11-25 07:29
Nie,
zostaną odtworzone te sprzed trzech dekad i denominacji:-)
- 9 0
-
2022-11-25 07:10
(7)
20 lat temu ciężko było zjeść coś vege.
- 15 7
-
2022-11-25 07:17
Racja. Wtedy swiat jeszcze nie byl taki zwariowany.
- 26 5
-
2022-11-25 07:47
Trawa rosła wtedy tak samo jak dzisiaj.
krowa
- 19 1
-
2022-11-25 07:53
Doprawdy
A ja myślę, że owoce i warzywa były już wtedy znane.
- 12 3
-
2022-11-25 11:54
(1)
Bzdura, w latach 2000-2005 studiowałam w Sopocie i już wtedy były bary wegetariańskie np. Geen Way.
- 2 1
-
2022-11-25 12:00
Do tego było bardzo tanio, bo mieli dotacje jak bary mleczne, można było zjeść obiad za 3-5 zł, czasami taniej niż na stołówce studenckiej UG, więc były to miejsca bardzo popularne wśród studentów. Pamiętam jak przyjechała do mnie rodzina z 18-tys. miasteczka i zabrałam ich do Green Waya, oczywiście uprzedzając, że to bar wege, a mój wujek nie mógł uwierzyć, że gulasz który je nie zawiera mięsa, tak mu smakował. Śmieszy mnie, że 20 lat później są nadal ludzie, którzy się dziwią wege jedzeniu.
- 2 2
-
2022-11-25 12:40
I bardzo dobrze, ludzie byli normalniejsi.
- 1 2
-
2022-11-29 19:15
Nie jem miesa i wiem o czym mówisz
Właśnie dlatego w tamtych czasach jeszcze czasem jadłem gdy nie było wyboru
- 0 0
-
2022-11-25 07:29
Opinia wyróżniona
Potrawy sprzed dwóch dekad, ale ceny dzisiejsze... (3)
ale tak poważniej to mimo cen warto...a w 2006 byłem tam na pierwszej kolacji z moja wtedy przyszłą żoną :)
- 34 5
-
2022-11-25 08:42
(2)
Ja z nią byłem tam w zeszłym tygodniu.
- 20 4
-
2022-11-25 08:54
Ja idę dziś. Chyba że jej mąż sie dowie, to pojdę z twoją.
- 18 1
-
2022-11-25 09:36
dlatego była przyszła i poszła :)
- 4 0
-
2022-11-25 07:34
(1)
ceny beda te same ?
- 3 3
-
2022-11-25 07:46
Tak, ale pensje też Ci okroimy 5 krotnie
- 4 0
-
2022-11-25 07:54
Opinia wyróżniona
(3)
W latach 80 i 90 często jeździliśmy na giełdę do Warszawy. Handel autami. W Podkowie leśnej byle restauracja przy trasie w wielkim domu. Tak jak tam karmili to marzenie. Flaczki. Zrazy. Kapusta, buraczki... Ach co to było za jedzonko.
- 22 2
-
2022-11-25 08:44
no i koniecznie krewetki w sosie borowikowym
podane na łososiu i kapuście zasmażanej z kołdunami i smalcem
- 5 7
-
2022-11-25 10:53
Na giełdę w Słomczynie wujek pojedzie, po klinie
Tam ćwiartka auta to ćwiartka auta. Potem wiadomo, flaczki, kapusta, buraczki.
- 1 0
-
2022-11-25 11:25
Kiedys Dalnia koło Mławy na 255 km. Schabowy wielkości talerza. Mmmm
- 0 0
-
2022-11-25 07:59
Opinia wyróżniona
Bardzo dobre jedzonko
daaawno tam m co prawda nie byłem ale miłe wspomnienia. Gratulacje dla Szefa Kuchni za wytrwałość.
- 18 2
-
2022-11-25 08:00
"Odtworzy menu"? (1)
To tak jakby chodziło o zapomniane dania z siedemnastego wieku.
Albo piszący bardzo młody albo ja bardzo stary :)- 21 2
-
2022-11-25 08:04
Słyszałem, że grupę rekonstrukcyjną nawet mają powołać:)
- 13 0
-
2022-11-25 08:08
Era
Casablanca smak kawioru ma kaszanka
- 6 1
-
2022-11-25 08:23
Bb
Kiedys co wekend gadalismy tam. Ale były inne czasy człowieka było stać a teraz ledwo na miskę ryżu . a tak serio dobre jedzenie staropolskie . Klimat . Polecam
- 12 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.