• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co jedliśmy 20 lat temu? Sopocka karczma odtworzy menu

Mateusz Groen
25 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (53)
Jak wyglądało menu 20 lat temu w sopockiej Karczmie Polska Zagroda? W najbliższych dniach zostanie odtworzone.
Jak wyglądało menu 20 lat temu w sopockiej Karczmie Polska Zagroda? W najbliższych dniach zostanie odtworzone.

Od soboty sopocka Karczma Polska ZagrodaMapka zaprasza gości na kulinarną podróż do lat 2000. Dania sprzed dwóch dekad, które właśnie wtedy serwowano w tym miejscu, będzie można zamówić w dniach 25 listopada-4 grudnia. Akcja zorganizowana jest z okazji 20 urodzin lokalu. Co znajdziemy w menu?




Czy pamiętasz popularne dania dostępne w restauracjach w latach 2000?

Sopocka Karczma Polska Zagroda obchodzi w tym roku porcelanową rocznicę, czyli 20-lecie działalności. Karczma postała w 2002 roku i jest to jedno z tych miejsc, które goście pokochali za swojską atmosferę i tradycyjną kuchnię staropolską w rozsądnych cenach. Lokal posiada typowo karczmianą atmosferę z drewnianymi elementami i dużym kominkiem, który nadaje atmosfery zwłaszcza w zimowe wieczory.

Królują tu tradycyjne dania kuchni polskiej. Lepione są pierogi, uszka, kołduny, robione są też własne wędliny, pieczone golonki. Można napić się też domowego kompotu, maślanki i słynnej w lokalu "Michałówki" - nalewki staropolskiej. Co ciekawe, od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.

  • Od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
  • Urodzinowe menu sprzed 20 lat.
  • Karczma Polska Zagroda obchodzi właśnie 20 urodziny.
  • Od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
W 20 urodziny restauracja kulinarnie zamierza cofnąć o dwie dekady i zaproponować gościom te same dania, które były w menu w listopadzie 2002. Właściciele karczmy zapowiedzieli, że każdy, kto odwiedzi w tym czasie miejsce, ma szansę wygrać specjalnie przygotowane nagrody niespodzianki.

Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów
Na talerzach ponownie pojawią się m.in. takie przystawki jak grillowana kaszanka z cebulką i pieczarką na musztardzie z pajdą chleba za 20,50 zł, kaczka faszerowana z sosem żurawinowym za 32,50 zł czy pasztet z dzika z żurawiną za 34,50 zł.

Spróbować można również tradycyjnych zup jak: solianka rybna za 19,50 zł, kartoflanka żuławska na kiełbasie z majerankiem (18,50 zł), a także dań głównych: przysmak chłopa, czyli omlet z cebulą, pieczarkami, ziemniakami, grillowanym boczkiem oraz kiszonym ogórkiem (27,50 zł), żeberka duszone w miodzie i piwie, gotowane ziemniaki, brukselka, surówka z buraczków (58,50 zł), zraz z łososia z krewetkami, jajkiem, papryką, pieczarki, cebulą, ryżem i sosem borowikowym za 64,50 zł.

Restauracja otwarta jest codziennie w godzinach 12-22.

Miejsca

Opinie (53) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Przechodzę koło tej karczmy codziennie (1)

    i jedno muszę przyznać że zawsze jeśli coś czuć z kuchni to bardzo ładnie pachnie .

    • 52 5

    • tez na to zwrocilem uwagę

      no i porządek na mikro zapleczu :)

      • 13 0

  • Czy ceny z 2000 roku też zostaną odtworzone :). (1)

    • 43 5

    • Nie,

      zostaną odtworzone te sprzed trzech dekad i denominacji:-)

      • 9 0

  • (7)

    20 lat temu ciężko było zjeść coś vege.

    • 15 7

    • Racja. Wtedy swiat jeszcze nie byl taki zwariowany.

      • 26 5

    • Trawa rosła wtedy tak samo jak dzisiaj.

      krowa

      • 19 1

    • Doprawdy

      A ja myślę, że owoce i warzywa były już wtedy znane.

      • 12 3

    • (1)

      Bzdura, w latach 2000-2005 studiowałam w Sopocie i już wtedy były bary wegetariańskie np. Geen Way.

      • 2 1

      • Do tego było bardzo tanio, bo mieli dotacje jak bary mleczne, można było zjeść obiad za 3-5 zł, czasami taniej niż na stołówce studenckiej UG, więc były to miejsca bardzo popularne wśród studentów. Pamiętam jak przyjechała do mnie rodzina z 18-tys. miasteczka i zabrałam ich do Green Waya, oczywiście uprzedzając, że to bar wege, a mój wujek nie mógł uwierzyć, że gulasz który je nie zawiera mięsa, tak mu smakował. Śmieszy mnie, że 20 lat później są nadal ludzie, którzy się dziwią wege jedzeniu.

        • 2 2

    • I bardzo dobrze, ludzie byli normalniejsi.

      • 1 2

    • Nie jem miesa i wiem o czym mówisz

      Właśnie dlatego w tamtych czasach jeszcze czasem jadłem gdy nie było wyboru

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Potrawy sprzed dwóch dekad, ale ceny dzisiejsze... (3)

    ale tak poważniej to mimo cen warto...a w 2006 byłem tam na pierwszej kolacji z moja wtedy przyszłą żoną :)

    • 34 5

    • (2)

      Ja z nią byłem tam w zeszłym tygodniu.

      • 20 4

      • Ja idę dziś. Chyba że jej mąż sie dowie, to pojdę z twoją.

        • 18 1

      • dlatego była przyszła i poszła :)

        • 4 0

  • (1)

    ceny beda te same ?

    • 3 3

    • Tak, ale pensje też Ci okroimy 5 krotnie

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    W latach 80 i 90 często jeździliśmy na giełdę do Warszawy. Handel autami. W Podkowie leśnej byle restauracja przy trasie w wielkim domu. Tak jak tam karmili to marzenie. Flaczki. Zrazy. Kapusta, buraczki... Ach co to było za jedzonko.

    • 22 2

    • no i koniecznie krewetki w sosie borowikowym

      podane na łososiu i kapuście zasmażanej z kołdunami i smalcem

      • 5 7

    • Na giełdę w Słomczynie wujek pojedzie, po klinie

      Tam ćwiartka auta to ćwiartka auta. Potem wiadomo, flaczki, kapusta, buraczki.

      • 1 0

    • Kiedys Dalnia koło Mławy na 255 km. Schabowy wielkości talerza. Mmmm

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Bardzo dobre jedzonko

    daaawno tam m co prawda nie byłem ale miłe wspomnienia. Gratulacje dla Szefa Kuchni za wytrwałość.

    • 18 2

  • "Odtworzy menu"? (1)

    To tak jakby chodziło o zapomniane dania z siedemnastego wieku.
    Albo piszący bardzo młody albo ja bardzo stary :)

    • 21 2

    • Słyszałem, że grupę rekonstrukcyjną nawet mają powołać:)

      • 13 0

  • Era

    Casablanca smak kawioru ma kaszanka

    • 6 1

  • Bb

    Kiedys co wekend gadalismy tam. Ale były inne czasy człowieka było stać a teraz ledwo na miskę ryżu . a tak serio dobre jedzenie staropolskie . Klimat . Polecam

    • 12 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane