• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nie tylko kotlety sojowe. Jakie ciekawe wegedania możemy zjeść w Trójmieście?

Magdalena Raczek
31 maja 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W Trójmieście powstaje coraz więcej lokali serwujących wyłącznie roślinną kuchnię. Można w nich zjeść nie tylko kotlety sojowe, ale wiele innych ciekawych dań. W Trójmieście powstaje coraz więcej lokali serwujących wyłącznie roślinną kuchnię. Można w nich zjeść nie tylko kotlety sojowe, ale wiele innych ciekawych dań.

Wegeburgery z roślinnym kotletem, bezrybne sushi, wegańska pizza, tofucznica, bezmięsne steki i kebaby, flaczki z boczniaków, sojowy schabowy, hot-dogi z wegeparówką oraz wiele innych dań weszło już na stałe do jadłospisów knajp. Wegetarianie i weganie mają się w Trójmieście całkiem nieźle. Powstaje u nas coraz więcej lokali serwujących wyłącznie roślinną kuchnię, ale również te tradycyjne mają w menu propozycje dla jaroszy. Co zatem zjemy ciekawego, nietypowego lub wyjątkowego z menu wegańskich i wegetariańskich potraw?



Sprawdź, gdzie można zjeść wegedania w Trójmieście


Jakie jest twoje ulubione danie wege?

Wegetarianizm i weganizm cieszą się coraz większą popularnością w naszym społeczeństwie. Również w Trójmieście zauważalny jest ten trend - znajdujemy się na piątym miejscu wśród najbardziej wegemiast w Polsce. Powstaje coraz więcej miejsc serwujących roślinną kuchnię, w tym restauracje, gdzie zjemy nie tylko znane od wielu lat wegedania zapożyczone z kuchni indyjskiej czy roślinne wersje mięsnych dań, ale i mnóstwo innych różnorodnych, kolorowych, ciekawych i wyjątkowych potraw, pięknie podanych i przygotowanych z niezwykłą dbałością, a co najważniejsze - smacznych i zdrowych.

Przeczytaj także: Dziś Międzynarodowy Dzień Hummusu. Gdzie go zjemy w Trójmieście?

  • W Zakwasowni królową menu jest zupa szczawiowa z grzybami shimeji.
  • W Zakwasowni zjemy też tatar z pomidorów Lima z marynowanymi grzybami shimeji.
  • W Zakwasowni zjemy też pierogi - sakiewki z twarogiem z nasion słonecznika.
  • W Zakwasowni zjemy też pierogi - sakiewki z twarogiem z nasion słonecznika.
  • W Zakwasowni zjemy też pierogi - sakiewki z twarogiem z nasion słonecznika.

Zupa szczawiowa z grzybami shimeji w ZakwasowniMapka



Zakwasownia to miejsce wyjątkowe na kulinarnej mapie Trójmiasta, gdzie króluje kuchnia roślinna w wydaniu fine casual. Karta menu opiera się na sezonowości - ze zmianami pór roku pojawiają się w niej nowe propozycje.

- W obcowaniu z kuchnią roślinną zawsze brakowało nam lekkości, elegancji i zmysłowości. Tęskniliśmy za tym, żeby celebrować bogactwo smaków w pięknym otoczeniu, zamiast wąchać zapach rozgrzanego tłuszczu czy frytury i ograniczać się do siermiężnych dań wege. Marzyliśmy o zdrowym jedzeniu, które byłoby sexy. Zwykle dania wegetariańskie czy wegańskie są jedynie "opcją", dodatkiem w karcie. My pragnęliśmy, żeby zawładnęły niepodzielnie menu i zachwycały smakoszy - mówią Magdalena i Mikołaj Batorowie - twórcy restauracji, a także concept store.
Z aktualnego menu wart spróbowania jest zwłaszcza tatar z pomidorów Lima z dodatkiem musztardy pommery. Balans smaków kwaśnych i cytrusowych tworzą zioła i świeża szalotka. Tatar podany jest w towarzystwie grillowanych karczochów, marynowanych w pesto z czosnku niedźwiedziego. Dla podkreślenia bazy pojawiają się delikatnie prażone pistacje. Dodatek grzybów shimeji, marynowanych w białym occie winnym, służy wydobyciu jeszcze bardziej wykwintnego smaku potrawy. Wszystko otulone jest olejem z zielonego pieprzu.

Godne polecenia są też pierogi - sakiewki z twarogiem z nasion słonecznika, który łączy się w aksamitną jedność z purée ziemniaczanym. W roli okrasy występują boczniaki z cebulą z dodatkiem palonego masła migdałowego. Ale królową menu jest zupa szczawiowa z grzybami shimeji pieczonymi w skrobi ziemniaczano-kukurydzianej z cząbrem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim, serwowana z roślinną śmietanką, nalewaną już przy stoliku z małego rondelka. "Całość przypomina leśną wyspę, która wyłania się z kremowej zupy szczawiowej z dodatkiem pudru z kopru i pietruszki - mówią właściciele".

Przeczytaj także: Czy wegekiełbasa to nadal kiełbasa? O odpowiednikach wege mięsnych potraw

  • Specjalnością lokalu Wavegan są wegeburgery z autorskim, roślinnym kotletem, który stał się bazą wszystkich kompozycji.
  • Specjalnością lokalu Wavegan są wegeburgery z autorskim, roślinnym kotletem, który stał się bazą wszystkich kompozycji.
  • Specjalnością lokalu Wavegan są wegeburgery z autorskim, roślinnym kotletem, który stał się bazą wszystkich kompozycji.
  • Specjalnością lokalu Wavegan są wegeburgery, ale serwowane są również dania takie jak Tofu tikka masala.

Burger z grillowanym ananasem w WaveganMapka



Któż z nas nie lubi burgerów? Nie mogło ich zabraknąć i w tym zestawieniu. Wegeburgery w wyjątkowej odsłonie zjemy w Wavegan. To stosunkowo nowe miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta. Celem założycieli Wavegan jest pokazanie, że roślinami można się najeść bez poświęcania smaku lub jakości. Jako pasjonaci natury dbają o to, żeby dania przygotowane były z naturalnych składników. Specjalnością lokalu są wegeburgery z autorskim, roślinnym kotletem, który stał się bazą wszystkich kompozycji. Każda z nich jest wypełniona świeżymi warzywami oraz aromatycznymi sosami opracowanymi oraz przygotowywanymi na miejscu.

Na szczególną uwagę zasługuje burger wegański, który oprócz kotleta i warzyw dopełniony jest grillowaną cukinią oraz bakłażanem, sosem daktylowo-musztardowym oraz rukolą. Drugim interesującym burgerem jest Curry-Ananas, połączenie autorskiego kotleta, grillowanego ananasa oraz sosu curry-mango. Pomimo egzotyczności jest to jedna z najpopularniejszych pozycji w menu. Dla każdego, kto nie przepada za bułką, Wavegan oferuje burgera w wersji bez bułki. Jest to kotlet z warzywami podany na talerzu z frytkami, ryżem lub komosą ryżową. Oprócz burgerów w ofercie Wavegan znajdziemy zupy oraz dania inspirowane kuchnią różnych regionów świata, jak np. Tofu Tikka Masala - danie inspirowane kuchnią pakistańską oraz indyjską, będące bogato doprawioną pastą z soczewicy oraz pomidorów, podawane z ryżem, a w wegańskiej wersji z podsmażonym tofu. W Wavegan dostać można także pożywne smoothie oraz świeżo wyciskane soki.

  • W menu Atelier Smaku uwagę przyciąga blinburger - burger z  gryczanych blinów, a w środku kotlet soczewicowo-ryżowy lub grochowo-jaglany.
  • W menu Atelier Smaku znajdziemy gryczane naleśniki z nie-kaczką z jabłkami lub nie-gyrosem z sosem tzatziki.
  • W menu Atelier Smaku znajdziemy grochówkę z wędzoną śliwką i tofu.

Blinburgery w Atelier SmakuMapka



Kuchnia Atelier Smaku to dania nie tylko roślinne, ale i bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, ponieważ są certyfikowane znakiem przekreślonego kłosa. Bistro bierze udział w programie "Menu bez glutenu", zatem przyciąga nie tylko wegan, ale także osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Właściciele Jola Słoma i Mirek Trymbulak bardzo dbają o to, by ich autorska kuchnia była dobrze dosmakowana i przywoływała miłe, znane wspomnienia kulinarne.

Miejsce to znane jest ze swoich flaczków z boczniaka serwowanych z grzankami z chleba ryżowego, a także grochówki z wędzoną śliwką i tofu podawanej z gryczaną grzanką. Ciekawą propozycją są gryczane naleśniki z nie-kaczką z jabłkami lub nie-gyrosem z sosem tzatziki z mleczka kokosowego i tofu. Uwagę przyciąga również blinburger - zamiast bułki znajdziemy tu gryczane bliny, a w środku kotlet soczewicowo-ryżowy lub grochowo-jaglany. Jeśli mamy ochotę na przystawkę lub drugie śniadanie, możemy przegryźć chleb gryczany na zakwasie z wegańskim smalczykiem z jabłkami lub grzankę z nie-rybą po grecku.

Przeczytaj także: Wegetarianie w Polsce: Trójmiasto w czołówce

  • W Las Vegan zjemy m.in szaszłyki z sejtana.
  • W Las Vegan zjemy na śniadanie np. bajgiel z wędzonym tofu i gzikiem.
  • W Las Vegan zjemy na śniadanie np. bajgiel z wędzonym tofu i gzikiem.
  • Pozycje w karcie Las Vegan są bardzo różnorodne, możemy tu znaleźć dania bezglutenowe, bezcukrowe, keto oraz raw.
  • Pozycje w karcie Las Vegan są bardzo różnorodne, możemy tu znaleźć dania bezglutenowe, bezcukrowe, keto oraz raw.
  • Pozycje w karcie Las Vegan są bardzo różnorodne, możemy tu znaleźć dania bezglutenowe, bezcukrowe, keto oraz raw.
  • Pozycje w karcie Las Vegan są bardzo różnorodne, możemy tu znaleźć dania bezglutenowe, bezcukrowe, keto oraz raw.

Szaszłyki z wędzoną śmietaną i plackiem roti w Las VeganMapka



Las Vegan to nowa, roślinna restauracja na mapie Trójmiasta, która działa od listopada ubiegłego roku w Gdyni. Stworzona przez dwie siostry, które od lat promują zdrowy tryb życia i dietę wegańską. Pozycje w karcie są bardzo różnorodne, możemy tu znaleźć dania bezglutenowe, bezcukrowe, keto oraz raw, zamienniki dań z kuchni tradycyjnej, dania sezonowe, śniadania, desery oraz codziennie nowe lunche dnia. Wieczorną porą można tu skosztować wegańskich win i ciekawych propozycji koktajli.

Wśród śniadań godnych polecenia jest co najmniej kilka propozycji, tj.: bajgiel z wędzonym tofu i gzikiem, guacamole, pomidorem, warzywami sałatowymi i kiełkami rzodkiewki, a także gofry wytrawne podawane z tofucznicą i parmezanem z migdałów lub pastą z bobu, kiszoną rzodkiewką i bakłażanem w miso. Jeśli chodzi z kolei o dania główne, to zjemy tu m.in. szaszłyki z seitanem, z marynowaną cukinią i ananasem, podawane z autorską wędzoną śmietaną i sosem mango-piri piri oraz plackiem roti.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (94)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane