- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (101 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Dania w słoiku. Coraz popularniejsza oferta
Lokale gastronomiczne, mimo trudnych czasów, proponują naprawdę pomysłowe i praktyczne rozwiązania, dzięki którym nawet w domu możemy cieszyć się ulubionym jedzeniem z restauracji. Coraz bardziej popularne są nie tylko zamówienia z dowozem na telefon lub online, ale też dania na wynos zamknięte w słoiku. Miejsc, które je oferują jest coraz więcej, a my wybraliśmy kilka z nich.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - dużo lokali
Oficyna
- Obecnie pracujemy w 2-3 osobowych grupach w niezazębiających się zmianach, wszyscy w maseczkach i rękawiczkach. Dezynfekujemy kuchnię po każdej zmianie. Drogę do pracy pokonujemy własnym transportem lub pieszo, ograniczamy do minimum kontakt ze światem zewnętrznym, dlatego do Oficyny nie ma wstępu nikt poza pracownikami. Dostawy przyjmuje wyznaczona do tego osoba i tylko na świeżym powietrzu. Zamówienia przyjmujemy wyłącznie telefonicznie, a płatności realizujemy kodem Blik. Zakupy na wynos przekazujemy tylko na zewnątrz, nie wchodzimy do budynków - wymienia Zofia Weiss, właścicielka Oficyny.
Jak zapewnia nasza rozmówczyni, w dobie koronawirusa klienci kupują na wynos to, za czym najbardziej tęsknią, czyli chleby bezglutenowe, orkiszowe i żytnie na zakwasie, zupy, pasztety, rosoły kolagenowe i buliony warzywne. Kupują też sporo warzyw i owoców. Oprócz tego chętnie wybierają gotowe dania w słoikach, które w łatwy sposób można przyrządzić w domu.
- Zupy w słoikach sprzedawaliśmy od dawna, jednak teraz dodatkowo je pasteryzujemy, aby mogły być dłużej przechowywane. W słoikach pasteryzujemy też wszelkiego rodzaju sosy, dania wegańskie oraz mięsne. W słoiczkach sprzedajemy też majonez, buliony warzywne i drobiowe oraz masła orzechowo-czekoladowe. Ciągle poszerzamy naszą ofertę o nowe pozycje, aby było rozmaicie. W święta na pewno będzie kajmak i kandyzowana skórka pomarańczy - dodaje Zofia Weiss.
Wkrótce Oficyna planuje otwarcie sklepu online.
Czytaj też: Owoce, warzywa i kiszonki chętnie zamawiane do domu
Zakwasownia
Trójmiejska rodzinna manufaktura Zakwasownia cały asortyment sprzedaje w szkle. Kupimy tu nie tylko wzmacniające zakwasy i zdrowotne szoty w butelkach, ale również poprawiające odporność kiszonki oraz dania na wynos w słoikach. Wszystko przygotowane na produktach ekologicznych i wegańskich.
Zamówić, np. przez sklep internetowy, możemy: fasolkę po królewsku z borowikami, tajską ostrą zupę Tom Yum, leczo z czosnkiem niedźwiedzim czy gulasz indyjski w sosie z nerkowców.
- Stacjonarne sklepy firmowe Zakwasowni znajdziemy w gdańskim Garnizonie przy ul. Norwida 2 oraz w Hali Targowej w Gdyni - mówi Weronika Szwejk, córka właścicieli.
Tupot mew
Tupot mew, mimo iż zajmuje się cateringiem od kilku lat, nie miał w ofercie stałych dostaw na wynos - to firma, która przede wszystkim obsługiwała bankiety i wydarzenia. W obliczu koronawirusa, który zastopował całą branżę kulturalno-rozrywkową, konieczna była elastyczność. Tupot Mew zaczął gotować na wynos w słoikach w opcji wegańskiej i mięsnej.
- Często z naszej firmowej kuchni bierzemy do domu dania dla naszych rodzin do oceny lub jako nowość do spróbowania. Stąd pomysł, aby dać się poznać naszym klientom z innej, domowej strony. Nie podamy na bankiecie pulpetów z indyka czy zupy ziemniaczanej, która robię tylko dla moich dzieci. Przy okazji odciążamy nieco naszych odbiorców - my gotujemy "konkret", im pozostaje ugotować ryż czy makaron. Poza tym kucharz musi gotować, inaczej jest nieszczęśliwy (śmiech) - mówi Agnieszka Nerko, właścicielka.
Menu jest udostępniane dwa razy w tygodniu, dowóz do domu następuje dwa-trzy dni później.
- Gotujemy krótkie partie, więc łatwo nam jest dostosować się do potrzeb klienta, zamienić danie wegetariańskie na wegańskie lub przygotować kolacje bez kolendry, jeśli ktoś zastrzega, że nie lubi. Gołąbki - klasyczne, duże kawałki indyka w harrisie, którą sami robimy, zupa ogórkowa czy pomidorowa na rosole - o to najczęściej proszą klienci, nawet jak nie mamy tych dań w kolejnym tygodniowym menu. Więc gotujemy je ponownie. Nawet przy daniach do słoika nie odpuszczamy: dusimy, siekamy i ucieramy co trzeba, zgodnie ze sztuką - dodaje właścicielka.
Czemu akurat dania w słoikach?
- Słoiki były dla nas jedyną dopuszczalną opcją. Dobrze się kojarzą, nie generują śmieci, bo zbieramy je od klientów przy kolejnej dostawie. Po wyparzeniu i wymianie zakrętki służą jeszcze dobrych kilka razy. Nasze dnia dobieramy tak, aby dobrze się pasteryzowały. Są to zupy (bez dodatków skrobiowych i nie zabielane), dania w sosach własnych lub warzywnych. Zachowują świeżość przez min. dwa tygodnie, choć wiemy, że są zjadane w tydzień, bo wtedy już dostarczamy następne obiady.
Ze względu na zbliżającą się Wielkanoc, Tupot Mew przygotował także specjalne świąteczne menu. Więcej informacji tutaj.
Winne Grono
Winne Grono w Gdańsku również zmieniło tryb działania. Restauracja od teraz proponuje "menu kwarantanna", które można zamówić z jednodniowym wyprzedzeniem z opcją dostawy do domu lub na miejscu (w godz. 14-16).
Menu w słoikach przypadnie do gustu zwłaszcza fanom mięsnych potraw na duży głód. Znajdziemy tu m.in. pasztet wieprzowy, rillettes z kaczki, wołowinę po burgundzku, kiełbasę rzeźnika oraz pulpety wołowe w zalewie octowej. Oprócz tego są zupy, np. krem z podgrzybków z pieczonym ziemniakiem i boczkiem rosół drobiowy (bulion).
Kociołek i Zupomaty
Kociołek to niewielki lokal na rynku we Wrzeszczu, który słynie z pysznych zup gotowanych wg sprawdzonych domowych receptur. Oprócz tego, że można je kupić na miejscu, a podawane są przez... okno, zaopatrzyć się można również w ich "słoikowe odpowiedniki" umieszczone w Zupomatach (jeden mieści się przy ul. Wyspiańskiego 20, drugi na Przymorzu, na ul. Czerwony Dwór 24). Każda zupa kosztuje 8 zł.
Czytaj też: Weź zupę na drogę. Nowy "zupomat" we Wrzeszczu
W słoiku dania zamówimy również m.in. od restauracji Majolika, Lilu Fruits w komitywie z restauracją Prologue, restauracji Magiel, Bistro Grulle, wegańskiego Falovca i Przystanku Zupa. Warto również zwrócić uwagę na nową kulinarną inicjatywę w Trójmieście - Zakręcone słoiki, która powstała w ramach restauracji chwilowo nieczynnej Ludovisko. Tu kupimy smaczne dania na wynos, jak sama nazwa wskazuje, zamknięte w szkle z pokrywką.
Miejsca
Opinie (116) 10 zablokowanych
-
2020-04-03 09:33
Ceny dla Norwegow chyba
- 20 3
-
2020-04-03 09:34
Zupki na wynos
A tak się mieszczuchy wyśmiewali ze słoików przyjezdnych a tu patrzcie państwo sami sloikami zostali.
jak tu życie weryfikuje wszystko.smacznego słoiki.- 14 5
-
2020-04-03 09:42
(2)
Nasze dnia dobieramy tak, aby dobrze się pasteryzowały. Są to zupy (bez dodatków skrobiowych i nie zabielane), dania w sosach własnych lub warzywnych. Zachowują świeżość przez min. dwa tygodnie,
tylko 2 tygodnie?- 5 2
-
2020-04-03 18:56
(1)
Mięso w sloikach trzeba pasteryzować 3 razy, raz dziennie. Nie ufam takim konserwom - jad kiełbasiany jest bardzo groźny. Albo zjeść w ciągu 3 dni albo nie kupować.
- 1 0
-
2020-04-03 22:28
no właśnie to mnie zdziwiło, gdyby były prawidłowo pasteryzowane to by były trwalsze
- 0 0
-
2020-04-03 09:42
Hahaha..
W pewną część ciała takie artykuły. Promocja Janiszów gastronomii. Dajcie sobei spokój. Gotuję sobie zupę pieczarkowa. Mam gdzieś jakieś denne włóczki za 10-20 PLN. Za tyle mam ponad 5l zupy. Smaczna i wiem co jem.
- 14 3
-
2020-04-03 09:53
corona (1)
gdzie sa rekawiczki na tych zdjeciach ?
- 5 3
-
2020-04-05 03:07
Po co rekawiczki?
Skoro ręce byly umyte? Nie wiesz ze teorzywa przenoszą wirusa?
- 0 0
-
2020-04-03 09:56
Dobre ceny akurat dla przeciętnego Norwega,
ale zaraz zaraz chyba ich tutaj nie ma? No cóż zamówię kiedy indziej, teraz mam tyle czasu, że sam sobie ugotuję :)
- 13 1
-
2020-04-03 10:02
Restaurator
Proponuje na wynos,
Kanapka z szynką 24zł (dowóz gratis)
Kanapka bez szynki 23zł (dowóz gratis)
Bulion 19zł (dowóz gratis)
Pulpety w sosie 36zł (dowóz gratis)
Wszystko jest świeże, wszytkie nasze produkty mają przynajmniej jeszcze 12 miesięczny termin przydatności do spożycia.- 15 1
-
2020-04-03 10:58
No elo, kto ukradł zupomat z przymorza? Przyznać się!!! (3)
- 4 0
-
2020-04-03 16:42
Zupomat oddali!
był na przeglądzie technicznym, wymienili mu sprężynki i łożyska :)
Aktualnie jest sprawny i zatowarowany.- 0 0
-
2020-04-03 18:02
Ja bym na Warmii szukał (1)
- 0 0
-
2020-04-05 03:09
Ja w gduńsku albo okolicach
Ale w sumie to jeden pies i ta sama Wieś
- 0 0
-
2020-04-03 11:40
słoik barszczu
22 zł !!!!!!!!!!??????????? całkiem pogłupieli !!!!!!!!!!!!!!!!!
- 10 0
-
2020-04-03 12:07
bogaty kraj, bogaci ludzie :)
Chlebek z cukini
ą
, belgijsk
ą
czekolad
ą
i bakaliami ok. 700g
(m
ą
ka orkiszowa odm. Frankenkorn, cukinia BIO, jaja BIO, olej s
ł
onecznikowy BIO, cukier,
rodzynki BIO, belgijska czekolada, orzechy w
ł
oskie BIO, przyprawy, sól k
ł
odawska)
45,00
z
I brodaty kucharz z rzemykiem na wydziaranej ręce do tego hehehe. Za roku już wspomnienie tylko pozostanie- 11 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.