• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Pomagamy, nie ziewamy. Darmowe obiady dla seniorów od trójmiejskich restauracji

Ewa Palińska
3 lutego 2022, godz. 07:00 
Opinie (139)
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy, odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom. Na zdj. Chleb i Wino.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy, odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy, odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom. Na zdj. Restauracja Kubicki.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy, odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom. Na zdj. Kult Gemuse Kebab.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy, odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom. Na zdj. Delmonico Steakhouse.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom.
  • - Historie ludzi, którym zdążyliśmy pomóc, zobrazowały nam, jak trudna jest codzienność polskich seniorów - opowiada Tomasz Pogonowski, szef Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy, odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom.
  • Na apel Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy, odpowiedziało przeszło 50 trójmiejskich restauratorów - oni przygotowują posiłki, a wolontariusze dostarczają je potrzebującym seniorom.

"Pomagamy, nie ziewamy" - pod takim hasłem odbywa się akcja, w ramach której każdego dnia kilkudziesięciu seniorów mieszkających w gdańskiej dzielnicy Śródmieście otrzymuje darmowe posiłki, przygotowane i podarowane na ten cel przez trójmiejskie restauracje. - Staramy się być odpowiedzialni społecznie, dlatego każdego roku przyłączamy się do podobnych akcji bądź sami organizujemy różnego rodzaju zbiórki i akcje pomocowe - mówi Maciej Semeniuk z pierogarni Mandu.



Czy wspierasz akcje charytatywne?

Koncepcja stworzenia Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy zrodziła się w wyniku akcji rozpoczętej w marcu 2020 r. w związku z wybuchem epidemii COVID-19. To właśnie wtedy, chcąc wesprzeć potrzebujących, którzy znaleźli się w bardzo trudnym położeniu, pan Tomasz Pogonowski i kilku innych wolontariuszy postanowili dostarczać im posiłki przygotowywane przez lokalne restauracje.

- Początkowo nasze działania miały charakter spontaniczny - lokalni przedsiębiorcy, działając w duchu odpowiedzialności i solidarności społecznej, podjęli wspólny wysiłek, by w obliczu zagrożenia epidemiologicznego zatroszczyć się o tych, którzy zmuszeni zostali do pozostania w domu - opowiada Tomasz PogonowskiFundacji Pomagamy, Nie Ziewamy. - Od tamtej pory udało nam się rozwieźć kilka tysięcy obiadów m.in. dla seniorów, osób niepełnosprawnych oraz najbardziej potrzebujących.

Tak restauracje wspierają lekarzy. Szpitale dziękują



Zobacz relację z ubiegłorocznej, przedświątecznej akcji "Pomagamy, nie ziewamy".

Trójmiejska gastronomia "pomaga, nie ziewa"



W czasie pandemii kondycja lokali gastronomicznych została mocno nadwyrężona - przez pewien czas nie mogły działać w ogóle, później jedynie serwować jedzenie na wynos bądź obsługiwać ograniczoną liczbę klientów. Mimo własnych problemów z zachęceniem trójmiejskich gastronomów do współpracy fundacja nie miała najmniejszego problemu.

- Działamy i pomagamy od samego początku istnienia fundacji na bieżąco, za każdym razem, kiedy jest prośba od Tomka - organizatora akcji, ale bierzemy też udział w innych, mniejszych czy większych akcjach - mówi Damian Nowakowski, właściciel restauracji Chleb i Wino. - Chcieliśmy pomóc seniorom w tych trudnych czasach przez jednorazową akcję, która przerodziła się już w ponadroczną. Na pewno będziemy tę działalność kontynuować.
Finalnie do akcji włączyło się ponad 50 trójmiejskich restauracji.

- Cała idea zrzesza wiele restauracji z gdańskiego Śródmieścia. Z moich obserwacji wynika, że dzięki tak dużej liczbie lokali, które biorą udział w projekcie, fundacja każdego dnia może zorganizować posiłki z innej restauracji dla najbardziej potrzebujących seniorów - opowiada Maciej SemeniukPierogarni Mandu. - Nasz udział polegał dokładnie na tej samej zasadzie, jak pozostałych lokali, czyli w wyznaczony i wspólnie ustalony dzień przygotowaliśmy 20 porcji pierogów oraz zup, które za pośrednictwem osób z fundacji zostały przekazane potrzebującym.
  • - Historie ludzi, którym zdążyliśmy pomóc, zobrazowały nam, jak trudna jest codzienność polskich seniorów - opowiada Tomasz Pogonowski, szef Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy.
  • - Historie ludzi, którym zdążyliśmy pomóc, zobrazowały nam, jak trudna jest codzienność polskich seniorów - opowiada Tomasz Pogonowski, szef Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy.
  • - Historie ludzi, którym zdążyliśmy pomóc, zobrazowały nam, jak trudna jest codzienność polskich seniorów - opowiada Tomasz Pogonowski, szef Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy.
  • - Historie ludzi, którym zdążyliśmy pomóc, zobrazowały nam, jak trudna jest codzienność polskich seniorów - opowiada Tomasz Pogonowski, szef Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy.
  • - Historie ludzi, którym zdążyliśmy pomóc, zobrazowały nam, jak trudna jest codzienność polskich seniorów - opowiada Tomasz Pogonowski, szef Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy.
  • - Historie ludzi, którym zdążyliśmy pomóc, zobrazowały nam, jak trudna jest codzienność polskich seniorów - opowiada Tomasz Pogonowski, szef Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy.

"Staramy się być odpowiedzialni społecznie"



Mandu, podobnie jak wspomniane wcześniej Chleb i Wino, do wzięcia udziału w akcji nie potrzebowało dodatkowej zachęty.

- Staramy się być odpowiedzialni społecznie, dlatego każdego roku przyłączamy się do podobnych akcji bądź sami organizujemy różnego rodzaju zbiórki i akcje pomocowe - mówi Maciej Semeniuk z restauracji Mandu. - W pierwszym roku trwania pandemii braliśmy udział w podobnym projekcie, który wspierał potrzebujących seniorów z okolic Oliwy. Cała akcja została super przeprowadzona i przyniosła wiele dobrego, więc i tym razem bez wahania zdecydowaliśmy, że "pomagamy, nie ziewamy".

Od jednorazowej akcji do fundacji



Pierwsze działania realizowane w ramach akcji były dość spontaniczne i wynikały z chęci natychmiastowej pomocy. Ich sukces, a przede wszystkim radość obdarowanych osób spowodowały, że powołano fundację, której zakres działalności jest znacznie szerszy niż dowożenie seniorom obiadów ofiarowywanych przez restauracje.

- Historie ludzi, którym zdążyliśmy pomóc, zobrazowały nam, jak trudna jest codzienność polskich seniorów - opowiada Tomasz Pogonowski, który stanął na czele Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy. - Podczas kolejnych spotkań opowiadali nam o swoich największych troskach, a także o doskwierającej im samotności. Bardzo często zaspokojenie wszystkich podstawowych potrzeb jest w ich przypadku niemożliwe, ze względu na bardzo skromny budżet, jakim dysponują. W czasie naszych rozmów zdaliśmy sobie także sprawę z problemu wykluczenia społecznego, z którym mierzą się osoby starsze, a które to wynika również m.in. z trudnej sytuacji finansowej. Tak narodził się pomysł powołania fundacji, która swoim działaniem wesprze codzienne życie najbardziej potrzebujących, przede wszystkim poprzez dostarczanie im ciepłych posiłków, ale także zapewnienie wsparcia psychologicznego oraz duchowego.
  • Wolontariusze fundacji zgodnie przyznają, że pomaganie uzależnia. Dlatego z upływem czasu bardzo poszerzyli zakres swojej "pomocowej" działalności.
  • Wolontariusze fundacji zgodnie przyznają, że pomaganie uzależnia. Dlatego z upływem czasu bardzo poszerzyli zakres swojej "pomocowej" działalności.
  • Wolontariusze fundacji zgodnie przyznają, że pomaganie uzależnia. Dlatego z upływem czasu bardzo poszerzyli zakres swojej "pomocowej" działalności.
  • Wolontariusze fundacji zgodnie przyznają, że pomaganie uzależnia. Dlatego z upływem czasu bardzo poszerzyli zakres swojej "pomocowej" działalności.

"Pomagamy, bo inni pomagają nam



Fundacja objęła swoją opieką również domy dziecka, osoby bezdomne oraz schroniska dla zwierząt. Regularnie organizuje zbiórki rzeczowe, wycieczki dla dzieci, spotkania towarzyskie dla osób starszych oraz odwiedza miejsca, w których pomoc jest najbardziej potrzebna.

- Chciałbym podziękować wszystkim, którzy nas wspierają, bo bez nich nasza działalność byłaby niemożliwa - mówi szef Fundacji Pomagamy, Nie Ziewamy. - Branża gastronomiczna jest jedną z tych, które najbardziej ucierpiały podczas pandemii. Mimo własnych problemów i niejednokrotnie niedopinających się budżetów trójmiejscy restauratorzy zawsze chętnie oferują swoją pomoc - przygotowywali posiłki dla pracowników ochrony zdrowia, wspierają za naszym pośrednictwem seniorów. Chciałbym im za to podziękować w imieniu własnym i naszych podopiecznych.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (139)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piwa edycji limitowanej

degustacja, warsztaty

Kultura

Nowe Lokale