Wiadomości

Dary morza, lasu i czekolada, czyli Weekend Kulinarny w Gdyni

Dary morza (oraz lasu) to motyw przewodni sobotnich wydarzeń na Placu Grunwaldzkich w ramach Weekendu Kulinarnego w Gdyni.
Dary morza (oraz lasu) to motyw przewodni sobotnich wydarzeń na Placu Grunwaldzkich w ramach Weekendu Kulinarnego w Gdyni. fot. Brajan Osiecki/Trojmiasto.pl

Dwadzieścia gdyńskich restauracji od piątku do niedzieli będzie kusić mieszkańców daniami w promocyjnych cenach, a na Placu Grunwaldzkim zobacz na mapie Gdyni odbędzie się kulinarny festyn z pokazami gotowania na żywo i degustacjami - zarówno dań z grzybów i ryb, jak i z czekolady.



Weekend Kulinarny to przede wszystkim okazja, aby zrobić szybki (i stosunkowo tani) rekonesans po gastronomicznej scenie Gdyni. W czasie imprezy (od piątkowego popołudnia do niedzielnego wieczoru) dwadzieścia restauracji przygotowuje specjalne festiwalowe menu, które będzie wizytówką szefa kuchni.

Do udziału zgłosiły się: Aleja 40, Bliżej, Chwila Moment, Coco Club & Restaurant, Da Vinci, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kanapki Świata Jack Strong Deli, Mała Ukraina, Numa Numa, Piqniq, Polska Melodia, Serio, Tako, Tawerna, The Klops, Tom's Diner, Trio, Vertigo i Zielony rower.

Specjalne festiwalowe menu w cenie 5 zł i 10 zł przygotuje 20 gdyńskich lokali, w tym Kanapki Świata Jack Strong Deli.
Specjalne festiwalowe menu w cenie 5 zł i 10 zł przygotuje 20 gdyńskich lokali, w tym Kanapki Świata Jack Strong Deli. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl
- Ten kulinarny rajd to najlepszy sposób, aby bez wydawania dużych pieniędzy sprawdzić, w jakich smakach specjalizują się restauracje - mówi koordynatorka imprezy Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni. - Każda biorąca udział w imprezie restauracja przygotuje dwa dania: jedno za 5 zł, drugie za 10 zł, które będzie można zamówić w wybranych godzinach. Happy hours będą dostępne na ulotce imprezy i w internecie.
Za każdą degustację gość otrzyma naklejkę. Po zebraniu trzech, wklejeniu ich na kartę zgłoszeń i wrzuceniu jej do konkursowej skrzyni w Infoboksie można wziąć udział w losowaniu nagród, m.in. voucherów na posiłek w gdyńskich restauracjach oraz rejsu promem Stena Line.

- Możemy wrzucić nawet kilka zgłoszeń, więc im więcej miejsc odwiedzimy, tym większą mamy szansę na wygraną - dodaje Bińkowska. - Losowanie odbędzie się w niedzielę o godz. 15 na Placu Grunwaldzkim.
To właśnie na Placu Grunwaldzkim przez cały weekend potrwa stacjonarna część Weekendu Kulinarnego.

- Sobotnie wydarzenia odbędą się pod znakiem darów lasu i darów morza. Z morzem Gdynię kojarzą wszyscy, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że prawie pięćdziesiąt procent powierzchni miasta porastają lasy - dodaje Bińkowska.
Jednym z gości imprezy będzie Grzegorz Labuda, szef kuchni w restauracji Szafarnia 10.
Jednym z gości imprezy będzie Grzegorz Labuda, szef kuchni w restauracji Szafarnia 10. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
W sobotę o godz. 12 odbędzie się pokaz gotowania na żywo (oraz degustacja specjałów) z udziałem uczestników programu "MasterChef", Diany VolokhovejMariusza Szweda. Kolejną atrakcją będzie o godz. 14:15 kulinarna gra, w której wezmą udział zarówno profesjonalni kucharze, jak i publiczność. Będzie można stanąć ramię w ramię przy kuchence z takimi szefami kuchni, jak Patryk Dziamski, Grzegorz Labuda, Iwona Niemczewska czy Dariusz Struciński. Następnie o godz. 15:30 odbędzie się finał konkursu na "Gdyński Chleb", czyli chlebową wizytówkę miasta. Trzy finalistki zaprezentują swoje wypieki i zaproszą do degustacji, a publiczność wybierze najlepszy.

Drugi dzień upłynie pod znakiem czekolady. Od godz. 11 do godz. 15 Diana Volokhova będzie uczyć dzieciaki, jak zrobić domową czekoladę, która może być zdrowszą alternatywą dla tej sklepowej. Będzie też czekoladowa fontanna i słodkie fondue oraz pokazy zabiegów spa z wykorzystaniem czekolady.

Wstęp na wydarzenia i degustacje na Placu Grunwaldzkim są darmowe.

Tak relacjonowaliśmy Weekend Kulinarny dwa lata temu.

Opinie (55) 1 zablokowana

  • Restauracje zrobią porządek w zamrażarkach i znajdą się naiwniacy którzy za to zapłacą:). (3)

    • 24 24

    • (2)

      a ty nie kupujesz jedzenia? :)

      • 3 3

      • (1)

        Oby było lepiej niż dwa tygodnie temu na świętojańskiego, gdzie można było tylko kupić kanapki, pizzę i ciastka. I strasznie słabo zorganizowano stoiska i miejsca do przekąszenia. Kucharze zgięci w pół przygotowywali potrawy, nic dziwnego wiec, że mieli dość i szybko sie wszystko skończyło. Pojechaliśmy całą rodziną popróbować nowych rzeczy a i tak skończyło sie na tradycyjnej knajpie...

        • 6 2

        • ja jadłam normalne dania, pyszne zupy itp. organizacja też w porządku pomimo tłumu ludzi. Chyba cię tam nie było :)

          • 0 1

  • (4)

    Świeża, dobra ryba - taki "osoś", pstrąg, czy dorsz ok, ale jakieś "rarytasy" typo krewetki, kalmary, małże... Nie przepadam, próbowałem i nie smakują mi.

    • 9 25

    • (3)

      a kogo obchodzi co ty tam lubisz czy nie........
      i do tego anonim

      • 10 9

      • (2)

        A kogo to obchodzi, że Ciebie to nie obchodzi?
        I do tego anonim.

        • 8 8

        • a kogo obchodzi że anonim (1)

          i frytki do tego

          • 3 0

          • o, frytki zrozumiałem :)

            dlatego plus

            • 1 0

  • Jak ceny będą się kształtowały? (8)

    Czy tylko kawiorową lewice i pseudo-liberalne elyty bedzie stać?

    • 8 20

    • trzeba czytać zanim się napisze to byś wiedział

      • 6 2

    • (1)

      o rety.... :))) co za ludzie tu się wypowiadają :)))

      • 2 3

      • to nie ludzie, to krewetki

        i plankton

        • 2 2

    • Trzeba było nie przepijać pińcet od stra-szydła (3)

      to byś teraz miał na zbytki

      • 2 6

      • a skąd wiesz że dostał 500, to twój znajomy i razem piliście ? (1)

        • 3 2

        • nie moj znajomy, ale razem pilismy, takze wiem

          I co, teraz Ci glupio.

          • 1 1

      • Gdybyś uczestniczył w Gdańsku w hucpie KOD,to otrzymałbyś z rąk mydłka z siwą kitą w czerwonych portkach,plakietkę KODu,kulki analne (znak rozpoznawczy) oraz 75zł.

        • 1 3

    • Ciebie i tak nie wpuszczą
      nie ma wjazdu dla anal-fabetów

      • 2 3

  • żadne porządki w lodówkach tylko uczta dla ludzi lubiących dobrze zjeść. (1)

    • 18 12

    • takie tam o barze

      tylko ciekawe czy pracownicy tych restauracji bedą coś z tego mieli ,czy jak w numa numa maja w zwyczaju nie płacic za pracę swoim pracownikom. Za to polansować się na imprezie to bardzo chętnie.

      • 3 2

  • Smiesza mnie te likendy kulinarne. Nowy trend ? Obżarstwo, ale nie w McD czy KFC tylko w nalesnikarni, burgerowni. (4)

    • 8 12

    • lepiej schabowy i kartofle prawda? (3)

      tylko surówka co jakiś czas inna, bo ile można to samo jeść...

      • 5 7

      • a co masz to schabowego i kartofli ? (2)

        • 4 1

        • Sztućce.

          • 10 0

        • Wiener Schnitzel mit Kartoffel - Gurken - Salat ;P

          • 1 0

  • zaraz ktoś napisze za ile taniej w domu by sobie zrobił :)

    • 19 7

  • prawie pięćdziesiąt procent powierzchni miasta porastają lasy - jak skończą wycinać Mazury

    to przeniosą się tutaj pewnie, chociaż już chyba tu są :)

    • 5 2

  • sami kulinarni (1)

    gigańci wystąpią na tej imprezie. Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni
    nie umie nic wymyślić? tylko zajmuje się powielaniem pomysłów z innych miast. I po to miasto łoży na Agencję miliony. grusieccka - spychała zadłużyła ten miejski twór dla bezrobotnych znajomych na kilka milionów i w nagrodę została wiceprezydentem.

    • 11 6

    • Najpierw popracuj nad ortografią.... szok...
      a takie weekendy kulinarne są w Gdyni od wielu lat :]

      • 4 8

  • będę jak co roku ! (1)

    • 5 4

    • i jak 10 lat temu

      • 1 0

  • jak widzę menu, to coraz bardziej mam wrażenie (2)

    że mieszkam nad jakimś chińskim ściekiem, a nie w Polsce.

    • 11 9

    • (1)

      nie widzę w menu chińszczyzny

      • 2 2

      • ja nie widzę nawet menu

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4