Wiadomości

Degustacja polskiej wódki w Centrum Stocznia Gdańska

Uczestnicy spotkania zasiedli przy trzech długich stołach.
Uczestnicy spotkania zasiedli przy trzech długich stołach. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Mimo, że Polacy coraz chętniej i częściej sięgają po kraftowe piwo oraz wino, wódka wciąż króluje na naszych stołach. Świadczy o tym m.in. zainteresowanie jakim cieszy się ogólnopolski cykl wydarzeń edukacyjnych Moc spotkań. Jedno z nich odbyło się w czwartek w Centrum Stocznia Gdańska, a poprowadzili je kulinarni eksperci: znany z programów kulinarnych szef kuchni Pascal Brodnicki oraz ambasador wódki Maciej Starosolski. Wstęp był bezpłatny, ale obowiązywały zapisy.



Wódkę najczęściej piję:

zmrożoną 38%
delikatnie schłodzoną 29%
w temperaturze pokojowej 4%
nie piję w ogóle wódki 29%
zakończona Łącznie głosów: 717
Jedni lubią pić ją mocno zmrożoną, niemal gęstą, inni w temperaturze pokojowej, jeszcze inni nie wyobrażają sobie bez towarzystwa soku lub coli. Solo albo ze śledzikiem. Wódka, bo o niej mowa, może być pita na różne sposoby, ale według ekspertów zaproszonych do CSG, najwięcej oddaje aromatów, gdy jest jedynie delikatnie schłodzona, nigdy zmrożona.

- Jak masz wódkę, która nadaje się do zamrażarki, to znaczy, że powinna tam zostać już na zawsze - mówił Maciej Starosolski. - Dobrej jakości wódka nie potrzebuje zamrażania, a więc maskowania niedoskonałości, które może w sobie mieć. Ja lubię wódkę w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza, czyli kiedy jest lekko schłodzona, ale cały czas jestem w stanie poczuć wszystkie smaki i aromaty.


Wydarzenie jednak głównie skoncentrowane było nie na zasadach picia wódki, a spotkaniach przy stole oraz podstawach towarzyskiej etykiety. Czy przynosić prezent, gdy jesteśmy zaproszeni w gości, a gdy już idziemy, to czy wypada się spóźnić kilka minut? Omówiono też kwestię powitań: wystarczy podać rękę, a może jednak możemy pozwolić sobie na całusa w policzek? No i co z tym całowaniem kobiet w dłoń? Zdania prowadzących bywały podzielone, a i publiczność chwilami miała coś do powiedzenia.

Skoro jednym z prowadzących był Pascal Brodnicki, nie mogło zabraknąć poczęstunku. Na gości czekały trzy mini dania: przystawka, która chyba najbardziej zaskoczyła, ponieważ okazała się być wegańskim smalcem z fasoli i jabłek, danie główne, czyli kanapka ze śledziem i korniszonem (pojawiła się tylko z Gdańsku - podczas trasy Pascal komponuje za każdym razem inne danie główne oparte na lokalnych produktach, typowych dla danego miejsca) oraz deser, który bazował na białym serze, miodzie gryczanym i rabarbarze. Przekąski połączono z trzema różnymi wódkami marki Wyborowa: z pszenicy, żyta i ziemniaka.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Na koniec prowadzący zapytali gości, które zestawienie im najbardziej smakowało. Okazało się, że wygrał lokalny kulinarny patriotyzm, a mianowicie śledź. Sporo głosów zebrał także roślinny smalec, zaś najmniej deser połączony z wódką, chociaż Maciej Starosolski przyznał, że właśnie takie nietypowe połączenia lubi najbardziej.

Spotkanie przebiegło w luźnej i niezobowiązującej atmosferze, prowadzący podzielili się kilkoma zabawnymi anegdotami, jednak trochę na wyrost nazwano je biesiadą - owszem, dla uczestników, usadzonych przy długich, ładnie udekorowanych stołach, przygotowano apetyczne przekąski i trzy kieliszki wódki, jednak ten, kto nastawiał się na ucztę w prawdziwie polskim wydaniu, mógł wyjść z CSG niepocieszony. Szkoda, bo dania skomponowane przez Brodnickiego były smaczne oraz nieprzekombinowane i pewnie wielu gości z przyjemnością poprosiłoby o dokładkę.

Na koniec wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz upominki. Partnerami wydarzeń z cyklu Moc Spotkań są Stowarzyszenie Polska Wódka oraz Muzeum Polskiej Wódki.

Podobne spotkanie w CSG odbyło się w 2016 roku:

Opinie (85) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Kiedy wódka zaczyna smakowac (3)

    to czas na 10 kroków. Czy tam 12. Ale na pewno czas na kroki.

    • 47 4

    • dokładnie, wódka nie ma smakować, ma sponiewierać, ja tam tego nie lubię, wolę piwo i wino

      • 19 5

    • a oczy się świeciły, a tak na poważnie, nie ma to jak piwo

      • 3 3

    • Wódka jest dla mezczyzn

      Dobrze schłodzona i dobra zagrycha to podstawa. Każdy pije jak, lubi, na sile promowanie czyichś upodobań albo fantazji z dorabianiem ideologii mnie irytuje.
      Smalec wegański, jakieś jaja.
      Jedzenie w naszej strefie klimatycznej i kulturze tylko zieleniny to jak, oddychanie powietrzem bez tlenu.
      Pic trzeba umic

      • 6 1

  • Ja tam wódki i drinków jak i nowomody na "łiski" nie lubię. (4)

    Piję piwo bo mi smakuje, natomiast śmieszy mnie ta "kraftowa rewolucja" ;)

    • 29 15

    • to Whisky to nic innego jak najgorszy bimber (3)

      tego się nie pije "imprezowo" co najwyżej szklaneczka dwie wieczorkiem ... a i tak trzeba to g.enio rozrobić z wodą żeby w ogóle przełknąć ten syf
      Whisky wystarczy rozlać i odparować ... by się przekonać jaki to syf

      • 8 3

      • (2)

        Widać ze nie masz najmniejszego pojęcia o whisky. Blendy za 50 zł/litr to pewnie jedyne trunki z whisky w nazwie które miałeś w swoim życiu szanse wypróbować.

        Nic wiec dziwnego ze masz takie a nie inne zdanie.

        O alembikach, rodzajach słodu, typach beczek do leżakowania/finiszowania whisky, filtracji na zimno i tym podobnych rzeczach oszczędzę sobie pisanie. W końcu to tylko najgorszy bimber.

        Polecam sportowe i imprezowe picie w stylu małpka z gwinta na raz, cieplej, najtańszej wódki w ostatnim przedziale skmki

        • 3 8

        • Szpan

          Picie tego badziewia pędzonego na myszach i udawanie że to degustacja, jakie to pyszne itd. to typowe dla tych którzy muszą się dowartościować, pokazać innym jaki to ze mnie zaj... gostek

          • 5 0

        • leżakowania i finiszowania pośledniego bimbru ... za który setnie przepłacasz /za markę/

          ...nazwijmy rzeczy po imieniu .... Tym bardziej że nawet Brytyjska Królowa wolała polską starkę zamawiać ... niż ich wiskey.

          • 4 0

  • o ile mi wiadomo Wyborowa nie jest już od lat polską wódką (9)

    • 45 2

    • (8)

      A jaką?

      • 3 2

      • (6)

        zagraniczną

        • 7 0

        • to tak samo ... jak ta rosyjska "stolicznaja" (5)

          • 2 0

          • i.. (4)

            Soplica,Zubrówka,Bols,Absolwent.100%rosyjskie od 2013 roku

            • 2 0

            • Moze tak byc (1)

              Żubrówka bez trawy a jest taka. Za chwile zrobią w proszku i bez alkoholu

              • 2 0

              • ten co zrobi alkohol w proszku - /jak kiedyś oranżada była/

                dostanie nagrodę nobla ...a przynajmniej wielki pomnik na miarę tego spod stalingadu, postawiony rękami wdzięcznego narodu rosyjskiego

                • 0 0

            • A wódka Chopin ( Polmos Siedlce ) francuska (1)

              • 0 0

              • tak jak przypinka Towarzystwa Przyjażni Polsko-Amerykańskiej, made in china ;)))

                • 0 0

      • należy do kompani

        Pernod Ricard,
        Wpisz sobie w necie wódki już nie Polskie

        • 1 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Gdańskie Innowacyjne Centrum Biokontemplacyjne (1)

    tak proponuję nazwać to miejsce, zgłosić jako dziedzictwo narodowe, dostać dotacje i kontynuować event jak najczęściej, to takie na czasie

    • 26 0

    • im "suwnicowej"

      patronatka już jest

      • 2 0

  • Znak czasów (2)

    Kraftowe piwo i wegański smalec z fasoli i jabłek :)

    • 41 3

    • (1)

      I brodacze na sali

      • 15 0

      • w przykrótkich gatkach

        • 10 0

  • Kanapka ze śledziem i ogórkiem zapita wódką, (1)

    obiadem naszych czasów i możliwości.

    • 25 2

    • można pójść bardziej w eksluziw ...

      np podać "Sushi po polsku" ... = śledź solony na ziemniaku, zawinięty w pajdę chleba ;)))

      • 4 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Skandal gadtronomiczny

    To skandal i manipulcja

    • 11 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2