• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Degustacja polskiej wódki w Centrum Stocznia Gdańska

Alicja Olkowska
10 maja 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Uczestnicy spotkania zasiedli przy trzech długich stołach. Uczestnicy spotkania zasiedli przy trzech długich stołach.

Mimo, że Polacy coraz chętniej i częściej sięgają po kraftowe piwo oraz wino, wódka wciąż króluje na naszych stołach. Świadczy o tym m.in. zainteresowanie jakim cieszy się ogólnopolski cykl wydarzeń edukacyjnych Moc spotkań. Jedno z nich odbyło się w czwartek w Centrum Stocznia Gdańska, a poprowadzili je kulinarni eksperci: znany z programów kulinarnych szef kuchni Pascal Brodnicki oraz ambasador wódki Maciej Starosolski. Wstęp był bezpłatny, ale obowiązywały zapisy.



Wódkę najczęściej piję:

Jedni lubią pić ją mocno zmrożoną, niemal gęstą, inni w temperaturze pokojowej, jeszcze inni nie wyobrażają sobie bez towarzystwa soku lub coli. Solo albo ze śledzikiem. Wódka, bo o niej mowa, może być pita na różne sposoby, ale według ekspertów zaproszonych do CSG, najwięcej oddaje aromatów, gdy jest jedynie delikatnie schłodzona, nigdy zmrożona.

- Jak masz wódkę, która nadaje się do zamrażarki, to znaczy, że powinna tam zostać już na zawsze - mówił Maciej Starosolski. - Dobrej jakości wódka nie potrzebuje zamrażania, a więc maskowania niedoskonałości, które może w sobie mieć. Ja lubię wódkę w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza, czyli kiedy jest lekko schłodzona, ale cały czas jestem w stanie poczuć wszystkie smaki i aromaty.

  • Prowadzący: Pascal Brodnicki i Maciej Staropolski
  • Przekąski skomponowane przez Pascala Brodnickiego
  • Uczestnicy spotkania
  • Pascal Brodnicki

Wydarzenie jednak głównie skoncentrowane było nie na zasadach picia wódki, a spotkaniach przy stole oraz podstawach towarzyskiej etykiety. Czy przynosić prezent, gdy jesteśmy zaproszeni w gości, a gdy już idziemy, to czy wypada się spóźnić kilka minut? Omówiono też kwestię powitań: wystarczy podać rękę, a może jednak możemy pozwolić sobie na całusa w policzek? No i co z tym całowaniem kobiet w dłoń? Zdania prowadzących bywały podzielone, a i publiczność chwilami miała coś do powiedzenia.

Skoro jednym z prowadzących był Pascal Brodnicki, nie mogło zabraknąć poczęstunku. Na gości czekały trzy mini dania: przystawka, która chyba najbardziej zaskoczyła, ponieważ okazała się być wegańskim smalcem z fasoli i jabłek, danie główne, czyli kanapka ze śledziem i korniszonem (pojawiła się tylko z Gdańsku - podczas trasy Pascal komponuje za każdym razem inne danie główne oparte na lokalnych produktach, typowych dla danego miejsca) oraz deser, który bazował na białym serze, miodzie gryczanym i rabarbarze. Przekąski połączono z trzema różnymi wódkami marki Wyborowa: z pszenicy, żyta i ziemniaka.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Na koniec prowadzący zapytali gości, które zestawienie im najbardziej smakowało. Okazało się, że wygrał lokalny kulinarny patriotyzm, a mianowicie śledź. Sporo głosów zebrał także roślinny smalec, zaś najmniej deser połączony z wódką, chociaż Maciej Starosolski przyznał, że właśnie takie nietypowe połączenia lubi najbardziej.

Spotkanie przebiegło w luźnej i niezobowiązującej atmosferze, prowadzący podzielili się kilkoma zabawnymi anegdotami, jednak trochę na wyrost nazwano je biesiadą - owszem, dla uczestników, usadzonych przy długich, ładnie udekorowanych stołach, przygotowano apetyczne przekąski i trzy kieliszki wódki, jednak ten, kto nastawiał się na ucztę w prawdziwie polskim wydaniu, mógł wyjść z CSG niepocieszony. Szkoda, bo dania skomponowane przez Brodnickiego były smaczne oraz nieprzekombinowane i pewnie wielu gości z przyjemnością poprosiłoby o dokładkę.

Na koniec wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz upominki. Partnerami wydarzeń z cyklu Moc Spotkań są Stowarzyszenie Polska Wódka oraz Muzeum Polskiej Wódki.

Podobne spotkanie w CSG odbyło się w 2016 roku:

Wydarzenia

Moc Spotkań

spotkanie

Miejsca

Opinie (85) ponad 10 zablokowanych

  • Czekamy na degustację Harnasia i Tatry. (2)

    Równie wyborowe, ewentualnie doborowe towarzystwo. Czy taki artykuł nie promuje alkoholizmu w myśl ustawy o wychowaniu w trzeźwości?

    • 6 4

    • życie na trzeźwo jest przereklamowane

      • 9 0

    • Kiedy świat na trzezwo jest nie do przyjęcia

      • 5 0

  • Fajna impreza

    • 3 6

  • Moze sie nie znam pije sporadycznie co weekend ;)
    Ale wyborowa klasyczna no ma tak odrzucajacy smak. Normalnie starogardzka ......
    Dla złotej wylotowej szacun ????

    • 3 0

  • Wyborowa to także jedna z najstarszych, współcześnie produkowanych polskich wódek, należąca obecnie do międzynarodowej grupy Pernod Ricard

    nie ma co się dziwić że promuje ją Pascal

    • 3 1

  • (2)

    Sporo bab przyszło, coraz większy problem alkoholizmu wśród kobiet...

    • 12 6

    • per baba (1)

      to możesz zwracać się do swojej matki!

      • 1 4

      • Do twojej jak okrakiem siedzi na kabaku

        • 1 0

  • czy ktoś ze znanych smakoszy był?

    • 3 1

  • Taaa, rekalmować pochlej, brawo!

    • 8 0

  • Dobre miejsce. Tam pili wodke przez kilkadziesiat lat.

    • 11 0

  • Kiedyś w Stoczni Cesarskiej budowano statki, teraz...

    Tereny Stoczni Cesarskiej były miejscem pracy twórczej. Ten czas minął bezpowrotnie. Został zrujnowany dorobek pokoleń. Widok jest przygnębiający. Nie jestem przeciwnikiem miejsc, w których spędza się czas ze znajomymi, nawet przy alkoholu. Czy należało zniszczyć przemysł stoczniowy tylko dla tego, żeby się napić? Brak przemysłu stoczniowego odbije się na przyszłości naszego kraju. Bez niego inne rodzaje przemysłu się nie odrodzą. "Deweloperskie" działania nie stworzą silnego państwa. Serdecznie pozdrawiam I. G.

    • 12 1

  • Właścicielemi polskich zakładów produkujących wódkę głównie są ruskie. (1)

    • 10 2

    • prawda

      a my dajemy im zarobić .Polak wszystko sprzeda obcemu żeby kase szybko zarobić

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane