- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Degustacja polskiej wódki w Centrum Stocznia Gdańska
Mimo, że Polacy coraz chętniej i częściej sięgają po kraftowe piwo oraz wino, wódka wciąż króluje na naszych stołach. Świadczy o tym m.in. zainteresowanie jakim cieszy się ogólnopolski cykl wydarzeń edukacyjnych Moc spotkań. Jedno z nich odbyło się w czwartek w Centrum Stocznia Gdańska, a poprowadzili je kulinarni eksperci: znany z programów kulinarnych szef kuchni Pascal Brodnicki oraz ambasador wódki Maciej Starosolski. Wstęp był bezpłatny, ale obowiązywały zapisy.
- Jak masz wódkę, która nadaje się do zamrażarki, to znaczy, że powinna tam zostać już na zawsze - mówił Maciej Starosolski. - Dobrej jakości wódka nie potrzebuje zamrażania, a więc maskowania niedoskonałości, które może w sobie mieć. Ja lubię wódkę w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza, czyli kiedy jest lekko schłodzona, ale cały czas jestem w stanie poczuć wszystkie smaki i aromaty.
Wydarzenie jednak głównie skoncentrowane było nie na zasadach picia wódki, a spotkaniach przy stole oraz podstawach towarzyskiej etykiety. Czy przynosić prezent, gdy jesteśmy zaproszeni w gości, a gdy już idziemy, to czy wypada się spóźnić kilka minut? Omówiono też kwestię powitań: wystarczy podać rękę, a może jednak możemy pozwolić sobie na całusa w policzek? No i co z tym całowaniem kobiet w dłoń? Zdania prowadzących bywały podzielone, a i publiczność chwilami miała coś do powiedzenia.
Skoro jednym z prowadzących był Pascal Brodnicki, nie mogło zabraknąć poczęstunku. Na gości czekały trzy mini dania: przystawka, która chyba najbardziej zaskoczyła, ponieważ okazała się być wegańskim smalcem z fasoli i jabłek, danie główne, czyli kanapka ze śledziem i korniszonem (pojawiła się tylko z Gdańsku - podczas trasy Pascal komponuje za każdym razem inne danie główne oparte na lokalnych produktach, typowych dla danego miejsca) oraz deser, który bazował na białym serze, miodzie gryczanym i rabarbarze. Przekąski połączono z trzema różnymi wódkami marki Wyborowa: z pszenicy, żyta i ziemniaka.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
Na koniec prowadzący zapytali gości, które zestawienie im najbardziej smakowało. Okazało się, że wygrał lokalny kulinarny patriotyzm, a mianowicie śledź. Sporo głosów zebrał także roślinny smalec, zaś najmniej deser połączony z wódką, chociaż Maciej Starosolski przyznał, że właśnie takie nietypowe połączenia lubi najbardziej.
Spotkanie przebiegło w luźnej i niezobowiązującej atmosferze, prowadzący podzielili się kilkoma zabawnymi anegdotami, jednak trochę na wyrost nazwano je biesiadą - owszem, dla uczestników, usadzonych przy długich, ładnie udekorowanych stołach, przygotowano apetyczne przekąski i trzy kieliszki wódki, jednak ten, kto nastawiał się na ucztę w prawdziwie polskim wydaniu, mógł wyjść z CSG niepocieszony. Szkoda, bo dania skomponowane przez Brodnickiego były smaczne oraz nieprzekombinowane i pewnie wielu gości z przyjemnością poprosiłoby o dokładkę.
Na koniec wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz upominki. Partnerami wydarzeń z cyklu Moc Spotkań są Stowarzyszenie Polska Wódka oraz Muzeum Polskiej Wódki.
Podobne spotkanie w CSG odbyło się w 2016 roku:
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (85) ponad 10 zablokowanych
-
2019-05-10 10:25
Opinia wyróżniona
Bardzo dobrze (6)
Takie kraje jak np. Francja, Włochy, Hiszpania i wiele innych, potrafią swoje produkty regionalne, w tym alkohole, rozsławić na cały świat. Dlatego cieszę się, że u nas zaczyna się degustować wódki mówiąc o ich aromatach, ważyć kraftowe piwa itd., a nie jak kiedyś, wypić im więcej tym lepiej, bo to nie ma smakować tylko w łeb walić, a kto więcej jest w stanie wypić, ten większy kozak.
- 31 11
-
2019-05-11 06:53
obiektywny
spęd "inteligentnych" baranów...
- 4 0
-
2019-05-10 16:25
zgadza się, ale w głowie też musi trochę zaszumieć
- 0 0
-
2019-05-10 13:12
Degustacja polskiej wódki w Centrum Stocznia Gdańska im Walentynowicz
tak by trafili centralnie w sam sęk
- 6 0
-
2019-05-10 12:20
(2)
wódę sie pije, po to, żeby sie napić. Nikt mi nie powie, że wódka jest dobra w smaku, skoro najczęściej trza ją przepijać czymś. Aromat wódki, też coś...
- 16 0
-
2019-05-11 06:24
(1)
Powiem ci coś. Nie lubię wódki, A jednak mi smakuje. Wiesz dlaczego? Bo ta wóda za 20zl/0,7 to jest śmieć. Miałem kiedyś okazję pić wódkę belveder. 120zl/0,7 bodajże. Żeby nie przezroczysty kolor to bym nie wiedział że to wódka.
Poprostu nas nie stać na dobre wódki i pijemy najtańszy szajs więc mówimy że to niedobre.- 0 1
-
2019-05-13 08:20
buachacha żona ci wody do butelki po belwederze nalała
i stąd ten smak aż żeś "nie wiedział że to wódka."
.... a sugestia wystarczała żebyś sie po tym zataczał?- 0 0
-
2019-05-10 14:13
Opinia wyróżniona
Trochę pustych krzeseł (3)
impreza była za darmo, a przy jednym stole widać rząd wolnych miejsc - nie wierzę....
widać wódka i kulturalna degustacja mogą nie iść w parze. Ale i tak organizatorom gratuluję. bo i miejsce fajne i widać, że ludzie zadowoleni. I estetycznie, ładnie przy stolikach wszystko podane i prowadzący z klasą. Szkoda, że przegapiłam zapisy- 11 6
-
2019-05-11 00:08
Słaba reklama
Wiadomość dla organizatorów : Słaba reklama oraz termin... w środku tygodnia... trochę słabo :) Gdyby ustawić taki "event" w piątek, zainteresowanie byłoby większe. Pozdrawiam, zniesmaczony, który chciał tam być a nie był, bo nie wiedział o tym :)
- 3 1
-
2019-05-10 18:19
bo to była impra iście masońska
wiedzieli o niej tylko szwagier i koledzy królika.. i stąd te pustki na sali... ???
- 3 0
-
2019-05-10 14:37
Tylko bimberek
Precz z białą trucizną!
- 0 0
Wszystkie opinie
-
2019-05-10 10:08
Kiedy wódka zaczyna smakowac (3)
to czas na 10 kroków. Czy tam 12. Ale na pewno czas na kroki.
- 47 4
-
2019-05-10 12:07
dokładnie, wódka nie ma smakować, ma sponiewierać, ja tam tego nie lubię, wolę piwo i wino
- 19 5
-
2019-05-10 16:18
a oczy się świeciły, a tak na poważnie, nie ma to jak piwo
- 3 3
-
2019-05-11 03:00
Wódka jest dla mezczyzn
Dobrze schłodzona i dobra zagrycha to podstawa. Każdy pije jak, lubi, na sile promowanie czyichś upodobań albo fantazji z dorabianiem ideologii mnie irytuje.
Smalec wegański, jakieś jaja.
Jedzenie w naszej strefie klimatycznej i kulturze tylko zieleniny to jak, oddychanie powietrzem bez tlenu.
Pic trzeba umic- 6 1
-
2019-05-10 10:14
Ja tam wódki i drinków jak i nowomody na "łiski" nie lubię. (4)
Piję piwo bo mi smakuje, natomiast śmieszy mnie ta "kraftowa rewolucja" ;)
- 29 15
-
2019-05-10 13:25
to Whisky to nic innego jak najgorszy bimber (3)
tego się nie pije "imprezowo" co najwyżej szklaneczka dwie wieczorkiem ... a i tak trzeba to g.enio rozrobić z wodą żeby w ogóle przełknąć ten syf
Whisky wystarczy rozlać i odparować ... by się przekonać jaki to syf- 8 3
-
2019-05-10 14:45
(2)
Widać ze nie masz najmniejszego pojęcia o whisky. Blendy za 50 zł/litr to pewnie jedyne trunki z whisky w nazwie które miałeś w swoim życiu szanse wypróbować.
Nic wiec dziwnego ze masz takie a nie inne zdanie.
O alembikach, rodzajach słodu, typach beczek do leżakowania/finiszowania whisky, filtracji na zimno i tym podobnych rzeczach oszczędzę sobie pisanie. W końcu to tylko najgorszy bimber.
Polecam sportowe i imprezowe picie w stylu małpka z gwinta na raz, cieplej, najtańszej wódki w ostatnim przedziale skmki- 3 8
-
2019-05-10 18:11
Szpan
Picie tego badziewia pędzonego na myszach i udawanie że to degustacja, jakie to pyszne itd. to typowe dla tych którzy muszą się dowartościować, pokazać innym jaki to ze mnie zaj... gostek
- 5 0
-
2019-05-10 18:29
leżakowania i finiszowania pośledniego bimbru ... za który setnie przepłacasz /za markę/
...nazwijmy rzeczy po imieniu .... Tym bardziej że nawet Brytyjska Królowa wolała polską starkę zamawiać ... niż ich wiskey.
- 4 0
-
2019-05-10 10:20
o ile mi wiadomo Wyborowa nie jest już od lat polską wódką (9)
- 45 2
-
2019-05-10 11:32
(8)
A jaką?
- 3 2
-
2019-05-10 12:26
(6)
zagraniczną
- 7 0
-
2019-05-10 13:27
to tak samo ... jak ta rosyjska "stolicznaja" (5)
- 2 0
-
2019-05-11 00:37
i.. (4)
Soplica,Zubrówka,Bols,Absolwent.100%rosyjskie od 2013 roku
- 2 0
-
2019-05-11 03:03
Moze tak byc (1)
Żubrówka bez trawy a jest taka. Za chwile zrobią w proszku i bez alkoholu
- 2 0
-
2019-05-12 09:37
ten co zrobi alkohol w proszku - /jak kiedyś oranżada była/
dostanie nagrodę nobla ...a przynajmniej wielki pomnik na miarę tego spod stalingadu, postawiony rękami wdzięcznego narodu rosyjskiego
- 0 0
-
2019-05-11 17:20
A wódka Chopin ( Polmos Siedlce ) francuska (1)
- 0 0
-
2019-05-12 09:39
tak jak przypinka Towarzystwa Przyjażni Polsko-Amerykańskiej, made in china ;)))
- 0 0
-
2019-05-11 00:36
należy do kompani
Pernod Ricard,
Wpisz sobie w necie wódki już nie Polskie- 1 0
-
2019-05-10 10:25
Opinia wyróżniona
Bardzo dobrze (6)
Takie kraje jak np. Francja, Włochy, Hiszpania i wiele innych, potrafią swoje produkty regionalne, w tym alkohole, rozsławić na cały świat. Dlatego cieszę się, że u nas zaczyna się degustować wódki mówiąc o ich aromatach, ważyć kraftowe piwa itd., a nie jak kiedyś, wypić im więcej tym lepiej, bo to nie ma smakować tylko w łeb walić, a kto więcej jest w stanie wypić, ten większy kozak.
- 31 11
-
2019-05-10 12:20
(2)
wódę sie pije, po to, żeby sie napić. Nikt mi nie powie, że wódka jest dobra w smaku, skoro najczęściej trza ją przepijać czymś. Aromat wódki, też coś...
- 16 0
-
2019-05-11 06:24
(1)
Powiem ci coś. Nie lubię wódki, A jednak mi smakuje. Wiesz dlaczego? Bo ta wóda za 20zl/0,7 to jest śmieć. Miałem kiedyś okazję pić wódkę belveder. 120zl/0,7 bodajże. Żeby nie przezroczysty kolor to bym nie wiedział że to wódka.
Poprostu nas nie stać na dobre wódki i pijemy najtańszy szajs więc mówimy że to niedobre.- 0 1
-
2019-05-13 08:20
buachacha żona ci wody do butelki po belwederze nalała
i stąd ten smak aż żeś "nie wiedział że to wódka."
.... a sugestia wystarczała żebyś sie po tym zataczał?- 0 0
-
2019-05-10 13:12
Degustacja polskiej wódki w Centrum Stocznia Gdańska im Walentynowicz
tak by trafili centralnie w sam sęk
- 6 0
-
2019-05-10 16:25
zgadza się, ale w głowie też musi trochę zaszumieć
- 0 0
-
2019-05-11 06:53
obiektywny
spęd "inteligentnych" baranów...
- 4 0
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2019-05-10 10:26
Gdańskie Innowacyjne Centrum Biokontemplacyjne (1)
tak proponuję nazwać to miejsce, zgłosić jako dziedzictwo narodowe, dostać dotacje i kontynuować event jak najczęściej, to takie na czasie
- 26 0
-
2019-05-10 13:29
im "suwnicowej"
patronatka już jest
- 2 0
-
2019-05-10 11:09
Znak czasów (2)
Kraftowe piwo i wegański smalec z fasoli i jabłek :)
- 41 3
-
2019-05-10 14:12
(1)
I brodacze na sali
- 15 0
-
2019-05-10 15:41
w przykrótkich gatkach
- 10 0
-
2019-05-10 11:13
Kanapka ze śledziem i ogórkiem zapita wódką, (1)
obiadem naszych czasów i możliwości.
- 25 2
-
2019-05-10 13:32
można pójść bardziej w eksluziw ...
np podać "Sushi po polsku" ... = śledź solony na ziemniaku, zawinięty w pajdę chleba ;)))
- 4 0
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2019-05-10 11:18
Skandal gadtronomiczny
To skandal i manipulcja
- 11 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.