• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Desery bez jajek, mleka, śmietany i masła. Szefowie kuchni promują roślinne cukiernictwo

Magdalena Raczek
22 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery. W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.

Udany, pyszny i pięknie wyglądający deser bez masła, jajek, mleka i śmietany - czy to w ogóle możliwe? Oczywiście! To nie tylko możliwe, ale teraz i łatwiejsze dzięki publikacji "Roślinny Przewodnik Cukierniczy", autorstwa zespołu profesjonalistów i ambasadorów projektu Chefs for Change, która miała premierę ubiegłym tygodniu. Znajdziecie w niej informacje o roślinnych zamiennikach, proste przepisy i porady, a także wskazówki, jak z sukcesem przygotowywać desery roślinne.



Najlepsze cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Brownie, cremeux pistacjowe, marynowane śliwki, "żółtko" z mirabelki, tartaletka mirabelka, tort burak & karmel dyniowy, śliwka węgierka ze słonym karmelem, biszkopt waniliowy w prażonych orzechach, cremeux z orzecha laskowego, żel z rokitnika i krem kokosowo-cytrynowy, napoleonka i krówka, w której skład wchodzą: pate sablee, karmelowy krem patissiere, compote porzeczkowe, karmelowa chmurka kokosowa z orzechami ziemnymi z dekorem z poppingu i czekolady belgijskiej, a także tapioka banan & curry, kremówka oraz tartaletki z kremem kawowym. Brzmi pysznie? I jest pyszne. Takimi specjałami roślinnymi uraczyli nas szefowie kuchni biorący udział w projekcie.

Przeczytaj także: Zdrowe desery w Trójmieście: wegańskie i bez cukru

  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.

Roślinne cukiernictwo



Kuchnia roślinna w ostatnich latach wzmacnia swoją pozycję na całym świecie. Również w Polsce przybywa zwolenników diety bezmięsnej, a Trójmiasto należy do czołówki miast wege w naszym kraju, o czym pisaliśmy w osobnym artykule. Jednocześnie zmienia się podejście Polaków do nabiału - już 23 proc. z nas nie je lub ogranicza spożycie mleka i produktów mlecznych, a 18 proc. podobnie zapatruje się na rolę jajek w swojej diecie. Mimo to wśród twórców wypieków i deserów bardzo często wciąż panuje błędne przekonanie, że słodkości w wersji wegańskiej nie są smaczne i rzadko się udają.

Przeczytaj także: Wegetarianie w Polsce: Trójmiasto w czołówce

Roślinny przewodnik cukierniczy



Czy stworzenie roślinnych wersji klasycznych pączków, drożdżówek lub kremówek jest możliwe? Oczywiście. Jeśli nie wiecie, czym zastąpić mleczne produkty, z pomocą przychodzi nowo wydany przewodnik po cukiernictwie roślinnym.

- Tradycyjne cukiernictwo zbudowane na maśle, śmietanie i jajkach to język, który jest zrozumiały dla profesjonalistów i domowych cukierników. Aby zasady przygotowywania roślinnych deserów były przystępne dla wszystkich, ważne jest, by odnosić się do kultury kulinarnej, w której jesteśmy osadzeni. Ale także pamiętać, że za wspaniałymi deserami stoją reakcje chemiczne, które dają pożądany efekt i można go osiągać także bez składników odzwierzęcych - mówiła podczas spotkania prasowego Dominika Targosz, ambasadorka Chefs for Change i współautorka przewodnika.
Podobnie wypowiadał się drugi ambasador Chefs for Change i współautor przewodnika - Tadeusz Muller (Make Me Food, Warszawa), który mówił m.in. o swoim przepisie na bezę kawową.

- Odnoszenie się do tradycji to przygotowywanie deserów, które wyglądają znajomo, także dla osób w średnim czy starszym wieku. Należy więc zmienić myślenie o składnikach, ale nie o wrażeniach, których oczekujemy od najpyszniejszych deserów, jakie tylko można sobie wyobrazić - mówił Muller.
Podczas premierowego deseru prasowego ideę oraz zawartość przewodnika przybliżyli ponadto Weronika Pochylska - w imieniu zespołu projektowego CFC oraz Piotr Wrotyński - dyrektor ds. Rozwoju w zespole globalnym firmy Upfield Professional będącej partnerem wydania. Firma Upfield to specjaliści od roślinnych alternatyw masła, śmietany i tłuszczów. Od 1871 roku zajmuje się opracowywaniem zdrowych alternatyw dla tych składników.

Czworo autorów-szefów kuchni z Trójmiasta



"Roślinny Przewodnik Cukierniczy" pod patronatem Chefs for Change & RoślinnieJemy stworzony został wraz z ambasadorkami i ambasadorami kampanii. Aż czworo autorów przepisów, które zostały zamieszczone w tej publikacji, działa na co dzień w Trójmieście. Są to trójmiejscy szefowie kuchni i lokalni cukiernicy: Patryk Szczepański (Pure Sugar), Natalia Stachowska (Fino), Karolina Kowalczyk (Biały Królik) i Agnieszka Sierac (Fukafe).

Sprawdź sklepy ze zdrową żywnością w Trójmieście


  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.
  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.
  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.
  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.
  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.
  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.

Desery wegańskie od Białego Królika



Udział Białego Królika w projekcie "Roślinnego Przewodnika Cukierniczego" zapewne dla wielu nie jest zaskoczeniem. Restauracja ta współpracuje z RoślinnieJemy już od czterech lat, a Chef Patron tej restauracji - Marcin Popielarz, był jednym z pierwszych ambasadorów inicjatywy Chefs for Change. Restauracja ta pojawiła się już wcześniej na łamach przewodnika dla gastronomii "Kuchnia Roślinna", brała udział w kolacjach wegańskich i innych inicjatywach RoślinnieJemy.

- Staramy się na co dzień wspierać ich działania, gdyż są zgodne z naszą filozofią. Menu wegańskie w Białym Króliku już od dawna ma swoją pełnoprawną pozycję. Szefowa naszej cukierni - Karolina Kowalczyk od dwóch lat czuwa nad deserami, które trafiają na nasze stoły. Wegańskie desery, z których jest szczególnie dumna, to ciastko czekoladowe z wiśniami i rozmarynem oraz wegański sernik migdałowy na twarogu z kiszonych migdałów podany z własnej roboty wegańską białą czekoladą oraz truskawkami. Tymczasem podczas deseru prasowego dziennikarze mieli okazję posmakować propozycji z naszej aktualnej karty - śliwki węgierki ze słonym karmelem. Kruszonka z ciasta bez użycia masła to już dla nas standard, który nie sprawia nam problemów. Małym wyzwaniem było zrobienie wegańskiego kajmaku, bo przecież to nic innego niż śmietana i masło. Z powodzeniem udało się osiągnąć konsystencję i smak, który może konkurować z tym tradycyjnym - mówi Marta Dworak PR & Marketing Manager Hotelu Quadrille i Restauracji Biały Królik.
W przewodniku pojawia się z kolei przepis V-melba z lodami waniliowymi i migdałami. Jest to wegańska wersja Melby, w której znalazło się kilka ciekawych wegańskich zamienników, takich jak: śmietanka kokosowa zamiast zwykłej, agar zamiast żelatyny czy - w ciastku migdałowym - granulat sojowy zamiast jaj. Karolina Kowalczyk dzieli się także przepisem na własną wersję wegańskiej czekolady o bardzo kremowej postaci. Cała receptura jest do odtworzenia w domu, choć na pewno wymaga odwiedzin w sklepie ze zdrową żywnością.

  • Roślinne desery Natalii Stachowskiej z Restauracji Fino.
  • Roślinne desery Natalii Stachowskiej z Restauracji Fino.
  • Roślinne desery Natalii Stachowskiej z Restauracji Fino.
  • Roślinne desery Natalii Stachowskiej z Restauracji Fino.
  • Roślinne desery Natalii Stachowskiej z Restauracji Fino.

Desery wegańskie od Fino



Z kolei Natalia Stachowska z gdańskiej restauracji Fino przygotowała deser złożony z brownie, cremeux pistacjowego, marynowanych śliwek i "żółtka" z mirabelki.

- Do udziału w projekcie, jakim jest "Roślinny Przewodnik Cukierniczy", przekonała nas chęć dzielenia się wiedzą z zakresu wegańskiego cukiernictwa, które wciąż jest niszowe, jednak cały czas zyskuje na popularności. Wierzymy, że dzięki takim kampaniom jesteśmy w stanie przekonać wiele osób do spróbowania roślinnych deserów, a tym samym udowodnić, że ich jakość i smak wcale nie odbiega od tradycyjnych słodkości. Mamy również nadzieję, że osoby z branży, sceptycznie nastawione do diety roślinnej, sięgną po Przewodnik i przekonają się, że wegańskie cukiernictwo jest równie ciekawe, co klasyczne. Nasze menu w Fino zmienia się często, jednak zawsze jest w nim miejsce na pozycje roślinne. W karcie zawsze znajduje się przynajmniej jeden deser wegański oraz dwa rodzaje petit fours, które są również zwieńczeniem w pełni roślinnego menu degustacyjnego - mówi Natalia Stachowska z Fino.

Jakie i czyje przepisy znajdziemy jeszcze w przewodniku?



Swoimi przepisami podzielili się ponadto: Tadeusz Muller, Patryk Szczepański, Ernest Jagodziński, Wojciech Starowicz, Jakub Mołda z zespołem, Laura Monti, Agnieszka Sierac, Dariusz Jatczak, Karolina Nej. W środku znajdziemy m.in. przepisy na: czekoladowy biszkopt nasączony likierem pomarańczowym, tatar ze śliwek z pomarańczowym "żółtkiem", dwa rodzaje bez, irlandzkie ciasto piernikowe, mus rocher i wiele innych.

Poza przepisami w przewodniku znajdują się rodzaje wegańskich zamienników, zbiór przepisów podstawowych (m.in. na ciasto kruche, drożdżowe czy biszkopt), kierunki rozwoju, a także przykłady lokali, które z powodzeniem wprowadziły wegańskie wypieki i desery, tipy i triki. Z kolei dzięki praktycznej formie z miejscem na notatki przewodnik sprawdzi się w czasie eksperymentowania w kuchni. O wizualny efekt całości zadbała Katarzyna Sokołowska.

Przewodnik dostępny jest w dwóch formach: za darmo w formie cyfrowej na stronie RoślinnieJemy oraz odpłatnie w pięknej wersji drukowanejsklepie Otwarte Klatki. Więcej na stronie projektu Chefs for Change. Celem kampanii jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań.

O projekcie: Chefs for Change to projekt stworzony pod skrzydłami kampanii RoślinnieJemy. Owoce akcji, która ma w swoich szeregach już ponad 50 ambasadorów i ambasadorek, to m.in.: seria roślinnych kolacji charytatywnych, Wielka Lekcja Kuchni Roślinnej online, roślinne szkolenia w ramach wirtualnej Akademii RoślinnieJemy, a także przewodniki dla restauracji. Regularne publikacje to duża dawka merytorycznej wiedzy i inspiracji, którą można wykorzystać do rozwoju własnej restauracji.

Miejsca

Miejsca

Opinie (103) 5 zablokowanych

  • kabaret wegański, niezłe jaja (6)

    granulat sojowy zamiast jaj :D

    smacznego!

    • 59 20

    • pozazdroscić wiedzy kulinarnej na poziomie przeciętnego trolla antywegańskiego :) (5)

      Jeśli uważasz, że granulat sojowy służy do zastępowania jaj w wypiekach, to gratuluję wiedzy i zaczynem rozumieć awersję do kuchni wegańskiej xD

      • 13 26

      • Przecież to jest w treści artykułu (2)

        • 19 0

        • a rzeczywiscie (1)

          racja, zwracam honor :)

          • 3 12

          • Ale nim sprawdziłeś, zdążyłeś drugą osobę obrazić, oczywiście w imię wolności przekonań. W tym momencie ja również zaczynam rozumieć awersję do kuchni wegańskiej.

            • 14 3

      • (1)

        1. to cytat z artykułu trollu wegański
        2. naucz się czytać ze zrozumieniem
        3. nie służy tobie najwyraźniej ta zielenina

        • 13 1

        • Schaboszczaka by opitolił, albo pęto kiełby i by wrócił szybko na tory.

          • 7 3

  • Swietna inicjatywa (17)

    Coraz więcej ludzi odrzuca nabiał w codziennej diecie i świetnie, że jest coraz więcej miejsc, w których można zjeść potrawy czy wypieki o dokładnie takim samym smaku, konsystencji i wyglądzie, tylko w wersji bez okrucieństwa wobec zwierząt :)

    • 35 81

    • (16)

      Osobiście wolałbym zjeść deser z jaja od kury z wolnego wybiegu niż na soi, której potężne uprawy niszczą naszą planetę.

      • 44 8

      • (15)

        Wcale nie trzeba jeść na soi i też weź pod uwagę, jeśli ci zależy na lasach deszczowych itp., że ogromna większość tej najtańszej soi - jest przeznaczana na paszę dla zwierząt hodowlanych, w tym kur niosek i krów mlecznych. Natomiast produkty typowo wegańskie, typu mleko sojowe, czy tofu są w Europie produkowane z lokalnych, europejskich upraw. I efektywnosć takiego rodzaju przetwórstwa też jest o wiele wyższa - tzn. potrzeba o wiele więcej soi żeby wyprodukować daną ilości kalorii czy białka w postaci np. mleka krowiego, niż mleka sojowego czy tofu.

        • 10 21

        • Może coś w tym jest. Dzięki.

          Rozeznanie w świecie to trudna sprawa ;)

          • 5 2

        • no ale znaczna część soi idzie też na sojowe potrawy, kotlety, wędliny sojowe, mleko sojowe, olej itd (6)

          więc też zarzynacie nasza planetę, bo spora część upraw idzie dla wege dietetyków, takie zycie, nie histeryzuj

          • 17 6

          • (2)

            Jakieś 70% światowej produkcji soi idzie na Karme dla zwierząt hodowlanych. Z tych pozostałych 30% większość stanowią wypełniacze żywności, składniki leków i suplementów i finalnie jakieś 3% to soja spożywana bezposrednio. I kto tu zarzyna planetę? Otwórz oczy.

            • 7 8

            • Link do źródła tych %? (1)

              • 1 0

              • Compassion Polska

                • 0 0

          • No ale gdybyśmy nie jedli kotletów z soi, tylko z mięsa, to tej soi na paszę potrzeba by kilka razy tyle (1)

            To co jest ostatecznie lepsze?

            • 7 6

            • Kotlet z soi:))))) masakra

              • 14 5

          • Obecnie hodowanych jest ok. 70 miliardów zwierząt, w tym 2/3 w hodowlach przemysłowych. Myślę że kilka miliardów ludzi przy tym to pryszcz. A i tak wszyscy nie jedzą wegańsko. Więc kto tu drenuje planetę?

            • 0 0

        • (6)

          Ludzie, nie ma czegoś takiego jak mleko sojowe:(( znajdziecie sobie własne nazewnictwo, Burger= mięso więc co to jest Burger sojowy:((((

          • 11 3

          • Burger= mięso? (2)

            Jestem ciekaw twojego procesu myślowego.
            Hamburger to potoczna i zwyczajowa (!) nazwa kanapki z kotletem, bez wskazywania z czego jest kotlet. Wywodzi się od miasta Hamburg, gdyż rozpropagowana była w stanach przez niemieckich imigrantów.
            Więc twoja teoria jest inwalidą, bo nie możesz zakłądać po nazwie że burger to mięso.

            • 2 5

            • Kotlet w hamburgerze tradycyjnie był z siekanej wołowiny (1)

              ale "mądrze jest o tem nie wspominać", prawda? Można za to sobie wmówić, że był z marchewki

              • 1 1

              • Gdybyśmy wszystko robili tradycyjnie, to w kuchni nie powstałoby nic nowego, bo na tym polega kuchnia, że przepisy i potrawy modyfikuje się wg potrzeb.

                • 1 1

          • (2)

            Więc nie ma też świecy w samochodzie, kolorowej bielizny, mleczka do czyszczenia, szynki z indyka, kabanosów drobiowych. Sami złodzieje w tym naszym języku!

            • 0 2

            • (1)

              No oczywiście, kabanosy drobiowe.. to kpina, kolorowa bielizna to nie trafiłeś:))

              • 0 1

              • Trafiłam. Bielizna tradycyjnie była biała.

                • 0 1

  • (2)

    Fajne słodycze mają w Fit Cake . Kupu.ję od czasu do czasu w Gdyni na Świętojańskiej

    • 12 29

    • (1)

      We Wrzeszczu też jest! Polecam

      • 1 11

      • Naganiacze ;)

        • 0 0

  • Bez masła i jajek, (11)

    za to dużo cukru i mąki pszennej, która na skutek zmian genetycznych w pszenicy, powoduje większe wyrzuty insuliny niż cukier. Prosta droga do cukrzycy typu 2.

    • 66 14

    • nie więcej niż w tradycyjnych wypiekach (7)

      Jajek czy mleka nie zastępuje się mąką i cukrem, tylko mlekiem roślinnym - owsianym, migdałowym, kokosowym itp., a zamiast jajek można np. użyć siemienia lnianego, czy nawet banana :) ot, cała filozofia :)

      • 8 17

      • czyli zmiana nieduża, to po co kombinować, i tak żeby uprawiać soję czy awokado czy te rośliny (6)

        też potrzeba mnóstwo wody i zużywa się ogromne jej zasoby, zeby rośliny wyrosły, więc nie ma nieszkodliwej drogi, każda opcja musi coś zużywać, nie zrobisz jedzenia z niczego...

        • 14 9

        • Podpowiem (2)

          Tu chodzi o dobro zwierząt ;)

          • 4 16

          • zwierzeta zlikwidowac to bedzie im lepiej? (1)

            to gratuluje.

            • 1 1

            • Jest różnica między zlikwidowaniem a nigdy się nie urodzeniem.

              • 1 0

        • Ale zużywa się tej wody wielokrotnie mniej, a do tego odpada problem etyczny. Poza tym wiele osób zmaga się z różnego rodzaju alergiami i nietolerancjami produktów mlecznych lub jajek i dla nich każda ilość ma znaczenie.

          • 5 1

        • Ale krowa zjada tej trawy czy roslin dużo więcej, niż z takiej rośliny możesz wytworzyć. (1)

          Chociaż to bardziej dotyczy mięsa niż mleka.

          • 1 0

          • to co proponujesz tej krowie?

            ma wrocic na stepy w ameryce?

            • 0 1

    • To jest ta troska o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Kłamstwo i propaganda.

      • 9 4

    • 'Klasyczne desery'

      Czy w niewegańskich deserach nie ma dużo cukru i mąki pszennej? Gdyby deser był selerem naciowym to by się nie nazywał deserem.

      • 2 1

    • No tak, bo przecież masło i jajka to samo zdrowie, zero cholesterolu.

      • 0 0

  • Dzięki za listę miejsc

    bo jeszcze przypadkiem bym tam trafił.

    • 41 12

  • desery (1)

    poproszę o roladę biszkoptową bez jajek i mąki z kremem podgrzewanym czekoladowym ,bez jajek i masła.

    • 17 3

    • Ok zrobię tylko musisz kupić składniki czyli kapustę, pomidory, czosnek, ogórki kiszone i oczywiście cebulę. Gwarantuję, że nie kapniesz się, że coś nie halo.

      • 6 3

  • Człowiek nie krowa,

    nie ma siedmiu żołądków, zielskiem się nie wyżywi.

    • 39 14

  • Wegańska ideologia coraz popularniejsza. (23)

    Nie ma żadnych racjonalnych powodów dla zdrowego człowieka do rezygnacji z pokarmu pochodzenia zwierzęcego.

    • 48 16

    • Tobie (2)

      wystarczyłoby pokazać jak podłe są warunki, w jakich hodowane są zwierzęta, których mięso spożywasz.

      • 7 24

      • Co to za argument (1)

        A rośliny nie są przechowywane w podły sposób ?
        Nie są wyrywane,rzucane, krojone ? To że nie ryczą/kwiczą niczego nie zmienia w ich cierpieniu

        • 14 5

        • Jak można porównywać rośliny i zwierzęta w kwestii odczuwania bólu, strachu, inteligencji? Obudź się człowieku bo żal czytać...

          • 1 1

    • (10)

      Owszem jest: etyka i srodowisko.

      • 7 27

      • Ale bełkot, wyprało wam mózgi :-)

        • 16 6

      • (1)

        Idź sprzątaj las bo tam jest kupa śmieci oraz nawracaj śmiecących jak tak dbasz o etykę i środowisko. Z czego piszesz ten komentarz pro eko oszołomie? Może to z czego piszesz było składane przez chińskie dzieci za miskę ryżu?

        • 9 6

        • Bo lepiej nie robić nic, niż robić coś, prawda?

          • 1 1

      • Już widzę tę etykę (6)

        Karczujemy lasy żeby sadzić soję GMO

        • 16 3

        • (4)

          Aczkolwiek rozumiem pewne obiekcje, to jednak nie mogę nie zauważyć, że zdecydowana większość soi GMO idzie na paszę dla zwierząt, a nie na pokarm dla ludzi.

          • 2 5

          • Nieważne na co. Niszczy się zdrowe lasy ! (1)

            • 5 0

            • Ważne, bo sadzi się ją po to by wykarmić zwierzęta które potem ty zjadasz.

              • 0 2

          • Lasy karczuje się też pod plantacje awokado (1)

            Np w Meksyku. A tu już nie ma wymówki, że to dla krów na paszę, bo jedyne zwierzęta, co żrą dużo awokado to rurkowce w vege knajpkach.

            • 5 2

            • W porównaniu z plantacjami pod pasze zwierząt jest to promil.

              • 2 2

        • Soję GMO jedzą zwierzęta hodowlane. Smacznego.

          • 1 2

    • (3)

      Rozum, który podpowiada mi poprzez sumienie, że nie chcę przyczyniać się do męczarni zwierząt.

      • 6 15

      • (1)

        Roślina też chce żyć !

        • 14 3

        • Głupiś!

          • 0 2

      • To nie rozum, to rozchwiane emocje :)

        • 10 3

    • (4)

      Nie ma racjonalnych powodów by pozostawać przy dotychczasowym sposobie odżywiania.

      • 2 2

      • To sobie zmień swój dotychczasowy sposób odżywiania, (3)

        a od innych się odwal.

        • 1 3

        • Ok, płatku śniegu, ale... (2)

          To ty się przywaliłeś niewiadomo po co pod artykułem który mógłbyś spokojnie pominąć.

          • 2 2

          • Nie kwiatuszku, ja nie forsuję żywieniowej rewolucji i zakazów jedzenia czegokolwiek (1)

            ani nikomu nie narzucam swojej etyki co do zwierzątek, jak to robią wegańskie rurkowce i wymoczki. Tak więc nie będę spokojnie pomijał takich artykułów.

            • 1 3

            • Zobaczymy jak będziesz śpiewał kiedy twoja rabunkowa dieta zniszczy planetę do reszty. To co jesz nie jest tylko twoja sprawa.

              • 1 2

  • Patrząc na to co się dzieje na naszej planecie (2)

    Powinnismy zacząć przyzwyczajać się do smaku owadów i trawy

    • 12 17

    • Za jakiś czas szlag (człowiek) to wszystko trafi i będzie spokój :)

      • 3 0

    • Rozumiem, że ty już żresz trawę i pająki?

      • 4 2

  • Jajek nie można, bo według pewnych posłanek PO, zabijamy małe kurczaczki a mleka, bo kradniemy (2)

    cielaczkom jedzenie. Już wiem czym kucharz się kierował!

    • 19 8

    • Nie, to dla PiS jajko to już kurczak więc nie jedz tego

      • 1 4

    • Oczywiście jajka jem, jednak posłanki PO mają trochę racji, choć pewnie o tym nie wiedzą. Otóż, zainteresuj się, jak wygląda selekcja kurczaków do hodowli kur niosek. Jako, że koguty nie są do niczego potrzebne, to się je zagazowuje albo mieli w młynku. Tak, na żywca. Istnieją już alternatywne metody rozpoznawania płci przed wykluciem, ale jest to mało praktyczne rozwiązanie.

      • 2 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane