- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (58 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (96 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Deski, pieńki i tace wypierają talerze. Oryginalne sposoby serwowania dań
Nie jest żadną tajemnicą, że w serwowaniu dań równie istotna co jakość potraw jest sztuka ich podawania. W końcu mawia się, że jemy oczami. Aranżacja, stylizacja i ogólna prezentacja dania to prawdziwa wirtuozeria. I nie ogranicza się ona tylko do talerza, bo formy podawania rozrosły się m.in. na pieńki, kamienie i specjalnie formowane naczynia. Niektóre pomysły wzbudzają zachwyt, inne zdumienie. Czy wymyślne podawanie dań to sztuka dla sztuki?
Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Istnieje kilka zasad, dzięki którym można sprawić, aby danie wyglądało jak dzieło sztuki. Po pierwsze to kompozycja dania, np. centralna czy horyzontalna, według której ułożone są wszystkie elementy. Asymetryczne kształty są zdecydowanie ciekawsze niż symetria. Istotny jest odpowiedni rozmiar talerza - puste przestrzenie na talerzach podkreślają ład i kompozycję (krawędź talerza zawsze powinna pozostać pusta), z kolei zbyt duża porcja może przeciążyć talerz. Istotne są kontrasty - sprawiają, że talerz wygląda znacznie ciekawiej. Dobrze jest mieszać elementy o ostrych i miękkich kształtach, duże i małe, jasne i ciemne. Równie ważne są kolory - podświadomie działają na nasze odczucia: zielony uspokaja, czerwony oznacza pasję i emocje, czarny jest oznaką elegancji.
Nietypowa forma serwowania dań
Sztuka fantazyjnego podawania dań na talerzu to jedno. Coraz częściej jednak można spotkać się z bardziej nietypowymi formami serwowania dań. Skrzynki, tace, jadalne talerze - wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę. W końcu najważniejsze to wyróżnić się na tle innych restauracji.
W pogoni za oryginalnością nie można zapomnieć o kwestiach higieny. W nacięciach, które powstają w wyniku użytkowania desek, gromadzą się bakterie, które mogą przyczyniać do powstania zatruć, a nawet poważnych chorób.
W tym temacie prym wiodą też drinki. Ładne szkło to już nie wszystko. Przygotowywanie i podanie drinka ma być efektownym show. Tutaj świetnie sprawdza się m.in. suchy lód, dzięki któremu powstają przykuwające uwagę dymiące drinki czy płonące shoty.
Naczynia zero waste
Są też dania, które od dawna podawane są w nieco inny sposób niż na talerzu i nie budzą dziś zdziwienia, jak chociażby żurek w chlebie czy lody w wafelku. Coraz powszechniejsze stają się też naczynia zero waste np. z otrębów, które po zjedzeniu potrawy również można skonsumować.
Pudełka z trzciny cukrowej i kukurydzy. Restauracje chcą być eko
Jedzeniowe koszmarki
Oryginalny sposób podania dania ma je uatrakcyjnić. Czasem jednak okazuje się, że zamiast dodatkowych walorów wizualnych klient ma tylko dodatkowy problem - jak zabrać się za jedzenie, aby utrzymać danie w naczyniu i nie ubrudzić siebie ani niczego wokół. Zbyt mały koszyczek na frytki, burger podany na pieńku, z którego spływa sos, zupa w przeciekającym chlebku czy danie prosto z pieca, w naczyniu, którym można się oparzyć.
Ważne jest tutaj kryterium funkcjonalności. Oryginalny sposób prezentacji dania ma podkreślać jego wyjątkowość, a nie znacząco utrudniać konsumpcję. Dokąd może doprowadzić kucharza nieograniczona fantazja? Pokazują to jedzeniowe koszmarki, do których klienci nie chcą wracać. Zamiast oryginalnego sposobu podania mamy potrawy, które wyglądają dziwnie i groteskowo.
W internecie znaleźć można kilka grup o wiele mówiącej nazwie "We want plates" (Chcemy talerzy). Jak możemy przeczytać w opisie jednej z nich: "prowadzimy światową krucjatę przeciwko serwowaniu jedzenia na kawałkach drewna i dachówkach". Niektóre z poniższych przykładów wyraźnie pokazują, że czasem zwykły talerz byłby znacznie lepszym rozwiązaniem niż silenie się na oryginalność.
Opinie wybrane
-
2022-09-27 08:12
do restauratorów (3)
proszę serwować tylko na czystych talerzach! Okropne są te nie domyte deski, obłażące z farby tace i gazety, które ostatnio pojawiły się na stołach. Przypominam, że talerze, półmiski, sztućce, szkła i obrusy to nasza europejska wielowiekowa tradycja definiująca nasz cywilizacyjny dorobek.
- 107 5
-
2022-09-27 11:47
w Polsce po roku 45' już nie ma europejskiego dorobku kulturalnego i tradycji
jest tylko przaśna mentalność chłopa małorolnego i robotnika niewykwalifikowanego.
Tacy czują się nieswojo przy czystym stole z obrusem i ceramiczną zastawą- 8 1
-
2022-09-27 11:03
Nie po to idę do restauracji, żeby jeść z gazety na desce, frytki z doniczki czy pić ze słoika.
- 20 0
-
2022-09-27 10:57
Mnie dziwi zawsze co na to sanepid. Wole zwykly talerz ale wyparzony niz dezajnerska deske z drewna tekowego rabanego o polnocy przy pelni ksiezyca.
- 17 1
-
2022-09-27 08:22
Polecam żeberka we Lwowie restauracja Arsenał (2)
papier na stole z narysowanym talerzem :-)
- 7 13
-
2022-09-27 15:59
rebernia - dla ścisłości
- 0 0
-
2022-09-27 11:33
Ale papier za każdym razem zmieniany
- 2 0
-
2022-09-29 13:48
Niektóre z tych pomysłów wyglądają całkiem fajnie, ale niektóre wręcz odrażająco. Gdyby ktoś mi podał ser na takim zdechłym szczurze, jak widać na jednym ze zdjęć, to bym chyba bez słowa wstał i wyszedł.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.