• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Deszczowe otwarcie sezonu food truck'owego. Wielka Szama przy Stadionie

Magda Mielke
1 kwietnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (125)
W sobotę Wielka Szama potrwa do godz. 21, a w niedzielę od 10 do 20. Wstęp wolny.

W sobotę Wielka Szama potrwa do godz. 21, a w niedzielę od 10 do 20. Wstęp wolny.

Corn dogi, kapsalon, bagietki z raclette, grillowane ciabaty, czebureki i donuty - po długiej, zimowej przerwie ruszył sezon na food trucki. Niestety, sobotnia pogoda sprawiła, że zainteresowanie trwającym przy Polsat Plus Arenie w Gdańsku festiwalem Wielka Szama jest mniejsze, niż się spodziewano. Szkoda, bo oferta gastronomiczna przedstawia się naprawdę ciekawie. Okazja, żeby wybrać się na zlot, trwa jeszcze dziś do godz. 21 i w niedzielę od 12 do 20.



Aktualna pogoda w Gdańsku


Czy uczestniczysz w zlotach food trucków?

Wraz z początkiem wiosny - przynajmniej tej kalendarzowej, bo panujące dziś warunki pogodowe bardziej przypominają listopadową aurę - startują zloty food trucków. Tego typu festiwale na dobre wpisały się w trójmiejski kalendarz imprezowy. Pierwszy w tym sezonie zlot - Wielka Szama - odbywa się przy Stadionie w LetnicyMapka. To tu do dyspozycji gości jest ponad 30 barobusów. Zarówno tych dobrze znanych trójmieszczanom jak np. SurfBurger czy Kultowe Zapiekanki, jak i przybyłych z odleglejszych części Polski.

Organizacyjnie niemal wszystko zostało dobrze przygotowane: food trucki rozstawione są w odpowiednich odstępach, tak aby można było wygodnie zamawiać i czekać na jedzenie, jest strefa z zadaszonymi stołami i ławkami, dobre nagłośnienie i didżej energicznie prowadzący imprezę. Przestrzeń ta zdecydowanie lepiej zdaje egzamin niż Plac Zebrań Ludowych, gdzie odbył się zeszłoroczny zlot. W prawie wszystkich food truckach można płacić kartą, tylko jeden (z corn dogami) umożliwia wyłącznie płatność gotówką.


Niestety, w sobotę chyba wszystkim plany popsuła pogoda, która dla przybyłych na festiwal foodies okazała się prawdziwym wyzwaniem. Nie dość, że przez całe popołudnie siąpił deszcz, to w dodatku konsumpcję utrudniał spory wiatr. Dlatego wybierając się na festiwal, warto przygotować się na każdą pogodową ewentualność i zabrać ze sobą zarówno czapki, jak i przeciwdeszczowe peleryny.

Jednak i w tej sytuacji można dostrzec plusy. W sobotnie popołudnie na placu przy stadionie tłumów nie było, dzięki czemu czas oczekiwania na potrawy był krótki. Nie było też problemu ze znalezieniem miejsca pod dachem, aby w nieco bardziej komfortowych warunkach cieszyć się posiłkiem.

Kulinarna podróż dookoła świata



Stałych bywalców tego typu imprez, festiwalowa oferta raczej niczym nie zaskoczy, ale rozczarować też nie powinna. Wśród kilkudziesięciu food trucków znajdziemy zarówno street foodowe klasyki, jak i dania z różnych stron świata.

Co w menu? Oprócz klasyków, czyli burgerów (25-38 zł), zapiekanek (23-26 zł) i frytek po belgijsku (14/20 zł), zjeść można azjatyckie przysmaki, np. chińskie pierożki (26/36 zł). Organizatorzy zabrali nas też do Węgier na langosza (23-35 zł), do Hiszpanii na słodkie churros (17/24 zł), do Meksyku na tacosy (23-35 zł), quesadille (30-37 zł) i buritto (30-37 zł), do Gruzji na chinkali (29 zł) i chaczapuri (27 zł) oraz na tatarsko-krymskie pierogi - czebureki (22 zł) i ukraińskie pielmieni (29-35 zł). Z mięs prym wiedzie wołowina - podana najczęściej w burgerze, panini, ciabatcie, peklowana lub szarpana. Są też owoce morza (szproty, krewetki, kalmary), kuchnia tex-mex, pizza z pieca opalanego drewnem, różne wrapy, tortille i kanapki.

Restauracje z kuchnią azjatycką


Duże zainteresowanie wzbudzają przysmaki, których na co dzień w Trójmieście nieczęsto mamy okazję próbować. To wywodzący się z holenderskiego street foodu kapsalon, czyli danie z pieca, składające się z frytek, mięsa wołowego, drobiowego lub falafela, sera i sosu, podawane ze świeżymi warzywami (32 zł). Na festiwalu zjemy też bagietki i pieczone ziemniaki z serem raclette (27-40 zł) czy corn dogi (12-20 zł), czyli popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym i smażone w gorącym oleju (zł).

Na deser, oprócz churrosów, zjemy amerykańskie donuty (4-27 zł), gorące ciastka kominkowe z Węgier (20 zł) i świeże owoce w czekoladzie (10-17 zł). Do picia jest zimne piwo z lokalnego browaru Amber (10/12 zł za 400 ml), napoje bezalkoholowe, soki, lemoniady i bubble tea. Ogrzać można się grzanym winem, dostępnym zarówno w wersji alkoholowej, jak i bezalkoholowej (15 zł/300 ml) oraz kawami i herbatami (ok. 8-16 zł).

IMPREZY I WYDARZENIA Dużo wydarzeń kulinarnych w najbliższym czasie

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet

Konkursy, strefa relaksu i atrakcje dla najmłodszych



Poza ofertą gastronomiczną, organizatorzy zapewnili też inne atrakcje. Na tych, którzy lubią jeść nie tylko dużo i smacznie, ale i szybko, czekają zawody w jedzeniu na czas. Dziś wybrani śmiałkowie zmierzyli się z kanapką od Świnki Trzy, natomiast w niedzielę o 14 druga grupa ochotników będzie się ścigać w jedzeniu bagietki od Raclette food truck.

Jedną z atrakcji jest też imponująca amerykańska ciężarówka Kenworth W900L, która wystąpiła m.in. w filmie "Prawo Ojca". Przez cały czas trwania festiwalu można sobie zrobić niepowtarzalne zdjęcia z tym jednym z najbardziej znanych pojazdów na świecie, a zarówno dziś, jak i jutro (w godz. 13-14) będzie możliwość, aby wejść do ciężarówki i usiąść za kierownicą. Na najmłodszych czekają kolorowe balony, a także - jeśli pogoda się poprawi - "dmuchańce" do skakania.

Uczestnicy Wielkiej Szamy mają też okazję pokazać swoje wielkie serce, biorąc udział w zbiórce pieniędzy na rzecz podopiecznych Gdańskiej Fundacji Koty spod Bloku.

Festiwal potrwa dziś do godz. 21 oraz jutro, w niedzielę od godz. 12 do 20.


Lista food trucków biorących udział w Wielkiej Szamie:

  • Pan Baozi - chińskie pierożki i bułeczki na parze
  • Dos Amigos - kuchnia meksykańska
  • Burger Shop - burgery
  • Seaside Street Food - owoce morza
  • churrosamigos.pl - hiszpańskie pączki churros
  • Świnki Trzy - burgery wołowe i kanapki z szarpaną wieprzowiną
  • Wheel Meal - kuchnia tex-mex
  • Węgierska FaBryczka - tradycyjne węgierskie langosze
  • Raclette food truck - bagietki i pieczone ziemniaki z serem raclette
  • Smaki ulicy - grillowane ciabatty z sezonowaną wołowiną
  • Cactus - kuchnia meksykańska
  • Mała Odessa - ukraińskie pielmieni
  • Belgijki - duże, grube i chrupiące frytki belgijskie
  • Burger Shop - burgery
  • Czebureki - tatarsko-krymskie pierogi
  • The Dumplings - azjatyckie pierożki
  • Jack Burger - burgery
  • Kapsalon Pomorze - holenderski kapsalon
  • Fragola - świeże owoce w czekoladzie
  • Arizona Pastrami - kanapki z pastrami
  • Fresh Donuts - amerykańskie donuty
  • Dirty Sandwich - kanapki z szarpaną wołowiną
  • Food Cab - zapiekane buły
  • Słodka Fabryczka - gorące ciastka kominkowe z Węgier
  • SurfBurger - burgery
  • Do Brzegu Pizza - pizza z pieca opalanego drewnem
  • Food Truck u Kibica - kanapki z szarpaną wieprzowiną
  • Chinkali - kuchnia gruzińska
  • Kultowe Zapiekanki - zapiekanki
  • Corn Dogi z Drogi - corn dogi
  • Smaki Ulicy Wrap - tortille
  • Bella Caffe - kawa
  • Browar Amber - piwo i napoje bezalkoholowe

Wydarzenia

Wielka Szama (13 opinii)

(13 opinii)
w plenerze, street food

Food trucki kochają zwierzaki

street food, imprezy i akcje charytatywne

Miejsca

Zobacz także

Opinie (125) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Hmmm (4)

    W dzisiejszych czasach drożyzny w tej cenie wolę pójść do restauracji. Oczywiście dopinguję wszystkich przedsiębiorców z pomysłem .

    • 45 2

    • W restauracji za 20zł to dostaniesz herbatę (3)

      • 2 2

      • A tutaj (2)

        Za 20 co dostaniesz? Podróbkę cocacoli.

        • 3 0

        • Fritz cola czy jakoś tak . (1)

          • 0 0

          • Fritzl kola :)

            • 0 0

  • Miejsce, pogoda i oferta zgrały się wybitnie. (3)

    • 54 1

    • Jak kogoś nie stać to szuka każdej wymówki (2)

      • 0 8

      • Jak ktoś mądry to wie co ma robić.

        • 5 0

      • Lubię sobie od czasu do czasu jakiegoś fastfooda zjeść ale nie w taką pogodę, impreza dla masochistów.

        • 3 0

  • (4)

    Nigdy nie rozumiałam sensu takich zlotów, bo ile takich dań jest w stanie zjeść jedna osoba. Szczególnie że średnio kosztują po 30 zł. Chyba że idzie się w kilka osób i każde danie dzieli np. na 5 żeby spróbować różnych rzeczy, ale w takich warunkach chyba jest to mało wygodne. Czy nie lepiej po prostu raz na tydzień iść do innego lokalu i spokojnie zjeść przy stoliku? Jak jestem w stanie zrozumieć takie budy przy okazji różnych festiwali to robienie festiwalu dla samych bud jest dziwne.

    • 83 3

    • (2)

      Dlatego na takich imprezach powinny być porcje degustacyjne po 5-10 zł. Dla foodtrucków to by była lepsza reklama, bo więcej osób by spróbowało ich jedzenie i potem wróciło do lokalu

      • 16 1

      • (1)

        Już widzę jak cebulaki, do lokalu pójdą, ale porcje degustacyjne powinny być, bo też degustację kończę po jednym burgerze.

        • 2 0

        • Jakiś procent na pewno pójdzie, a jak mają poznać 10 lokali, jak po jednym burgerze są pełni.

          • 1 0

    • smacznego

      • 0 0

  • do wiosny długa

    i daleka droga. otwarcie sie robi w maju a nie zimą!

    • 46 1

  • zostanwdomu

    czy to hasło jest wciąż aktualne?

    • 35 5

  • Opinia wyróżniona

    Byłam i nie żałuję (13)

    Wyrwałam się z domu na spacer, zahaczyłam o barobusy, faktycznie spory wybór. Szkoda, że pogoda nie dopisała, ale dobra kurtka przeciwdeszczowa załatwiła sprawę :) zawsze fajnie wyjść z domu i porobić coś innego :)

    • 25 80

    • Jakoś ci nie wierzę.

      • 24 6

    • Haha, porobić coś innego (5)

      Czyli jechać specjalnie na żarcie w deszczu z brudnych bud :DDD

      • 25 7

      • A robisz to co dziennie ? Bo dla mnie to jest cos innego (3)

        • 5 9

        • (2)

          Masz bogate życie towarzyskie skoro parę brudnych bud z żarciem to dla Ciebie atrakcja i niecodzienność. Hod dog w żabce to też dla Ciebie niecodzienna atrakcja? :D

          • 10 7

          • Jasnie pan - prostak, to tradycyjne polskie danie.

            • 0 3

          • masz bardzo wąskie horyzonty myślowe - pewnie dla ciebie atrakcją jest nachlać się w weekend

            • 1 3

      • Czyściej tam niż w twojej kuchni.

        • 0 1

    • Pięknie sformułowana marketingowa propaganda.

      • 5 0

    • (1)

      ludzie jak widac nie rozumieja tego evenementu

      • 1 3

      • Wyniki ankiety pokazują jak ludzie rozumieją ten ewenement

        • 1 1

    • ..., a wystarczyło odrobić lekcje na poniedziałek!

      • 0 0

    • Nie byłem i też nie ....żałuję

      • 0 0

    • mozna pojsc do lasu

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Dobrze że chociaż wstęp wolny zrobili łaskawcy :-) (6)

    Może gdybym przechodził lub przejeżdżał w okolicy to bym zaszedł. Ale jechać specjalnie, żeby w taką pogodę wciągnąć jakieś buły czy inne wymyślne dania za dosyć wysokie ceny - musiałbym postradać rozum.

    • 115 9

    • (2)

      Z Bartoszyc trochę daleko by jechać specjalnie

      • 5 12

      • To swoją drogą, ale jutro niedziela handlowa

        i mam otwarty swój sklep "1001 drobiazgów", a teściowa nie chce mnie zastąpić na kasie, bo pierogi robi.

        • 2 1

      • Wielki Miastowy uleczył kompleksy :)

        • 2 4

    • Broda, czarne rekawiczki

      I plac za zarcie z budy jak na mieście. Takie zarcie to powinno być w cennie zapieksow spod pomnika ZHP w gdyni

      • 11 0

    • No co ty, nie chcesz dać 20 zł za frytki

      Muehehehe, z daleka od takiego sh*tu. Ceny kosmiczne jak za jedzenie z budy. Kiedyś to jeszcze miało sens, dzisiaj przy cenach ~30 zł za cokolwiek szkoda czasu.

      • 9 1

    • A parking ?

      Płatny ! Kto tam przychodzi na piechotę kolejka do opłaty na 20 minut stania A odczuwalna na dworzu -5 c

      • 4 0

  • Ludzie to mają kasiorę jednak :)

    • 26 1

  • Cóż za

    blammaż!

    • 6 1

  • Jakoś Wam nie wierzę! Smacznego 1 kwietnia.Dziś wesoły dzień,pełen niespodzianek!

    • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane