- 1 Święto wszystkich kawoszy (72 opinie)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 3 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (75 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (14 opinii)
- 6 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
Menu bez glutenu. Restauracje przyjazne dla osób z celiakią
Dieta bezglutenowa to nie tylko moda czy fanaberia. W szybkim tempie rośnie liczba osób, które z powodów zdrowotnych muszą unikać glutenu. Dla osób chorujących na celiakię niejedzenie glutenu jest koniecznością. O ile bezglutenowych produktów na sklepowych półkach znaleźć można coraz więcej, w restauracjach takich pozycji w menu jest wciąż niewiele. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście może zjeść osoba z celiakią, bez obaw o "śladowe ilości" glutenu.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Sprawdź listę najlepiej ocenianych miejsc
- Gluten szczególnie szkodzi osobom chorym na celiakię. Toksyczny dla chorych gluten powoduje zanik kosmków jelita cienkiego. Kosmki jelita cienkiego są wypustkami błony śluzowej, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W wyniku toksycznego działa glutenu wchłanianie pokarmu w jelitach jest zaburzone, co prowadzi do wystąpienia różnych, niepokojących klinicznych objawów. Najczęstszymi objawami celiakii są bóle i wzdęcia brzucha, biegunki (czasami zaparcia), zaburzone wchłanianie składników odżywczych, co objawia się niedoborami np. żelaza, wapnia, a to może prowadzić do anemii, utraty masy ciała, a przez to także do nieustannego zmęczenia, zmiany usposobienia, spadku nastroju czy nawet depresji - tłumaczy Dominika Dietrich, dietetyk medyczny w Akademii Skutecznej Diety.
- Chorzy na celiakię nie powinni spożywać posiłków, czy produktów zanieczyszczonych glutenem, w niektórych przypadkach nawet śladowe ilości glutenu mogą okazać się niebezpieczne i toksyczne dla organizmu. Jedyną, najskuteczniejszą metodą leczenia i zapobiegania objawom celiakii jest wprowadzenie diety bezglutenowej. W przypadku wystąpienia objawów niedoborów składników odżywczych lekarz wprowadza dodatkową suplementację - dodaje Dominika Dietrich.
Chcąc stołować się poza domem, osoby z celiakią natrafiają na poważną barierę - brakuje miejsc, gdzie można bezpiecznie zjeść bezglutenowy posiłek. Ponadto, wybierając dania w restauracji trzeba się upewniać, czy produkty oraz miejsce, z którego pochodzą są w 100 proc. bezpieczne. Choć praktycznie każdy lokal ma w swojej karcie jakieś bezglutenowe pozycje, często przygotowywane są one w tym samym miejscu, co dania z mąki pszennej, a wówczas łatwo o to, aby doszło do zanieczyszczenia produktów bezglutenowych glutenem z tej właśnie mąki. Aby restauracja była bezpieczna dla uczulonych na gluten i chorujących na celiakię, wymagane jest posiadanie osobnego pomieszczenia wraz z całym wyposażeniem do przygotowywania takich dań.
Zobacz także: Dieta bezglutenowa to nie fanaberia, jeśli chorujesz na celiakię
Jak rozpoznać lokale, w których na pewno zjemy bez glutenu?
Można być pewnym, że wszystkie serwowane przez daną restaurację dania są bezpieczne dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, jeśli należą one do ogólnopolskiego programu informacyjno-edukacyjnego "Menu bez glutenu", prowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Inicjatywa ta ma na celu stworzenie bazy i certyfikacji różnego typu lokali gastronomicznych, a także firm cateringowych czy przedszkoli przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej. Przystępując do programu, lokale zobowiązują się do zawsze ścisłego przestrzegania reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków. Listę bezglutenowych restauracji na terenie całego kraju można sprawdzić na stronie internetowej Menu bez glutenu.
Innym znakiem symbolizującym żywność bezglutenową jest "Przekreślony Kłos". To zarówno polski, jak i międzynarodowy licencjonowany znak bezpiecznej żywności bezglutenowej, którego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt jest przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS.
Miejsca bezpieczne dla osób niejedzących glutenu
Pizza Pasta & Basta
Restauracja Pizza Pasta & Basta serwuje dania wyłącznie bezglutenowe i posiada certyfikat przekreślonego kłosa, oznaczający gwarancję bezpiecznego posiłku. W usytuowanym w Gdańsku przy al. Grunwaldzkiej 415
Smacznie zjedzą tu nie tylko alergicy. Mocną stroną kuchni są również dania dla wegan, na stałe goszczące w menu pizzerii. Zjemy tu m.in. wegańskie zupy (tajską, krem z pomidorów lub z pieczonej papryki) i sałatki. Restauracja może także - na specjalne życzenie - zastosować do wybranego dania wegański ser. W przypadku innych nietolerancji pokarmowych, każdorazowo przy składaniu zamówienia, warto o nich wspomnieć.
Okiem dietetyka: jak jeść zdrowo na mieście?
Atelier smaku
Bezglutenową kuchnię wegańską oferuje Atelier smaku prowadzone przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka. Znajdujący się w Gdyni przy ul. Bytomskiej 36
Bezpieczną, bezglutenową kuchnię prowadzi też restauracja U Królika, a wypieki bez glutenu przygotowuje Zakręcona Cafe oraz Fit Cake.
Dania bezglutenowe w restauracjach z glutenem
W wielu trójmiejskich restauracjach znajdziemy dania bezglutenowe pośród innych propozycji zawierających gluten. Zwykle są one oznaczone w karcie symbolem przekreślonego kłosa lub odpowiednią adnotacją. Przygotowywanie tych dań odbywa się jednak na tych samych stanowiskach, które wcześniej mogły mieć zetknięcie z glutenem. Jeśli więc chorujemy na celiakię, warto wspomnieć o tym obsłudze, upewniając się, że zamówiony posiłek będzie dla nas bezpieczny.
Czytaj także: Wakacje, nowa karta menu i inne okazje. Promocje okolicznościowe w restauracjach
Miejscem, w którym osoby na diecie bezglutenowej znajdą szeroki wybór dań bez glutenu jest restauracja Amici, mieszcząca się w Sopocie przy ul. Króla Jana Kazimierza 2 do 4
- Nie posiadamy żadnego certyfikatu oraz nasza kuchnia nie jest w 100 proc. przystosowana do produkcji dań bezglutenowych. Choć nasze dania mogą zawierać gluten w śladowych ilościach i nie są w 100 proc. bezpieczne dla osób z celiakią, jak dotąd nie zdarzyło się, aby ktoś z naszych gości skarżył się po wizycie w naszej restauracji na jakiekolwiek dolegliwości po zjedzeniu makaronów lub pizz bezglutenowych - tłumaczy Piotr Szymaniak, manager restauracji Amici. - Zawsze dokładamy wszelkich starań, aby dania te były przygotowywane w sposób bezpieczny, ale jeżeli osoba jest silnie uczulona na gluten, a nie jest to tylko dieta bezglutenowa to nie dajemy pewności, iż po wizycie w naszej restauracji osoba ta nie będzie odczuwać jakichkolwiek dolegliwości zdrowotnych.
Sporo bezglutenowych propozycji oferuje Masna Micha. Choć restauracja nie specjalizuje się w kuchni bezglutenowej, stawia na to, aby osoby żywiące się według różnych diet (wegańskiej, wegetariańskiej i również mięsnej) mogły znaleźć dla siebie w menu zdrowy posiłek. Osoby niejedzące glutenu obecnie mogą tu zamawiać bezglutenowe danie śniadaniowe - "Swojak" (kiełbasa, eko jajo, fasola piękny jaś, pieczony pomidor, jarmuż, boczniak, boczek puławski, chrzan, jogurt, czosnek, dressing ranch), bowle: "Frontiera Ser" (ser dżersejowy blue, burak marynowany w occie balsamicznym, rukola, czarna soczewica, rzodkiewka, pestki dyni, sos chimichurri) i "Gotów na Beef?" (pieczona wołowina, relish z pomidora, halloumi, sałata rzymska, piklowany ogórek w occie jabłkowym, cebula czerwona, pieczona ciecierzyca, szpinak, dressing chimichurri) oraz sałatkę "Pijana Koza" (ser pijana koza, gruszka, kiełki groszku, rzodkiewka, pestki dyni, szpinak, sałata frise, dressing masna).
- Posiłki glutenowe oraz bezglutenowe są przygotowywane w jednym pomieszczeniu. Natomiast absolutnie pilnujemy, aby były robione w ramach osobnych procesów i przy użyciu innych naczyń i narzędzi, co nasi klienci mogą weryfikować bezpośrednio, ponieważ nasza kuchnia jest otwarta - zaznacza Agnieszka Kościńska, właścicielka Masnej Michy. - W związku z tym, że coraz więcej odwiedzających pyta o dania bez glutenu od 1 sierpnia zwiększamy liczbę dań w tej kategorii. Pojawią się bowl "Gluten Free" oraz sałatka "Surówka" (z surowych warzyw).
Gdyńska restauracja Serwus ma w swojej ofercie dania zarówno bez glutenu, bez laktozy, jak i wegańskie. Oznaczone są one w karcie menu specjalnym symbolem. Spośród dań bezglutenowych zamówimy tu m.in. żeberko wędzone i glazurowane sweet chili, kurczaka zagrodowego marynowanego w miodzie, cytrynie i tymianku, filet z łososia z białymi szparagami, filet z jesiotra na palony maśle, spaghetti z cukinii, risotto buraczkowe z botwinką, falafele z hummusem, a także zupy (rybną, krem z batatów, zielone minestrone), sałatki i przystawki np. ziemniaki hasselback pieczone z rozmarynem czy tatar własnoręcznie siekany.
Wiele bezglutenowych propozycji oferuje wegańska restauracja manna68. Na pierwszy głód zamówimy tu bezglutenowe zupy: krem z białych warzyw, chłodnik z botwinki i zupę dnia oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów, podany z orzechami włoskimi i rukolą. Wśród dań głównych również znajdziemy kilka bezglutenowych propozycji. To m.in.: Bibimbap, czyli koreański ryż z "mięsem" sojowym, warzywami i wegańskim żółtkiem oraz stek z marynowanego kalafiora na musie z cieciorki i tahini, podany z duszonymi boczniakami, pieczonym jabłkiem, pomidorkami koktajlowymi i oliwą bazyliową. W manna68 znajdą się również bezglutenowe desery - słodzone ksylitolem, erytrolem lub owocami, bez dodatku białego cukru. To brownie z orzechami, sosem czekoladowym i gałką lodów oraz włoski klasyk - panna cotta o smaku chałwowym, z sosem karmelowym i świeżymi owocami.
Szeroki wybór bezglutenowych dań znajdziemy również w restauracji Bazar. Restauracja zlokalizowana jest przy jednej z najmodniejszych ulic - Szafarnia 6
W Neonie zjemy bezglutenowe czerwone curry - na paście z fistaszkami, mlekiem kokosowym, warzywami i ziołami, podawane z ryżem jaśminowym i do wyboru: kurczakiem, krewetkami lub w opcji wegańskiej oraz klasyk restauracji Pho Neon - aromatyczny wywar wołowy z wołowiną smażoną na woku, makaronem ryżowym i ziołami.
Opcje bezglutenowe wprowadza też coraz więcej tzw. sieciówek. W Max Premium Burgers wszystkie burgery można zamówić w bułce bezglutenowej. Również Pinata Mexican Food ma w swojej ofercie bardzo dużo bezglutenowych opcji. Wystarczy wybrać kukurydziane tacosy i quesadille lub burrito bowle. Następnie możemy dobrać dodatki klasyczne: łopatkę wieprzową, wołowinę i kurczaka chipotle lub wege: wegańskie chorizo, guacamole lub wegańskiego kurczaka, a także jedną z siedmiu sals i określić stopień ostrości dania.
Sporo dań kuchni meksykańskiej bazuje na kukurydzianych plackach, dlatego bezglutenowe propozycje znajdziemy również w Luis Mexicantina. To głównie tacosy wypełnione składnikami w siedmiu wariantach, m.in. z grillowanymi krewetkami, piersią z kurczaka, panierowanym dorszem, pieczonym batatem, stekiem wołowym czy szarpaną wołowiną lub wieprzowiną. Również Pueblo ma w swojej karcie kukurydziane tacosy.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-07-28 09:07
(4)
w "modzie" na bezgluten nie chodzi tylko o celiakię. poczytajcie sobie jak produkowana jest dzisiejsza pszenica, ale ma chemii, jak bardzo jest zmodyfikowana genetycznie. poza tym po co dosypywać białą mąkę na przykład do zupy czy sosu? biała mąka to zło i szkodzi nie tylko ludziom z celiakią i nietolerancją, a wszystkim. zero wartości odżywczych, tylko puste kalorie.
- 59 42
-
2021-07-28 11:17
Serio?
A ty widziałeś pszenicę nie zmodyfikowaną genetycznie? Pamiętaj, że wszystkie rośliny uprawne, czy to warzywa czy owoce zostały zmodyfikowane... Czemu takie wyróżnienie dla glutenu? Myślisz że soja zdrowsza? To się nazywa racjonalizacja własnej fanaberi
- 17 11
-
2021-07-28 12:27
A przykładowo pomarańcze teraz nie mają pestek
zastanów się dlaczego, jak to nazwać i czy to jest szkodliwe czy nie. Niektórzy nazwą to modyfikacją genetyczną
- 8 1
-
2021-07-28 13:47
Jak brałaś pfizera albo moderne
to też jesteś modyfikowana genetycznie
- 7 13
-
2021-07-28 23:07
Ale sie usmiałem niema to jak blondi sie głupotą pochwali
- 2 2
-
2021-07-28 11:59
knajpy, które nie maja atestu wprowadzaja ludzi w błąd pisząc gluten free. itd, za takie rzeczy sanepid wystawia mandaty. Jeżeli danie jest bezglutenowe a w miejscu przygotowywania jest maka to mozna napisac danie o obnizonej zawartości glutenu. Pisząc, ze jeszcze nikt się nie zatruł jedząc w takim miejscu jest skrajnie nieodpowiedzialne. Celiakia to poważna choroba.
- 67 4
-
2021-07-28 09:28
Nie mam celiaki, a jednak unikam glutenu
a robię to przejściu nieswoistego zapalenia jelit, które trzeba było leczyć ponad rok. I to zalecenie otrzymałam od lekarza specjalisty. Zmiana odżywiania bardzo dobrze wpłyneła na moje zdrowie. Jeśli ktoś uważa, że to fanaberia, to nie moja sprawa. Ale może tak być że sam/sama będzie się mierzyć z podobnymi problemami.
- 84 16
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.