Dim sum, gyoza i czebureki. Trwa Festiwal Pierogów Świata

Festiwal Pierogów Świata w Sopocie:

Z mięsem, warzywami, koreańskie, japońskie, gotowane na parze i pieczone. Duże tureckie chinkali i malutkie dim sum. Pierogów w najróżniejszym wydaniu można spróbować podczas trwającego do niedzieli Festiwalu Pierogów Świata na Placu Zdrojowym w Sopocie.



Nadchodzące imprezy w Trójmieście



Jakie pierogi lubisz najbardziej?

ruskie 25%
z mięsem 19%
na słodko, z twarogiem lub owocami 6%
z warzywami 4%
azjatyckie - gyoza, dim sum 10%
wszystkie 32%
nie przepadam za pierogami 4%
zakończona Łącznie głosów: 1690
Trudno znaleźć kogoś, kto szczerze nie lubi pierogów. To danie proste i smaczne, a w każdym kraju przyrządzane jest w inny sposób. W jaki? Przekonać się można na Placu ZdrojowymMapka w Sopocie, gdzie od piątku do niedzieli trwa Festiwal Pierogów.

Z całego świata



Na kilkunastu stoiskach rozstawionych na środku placu spróbować można dużych pierogów tureckich w kształcie sakiewki wypełnionych farszem z wołowiny lub baraniny - znanych także pod nazwą "manty". Są również japońskie pierożki gyoza z cienkiego ciasta, małe wietnamskie hacao, wypełnione najczęściej krewetkami, warzywami i rybami. Sprzedawane są też gruzińskie chinkali, które trzeba jeść w określony sposób (najpierw umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się ze środka bulion i dopiero zjeść resztę) oraz ogromne czebureki. Nie zabrakło też tradycyjnych polskich pierogów podsmażanych z cebulką.

- Serwujemy kuchnię azjatycką - mówią sprzedawcy ze stoiska Kung Fu Kimchi z Warszawy. - Pierogi z Korei, Wietnamu i Japonii. Mamy też koreańskie makarony i tajskie curry, można więc spróbować u nas najróżniejszych smaków, od lewej do prawej. Mamy także krewetki oraz sajgonki z mięsem i z warzywami. Są też sajgonki wegańskie, samosy wegańskie, jest także curry wegańskie. Jest więc coś dla mięsożerców i roślinożerców.
Pierogi sprzedawane są na sztuki, każdy kosztuje około kilku złotych. Zjeść można na miejscu lub na wynos. Można je ze sobą dowolnie mieszać.

Nie tylko pierogi



Na stoiskach zobaczyć można też tatarskie przysmaki, ciasta, słodycze, baklawę czy różnego rodzaju nalewki oraz piwo. Sprzedawane są także gotowe dania jak pad thai czy dania na bazie makronu udon. Na talerzach kupujących lądują także krewetki w cieście, kalmary w cieście czy sajgonki.

- Przyjechaliśmy z Żar, z województwa lubuskiego, na czterodniową wycieczkę do Gdańska. Dzisiaj akurat zwiedzamy Sopot. Bardzo nam się tu podoba, świetne wydarzenie. Najbardziej podoba mi się ta różnorodność na stoiskach - mówiła napotkana turystka.
Festiwal Pierogów Świata organizowany jest w całej Polsce. Odbył się już w takich miastach jak Warszawa, Lublin, Łódź, Poznań, Wrocław, Bydgoszcz, Katowice czy Kraków. Wydarzenie będzie trwało do końca weekendu. W piątek odbywa się do godziny 21, w sobotę od 11 do 21, w niedzielę od 11 do 20. Wstęp wolny.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (67)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Muzyka na żywo
Muzyka na żywo
muzyka na żywo, degustacja
g. 18:30
Gdańsk, Oranżeria

Rozrywka

Kultura

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie