• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dobre restauracje schowane w dzielnicach Gdyni

Julia Rzepecka
26 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników. Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.

Smacznie i przyjemnie - choć na uboczu. Restauracje, które nie znajdują się w centrum miast, a które mogą zadziwić wyjątkowym smakiem? Takie miejsca, które są w Gdańsku, opisywaliśmy już na łamach naszego portalu . Teraz szukamy godnych polecenia lokali, które ukrywają się w Gdyni. Wygląda na to, że gdynianie upodobali sobie przede wszystkim smaki Dalekiego Wschodu, ponieważ knajpki pochowane w dzielnicach to przede wszystkim restauracje kuchni azjatyckiej.



Trójmiejskie restauracje



W jakiej sytuacji najczęściej wybierasz się do restauracji?

Osteria to z włoskiego "nieformalna restauracja". Gdyński lokal nazwany Osteria Fino otworzył się w 2018 r. w samym sercu Gdyni, ale został przeniesiony na ul. StarodworcowąMapka. Jak mówią właściciele, chcieli być bliżej swoich gości, by ci mogli wpaść na obiad po drodze z pracy czy wyjść na dobrą kolację bez potrzeby dojeżdżania do centrum miasta. Swoją kuchnię opisują skromnie jako swojską, ale nie przaśną, jednak trzeba zauważyć nutę ekstrawagancji w interpretacji serwowanych dań.

Czytaj też: Gdynia - gdzie zjeść? 13 najlepszych restauracji w Gdyni w kwietniu 2022

W karcie znajdziemy przystawki (tatar, frytki, bruschetta oraz owoce morza - krewetki czy carpaccio z ośmiornicy w cenie od 14 do 49 zł), zupy (29 zł), sałatki, a także makarony (między innymi ruskie ravioli, domowe spaghetti, orzechowe risotto, których ceny wahają się między 29 a 39 zł). Wśród dań głównych znajdziemy na przykład konfitowany policzek wołowy, pieczony kalafior czy stek z polędwicy wołowej. Są też desery, takie jak piernikowe crème brûlée, wegański ganache orzechowy czy kokosowa panna cotta (od 39 do 95 zł).

  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
Jadąc ul. Morską w Gdyni, warto zboczyć z głównej trasy i zajrzeć do restauracji Na Pieńku znajdującą się w Willi Pieńkowskich przy ul. ks. Gabriela WładysławskiegoMapka. Lokal serwuje połączenie kuchni polskiej oraz tajskiej, a klienci chwalą sobie duże porcje. Ceny są przystępne i oscylują wokół 30 zł za danie główne. To tam zjemy krewetki w panko, sajgonki, curry, makaron udon, pad thai czy tajskie zupy.

Jeśli jednak najdzie nas ochota na tradycyjną polską kuchnię, zamówić możemy pierś z kurczaka, sałatki, dorsza, polędwiczki wieprzowe. Są też włoskie makarony (carbonara, aglio olio z krewetkami), natomiast nowością jest pizza (również z dowozem). Zamówić można ją w dwóch rozmiarach (30 i 50 cm), a wybór smaków jest szeroki (15 rodzajów). Obok sali restauracyjnej znajduje się też sala zabaw dla dzieci. W lokalu można zorganizować także różne imprezy okolicznościowe.

Najlepszy catering w Trójmieście



  • Restauracja "Na Pieńku" w Gdyni.
  • Restauracja "Na Pieńku" w Gdyni.
  • Restauracja "Na Pieńku" w Gdyni.
  • Restauracja "Na Pieńku" w Gdyni.
  • Restauracja "Na Pieńku" w Gdyni.
By spróbować smacznej kuchni tajskiej, zajrzeć można również do Wok & Fire przy adm. Józefa UnrugaMapka. Restauracja otworzyła się w maju minionego roku. Menu jest obszerne. Do wyboru mamy kilka przystawek (pierożki czy sajgonki, krewetki, słodko-kwaśne warzywa czy nawet wołowina) za maksymalnie 24 zł. Jest także kilka rodzajów zup (tom-yum, won-ton, rosół, zupa z tofu czy rybna, od 16 do 29 zł). Restauracja serwuje sporo dań głównych, z drobiu, wieprzowych i z wołowiną, między innymi kurczak po syczuańsku czy w tempurze, chrupiąca kaczka na ostro, wieprzowina po mandaryńsku, żeberka teriyaki czy polędwica, a ich ceny zaczynają się od 35 zł, na 49 kończąc.

Łosoś, dorsz, krewetki, kalmary - to propozycje dań rybnych. Są także opcje typowo wegetariańskie, jak pikantne brokuły z grzybami moon, kapusta pak-choi z groszkiem lub kimchi. W karcie są też makarony, przede wszystkim pad thai w różnych wersjach, za trochę ponad 30 zł. Klienci chwalą miłą obsługę i duże porcje.

  • Restauracja "Wok & Fire".
  • Restauracja "Wok & Fire".
  • Restauracja "Wok & Fire".
  • Restauracja "Wok & Fire".
  • Restauracja "Wok & Fire".
  • Restauracja "Wok & Fire".
Dobry burger w Gdyni? Warto przekonać się, jak smakują te z Angry MikeGdyni-DąbrowieMapka. Lokal działa od kilku miesięcy, ale już zdążył zdobyć pierwszych fanów. Co tam zamówimy? Klasyczne burgery w dwóch rozmiarach w bardzo przystępnej cenie - od 13 zł (mały) do 25 zł (duży). Poza tradycyjnymi smakami jak cheeseburger serwowane są też burger z kiszoną kapustą, z jajkiem sadzonym, z szarpaną wołowiną czy z "Kaszanka burger". Wśród dodatków poza frytkami są bataty, krążki cebulowe, przekąski serowe, mozzarella sticks, stripsy i skrzydełka z kurczaka.

Burgery można także komponować samemu, wybierając wedle uznania kotlet, bułkę i sos. W menu są również zestawy (burger, frytki i napój). Lokal ma stałe promocje, inną na każdy dzień tygodnia. W poniedziałki za drugiego burgera zapłacimy połowę ceny, we wtorek, kupując dziewięć sztuk snacków, zapłacimy tylko za sześć, w środę napój do zamówienia kosztuje 3 zł, a w czwartki duże frytki sprzedawane są w cenie małych.

  • Angry Mike to nowa burgerownia w Gdyni, znajdująca się na terenie dzielnicy Dąbrowa.
  • Angry Mike to nowa burgerownia w Gdyni, znajdująca się na terenie dzielnicy Dąbrowa.
  • Angry Mike to nowa burgerownia w Gdyni, znajdująca się na terenie dzielnicy Dąbrowa.
  • Angry Mike to nowa burgerownia w Gdyni, znajdująca się na terenie dzielnicy Dąbrowa.
Ta restauracja to jeszcze food truck, ale już niedługo będzie można odwiedzić ich stacjonarnie. To Thai obecnie znaleźć można przy ul. Leona StaniszewskiegoMapka. Sprzedawany jest tam tajski street food w nowoczesnym wydaniu, który przygotowują kucharze z Tajlandii.

- Jesteśmy w trakcie przygotowywania dwóch nowych lokali - mówi właściciel To Thai. - Jeden będzie znajdował się na Chwarznie, niedaleko naszego obecnego miejsca, a lokalizacji drugiego jeszcze chwilowo nie chcemy zdradzać. Cieszymy się, że nasza kuchnia została tak dobrze odebrana i dzięki naszym gościom mamy możliwość się rozwijać, mimo pandemii. Nowe lokale będą otwarte na wiosnę, a już teraz serwujemy rozszerzone menu oraz przygotowaliśmy promocje.
Wśród przystawek mamy crispy won ton, czyli chrupiące pierożki z wieprzowiną, oraz sajgonki, a także krewetki. Zupy to tom-yum, tradycyjna tajska ostro-kwaśna zupa na mleku kokosowym, jest też bulion z kaczki lub won ton (13-21 zł). Jest też czerwone i zielone curry z różnymi dodatkami (od 25 do 34 zł) i oczywiście dania główne: pad med muang, czyli kurczak w ostrygowo-sojowym sosie z warzywami, black pepper - kurczak lub karkówka w sosie z młotkowanego czarnego pieprzu. Jest też piri piri - karkówka w ciemnym, pikantnym sosie oraz thai noodles. To nie wszystko, bo zamówić można też pad thai oraz makaron jajeczny w ciemnym sosie ostrygowym. Za dania główne zapłacimy od 26 do 33 zł.

  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
Fikakowo również skrywa miejsce warte polecenia. To CHI Sushi, zlokalizowane przy ul. Waleriana SzefkiMapka. Wyglądająca niepozornie z zewnątrz knajpka serwuje smaczne sushi na miejscu i z dowozem. W menu znajdziemy klasyczne zestawy od 47 zł, zupy (miso lub osumashi, 11-18 zł), rozmaite przystawki, wśród których są zarówno krewetki, pierożki gyoza, warzywa lub owoce morza.

Zobacz też: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Zamówimy także datemaki, czyli futomaki zawinięte w japoński omlet tamago zamiast liścia nori lub gunkan (po japońsku "okręt wojenny"). To odmiana nigiri, rodzaj "łódeczki" z ryżu, najczęściej owiniętego w ogórek, wypełnionej tatarem lub kawiorem. Są także dania główne, czyli pad thai lub makaron udon. Restauracja często przygotowuje też różne promocje.

  • Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.
  • Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.
  • Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.
  • Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.
  • Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.
Miłośnicy sushi z Gdyni znają na pewno także i to miejsce. Sakura Sushi przy ul. Zaruskiego w dzielnicy Chwarzno-Wiczlino przygotowuje smaczne dania w najróżniejszych postaciach. Krewetki, strąki młodej soi, sałatka czy warzywa w tempurze - takie propozycje znajdziemy wśród przystawek (od 12 do 29 zł). Jest też tradycyjna zupa miso (9-12 zł) tatar z łososia lub tuńczyka (34 i 42 zł). W karcie jest też samo sushi: onigiri, gunkan, nigiri, futomaki, hosomaki, california maki. Są też oczywiście zestawy, od 40 do 215 zł za zestaw.

Miejsca

Opinie (70) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (1)

    Niewątpliwym plusem tych restauracji jest brak opłaty za parkowanie w pobliżu...jeszcze.

    • 60 9

    • to raczej minus dla tych restauracji

      będzie pełno sebixów co to przyjadą ze wsi swoimi bmw i przywiozą swoje karyny i bąbelki niewychowane, dziękuję ale wolę zapłacić za parking i się z wrzeszczącymi bąbelkami nie męczyć, ceny zaproponowanych posiłków są wielokrotnie wyższe niż nawet kilka godzin parkowania w centrum więc nikomu rozsądnemu ten drobny wydatek nie przeszkodzi

      • 9 13

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Kiedyś nie do pomyślenia. Wszystkie knajpy były w centrum miasta praktycznie. Na "obrzeżach" była podkowa w Przejazdowie czy srebrny młyn we Wrzeszczu. Jednak i Gdańsk był malutki do obecnego. Teraz każde osiedle ma swoją pizzerie. Osiedle nie dzielnica.

    • 35 2

    • Dla mnie jest nie do pomyslenia jak ludzie się zadowalają tak nędzną pizzą jaką serwują te knajpy. (1)

      • 9 1

      • Polak to lubi jak jest tanio i dużo

        w smaku może być średnio ale i tak wtedy mówi, że jest dobrze bo się nażarł jak świnia i mało nie zapłacił do tego nie powie, że było nie dobre więc może polecić. Jak by nie było dobre a Janusz się nie naje nażre pod korek to nie poleci.

        • 4 0

    • W Chorwacji

      Polacy przesiadywali w knajpkach a właściwie jadłodajniach, gdzie był kurczak, frytki i pizza. Miejsca serwujące owoce morza czy jakieś inne, oryginalne frykasy były wypełnione turystami z innych miejsc.
      Taki to nasz polski zwyczaj, zjeść dilera w panierce, zagryźć frytkami i polać sosem czosnkowym.

      • 1 0

    • wysokie czynsze wygoniły ich na przedmieścia

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Nie jest tajemnicą, że wszędzie na świecie szczególnie w dużych aglomeracjach najlepsze jadłodajnie są w dzielnicach poza centrum. Tam stołują się lokalesi czyli jest tanio i dobrze.

    • 43 5

    • Podane przykłady w większości przeczą tej zasadzie. (1)

      Podane ceny wcale nie takie atrakcyjne a jedzenie zbyt wymyślne i kompletnie nie nadaje się na codzienne obiady.

      • 10 7

      • To, że Tobie się nie podoba...

        Atrakcyjność cen zależy od grubości portfela, a czy jedzenie zbyt wymyślne - decyduje konsument. Pluralizm gustów.

        • 4 2

    • Zacny suchar milordzie

      Najlepsze są w centrach. Te, które należy omijać największym łukiem też w centrach. Owszem, są poza centrami takie miejsca, gdzie można zjeść średnio i tanio.

      • 4 0

  • (6)

    Fajnie, że coraz więcej takich miejsc się otwiera poza centrum. Wok&Fire bardzo dobre jedzenie, super obsługa. Chodzimy na babskie wyjścia.

    • 17 13

    • Wok&Fire cena nie adekwatna do jakości. Dostawca jedzenia makro sądząc po smaku.

      • 2 1

    • Nieczynne (1)

      Tylko że już nie działa od conajmniej 2 tyg:)

      • 0 1

      • Oczywiscie ze jest czynne.

        • 1 0

    • Wok

      Moim zdaniem ma zbyt wygórowane ceny jak na obluze. Miałam ochotę tam pójść, ale kwoty mnie zabiły. Z takimi cenami to zjem sobie w centrum z ładnym widokiem, a nie na obluzu w smrodzie samochodów. Niezależnie jak dobre jedzenie podają, jestem na nie.

      • 2 1

    • Napisz,kiedy macie najblizsze babskie wyjscie. (1)

      Wpadne z kolegami.Mam nadzieje,ze jestescie juz pelnoletnie.

      • 4 0

      • niestety - nie lubimy facetów..

        • 0 0

  • Na uboczu nie problem, wystarczy wykosić drzewa i będą już widoczne. (1)

    • 9 2

    • ale tylko te cienkie

      ponizej 50 cm w obwodzie

      • 3 0

  • Autorka tekstu opisuje i potencjalnie poleca restauracje w których nie była. (6)

    Trochę jestem zniesmaczony widząc dwie knajpy, których wrogowi bym nie polecił.
    Czy autorka była w Mike'u albo To Thaiu?
    Obydwie knajpy koszą jak za zboże (pad thai z chwarzna 31zł czyli cena jak za ten autentyczny w centrum a dostajemy budżetówke bez smaku i zrobioną na odpiernicz)
    W Mike'u za to do większego zamówienia na wynos zostaniemy policzeni za same opakowania około 7zł. (wynos, nie dostawę)
    Smaku nie komentuje, wysuszone mięso może komuś posmakuje.
    Odstrasza też fakt, że z 5 opinii, jedna to właściciel, drugie to żona właściciela a trzecie to jakiś szwagier. (Nazwisko łatwo sprawdzić w ceidg np)

    • 45 10

    • (2)

      W powyższych nie jadłem, ale mogę polecić Na Pieńku (potrawy tajskie). Już kilka razy od nich zamawialiśmy jedzenie i nigdy się nie zawiodłem. Ceny są rozsądne.
      Natomiast nowo otworzony Wok&Fire na Obużu ceni się lepiej jak popularny w centrum Haos. Dodatkowo niemile mnie zaskoczyła smak/jakość ich potraw.

      • 12 0

      • (1)

        Uściślijmy fakty - Haos może i jest popularny, ale z azjatyckim jedzeniem ma mało wspólnego. Wok&Fire rzeczywiście się ceni, ale cena nie idzie w parze ze smakiem. Jest zjadliwie, ale bez rewelacji. Nawet Lolo Thai Jolo obniżyło loty - większość potraw smakuje jednakowo. Polecam za to Taste of China z Hutniczej. Chyba najlepsze jakościowo jakie jadłem, to Thai Thai w Sopocie, ale od 2 lat tam nie zaglądałem.

        • 11 0

        • Tak! Lolo thai jolo

          Ich pad thai to taka mamałyga smakowa, zupy krewetkowa z mleczkiem kokosowym - trochę kwasiorkiem smakuje. Błędy.

          • 2 0

    • Ziom, ja bralem z Mike burgery 5 razy do tej pory i zawsze bylo ok.

      Moze miales pecha albo masz takie podniebienie, ze tylko Amaro zostaje :)

      • 5 10

    • Julia nie ma obowiązku tam chodzić ważne że przelew przyszedł

      • 4 4

    • Mieszkanka Chwarzna

      W Angry Mike nie jadłam, także się nie wypowiem, ale z tothai zamawiamy bardzo często i nie mozemy powiedzieć złego słowa. Co do cen muszę się zgodzić nie są najniższe, ale warto

      • 4 1

  • "kuchnię swojską"

    krewetki czy carpaccio z ośmiornicy, ravioli, risotto, konfitowany policzek wołowy, piernikowe crème brûlée, wegański ganache orzechowy czy kokosowa panna cotta.

    także ten.

    • 29 2

  • oczy bolą od tych filtrów na zdjęciu, serio? mozna poczuc sie jak 10 lat temu, gdy to byla nowosc..

    • 15 0

  • w sumie

    knajpa w dużym blokowisku czy rozrastającym się osiedlu to zawsze był dobry biznes. Jesli ich Nowy Ład i podwyżki pinokia nie wykończą.

    • 26 7

  • W sumie nie wymieniono zadnej dobrej restauracji (3)

    • 14 8

    • Dokladnie

      • 7 2

    • Jakieś poleconko (1)

      A, które z ciekawości warte polecenia?

      • 4 1

      • T

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane