• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dobry po imprezie oraz na duży głód. Kebab - gdzie najlepszy?

Julia Rzepecka
23 maja 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna. Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna.

Ta odmiana tureckiej potrawy cieszy się u nas największym wzięciem zaraz po pizzy, fast foodach z sieciówek i tradycyjnej polskiej kuchni. Kebab - choć danie jest proste i wszędzie robi się je podobnie, prawdopodobnie każdy ma swoje ulubione miejsce i sposób na jego podanie.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Kebab - kiedy lubisz go jeść?

Już chyba nikt nie wyobraża sobie gwarnej miejskiej ulicy bez budki z kebabem. Na początku był daniem podobnym do tego, jakie możemy zjeść w Turcji, czyli serwowanych na talerzu plastrów mięsa z ryżem i warzywami.

W końcu ktoś wpadł na pomysł, aby ryż zastąpić pitą, wypełnić ją mięsem, warzywami oraz sosem i tak powstał kebab, który znamy dziś, będący jednym z najpopularniejszych ulicznych dań.

Często sięgamy po niego, gdy dopadnie nas głód albo gdy chcemy szybko posilić się na mieście. To też częsty wybór imprezowiczów, którzy po nocnej zabawie lubią "naładować akumulatory" kebabem. Nie bez powodu tego typu lokale są czynne w weekendy do późnych godzin nocnych, a nawet do samego rana.

Kebab u Turka



Kebab u Turka mieści się przy skwerze Kościuszki w Gdyni. W menu kebab na talerzu, w bułce, w boxie lub w picie, do wyboru mięso wołowe lub kurczak. Zamówienia można składać przez aplikacje lub telefonicznie pod numerem 668-088-937. Otwarty jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-1 w nocy, od piątku do soboty 9-4 a w niedzielę od 9 do pół godziny po północy.

  • Tradycyjny turecki deser to herbata lub kawa i słodkie warstwowe ciasto z miodem i orzechami - baklava.
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • Kebab tradycyjny podaje się z ryżem i warzywami na talerzu.

Alanya Kebap



Alanya Kebap to miejsce dobrze znane imprezowiczom bawiącym się w Głównym Mieście. Znajduje się przy ul. Kołodziejskiej i wieczorem jest oblegany przez osoby idące lub wracające z imprezy. W swojej ofercie ma także kebab na talerzu, w pudełku czy w cieście. Można zamawiać telefonicznie, z dowozem, w godzinach od 11 do 20 pod numerem telefonu 607-292-905. Na miejscu zamawiać można na wynos do godziny 23.

  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.
  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.

Zmiana Kebap



Zmiana Kebap na Morenie to miejsce, które określa się jako "kebap rzemieślniczy". W menu są znane trzy formy podania (talerz, rollo, box), ciekawe są jednak kompozycje i smaki. Mamy do wyboru opcję wegetariańską czy falafel, a także opcję z serem feta czy na przykład camembertem i sosem żurawinowym. Wśród dodatków znajdują się m.in. frytki belgijskie lub pieczone warzywa. Zamówienia z dowozem do 5 kilometrów od lokalu pod numerem 785-705-045. Otwarte od godz. 11 do północy.

  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.

Smaczna Szama



Smaczna Szama na ul. Elżbietańskiej to lokal serwujący nie tylko kebab. Znajdziemy tam również zapiekanki, pizzę i różne zestawy. Wśród propozycji kebabu jest rollo (w tym wegetariańskie), kebab w bułce oraz box. Nowością w menu jest ormiańskie lahmacun, czyli chrupiące ciasto z mięsem wołowo-wieprzowym. Zamówić można także frytki czy nachosy. Godziny otwarcia od niedzieli do czwartku w  godz. 11-21, w piątki i soboty 11-23.



  • Kebab na wynos
  • Nachosy z serem i ostrymi papryczkami w wersji z kolendrą i bez.
  • Kebab na wynos

Zahir Kebab



Zahir Kebab na Oksywiu w Gdyni oraz przy ul. 10 lutego to chyba jedyne miejsce w Trójmieście, które serwuje gigantyczne, 50-centymetrowe rollo. W menu także kebab amerykański (z frytkami), rollo wegetariańskie, box, na talerzu oraz sałatka z kebabem. Nowością jest kebab indyk masala z sosem ziołowym. Telefon do lokalu w centrum Gdyni to 459-566-631, a do lokalu na Oksywiu 58 351-17-91. Otwarte codziennie w  godz. 11-23.

A jakie są wasze ulubione lokale z kebabem? Czekamy na polecenia w komentarzach.

  • Zahir Kebab spotkać można również w innych miastach, poza Trójmiastem.
  • Kebab na wynos
  • Kebab na wynos

Miejsca

Opinie (425) ponad 20 zablokowanych

  • Naura

    • 0 0

  • Giełda Pruszcz Gdański

    Przepyszny kebab u kobitki w budce gastronomicznej , robiony ze świeżego mięsa , nie mrożony ze swojskimi sosami. Tylko Pruszcz!!!!!!!!

    • 0 2

  • Troche nostalgii (41)

    Najstarszy i jedyny w Trojmiescie jescze za komuny to byl Kebab w Sopocie obok Monciaka.

    • 302 6

    • taak

      pieszo plażą z Przymorza, kebab, donaty, lody Carpigiani i powrót plażą

      • 0 1

    • ...i haszu. (11)

      Ale tak 30 lat temu...

      • 25 1

      • (5)

        haszu na dworcu w Sopocie u tej babeczki z przyczepy odgrzewany w mikro, chyba 3 czy 4 pln kosztował, ostre to było nie wiadomo co tam było, d*psko bolało następnego dnia ale dobre było na maxa i nigdy się nie zatrułem, potem był tam postawiony znośny kebab jakieś 20 lat temu z fajną obsługą... teraz dobry kebab to co najwyżej jak jadę do Niemczech...w Polsce nie ma dobrego

        • 3 1

        • d*psko bolalo-ale sie nie zatrul..

          Moze to nie kebab byl?

          • 0 0

        • "Jade do Niemczech..." (1)

          To się w głowie nie mieści.
          Jadę do Niemiec!

          • 6 0

          • oj tam najemik inteligentem nie jest ;)

            • 1 0

        • pamietam

          Kćica Stary(Pozdro Fryzjer) miał tą budę przy dworcu... co za czasy.Paliłeś blanta przed patrolem psiarni a onie nie ogar...

          • 2 2

        • Tez lubiłem to haszu z mikro zwłaszcza jak się włączył pacman

          • 2 0

      • No nie przesadzaj (1)

        Ja mam 30 lat i pamiętam jak tata mnie tam zabierał :) pychota!

        • 9 0

        • a obok pyszna picca w trójkątach

          • 0 0

      • I szoarma (1)

        (Szalerma)

        • 8 1

        • i kubba

          • 0 0

      • Przestań!
        Narobiłeś mi smaka.
        Dzisiaj wypiłem piwo, ale jutro ...

        • 3 1

    • Kebab sopot

      Jest przeniesiony od starego miejsca max 100m , a cała reszta po staremu. Polecam

      • 2 0

    • (4)

      Oj tak.I warto było czekać po półtorej godziny w kolejce.I nie jestem pewna czy on nie był z baraniny?Ale pychota.

      • 21 1

      • Nie był z baraniny , ale dla baranów. (3)

        Mielone odpadki bo wtedy to mięso nie było łatwo.

        • 5 26

        • (1)

          Kiedyś mięso z odpadków było lepsze niż to co teraz paczkowane kupujesz, taki produkt mięsopodobny. Ostatnio na YT oglądałem kolesi co gotowego steka bodajże z biedry wsadzili na tydzień do słoika z wódką. Po tygodniu stek rozwarstwił się na 5 części. To tak wyglądało jak to mięso jest normalnie posklejane ch.. wie czym, tak więc teraz masz odpadki nasączone chemią posklejane w całość. Obecnie staram się nie jadać mięsa m. in. przez to jak raz wyczułem sam antybiotyk w mięsie i mało co nie wymiotowałem.

          • 10 1

          • w biedabronaklch , audi i lidelach nie ma miesa do jedzenia ... polecam mielone wołowe EXtra Quality wrzucic na blaszkę i do piekarnika ...po 10 minutach widac ile mazi w wołowinie i jaka odrobinka mięska , piana w piersi z kurczaka , piana w mielonym ...bleee

            • 2 1

        • ale

          za komuny to pewnie mielonką się zajadałeś ...

          • 4 7

    • Tak jest (2)

      Jest to najlepszy kebab i prawdziwy turecki przepis baranina z wieprzowina jem go prawie od 30 lat..

      • 5 1

      • turecki z wieprzowną ? ciekawe (1)

        • 3 0

        • Bo ci konkretni Turcy juz ponad trzy dekady sa poza radarem, wiec moga.

          • 6 0

    • (1)

      Do dziś istnieje na szczęście. Oczywiście w trochę okrojonej formie po drugiej stronie gdzie kiedyś był

      • 4 0

      • I tez wpierw do kasy i dopiero potem z kwitem po żarcie.

        • 3 0

    • Przyznam (1)

      Pierwsza lokalizacja ul. Królowej Jadwigi (1978r.) a właściciel to rodowity turek p. Alnakshabandi. Smaki potraw niezapomniane do dziś :)

      • 16 2

      • Nie Turek tylko Irakijczyk

        • 6 0

    • dalej istnieje (4)

      Ten kebab dalej istniej, po drugiej stronie monciaka, trudne dojscie ale taki sam kebab jak 30lat temu

      • 32 3

      • (2)

        chyba nie taki sam, byłem tam jakies lata temu aby przypomniec sobie smak z dzieciństwa i niestety porazka. czekałem chyba 15 minut choć ludzi nie było, dostałem zimną bułkę z odrobiną mięsa i krązkiem cebuli i zapłaciłem tyle co za mega kebsa w Berlin Kebab

        • 5 8

        • byłeś gdzie indziej.... (1)

          • 2 0

          • niestety ale to było to miejsce (pisze to z przykrością gdyz ciągle pamiętam ten smak sopockiego kebaba z napojem firmowym w starym miejscu).

            • 5 0

      • Potwierdzam.

        • 12 0

    • (3)

      Ten kebap istnieje 100m dalej. Wciąż dobry, ale 20lat temu to było coś. Najpierw do kasy później po odbiór. Ile ja tego tan jadałem. Widywałem tam ludi z fantomu jak brali siaty tego hehe. No i Gołoty brata(są jak bliźniacy) prowadził chyba lombard w Sopocie.

      • 11 0

      • (1)

        Istnieje już chyba 50 lat. Ten sopocki.

        • 10 0

        • tak istnieje 80 lat i jadal w nim general Buganow

          • 3 3

      • Ale kiedyś nie było lombardów.

        • 3 1

    • Podobny kebap był na Korzennej w latach 80. Tam gdzie teraz lee chines. Był rewelacyjny.

      • 3 0

    • Ten u Bułgara, mocno ostry, z cebulką i ogórkiem kiszonym?

      • 16 3

    • Dodajmy- prawdziwy

      z baraninki i piekielnie ostry. To se ne wrati...

      • 11 3

    • Ale tamten to był bulgarski

      Zwany u nich kebapczeta, z mięsa mielonego.

      • 14 5

    • A co tam teraz jest ?? (1)

      • 5 1

      • beton

        • 23 1

  • (2)

    Najlepszy kebab jadłem w Turcji :-)) w małym lokaliku w małej miejscowości gdzies na wybrzezu. Do kebsa dostałem szklaneczkę gorącej herbaty z kostka cukru :-)) Tylko bułka, mięso, cebula i ostry sos

    • 11 1

    • haha

      bo polak chce zjeść dużo i tanio, a nie smacznie i zdrowo

      • 0 0

    • Zgadzam się!
      Dodatkowo były pomidory i ten ich jogurt. Bajka!
      W Gdańsku jadłem w kilku miejscach, jak zażyczyłem sobie bez tych wszystkich "sałatek" z kapusty, obsługa robiła wielkie oczy.

      • 1 0

  • Kebap rzemieślniczy? (1)

    Czy z wami wszystko ok?

    • 12 1

    • Wszycy piszczą o własnorobinym mięsie to masz

      i jakbyś to nazwał wtedy?

      • 0 0

  • Zmiana Kebap na Morenie (3)

    Po pierwsze to maja bardzo swobodne i nonszalanckie podejście do obsługi klienta. Mimo tego, że zamawiasz kilka porcji na określoną godzinę z prośbą o punktualnośc to i tak kiblujesz jak jakis głupek 15 minut pod drzwiami na swoje spoznione zamowienie. - nawet nikt nie podejdzie, ne przeprosi i nie poinformuje o opoznieniu.
    ...
    A z "rzemiosłem" nie mają nic wspólnego

    • 4 0

    • ale jak

      jak mają podejść jak obsługa nie widzi wejścia? jest przecież karta z prośbą o telefon.

      • 0 0

    • (1)

      Taaa, a spróbuj u nich Grupona zrealizować - powodzenia

      • 1 0

      • W regulaminie grupona są napisane warunki realizacji

        co tam trudno zrozumieć? To nie wina knajpy

        • 0 0

  • Przecież wiadomo ze najlepszy kebs jest u turasa

    • 1 0

  • Ten u turka w Gdyni

    To jeden ze słabszych jakie jadłem...

    • 0 0

  • Tylko Niemcy (10)

    Najlepsze kebaby to są w Niemczech ,w Trójmieście kebaby to porażka.

    • 79 19

    • Kebab Niemcy (1)

      Wiecie dlaczego w Niemczech jest najlepszy Kebab? Bo wszyscy Turcy którzy 15lat temu robili to w Polsce są właśnie tam głównie Berlin

      • 3 2

      • Co za koszmarna bzdura.

        Niemcy ściągali Turków jako siłę roboczą już w latach 60-tych, mają ich całe dzielnice w dużych miastach a ty widzisz jakąś migrację turecką z Polski.

        • 0 0

    • Są świetne kebabownie w Warszawie.

      Fakt, że bieda pod tym względem w Trójmieście a kebab z dobrego mięsa to solidny i smaczny posiłek posiłek. Natomiast nie ma co płakać za Berlinem. W Warszawie są przynajmniej 2 świetne kebabownie, które na pewno nie odstają od tych najlepszych w Niemczech.

      • 0 0

    • W Niemczech nie jadłem ale w Anglii maja świetne. No i 200% baraniny, bo u nich baranów dostatek.

      • 2 0

    • dokladnie! (1)

      tradycyjne niemieckie danie.

      • 10 2

      • Hehe coś w tym jest.

        • 1 0

    • Kebab 10/10

      Bra Kebaphaus w Norymberdze. Najlepszy jaki w żyje jadłem.. Bułka (Pita) wypiekana na miejscu, świeże warzywa, lekkie sosy no i mięsko -krem de la krem. Dodam ,że było bardzo czysto, bez smrodu.. Polecam..

      • 1 2

    • Wandsbek Hamburg. Najlepszy jaki w życiu jadłem. Jakie mięsko. Mmm. Sos równomierne rozłożony po całości. I co najlepsze. Do końca ciepły a nie po połowie już jesz zimny.

      • 4 2

    • Nie tylko kebaby,ale lody od prawdziwego Włocha. Nie dość,że pyszne to wilki wybór smaków i bardzo śmietankowe. Polecam

      • 4 0

    • Pełna Zgoda!

      Tylko Imren w Berlinie!

      • 8 2

  • U Szwagra - Oliwa (1)

    Kebab w budce "U Szwagra" przy dworcu PKP w Oliwie. Legendarny. Rollo i cheesburger też niezłe.

    • 0 4

    • Naprawdę trudno o większe g*wno.

      Koszmarne jest jedzienie w tej budzie po prostu.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane