• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dobry po imprezie oraz na duży głód. Kebab - gdzie najlepszy?

Julia Rzepecka
23 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna. Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna.

Ta odmiana tureckiej potrawy cieszy się u nas największym wzięciem zaraz po pizzy, fast foodach z sieciówek i tradycyjnej polskiej kuchni. Kebab - choć danie jest proste i wszędzie robi się je podobnie, prawdopodobnie każdy ma swoje ulubione miejsce i sposób na jego podanie.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Kebab - kiedy lubisz go jeść?

Już chyba nikt nie wyobraża sobie gwarnej miejskiej ulicy bez budki z kebabem. Na początku był daniem podobnym do tego, jakie możemy zjeść w Turcji, czyli serwowanych na talerzu plastrów mięsa z ryżem i warzywami.

W końcu ktoś wpadł na pomysł, aby ryż zastąpić pitą, wypełnić ją mięsem, warzywami oraz sosem i tak powstał kebab, który znamy dziś, będący jednym z najpopularniejszych ulicznych dań.

Często sięgamy po niego, gdy dopadnie nas głód albo gdy chcemy szybko posilić się na mieście. To też częsty wybór imprezowiczów, którzy po nocnej zabawie lubią "naładować akumulatory" kebabem. Nie bez powodu tego typu lokale są czynne w weekendy do późnych godzin nocnych, a nawet do samego rana.

Kebab u Turka



Kebab u Turka mieści się przy skwerze Kościuszki w Gdyni. W menu kebab na talerzu, w bułce, w boxie lub w picie, do wyboru mięso wołowe lub kurczak. Zamówienia można składać przez aplikacje lub telefonicznie pod numerem 668-088-937. Otwarty jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-1 w nocy, od piątku do soboty 9-4 a w niedzielę od 9 do pół godziny po północy.

  • Tradycyjny turecki deser to herbata lub kawa i słodkie warstwowe ciasto z miodem i orzechami - baklava.
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • Kebab tradycyjny podaje się z ryżem i warzywami na talerzu.

Alanya Kebap



Alanya Kebap to miejsce dobrze znane imprezowiczom bawiącym się w Głównym Mieście. Znajduje się przy ul. Kołodziejskiej i wieczorem jest oblegany przez osoby idące lub wracające z imprezy. W swojej ofercie ma także kebab na talerzu, w pudełku czy w cieście. Można zamawiać telefonicznie, z dowozem, w godzinach od 11 do 20 pod numerem telefonu 607-292-905. Na miejscu zamawiać można na wynos do godziny 23.

  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.
  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.

Zmiana Kebap



Zmiana Kebap na Morenie to miejsce, które określa się jako "kebap rzemieślniczy". W menu są znane trzy formy podania (talerz, rollo, box), ciekawe są jednak kompozycje i smaki. Mamy do wyboru opcję wegetariańską czy falafel, a także opcję z serem feta czy na przykład camembertem i sosem żurawinowym. Wśród dodatków znajdują się m.in. frytki belgijskie lub pieczone warzywa. Zamówienia z dowozem do 5 kilometrów od lokalu pod numerem 785-705-045. Otwarte od godz. 11 do północy.

  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.

Smaczna Szama



Smaczna Szama na ul. Elżbietańskiej to lokal serwujący nie tylko kebab. Znajdziemy tam również zapiekanki, pizzę i różne zestawy. Wśród propozycji kebabu jest rollo (w tym wegetariańskie), kebab w bułce oraz box. Nowością w menu jest ormiańskie lahmacun, czyli chrupiące ciasto z mięsem wołowo-wieprzowym. Zamówić można także frytki czy nachosy. Godziny otwarcia od niedzieli do czwartku w  godz. 11-21, w piątki i soboty 11-23.



  • Kebab na wynos
  • Nachosy z serem i ostrymi papryczkami w wersji z kolendrą i bez.
  • Kebab na wynos

Zahir Kebab



Zahir Kebab na Oksywiu w Gdyni oraz przy ul. 10 lutego to chyba jedyne miejsce w Trójmieście, które serwuje gigantyczne, 50-centymetrowe rollo. W menu także kebab amerykański (z frytkami), rollo wegetariańskie, box, na talerzu oraz sałatka z kebabem. Nowością jest kebab indyk masala z sosem ziołowym. Telefon do lokalu w centrum Gdyni to 459-566-631, a do lokalu na Oksywiu 58 351-17-91. Otwarte codziennie w  godz. 11-23.

A jakie są wasze ulubione lokale z kebabem? Czekamy na polecenia w komentarzach.

  • Zahir Kebab spotkać można również w innych miastach, poza Trójmiastem.
  • Kebab na wynos
  • Kebab na wynos

Miejsca

Opinie (425) ponad 20 zablokowanych

  • (2)

    A kebap nie pisze się przez "P" na początku?

    • 4 10

    • Pebap? (1)

      • 32 0

      • Jak czytam co niektóre komentarze to wpadam w niekontrolowany śmiech :)

        • 8 0

  • (6)

    Dlaczego kebap z kurczakiem kosztuje tyle samo, co z wołowiną? Przecież w mięsnym kurczak to najtańsze mięso, a wołowina jest najdroższa. O co tu chodzi? Ja boję się brać w zwiąku z tym wołowinę, bo mam takie podskórne przeczucie, że to musi być MOM...

    • 34 1

    • (1)

      Myślę, że to po prostu mielone steki z japońskich krów...

      • 1 0

      • Tych pojonych piwem?

        • 1 0

    • Kiedyś byłem w Anglii w takiej budzie.

      Sami klienci z bliskiego wschodu. Wszyscy brali kebab z kurczakiem. Myślę, że coś jest na rzeczy.

      • 5 1

    • Rodzaj mięsa nie ma znaczenia dla producenta....

      • 1 0

    • Kiedyś

      Jak sprawdzałem to po prostu wołowiny było mniej. Przynajmniej na kartce. Przykładowo, kurczaka 100g , wołowiny 70g.
      No ale wiadomo że obsługa nakłada na oko.

      • 4 1

    • Moze dlatego ze kurczak i indyk plus mieszanka

      Syfu to ta sama cena co zarcie dla psa z wolowina i dodatkowym tluszczem i sola bo to jest w tzw wolowinie i jagniecinie. Popros o sklad to juz kebaba z walka nie zjesz.

      • 0 0

  • Aleppo we wrzeszczu i dawny Ararat! (4)

    Parę lat temu mistrzem był Ararat, teraz na podium wrócił Aleppo we Wrzeszczu.

    • 30 5

    • Aleppo jest najlepszy w mieście

      Reszta to kebabowe makdonaldy

      • 15 0

    • Aleppo jest ok.

      Nie trują - kebab robi prawdziwy Syryjczyk (z Aleppo).

      • 5 2

    • Aleppo od lat przerabiany i jest si.

      Dzięki za przypomnienie. Trzeba będzie tam znowu zajrzeć.

      • 6 0

    • Tak zgodze sie..

      W Aleppo nigdy nie poczuliśmy się rozczarowani,zawsze smacznie i mili Państwo.Najlepszy w Gdańsku, pozdrawiamy

      • 4 0

  • Enigma22 na przeróbce ul. Bajki (2)

    Pyszna pizza i kebab polecam często zamawiam

    • 7 12

    • (1)

      Nie bądź śmieszny, enigma to syf, raz skosztowałem ich pizzy i więcej nie zamierzam.

      • 6 3

      • kiedyś często jadłem u nich pizze i była bardzo dobra

        zresztą to nie było tylko moje zdanie. Teraz nie wiem ale wątpię żeby się aż tak zepsuła.

        • 3 2

  • Kurczak, wołowina? (2)

    Kebab tylko z baraniną.

    • 24 6

    • Dokładnie !

      A jedyne co znam w tej jakości to Adana Kebab z Alanya Kebab.

      • 2 0

    • Gdzie masz kolego baranine

      Baranina jest ochydna. Nie jadles prawdziwego miesa skrawkow w kraju arabskim. To co dostajesz tu to mielonka syfu soli i wypelniaczy smakowych.

      • 1 2

  • (2)

    MIM Kebab przy PKP we Wrzeszczu - jeden z najlepszych kebabów jakie jadłem.

    • 8 10

    • Sosy do upy

      • 1 2

    • XXX

      Syf

      • 2 2

  • Tylko Lux Kebab (2)

    Najlepszy kebab jaki jadłem w życiu jest w nowym dworze gdańskim- LUX Kebab , ale to już nie trójmiasto.
    Zawsze jak lece s7 w tamtym kierunku zajeżdzam .
    Polecam każdemu spróbować

    • 3 9

    • TAK

      Potwierdzam

      • 0 1

    • mieso z kosciezyny- kule mocy

      • 1 0

  • prawdziwa restaurcja z kebabem powinna oferowac kebab barani (4)

    a takiego w gdansku nie ma

    • 33 2

    • Nigdzie w polsce nie serwuje sie baraniny. To jest jest dziwancze (1)

      Bylem na podchalu w beskidzie slaskim i tam tez zero owiec, ludzie maja tylko dla siebie pare sztuk.
      W miesnych brak baraniny, i nigdzie nic z baraniny nie zjesz w restauracjach.

      Tak samo z kebabem, lamb shawarma to podstawa wszedzie w muzułmańskiej czesci Europy.

      • 5 2

      • Jak to nigdzie?

        Gdynia, 10 Lutego, Zahir kebab, jest baranina. Co prawda kiedyś to była naprawdę wypas kebabownia, właściciel kupował baraninę na Kaszubach i trafiała prosto do knajpy, teraz to przejęła sieciówka więc pewnie już tak nie dbają, ale baranina wciąż w menu.

        • 7 0

    • Zgadza sie,jesli kebs to tylko z baraniego miesa dobrze wybejcowany i dobrze "smierdzacy".

      • 4 1

    • Jest - Adana Kebab z Alanya Kebab.

      Polecam i pozamiatane... Nic lepszego w kwestii kebaba nie ma u nas.

      • 3 0

  • Najlepszy jaki jadłem to (2)

    Mustafa gemuse kebab w Berlinie (mieście). Czas oczekiwania w kolejce ok 3h...

    • 13 11

    • poszedłeś na kebaba od razu po śniadaniu

      czy w oczekiwaniu na niego padałeś z głodu ? nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby 3h stać w kolejce za kebabem. Nawet jakby go za darmo dawali.

      • 24 0

    • Bez przesady, stoję zawsze z 20-30 minut.

      • 0 1

  • (1)

    no jak sie polecamy , to fajny kebab jadlem w kielpinie kartuskim, prowadza je chlopaki ponoc z bangladeszu .troche nie w trojmiescie ale na wycieczkce na kaszubach moza wdepnac

    • 3 9

    • Tam jest dobry dojazd.Warto spróbować się wybrać.To nie jest tak daleko.Cukiernia też ma dobre ciasta.

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane