• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dobry po imprezie oraz na duży głód. Kebab - gdzie najlepszy?

Julia Rzepecka
23 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna. Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna.

Ta odmiana tureckiej potrawy cieszy się u nas największym wzięciem zaraz po pizzy, fast foodach z sieciówek i tradycyjnej polskiej kuchni. Kebab - choć danie jest proste i wszędzie robi się je podobnie, prawdopodobnie każdy ma swoje ulubione miejsce i sposób na jego podanie.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Kebab - kiedy lubisz go jeść?

Już chyba nikt nie wyobraża sobie gwarnej miejskiej ulicy bez budki z kebabem. Na początku był daniem podobnym do tego, jakie możemy zjeść w Turcji, czyli serwowanych na talerzu plastrów mięsa z ryżem i warzywami.

W końcu ktoś wpadł na pomysł, aby ryż zastąpić pitą, wypełnić ją mięsem, warzywami oraz sosem i tak powstał kebab, który znamy dziś, będący jednym z najpopularniejszych ulicznych dań.

Często sięgamy po niego, gdy dopadnie nas głód albo gdy chcemy szybko posilić się na mieście. To też częsty wybór imprezowiczów, którzy po nocnej zabawie lubią "naładować akumulatory" kebabem. Nie bez powodu tego typu lokale są czynne w weekendy do późnych godzin nocnych, a nawet do samego rana.

Kebab u Turka



Kebab u Turka mieści się przy skwerze Kościuszki w Gdyni. W menu kebab na talerzu, w bułce, w boxie lub w picie, do wyboru mięso wołowe lub kurczak. Zamówienia można składać przez aplikacje lub telefonicznie pod numerem 668-088-937. Otwarty jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-1 w nocy, od piątku do soboty 9-4 a w niedzielę od 9 do pół godziny po północy.

  • Tradycyjny turecki deser to herbata lub kawa i słodkie warstwowe ciasto z miodem i orzechami - baklava.
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • Kebab tradycyjny podaje się z ryżem i warzywami na talerzu.

Alanya Kebap



Alanya Kebap to miejsce dobrze znane imprezowiczom bawiącym się w Głównym Mieście. Znajduje się przy ul. Kołodziejskiej i wieczorem jest oblegany przez osoby idące lub wracające z imprezy. W swojej ofercie ma także kebab na talerzu, w pudełku czy w cieście. Można zamawiać telefonicznie, z dowozem, w godzinach od 11 do 20 pod numerem telefonu 607-292-905. Na miejscu zamawiać można na wynos do godziny 23.

  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.
  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.

Zmiana Kebap



Zmiana Kebap na Morenie to miejsce, które określa się jako "kebap rzemieślniczy". W menu są znane trzy formy podania (talerz, rollo, box), ciekawe są jednak kompozycje i smaki. Mamy do wyboru opcję wegetariańską czy falafel, a także opcję z serem feta czy na przykład camembertem i sosem żurawinowym. Wśród dodatków znajdują się m.in. frytki belgijskie lub pieczone warzywa. Zamówienia z dowozem do 5 kilometrów od lokalu pod numerem 785-705-045. Otwarte od godz. 11 do północy.

  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.

Smaczna Szama



Smaczna Szama na ul. Elżbietańskiej to lokal serwujący nie tylko kebab. Znajdziemy tam również zapiekanki, pizzę i różne zestawy. Wśród propozycji kebabu jest rollo (w tym wegetariańskie), kebab w bułce oraz box. Nowością w menu jest ormiańskie lahmacun, czyli chrupiące ciasto z mięsem wołowo-wieprzowym. Zamówić można także frytki czy nachosy. Godziny otwarcia od niedzieli do czwartku w  godz. 11-21, w piątki i soboty 11-23.



  • Kebab na wynos
  • Nachosy z serem i ostrymi papryczkami w wersji z kolendrą i bez.
  • Kebab na wynos

Zahir Kebab



Zahir Kebab na Oksywiu w Gdyni oraz przy ul. 10 lutego to chyba jedyne miejsce w Trójmieście, które serwuje gigantyczne, 50-centymetrowe rollo. W menu także kebab amerykański (z frytkami), rollo wegetariańskie, box, na talerzu oraz sałatka z kebabem. Nowością jest kebab indyk masala z sosem ziołowym. Telefon do lokalu w centrum Gdyni to 459-566-631, a do lokalu na Oksywiu 58 351-17-91. Otwarte codziennie w  godz. 11-23.

A jakie są wasze ulubione lokale z kebabem? Czekamy na polecenia w komentarzach.

  • Zahir Kebab spotkać można również w innych miastach, poza Trójmiastem.
  • Kebab na wynos
  • Kebab na wynos

Miejsca

Opinie (425) ponad 20 zablokowanych

  • Najlepszy?

    W Düsseldorfie, przy dworcu.

    • 8 8

  • Nr 1 To Kult Kebap (2)

    Serwuja najlepszego kebsa w miescie wersja berlinska kurczak z grilowanymi warzywami oraz karkowka z autorskimi sosami !!!!

    • 10 26

    • Kult

      Dokładnie tak! Najlepsze mięso, grilowane warzywa, pyszne sosy i idealne proporcje wszystkich składników. Jedyny kebab, na jaki jestem w stanie się skusić

      • 6 11

    • Haha tak. Kupujesz 100g

      Miesa a sypia jakies 40g. To mikro cos za 18zl?sorry ale swieza kanapka za 7zl z zabki ma wiecej wkladu. Porazka.

      • 5 2

  • Zadaliście pytanie gdzie serwują najlepszy kebab[p] w trójmieście... (2)

    ..ale nie odpowiedzieliście na pytanie ,zareklamowalście jedynie w miare poprawne kebsy ale du.y nie urywa . Jest pare innych lokalów srwujących o niebo lepsze kebsy ale chyba nie muszą się reklamować...

    • 35 2

    • A które to są o niebo lepsze? (1)

      • 0 0

      • Lol

        Np. Berlin Kebab.

        • 6 4

  • Najlepszy był w knajpie na Żabiance... (5)

    ... blisko skrzyżowania Chłopskiej z Pomorską, potem się przeniósł dwukrotnie też w granicach Żabianki, a potem przy drodze prowadzącej do ZOO. Nie mogę sobie przypomnieć nazwy. Ale kiedy to było... Lata temu. No i słynne kebaby i haszu w Sopocie w miejscu, w którym teraz jest Plac Przyjaciół Sopotu. To były czasy...

    • 31 1

    • Wlasnie szukalem opini o tym Kebabie...
      Do teraz siedzi w mojej glowie, miesa nawalonego, duzo sosu i ten smak....
      Duzo bym dal zeby go zjesc teraz :)

      • 2 1

    • U Gradana...:)

      • 6 0

    • Rodos (2)

      • 1 0

      • (1)

        Rodos był jedyny w swoim rodzaju. Podawali rolo a nie rollo na co zwracali uwagę. Na piwo się do nich tez chodziło. Z tego co wiem to nie ma ich przez jakieś mafijne sprawki. Przesiadywali tam czasem takie typy a właściciel chyba nie bardzo chciał mieć coś z nimi wspólnego. I tak się to skończyło.

        • 0 0

        • teraz tam uczelnia stoi

          • 0 0

  • Handlowałem mięsem do kebaba (2)

    Polski rynek kebaba to głównie
    ścinki wołowe (45%) pomieszane z tłuszczem oraz indyczym MOMem, soją i bułką tartą. Zapomnijcie o baraninie, jedyny baran w kebabie to ten co myśli że zamawia mięso baranie...

    • 78 0

    • Kebab

      Dokładnie woziłem kebsy szkoda gadać !!

      • 14 0

    • Ja tam nie wiem czy gdzieś jednak nie da się zjeść z baraniny ale zapytałem kiedyś dlaczego nie serwują baraniny a wołowinę. Odpowiedz była prosta: a widziałeś w Polsce barany?

      • 2 0

  • Berlin kebab w Auchan (2)

    • 20 12

    • beznadziejny primo. (1)

      ..a porcje dla liliputów secundo .....

      • 4 6

      • Ale tylko ten jadlem za każdym razem na trzeźwo

        • 0 0

  • Ale po co na kebab iść do jakiejś knajpy i przepłacać? Przecież można zrobić w domu, o niebo lepszy. (2)

    • 10 8

    • Adana !

      Adana Kebab !!! Reszta to szajs - w każdej innej knajpie do samo.

      • 0 2

    • Dokładnie i to jest tak proste.

      • 0 0

  • Kebab Alanya

    ...żył tylko tylko dzięki Parlamentowi.W tygodniu tam pustki

    • 13 1

  • W Gdyni najlepszy jest Kebab King, miedzy PKO a kinem Goplana.

    • 12 9

  • W porównaniu do kebsów w Polsce to w Trójmieście robią nas w bambuko. Przede wszystkim małe !

    Za taką samą cenę gdzie indziej - Olsztyn, Wrócław ,Poznań mam 2 razy większego i teraz najlepsze: dodatki. zasypują nas tylko suchą kapustą mimo ,że pomidorki i inne rzeczy leżą w pojemnikach. Trzeba się prosić. CO za dziadostwo.

    • 48 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane