Ta odmiana tureckiej potrawy cieszy się u nas największym wzięciem zaraz po pizzy, fast foodach z sieciówek i tradycyjnej polskiej kuchni. Kebab - choć danie jest proste i wszędzie robi się je podobnie, prawdopodobnie każdy ma swoje ulubione miejsce i sposób na jego podanie.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
jak najczęściej i bez okazji, to jedno z moich ulubionych dań
20%
gdy dopadnie mnie głód na mieście
31%
to dobra "szama" do piwa
9%
najchętniej po imprezie
26%
nie przepadam, więc nie jem
14%
Już chyba nikt nie wyobraża sobie gwarnej miejskiej ulicy bez budki z kebabem. Na początku był daniem podobnym do tego, jakie możemy zjeść w Turcji, czyli serwowanych na talerzu plastrów mięsa z ryżem i warzywami.
W końcu ktoś wpadł na pomysł, aby ryż zastąpić pitą, wypełnić ją mięsem, warzywami oraz sosem i tak powstał kebab, który znamy dziś, będący jednym z najpopularniejszych ulicznych dań.
Często sięgamy po niego, gdy dopadnie nas głód albo gdy chcemy szybko posilić się na mieście.
To też częsty wybór imprezowiczów, którzy po nocnej zabawie lubią "naładować akumulatory" kebabem. Nie bez powodu tego typu lokale są czynne w weekendy do późnych godzin nocnych, a nawet do samego rana.
Kebab u Turka mieści się przy
skwerze Kościuszki w Gdyni. W menu kebab na talerzu, w bułce, w boxie lub w picie, do wyboru mięso wołowe lub kurczak. Zamówienia można składać przez aplikacje lub telefonicznie pod numerem 668-088-937. Otwarty jest od poniedziałku do czwartku w godz.
9-1 w nocy, od piątku do soboty
9-4 a w niedzielę od
9 do
pół godziny po północy.
Alanya Kebap to miejsce dobrze znane imprezowiczom bawiącym się w Głównym Mieście. Znajduje się przy
ul. Kołodziejskiej i wieczorem jest oblegany przez osoby idące lub wracające z imprezy. W swojej ofercie ma także kebab na talerzu, w pudełku czy w cieście. Można zamawiać telefonicznie, z dowozem, w godzinach
od 11 do 20 pod numerem telefonu 607-292-905. Na miejscu zamawiać można na wynos do godziny
23.
Zmiana Kebap na Morenie to miejsce, które określa się jako
"kebap rzemieślniczy". W menu są znane trzy formy podania (talerz, rollo, box), ciekawe są jednak kompozycje i smaki. Mamy do wyboru opcję wegetariańską czy falafel, a także opcję z serem
feta czy na przykład camembertem i sosem żurawinowym. Wśród dodatków znajdują się m.in. frytki belgijskie lub pieczone warzywa. Zamówienia z dowozem
do 5 kilometrów od lokalu pod numerem 785-705-045. Otwarte
od godz. 11 do północy.
Smaczna Szama na
ul. Elżbietańskiej to lokal serwujący nie tylko kebab. Znajdziemy tam również
zapiekanki,
pizzę i różne zestawy. Wśród propozycji kebabu jest rollo (w tym wegetariańskie), kebab w bułce oraz box. Nowością w menu jest
ormiańskie lahmacun, czyli chrupiące ciasto z mięsem wołowo-wieprzowym. Zamówić można także
frytki czy
nachosy. Godziny otwarcia od niedzieli do czwartku w godz.
11-21, w piątki i soboty
11-23.
-
IV Miejsce
-
II Miejsce
-
III Miejsce
Zahir Kebab
Zahir Kebab na Oksywiu w Gdyni oraz
przy ul. 10 lutego to chyba jedyne miejsce w Trójmieście, które serwuje
gigantyczne, 50-centymetrowe rollo. W menu także kebab amerykański (z frytkami), rollo wegetariańskie, box, na talerzu oraz sałatka z kebabem. Nowością jest kebab
indyk masala z sosem ziołowym. Telefon do lokalu w centrum Gdyni to 459-566-631, a do lokalu na Oksywiu 58 351-17-91. Otwarte codziennie w godz.
11-23.
A jakie są wasze ulubione lokale z kebabem? Czekamy na polecenia w komentarzach.