• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd iść na pyszne gofry w Trójmieście?

Julia Rzepecka
6 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Ten przysmak najchętniej podawany jest ze słodkimi dodatkami takimi jak: cukier puder, owoce czy bita śmietana. Coraz częściej jest także serwowany w wersji wytrawnej ze słonymi produktami, mięsem czy warzywami.
Ten przysmak najchętniej podawany jest ze słodkimi dodatkami takimi jak: cukier puder, owoce czy bita śmietana. Coraz częściej jest także serwowany w wersji wytrawnej ze słonymi produktami, mięsem czy warzywami.

Na słodko czy słono? Na śniadanie czy jako przekąska na mieście? Pomysłów na gofry jest mnóstwo, a ich historia sięga dawnych czasów. Ten przysmak staje się coraz popularniejszy i zamówić go można nie tylko w sezonowych budkach przy plaży. Sprawdzamy, gdzie jeszcze w Trójmieście można zjeść dobre gofry.



Lodziarnie w Trójmieście


Jeśli gofry to:

Gofry są przekąską chętnie jedzoną w wielu krajach na świecie. W Europie znane są przede wszystkim we Francji, BelgiiNiemczech, ale także w Polsce. Są też bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.

Obecnie do ich przygotowania używa się gofrownicy, która przemienia płynne ciasto w smacznego gofra. Jednak ten przysmak nie jest wcale wynalazkiem współczesnych czasów. Dawniej przygotowywano je również bez prądu - umieszczano ciasto pomiędzy dwoma gorącymi metalowymi talerzami, dlatego przez wiele lat były podawane jako okrągłe.

Dziś można spotkać je we wszystkich rozmiarach i kształtach, najbardziej znane w formie prostokątnej. W Norwegii podaje się je z niebieskim serem, natomiast w Wietnamie, gdzie są popularnym jedzeniem ulicznym, przygotowuje z mlekiem kokosowym. W Szwecji obchodzony jest nawet Dzień Gofrów, 25 marca. A jak podaje się gofry w Trójmieście?

Gdynia



W Gdyni spróbować gofrów można w lodziarni Bosko. Zjeść tu można nie tylko gofry, ale również smaczne lody własnej produkcji, koktajle owocowo-warzywne czy milkshake. Bosko zaprasza do konsumpcji nie tylko w lokalu, ale także w ogródku na ulicy.

Gofry w dobrej cenie zamówić można w Skwerek Cafe z bitą śmietaną, nutellą, owocami lub cukrem pudrem. Kolejnym punktem na słodkiej mapie Gdyni jest niewątpliwie Marmolada, Chleb i Kawa. To miejsce, gdzie śniadania są serwowane cały dzień, a oferta jest szeroka. Znajdziemy tu takie pozycje jak Gofr BLT z jajkami, boczkiem, pomidorem, sałatą i majonezem czy gofra ze szparagami w tempurze, jajkami w koszulce i z pudrem z boczku. Są też oczywiście gofry na słodko z marmoladą wyrabianą w lokalu w wielu różnych smakach (czekolada biała i orzechowa, pomarańcza z migdałami, truskawka, malina, czarna porzeczka na czerwonym winie z cytryną, rabarbar, śliwka z orzechami, figa z rodzynkami) oraz klasycznie z cukrem pudrem i bitą śmietaną. W menu także tosty francuskie z camembertem i boczkiem oraz z musem z białej czekolady i malinami.

Będąc blisko morza warto zajrzeć do Kawiarni Cukierni Mariola. Poza słynnymi już pysznymi lodami, mają również w sprzedaży gofry. Można je zjeść także przy okazji wizyty w Centrum Riviera, w znajdującym się na pierwszym piętrze centrum Waffel Story.

Zobacz też: "Łatwo nie było". Nowe lokale, które otworzyły się w czasie pandemii

  • Firma Bosko przywędrowała do nas z Lublina, gdzie po raz pierwszy rozpoczęła swoją działalność.
  • W Marmolada, Chleb i Kawa śniadania są serwowane przez cały dzień.
  • W Marmolada, Chleb i Kawa śniadania są serwowane przez cały dzień.

Sopot



Sopot najbardziej ze wszystkich trzech miast kojarzy się z plażowaniem, wakacjami i spacerami nad morzem, a przez to także z... lodami i goframi. Zapewne większość turystów i wielu mieszkańców nie odmawia sobie słodkości podczas spacerowania "Monciakiem", kierując się w stronę morza.

W sezonie w centrum Sopotu nietrudno znaleźć wiele punktów sprzedających gofry, zwłaszcza przy molo. Natomiast wzdłuż Trasy Nadmorskiej, gdzie często można spotkać rowerzystów, rolkarzy, ale także pieszych, co kilkaset metrów rozstawione są barobusy sprzedające różne przekąski, a w tym także gofry.


A co z lokalami, które są czynne cały rok? To na przykład Restauracja Nowosopocka, która wraz z nadejściem wiosny i zniesieniem obostrzeń koronawirusowych otworzyła swój taras. Znanym całorocznym punktem są też Gofry pod Arkadami, tuż przy zabytkowej latarni morskiej, gdzie zjeść je można w rozmaitych wariantach - z polewami, owocami, bitą śmietaną.

Czytaj również: Otwarte tarasy na galeriach handlowych w Trójmieście

  • Dla wszystkich osób z ważną legitymacją studencką, kawa do zamówionego gofra kosztuje złotówkę.
  • Tradycyjne gofry z dużą ilością dodatków mogą być dość kaloryczne. Wystarczy jednak zrezygnować z bitej śmietany czy białego cukru lub zastąpić je owocami, by otrzymać nieco zdrowszą opcję.
  • Tradycyjne gofry z dużą ilością dodatków mogą być dość kaloryczne. Wystarczy jednak zrezygnować z bitej śmietany czy białego cukru lub zastąpić je owocami, by otrzymać nieco zdrowszą opcję.
  • Tradycyjne gofry z dużą ilością dodatków mogą być dość kaloryczne. Wystarczy jednak zrezygnować z bitej śmietany czy białego cukru lub zastąpić je owocami, by otrzymać nieco zdrowszą opcję.
  • Tradycyjne gofry z dużą ilością dodatków mogą być dość kaloryczne. Wystarczy jednak zrezygnować z bitej śmietany czy białego cukru lub zastąpić je owocami, by otrzymać nieco zdrowszą opcję.

Gdańsk



W Gdańsku również nie brakuje miejsc oferujących pyszne gofry. We Wrzeszczu, w Garnizonie również można spróbować słodkości, które przygotowuje Marmolada, Chleb i Kawa.

W otwartej od niedawna 100czni imprezowicze mogą nabrać sił zamawiając wytrawne gofry, które serwują tam Mecyje. W menu między innymi takie pozycje jak Belmondo, czyli gofry z czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, serem pecorino, szynką parmeńską, serkiem czosnkowym i rukolą. Jest też opcja Halloumi z ciecierzycą, tahini, dżemem z pomidorów, sałatą i chipotle czy Świeżak z taleggio, boczkiem, radichio, ricottą i konfiturą z białej cebuli.

Gofry na słodko proponuje BłogoSłonym Spichlerzu. W swoim menu mają także wiele nietypowych ciast i ciasteczek. Spacerując po Głównym Mieście w Gdańsku, warto zajrzeć też do Gdańskiej Wytwórni Lodów Naturalnych na ul. Długiej.

Miejsca

Opinie (140) ponad 10 zablokowanych

  • Są miejsca gdzie gofr kosztuje tyle co pizza. (14)

    Szaleństwo . Nie dajmy się naciągać na kawałek ciasta z dżemem.

    • 183 6

    • Najlepsze gofry i tak robi Małgorzata K. (ta od Lucka i Pączka, by nie było niedomówień).

      • 3 4

    • (3)

      Fakt, że np. w mecyje rzeczywiście wersja belmondo kosztuje chyba 19,90 ale jest na prawdę pyszne i późnym wieczorem po kilku piwkach chyba jest to lepsza opcja niż właśnie pizza albo mcdonald. Generalnie nikt nikogo do niczego nie zmusza :) jednak uważam, że czasem warto dać szanse czemuś nowemu ;). A jeśli chodzi o prawdziwe gofry to tylko w butce przy barze flamingo w Sobieszewie. Pyszne gofry, prawdziwa czekolada i prawdziwe owoce,na prawde polecam !

      • 4 11

      • Mecyje? naprawde?

        szkoda ze nie 29.90, w koncu mozemy zjesc na ławce z palety, mysle ze powinnismy za to doliczyc z dyszkę

        • 18 2

      • w 'butce' ? serio ?

        • 10 0

      • w butce?

        • 8 0

    • Są miejsca gdzie czynsz za metr (1)

      Wynosi tyle co koszt używanego samochodu. Koszty to nie tylko mąka i jajka.

      • 9 1

      • Żeby to były mąka i jaja przyjacielu to by nie było tak źle jeszcze... To jest jakiś proszek do którego dodają wodę i wychodzi coś gofropodobnego.

        • 13 1

    • Nikt cie nie zmusza (1)

      Nawet jesli gofr bedzie kosztowal 50 zl, a bedzie pyszny, i sa osoby ktore maja na niego ochote- to w czym ci to przeszkadza? Po prostu omin ta budke i idz do tanszej tudziez kup w biedronce gotowe 10 szt za 5 zl. To ze ciebie nie stac na gofra za 30 zl, nie oznacza zaraz ze cos z lokalem jest nie tak lub trzeba go zamknac...

      • 8 20

      • Ktoś kto płaci 30 zł za gofra pokazuje jedynie to że jest frajerem.

        • 13 3

    • Polecam kupić sobie własną gofrownicę. (2)

      Ja wiem, że już nigdy więcej nie kupię gofra z budy przy plaży, bo mogę sobie zrobić sam dużo smaczniejsze i w cenie (bez dodatków) 50 gr za sztukę.
      A tym, co koniecznie "muszą" zjeśćnna mieście - niech wam efekt latte służy.

      • 16 1

      • Raz kupilismy gofry u Pelowskiego, nigdy wiecej. Nie sadzilismy ze moga byc az tak niedobre i twarde. Od lat posiadamy gofrownice i od czasu do czasu pieczemy w domu, sadzilismy ze te kupne beda rownie dobre. Niestety zawiedlismy sie. Nie wiem jak mozna robic tak twarde zelówy? Przepisów jest nmóstwo w sieci i ksiazkach kucharskich.

        • 7 1

      • No widzisz, wartość dodana, jedna wizyta w gofro - budzie i już nauczony samemu w domu

        • 3 0

    • Ja polecam bezglutenowe (1)

      Gofry bezglutenowe dla chorych na celiakię, (Nie dlatego, że taka moda) w małej kawiarence w Gdańsku (specjalnie nie podaje nazwy)

      • 1 0

      • Ja polecam gofry wegetariańskie z musztardą sarepską.

        • 0 0

  • Na pewno nie do Sopotu. (5)

    • 78 8

    • Lepiej zrobić sobie w domu. (4)

      • 91 7

      • Limo (3)

        W domu to można sobie kotleta usmażyć, gofry nigdy nie wyjdą dobre.

        • 2 12

        • Jak masz dobrą gofrownicę to wyjdą.

          Na patelni nie zrobisz.

          • 14 0

        • nawet kiepskie gofry z jajek będą sto razy lepsze niż dziwne gofry z gotwych mieszanek

          • 15 0

        • Lol, nie

          5 kg gotowej mieszanki na gofry kosztuje 30zł.
          Wystarcza na sto sztuk, trzeba tylko z wodą rozrobić i dodać olej.
          Smakuje dużo lepiej niż cokolwiek z budy przy plaży a gofrownica (porządna za 300zl) zwróciła mi się w 2 tygodnie po zakupie.

          • 3 2

  • deptak w Brzeznie = gofr za 20zl (9)

    ludzie zwariowali. niedlugo pojawi sie pewnie opcja dla niezamoznych, ze za 5zl mozesz powąchac gofra a za 2zl popatrzec jak bogaty je.

    • 199 5

    • Dwa dni temu patrzyłam ma ceny gofra (5)

      Brzeźno ma za 5zl lub 4.5 mowa o gołym. Z Nutellą 10zl. Reszty nie pamiętam. Moze 20zl wyjdzie gdy weźmiesz wszystko z menu na tego gofera, powstanie paćka mamałyga

      • 26 3

      • (4)

        5zł za mąkę z mlekiem i jajkiem to mało?

        • 11 14

        • nie to co frytki za 12zł:)

          • 16 1

        • Dla prawdziwego polakówa-cebulaczka najlepsza cena to za darmo.

          • 7 18

        • A po ile na być? 1,20???

          • 4 4

        • czynszu nie płacisz bo masz własnościowe prądu nie płacisz bo masz ze słońca, patelnie raz na jakiś czas rozdają po mszy, woda z Motławy itp itd
          W domu zrobię wszytko za darmo

          • 7 0

    • To ja poproszę to po 2 złote dwa razy

      to drugie 2 złote za powąchanie.

      • 7 0

    • W Brzeznie przy wejsciu na plaze wala tyle srodka spulchniajacego ,ze rozbolal mnie brzuch. (1)

      Nigdy wiecej tam nie kupie,

      • 3 0

      • Oj to już teraz wiem dlaczego po zjedzeniu suchego gofra boli mni brzuch. To przez te spulchniacze?

        • 0 0

  • (2)

    Sama robię gofry w domu. Do tego prawdziwa bita śmietana i owoce....mniam!!

    • 85 3

    • ja nie mam gofrownicy, nie chcę kupować kolejnego sprzętu tylko po to aby 3-4 razy w roku zjeść gofra

      • 8 5

    • To mnie zaproś to ocenię

      • 3 1

  • Spojrzcie na ceny gofrów. To skandal. (3)

    Ile ci z gastro chca zarabiac ? Jak gofry to tylko robione w domu z owocami z ryneczku Lidla.

    Wanda z Zaspy

    • 49 22

    • Wandzia jednak pokochała Niemca :P

      • 8 0

    • Limo

      Z ryneczku Lidla........hahaha

      • 7 0

    • A mąka z biedronki

      • 4 0

  • Sama chemia.... (2)

    Najlepsze są domowej roboty

    • 72 1

    • Domowej roboty sa tez ze skladkinow z chemia (1)

      Mąka ze zboza spryskanego gmo, mleko od krowy karmionej pasza z antybiotykami, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i cukier puder to chemia.

      • 6 8

      • no tak, zdecydowanie twoja chemia jest lepsza niż moja. Lepszy goferek z wielkiego pudła z proszkiem

        • 10 0

  • (1)

    Przede wszystkim oglupieli z cenami. Chcialem zjesc gofra a tam 15zl. Podziekowalem

    • 84 2

    • Kup sobie w biedronce i nie narzekaj

      • 1 14

  • W Belgii nie gofry, a wafle (4)

    Są popularne, ale to zupełnie inne ciasto niż nasze naleśnikowe.

    • 27 2

    • Belgian waffles są tak samo popularne w Belgii,

      jak w Grecji ryba po grecku, a w Bertoni fasolka po bretońsku.

      • 12 2

    • te twoje 'wafle' to tylko źle, ale za to modnie spolszczone angielskie słowo "waffle"

      czyli po prostu gofry

      • 8 0

    • Wpisz sobie w wyszukiwarkę: "Gaufre de Bruxelles" i wtedy mów.

      • 2 2

    • Ja nie robię gofrów z ciasta naleśnikowego, ani biszkoptowego. Mam sprawdzony przepis babci. I bardzo dobrą, profesjonalną gofrownicę Dezal. Gofry robię 2,3 razy w tygodniu bo moje dzieci je uwielbiają :-) ba, nawet znajomi Syna wpadają na gofry bo smakują jak te z deptaka w Brzeźnie czy Sopocie. A wychodzą taniej o 90% :-D

      • 2 1

  • byle nie gofry tuż przy prawym wejściu na molo w Sopocie (5)

    kupiliśmy gofry parę tygodni temu, opakowane w plastikowy pojemnik, który włożony został w papierową torbę. Teoretycznie ładnie, niby pal licho z ekologią w końcu :/ Jednak to co w opakowaniu znaleźliśmy to była gumowata breja z roztopioną sztuczną bitą śmietaną. Gofra nie można było w ogóle unieść do ust, bo przypominał rzadką plastelinę. I odpowiadam, że usiedliśmy do zjedzenia gofrów zaraz po odejściu od punktu. Do dzisiaj żałuję, że nie wróciliśmy się i nie rzuciliśmy tego im na stół przy całej kolejce klientów. Nigdy więcej tam nie kupimy gofrów.

    • 73 6

    • Bo gofry się je od razu a nie bierze na wynos... Każdy gofr robi się miękki i gumowaty od dodatków. Już nie mówię o śmietanie podczas ciepłych dni.

      • 18 9

    • miałam podobne odczucia, dla mnie to były tajgorsze gory jakie jadłam :(

      • 11 2

    • nie chec, to nie zre

      • 2 4

    • Żale w stylu kowala zamawiającego obiad z frytkami na wynos w styropianowym pudelku i zdziwionego, że po godzinie, frytki nie są chrupiące.

      • 9 5

    • gofry to dziadostwo.

      • 1 1

  • (3)

    kapkę mąki, mleka i jajka podsypane lekko cukrem pudrem... Chore ceny, chorych byznesmenuff.

    • 41 1

    • (2)

      To nie kapka maki, mleka czy jajek, To gotowy chemiczny proszek kupowany za grosze!

      • 22 0

      • Proszek lub płynne ciasto.

        • 8 0

      • Jeszcze lepiej

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane