• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd na dobrą rybkę w Trójmieście?

Magda Mielke
8 lipca 2024, godz. 09:00 
Opinie (174)
  • Rybakówka
  •  Rybakówka
  • Rybakówka
  • Rybakówka
  • Rybakówka

Gdzie na rybę w Trójmieście? To pytanie jak bumerang powraca w każdym okresie wakacyjnym, powtarzane przez rzesze turystów. W końcu smażona ryba z frytkami to klasyk nadmorskiej wizyty. Przedstawiamy kilka naszych typów: smażalni, barów plażowychrestauracji, w których ryba gra pierwsze skrzypce.



Gdzie zjeść rybkę w Trójmieście?



Często jesz ryby?

Rybakówka



Gdańska Rybakówka to miejsce dobrze znane i lubiane. Jeden z lokali znajduje się w centrum, na Wyspie SpichrzówMapka. W karcie znajdziemy ryby z patelni, smażone w całości oraz z pieca, m.in. pstrąg, łosoś, jesiotr, halibut, dorsz i łosoś. Jest też zupa rybna, tatar z łososia, carpaccio z pstrąga czy śledź w kilku postaciach.

  • Tawerna Orłowska
  • Tawerna Orłowska
  • Tawerna Orłowska
  • Tawerna Orłowska
  • Tawerna Orłowska

Tawerna Orłowska



Miejsce wręcz kultowe, sprawdzone i godne polecenia. Tawerna Orłowska to nie tylko miejsce, gdzie zjecie dobrą i świeżą - co w sezonie nad morzem nie jest taką oczywistością - rybkę, ale też malownicze położenieMapkawidokiem na zatokę, klif i orłowskie molo. W karcie znajdziecie ryby z własnego kutra, ryby uwędzone przez rybaków (można je kupić na miejscu), ryby w zestawach i duży wybór dań z owocami morza.


Bulaj



Od niedawna pod adresem Mamuszki 14Mapka w Sopocie działa restauracja Bulaj. Zjecie tu kilka dań z rybami, m.in. dorszem, halibutem czy sandaczem. Jest też aromatyczna zupa rybna na wywarze z ryb bałtyckich z mulami, algami morskimi i mlekiem kokosowym i śledź na przystawkę.

  • Restauracja Targ Rybny
  • Restauracja Targ Rybny
  • Restauracja Targ Rybny
  • Restauracja Targ Rybny
  • Restauracja Targ Rybny

Restauracja Targ Rybny



Na legendarnym targu rybnym w centrum GdańskaMapka mieści się restauracja Targ Rybny - Fishmarkt. Miejsce to zadowoli podniebienia miłośników ryb i owoców morza. Menu łączy tradycyjną kuchnię kaszubską z elementami nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej. Szczególną uwagę zwraca talerz Fishmarkt przeznaczony dla dwóch osób, w którego skład wchodzą: halibut, okoń morski, karmazyn, gładzica, krewetki "Black tiger", małże nowozelandzkie, puree ziemniaczane z serem Bursztyn, mix sałat i dwa sosy. Poza tym w menu znajdziecie pieczone i smażone ryby, klasyczne "fish and chips", pierogi z łososiem, zupę rybną Bouillabaisse, śledzie na różne sposoby czy tatar z pstrąga.

BluBambu



BluBambu to nowy bar plażowy, znajdujący się przy wejściu 78 w JelitkowieMapka. Organizowane są tu różne imprezy, ale w dzień można też wpaść tu na rybkę. W menu m.in. dorsz w zestawie, stek z halibuta, dorada, sielawa z jeziora Wigry, a także krewetki, smażone szprotki i zupa rybna.


Zafishowani



Zafishowani to restauracja rybna oraz wine bar wraz ze sklepem położona w centrum zabytkowego Gdańska, z widokiem na MotławęMapka. Przez cały rok serwowane są tu ryby i owoce morza, w nieoczywistych połączeniach z sezonowymi warzywami i lokalnymi dodatkami. Szef kuchni, tworząc menu, odwoływał się do morskiej tradycji Gdańska. W aktualnej karcie znajdziecie m.in. halibuta, łososia, pstrąga z Zielenicy, Fish & chips, zupę rybną, dania z owocami morza oraz kilka potraw z tuńczykiem w roli głównej.

  • Smażalnia ryb "Laguna smaków"
  • Smażalnia ryb "Laguna smaków"
  • Smażalnia ryb "Laguna smaków"
  • Smażalnia ryb "Laguna smaków"
  • Smażalnia ryb "Laguna smaków"

Laguna smaków



Typowa smażalnia ryb. Jest tu smacznie i domowo. Serwowane są ryby z pieca i patelni, m.in. flądra, dorsz, tilapia, sola, łosoś, halibut, pstrąg, kergulena czy sandacz. Smażalnia ma w swojej ofercie również zestawy rybne, do wyboru z frytkami lub ziemniakami i surówką. Laguna smaków znajduje się przy skwerze Kościuszki w GdyniMapka.


Meridian Molo



Na końcu sopockiego moloMapka znajduje się restauracja Meridian Molo. Miejsce kusi nie tylko niecodziennymi widokami, ale też wyjątkowymi smakami. Można tu spróbować dań z całego świata, jednak pierwsze skrzypce grają ryby - karta jest pełna owoców morza i dań rybnych. Szczególnie polecana jest tutejsza zupa rybna, ale w menu są także fish and chips, stek z halibuta, pstrąg z patelni, filet z okonia, tatar z pstrąga tęczowego czy filet ze śledzia.

Miejsca

Opinie (174) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Bulaj wg mnie jest tam od przynajmniej 20 lat. (2)

    • 9 10

    • Zmienili lokalizację

      Wynieśli się z tej budy przy Enzymie i wzięli lokal od miasta po dawnej Zatoce Sztuki.

      • 10 0

    • Bulaj się zmył ze swojego miejsca w Łazienkach Północnych w Sopocie! Teraz przeszli na Mamuszki 14 tam gdzie była dyskoteka i gdzie łowili małolaty na sex! Ale obecnie to nie Bulaj tylko jadłodajnia z przepaloną pizzą i rozwodnionymi zupami!! Zmiana nic nie dała!!!

      • 1 1

  • Ceny " rybki" (23)

    z kilkoma frytkami to jeden wielki skandal!

    • 69 5

    • (20)

      Nie jestem restauratorem, ale spróbuj kupić/złowić, usmażyć, opłacić lokal i media, zapłacić pracownikowi jeśli nie jesteś sam, a potem sprzedać gotowe danie za 10 zł skoro ma być tanio i utrzymać się dłużej niż miesiąc. Potem możemy podyskutować.

      • 6 25

      • Co ? Widać że nie jesteś. (16)

        Średnio zarobek na takim daniu to 50 zł x 200 dań to zarobek dziennie 10.000 miesięcznie 300.000 to stać ich na obsługę ,prąd i podatki co potem odpisują

        • 26 2

        • (5)

          Powiem coś Tobie. Dobrze liczysz,ale musisz jeszcze pomnożyć razy kilka. Niektórzy nie mają pojęcia ile taka knajpa zarabia. Gdyby wiedzieli to by się przewrócili z wrażenia.

          • 8 3

          • zakładajcie knajpy skoro to takie łatwy zarobek (2)

            • 8 9

            • Nikt nie mówi,że łatwy,ale te płaczki po podaniu im serum prawdy by się "sprzedały" prawdą.

              • 6 1

            • Nikt nie mowi ze latwy ale placz nd losem restauratorow czy raczej barmanow mnie nie rozczula a budzi agresje. W Polsce a zwl na tym forum pelno takich wspolczujacych byle dokopac przedmowcy i dzieki temu godzimy sie na duzo wyzsze ceny kosmetykow w niemieckiej sieci niz na ich rodzimym rynku.

              • 7 1

          • No i nie byloby pozarow gdyby chodzilo o psie pieniadze

            • 0 0

          • Otwórz swoją i ciesz się grubą mamoną. Tylko napisz nam potem tutaj jak poszło.

            • 0 4

        • (2)

          internet wszystko przyjmie, napisz od razu że 100zł na daniu i 500 dziennie to wyjdzie tobie 50k dziennie.

          już widzę jak w październikowy wtorek i lutową środę sprzedajesz 200 dań...

          • 5 13

          • (1)

            Gość nawet kosztów utrzymania lokalu nie uwzględnia, bo po co. Przecież to są nieistotne koszty :P

            • 2 7

            • znaczy ja tam nie neguję, że w sezonie w weekend utarg jest taki, że jak przemnożysz przez 365 dni w roku to pływasz w sianie, nawet po opłaceniu wszystkiego.

              tylko że sezon nie trwa 365 dni i nie codzennie jest weekend.

              dlatego w budzie sezonowej może* być taniej niż w knajpie całorocznej.
              *) może nie znaczy musi. skoro i tak płacą to po co ma być taniej?

              • 1 2

        • (1)

          Widać, że biznes masz dobry, ale tylko w Excelu. Cóż, zakładaj więc tę płynącą szerokim strumieniem knajpę i pokaż jak to się robi całej Januszerce.

          • 1 8

          • Dotyczy to wszystkich zawodow. Tym co psiocza na lekarzy tez powiesz zeby pomeczyli sie na studiach, ns specjalizacji i stazu za poldarmo, odpowiedzialnosc, koszty OC, skladki na Izbę obowiązkowe, na towarzystwa? Czy dolaczybys do grona utyskajacych?

            • 2 3

        • Piwko 500% narzutu

          Ale póki są klienci trzeba ich golić ...Mnie to nie przeszkadza...

          • 6 0

        • (1)

          Rozumiem, że te wszystkie nieudane biznesy gastronomiczne to efekt tego, że nie dałeś im szkolenia :P

          • 3 1

          • Nie, właściciele mogli źle zarządzać tym co zarobili.

            Nie trzeba mieć niskich przychodów, żeby zbankrutować.

            • 1 1

        • Musisz koniecznie otworzyć taki lokal. Może się jeszcze załapiesz na ten sezon.

          Sprawdzisz swoje teorie w praktyce.

          • 0 3

        • Ej a z czego będą apartamenty?

          • 1 0

      • (1)

        Serio? Restauracja przy molo w brzeznie, pelna caly rok, ceny z kosmosu .

        • 12 0

        • Ta, a Brzeźno to cała morska linia brzegowa w tym kraju : P

          • 1 2

      • Tak tak! Już wiemy że Janusz biznesu musi w 3 mc wakacji zarobić na resztę roku! Marża 1000% to ich znak!!!

        • 3 0

    • Do tego dają mrożony paździerz z ogromną zawartością panierki

      Ostatnio byłem nad morzem w okolicy Łeby. Kilka smażalni. Wybieram jedną z dobrymi opiniami (na google). Pytam się sprzedawcy którą rybę moze polecić ale aby nie była rozmrażana.
      I tu szczera odpowiedź - żadnej... Wszystkie są robione z mrożonych ryb i w żadnej smażalni nie znajdzie pan świeżej ryby.
      To za rozmrażaną w cenie 180 zł/kg z czego 25% zawartości to panierka, to ja już podziękuję.

      Skoro już tyle biorą za kg to przynajmniej niech nie oszukują ludzi i dają produkt świeży.

      • 16 0

    • To zrób

      Sobie sam

      • 1 3

  • Rybę da radę dostać dobrą, ale co z frytkami do tego?

    Niestety usmażenie ziemniaków przerasta zdecydowaną większość lokali gastronomicznych, od niby lepszej restaruacji do zwykłego baru. W takiej Chorwacji przykładowo, czy gdziekolwiek indziej na zachodzie jest odwrotnie.
    Niestety ludziom można podać największy syf, a i tak z uśmiechem zjedzą. Byle tylko otoczka tego była ładna.

    • 46 2

  • Świeża ryba tylko z Bazaru w Garnizonie (5)

    Nalezy przyjechac na Bazar Natury w Garnizonie i kupić wspaniałe ryby. Usmazyc w domu . Będzie taniej i zdrowiej!!!

    • 17 30

    • Na tym garnizonie wszytko jest dwa razy droższe (2)

      niż w okolicznych sklepach. Usługi też.

      • 19 0

      • Ale rybka jest craftowa !

        • 5 3

      • To fakt.

        Kupiłem tam kiedyś kawałek mięsa. Jeżu Malusieńki...

        • 4 0

    • Nie trzeba jechać do garnizonu! Na każdym targu w Trójmieście mają świeżą rybę ale trzeba przyjść rano.

      • 2 0

    • Pan od rybek sprzeda ci syfa a nie świeżą rybę.

      Kupowałem przez lata, jeszcze w Olivii. Przestałem kiedy sprzedano mi starego wędzonego pstrąga, a pod blatem rozmrażał się świeży norweski dorsz

      • 3 0

  • Sami rybacy (1)

    mówią nie ma ryb w tym roku nawet belona nie brała. Więc pytanie powinno brzmieć gdzie na dobrą rybę odmrożoną.

    • 48 1

    • Ja wolę dobrze zrobioną rybę atlantycką mrożoną od razu na kutrze niz watpliwej swiezosci, naladowana toksynami rybę z baltyku

      • 7 0

  • Chodzenie na "rybę" w trójmiescie to wybór między dżuma a cholerą!

    Jak będziesz miał więcej szczęscia to mniej cie przekręcą a jak pecha to polegniesz na cenie wadze jakości ryby i dodatków i dostaniesz gratis dopłatę do tego czego nie zamówiłeś!

    • 52 6

  • (2)

    W zeszłym roku kupilismy siatkę fląder,które uwielbiam. Ładne sztuki nie jakieś malutkie. Wyszło uwaga!!! po dwa złote za sztukę! Dorsza jak mają w sprzedaży to znajomy drynda i jade kupić swiezego niestety za czesto to nie jest. W smażalniach na nasączoną rybę by zrobić wagę wołają jak za węgorza albo kawior... i to za mały kawałek. Chcecie zjeść dobra rybę to trzeba wyskoczyć poza trójmiasto. Poświęcić kilkadziesiiąt kilometrów. Na szczęście są jeszcze dobre miejsca. No i do tego kapusta i frytki. Ojj też liczą sobie jak za zboże a ilość to może pietnaście frytek ehhe.

    • 42 2

    • Ryba z Bałtyku?

      Nie, dziękuję.

      • 3 8

    • Po kapuście mam gazy.

      • 3 2

  • Artykuł sponsorowany ? :) (2)

    To chyba ranking najdroższych knajp w Trójmieście.

    • 91 4

    • Chyba nie chodzisz po knajpach !

      • 1 15

    • moze nie najdroższych, ale napewno tych, które prezentują się na portalu w katalogu. Tak działa marketing. Pora dojrzeć.

      • 9 2

  • LG

    W Rewie jest kilka restauracji z bardzo dobra ryba.Polecam

    • 38 5

  • (2)

    Ile się płaci, żeby zostać wymienionym w takim artykule?

    • 67 4

    • (1)

      kiedyś to był zakup prezentacji w katalogu firm portalu. Niedroga rzecz w ujęciu rocznym

      • 3 0

      • Ale co innego być wymienionym w katalogu firm a co innego w artykule. Pewnie można w pakiecie wykupić. Ale powinno się nazywać "artykuł sponsorowany". Kiedyś pracowałem w gastronomii to przychodziły zapytania czy w zamian za opłatę chcielibyśmy być bohaterem artykułu w gazecie/portalu.

        • 11 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Kultura

Najczęściej czytane