Wiadomości

Dokąd na piwo? Browary restauracyjne

Browar restauracyjny jest częścią restauracji, która w ramach usług gastronomicznych oferuje również wytworzone na miejscu piwo. Moce wytwórcze takiego zakładu nie przekraczają zwykle kilku tysięcy hektolitrów rocznie, gdyż taki browar produkuje zwykle na potrzeby swoich lokali czy powiązanych z nim klubów, hoteli i restauracji.
Browar restauracyjny jest częścią restauracji, która w ramach usług gastronomicznych oferuje również wytworzone na miejscu piwo. Moce wytwórcze takiego zakładu nie przekraczają zwykle kilku tysięcy hektolitrów rocznie, gdyż taki browar produkuje zwykle na potrzeby swoich lokali czy powiązanych z nim klubów, hoteli i restauracji. mat. prasowe/Vrest

W Trójmieście znajdziemy sporo mniejszych i większych pubów, w których napijemy się regionalnych piw z okolicznych browarów, kraftowych specjałów z całej Polski i różnych zakątków świata. Poprzednio opisywaliśmy puby i multitapy, teraz kolej na browary restauracyjne. Znajdziemy ich w Trójmieście kilka. To lokale łączące restauracje z pubami, w których poza różnorodną kuchnią skosztować można piw, często warzonych na miejscu, i dedykowanym im konkretnych potraw.



Dobre restauracje w Trójmieście


W restauracji do picia najczęściej zamawiam:

wodę 13%
napoje bezalkoholowe, soki 10%
wino 7%
piwo 60%
drinki 3%
kawę/herbatę 7%
zakończona Łącznie głosów: 483
Browary restauracyjne nawiązują do tradycji powszechnych w Europie od średniowiecza karczm i pubów, w których warzono piwo. Stanowią część restauracji, która w ramach usług gastronomicznych oferuje również wytworzone na miejscu piwo. Produkowane w tego typu browarze piwo jest zwykle niepasteryzowane i niefiltrowane.

Bardzo często minibrowary serwują swoim klientom kilka różnych gatunków piwa, do którego przygotowywane są zestawy odpowiednich potraw, przystawek lub przekąsek.

Browar Miejski Sopot



Coroczną tradycją w Browarze Miejskim Sopot jest celebrowanie Oktoberfestu. Można wówczas napić się specjalnie uwarzonego na tę okazję piwa, spróbować specjalnego menu, posłuchać muzyki na żywo, a także wziąć udział w organizowanych konkursach.
Coroczną tradycją w Browarze Miejskim Sopot jest celebrowanie Oktoberfestu. Można wówczas napić się specjalnie uwarzonego na tę okazję piwa, spróbować specjalnego menu, posłuchać muzyki na żywo, a także wziąć udział w organizowanych konkursach. fot. Łukasz Unterschuetz /Trojmiasto.pl
W znajdującym się na Monciaku Browarze Miejskim Sopot czuć atmosferę tętniącego życiem, pełnego gwaru kurortu. Cała aparatura browarnicza została na miejscu zbudowana od podstaw, a procesu warzenia załogę uczył piwowar z Czech. W ofercie jest kilka gatunków piwa, także tych mniej oczywistych, w takich miejscach, jak: AIPA, brown ale czy chmielony amerykańskimi chmielami stout. Można też trafić na takie perełki, jak imperialny stout czy wiśniowy sour ale. W menu znajduje się sporo różnych propozycji obiadowych inspirowanych polską kuchnią, jak i przystawki do piwa.

PG4



Głównym piwowarem PG4 jest Johannes Herberg, który wspólnie z prof. Sampem przeprowadził badania, w wyniku których odnaleziono oryginalną recepturę Jopenbier oraz nigdzie wcześniej niepublikowane materiały dotyczące pochodzenia nazwy tego królewskiego trunku.
Głównym piwowarem PG4 jest Johannes Herberg, który wspólnie z prof. Sampem przeprowadził badania, w wyniku których odnaleziono oryginalną recepturę Jopenbier oraz nigdzie wcześniej niepublikowane materiały dotyczące pochodzenia nazwy tego królewskiego trunku. mat. prasowe/PG4
Browar PG4 to miejsce zainspirowane bogatą kulturą piwną oraz tradycją warzenia złotego trunku w Gdańsku. W zeszłym roku w gdańskim browarze uwarzono piwo jopejskie. Dokonał tego Johannes Herberg, główny piwowar browaru PG4. Jopejskie to najbardziej gdańskie z gdańskich piw - warzone nad Motławą od 1449 roku do początków ubiegłego wieku i teoretycznie dziś zapomniane. Teoretycznie, bo wielu piwowarów przez lata głowiło się nad recepturami i próbowało je odtwarzać. Jest gęste i mocne - jak piwny syrop. Podlega starzeniu w beczkach dębowych, po cherry, bourbonie, rumie i innych zacnych trunkach. Warzone jest raz do roku, gdyż wymaga długiej fermentacji.

Browar PGMapka nadaje się na spotkania z przyjaciółmi oraz rodziną, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Dostępne są różne gatunki piwa: pils, starogdańskie, monachijskie ciemne, pszeniczne, witiber, nawiązujące nie tylko do gdańskiej tradycji, ale także do innych piw z całej Europy. W ofercie jest także szeroki wybór innych trunków, a cyklicznie organizowane wydarzenia, takie jak Piątkowe podróże z winem umożliwiają lepsze ich poznanie. Kuchnia ma międzynarodowy charakter - znajdziemy tu m.in.: sznycel wiedeński, golonkę, krewetki, steka, burgera, a nawet boczek marynowany w coli i piwie.

Czytaj także: Lokale z tarasami



Piwnica Rajców



W Piwnicy Rajców znajduje się specjalna ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, gdzie za pomocą karty prepaid można opłacić i nalać sobie samodzielnie trunek. Oczywiście piwo można też zamówić przy barze.
W Piwnicy Rajców znajduje się specjalna ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, gdzie za pomocą karty prepaid można opłacić i nalać sobie samodzielnie trunek. Oczywiście piwo można też zamówić przy barze. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
W mieszczącej się w historycznych podziemiach Dworu Artusa Piwnicy Rajców od wejścia rzucają się w oczy sprzęty warzelnicze i tzw. ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, za pomocą którego sami możemy nalać sobie piwa. Napijemy się tu m.in. jasnego pełnego, new england ipa, owsianego stouta czy piwa pszenicznego, także chmielonego amerykańskimi chmielami. W kuchni dominują polskie potrawy, które podawane są w wykwintny sposób. Propozycjami wartymi uwagi na pewno są wędliny z własnej masarni, zupa rybna na pomidorach malinowych z małżami czy sznycel cielęcy.

Przy okazji wizyty w browarze do 12 sierpnia można obejrzeć wystawę Od Wyszehradu do Wyszehradu.

Brovarnia



Brovarnia oferuje wyjątkową atrakcję w postaci możliwości zakupu drewnianych beczek piwa o pojemności 10 litrów. Z pomocą obsługi  można dokonać uroczystego odbicia beczki, po czym goście sami mogą napełnić swoje kufle trunkiem.
Brovarnia oferuje wyjątkową atrakcję w postaci możliwości zakupu drewnianych beczek piwa o pojemności 10 litrów. Z pomocą obsługi można dokonać uroczystego odbicia beczki, po czym goście sami mogą napełnić swoje kufle trunkiem. fot. Brovarnia
Brovarnia to najstarszy browar restauracyjny w Trójmieście - lokal działa od kilkunastu lat. Miejsce spodoba się wszystkim tym, którzy cenią tradycyjne podejście do kultury piwowarskiej - są tu drewniane stoły, kelnerki noszą uniformy stylizowane na bawarskie stroje ludowe, a z głośników często można usłyszeć biesiadną muzykę. Oferowane są trzy rodzaje piwa, przygotowywane na miejscu: ciemne, jasne i pszeniczne, a sezonowo dostępne są także mniej oczywiste style piwne, takie jak AIPA, dymiony, czekoladowy i inne. W karcie tradycyjna kuchnia polska podkręcona autorskimi pomysłami szefa kuchni. Dodatkowo spotkać można takie wyroby, jak Piwo Żeglarza czy Rowerzysty, które tuż nad kanałem Motławy pije się wyśmienicie, niezależnie od tego, jakim środkiem lokomocji się tam dotarło.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



W barze hotelu Haffner, poza nowoczesnym menu inspirowanym kuchnią świata, znajdziemy ciekawe drinki, wyselekcjonowane whisky oraz rzemieślnicze piwa od lokalnych dostawców.
W barze hotelu Haffner, poza nowoczesnym menu inspirowanym kuchnią świata, znajdziemy ciekawe drinki, wyselekcjonowane whisky oraz rzemieślnicze piwa od lokalnych dostawców. mat. prasowe/Hotel Haffner
Kraftowego piwa warto szukać również w hotelowych restauracjach. Od miesiąca w ofercie baru hotelu Haffner znajduje się unikatowe Craft Beer, które warzone jest właśnie w gdańskiej Brovarni. Piwo już stało się hitem tego sezonu. Jest jasne, naturalne i niepasteryzowane. Warzone z trzech odmian chmielu oraz czterech słodów. Planowe jest również kolejne, tym razem ciemne piwo, które ma pojawić się w okresie jesienno-zimowym. Jego skład i receptura na razie owiane są tajemnicą.

Browar Vrest



Bière Gourmand, czyli deska degustacyjna z pięcioma rodzajami piwa wytwarzanymi w browarze Vrest, cieszy się dużą popularnością.
Bière Gourmand, czyli deska degustacyjna z pięcioma rodzajami piwa wytwarzanymi w browarze Vrest, cieszy się dużą popularnością. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
W budynku Starego Maneżu znajduje się browar restauracyjny Vrest. Lokalizacja determinuje klimat tego miejsca - jest modnie i nowocześnie, panuje nieformalna elegancja. W ofercie piwnej na stałe umieszczono cztery pozycje: jasne, ciemne, klasyczny pilzner i pszeniczne. Czasem lane jest również piwo specjalne, o które warto pytać barmana. Dużym atutem tego miejsca jest karta, która została podzielona na potrawy na mniejszy i większy głód, a także dla całej brygady. Znajdziemy tu burgery, pizze i świetnie pasujące do piwa frytki z różnymi dodatkami.

Jemy na mieście: Browar Vrest - smaczne jedzenie i dobre piwo

Opinie (66) 10 zablokowanych

  • (3)

    piwo to nie alkohol :)

    • 20 6

    • spirytus to nie alkohol

      • 3 3

    • Na piwo tylko bar pod rurami ,kufelek albo parkowa.

      • 7 1

    • Piwo jest dobre zawsze i wszędzie

      • 3 0

  • Piwo można kupić w sklepie.. i tez z różnych miejsc Polski.. i dużo taniej jak tam .. (6)

    • 32 18

    • joo, Specjala z Elbląga, Żuberka z Białegostoku czy Harnasia z Brzeska

      • 11 3

    • jak dla mnie dobrym piwem 0% jest argus lager z lidla za 1,99zł/pucha (1)

      ..w składzie ma wszystko co powinno mieć piwo: słód, chmiel itd

      • 3 4

      • O% oznacza ni mniej niż więcej

        sztucznie otrzymany wyciąg z chmielu + chemia!
        ... zamieszany w kadzi brudnym wiosłem i do butelek!
        to JA dziękuje postoję!

        • 1 6

    • augustinera ale u nas ciezko

      • 0 1

    • ... a zamiast szlajać się po restauracjach lepiej nagotować zupy na 3 dni (1)

      • 3 1

      • Albo kupić ze 2 kilo kartofli i nasmażyć sobie frytek.

        • 0 0

  • Pub Seba

    Zaspa przy SKMce.

    • 32 3

  • nie ma o czym pisać? (1)

    tyle razy wałkowany temat, że już nuda. nic nie pojawiło się nowego.

    • 31 6

    • Przecież te browary płacą za promocję, więc artykuł musi się ukazać.

      • 12 0

  • (2)

    Jak byl pub u Tigera to na ten "lokal" przy placu Walowym mowilisnmy pub "u Goloty". Kojarzycie? No a w tamtych latach na starym/glownym miwscie bylo pubow troche. Takich prawdziwych pubow a nie dekoracji.

    • 21 1

    • Pod zrębem (1)

      Drinki w szklankach od herbaty. Piwko w zachlapanym pokalu. To była dopiero hipsterka, a nie dzisiejsze fiku miku

      • 10 0

      • ta ,jak ktos wchodzil to cisza i po chwili gwar

        juz takich spelun nie ma - a szkoda to byl klimat

        • 7 0

  • Browar Lubrow w Barbadosie już zlikwidowali? (5)

    • 13 3

    • Nie ma z nimi umowy o promocję. (1)

      • 11 0

      • to w końcu jest czy nie?

        używajcie znaków interpunkcyjnych!

        • 3 0

    • Lubrow przeniósł się do Wejherowa

      • 5 1

    • pustka na szczęście

      • 1 2

    • Przenieśli do Egiertowa między Żukowem a Kościerzyną

      • 0 0

  • A Browar Port w Gdyni? (7)

    Czemu nie ma go w zestawieniu?

    • 20 6

    • (3)

      a słaby on

      • 4 3

      • tak samo słaby jak Vrest a Piwnej nie ma

        • 3 1

      • Hehe

        Worek złotych medali na największych konkursach piwnych świata,faktycznie ,,słaby

        • 1 0

      • Tylko jeden Browar z Trojmiasta co rok ma złoto na KPR , ,,pozdro dla kumatych,jak mówi Kopyra!

        • 1 0

    • albo autorka potraktowała temat po łebkach albo nie zapłacili za reklamę

      • 12 1

    • Brovar Wiata ;p

      Aj tam, prawdziwą piankę w doborowym towarzystwie to można spić w barze pod Wiatą ,koło Hali Targowej w Gdyni ;P

      • 1 1

    • BrowarPort

      to taki Bayern Munchen,nikt ich nie lubi w Bundeslidze ,a oni ciągle wygrywają!

      • 1 0

  • Ceny wygorowany (1)

    Za te slabe piwa. Do tego dziwne mieszanki ipa..

    • 16 9

    • "dziwne mieszanki" ? Czyli mieszanka wody, słodu i chmielu jest dziwna?

      • 6 3

  • Niedługo będzie post gdzie kupić ziemniaki (2)

    • 27 6

    • Jeśli sprzedawcy zapłacą za promocję to taki artykuł się pojawi.

      • 13 0

    • no to czekam

      dawno nie miałam dobrych ziemniaków

      • 1 0

  • teaz nie pijcie alkoholu ! obnizycie swa odpornosc ! lepiej unikajcie jak ognia alkoholu do wewnatrz na zewnatz to tak !

    • 4 15

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

25

września

27

września

Bakalie Jesienne Gdańsk, Plenum

Rozrywka

Planszówki, konsole i Virtual Reality. Graj w gry w Trójmieście
Graj w gry w Trójmieście
Gdańszczanin nakręcił film o Moleście Ewenement. "Skandal" wkrótce w kinach
Gdańszczanin nakręcił film o Moleście

Kultura

Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Taniec w powietrzu. Akrobacje, których możesz się nauczyć
Aerial - kontrowersyjny taniec czy sport?