• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd na piwo? Browary restauracyjne

Magda Mielke
4 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Browar restauracyjny jest częścią restauracji, która w ramach usług gastronomicznych oferuje również wytworzone na miejscu piwo. Moce wytwórcze takiego zakładu nie przekraczają zwykle kilku tysięcy hektolitrów rocznie, gdyż taki browar produkuje zwykle na potrzeby swoich lokali czy powiązanych z nim klubów, hoteli i restauracji. Browar restauracyjny jest częścią restauracji, która w ramach usług gastronomicznych oferuje również wytworzone na miejscu piwo. Moce wytwórcze takiego zakładu nie przekraczają zwykle kilku tysięcy hektolitrów rocznie, gdyż taki browar produkuje zwykle na potrzeby swoich lokali czy powiązanych z nim klubów, hoteli i restauracji.

W Trójmieście znajdziemy sporo mniejszych i większych pubów, w których napijemy się regionalnych piw z okolicznych browarów, kraftowych specjałów z całej Polski i różnych zakątków świata. Poprzednio opisywaliśmy puby i multitapy, teraz kolej na browary restauracyjne. Znajdziemy ich w Trójmieście kilka. To lokale łączące restauracje z pubami, w których poza różnorodną kuchnią skosztować można piw, często warzonych na miejscu, i dedykowanym im konkretnych potraw.



Dobre restauracje w Trójmieście


W restauracji do picia najczęściej zamawiam:

Browary restauracyjne nawiązują do tradycji powszechnych w Europie od średniowiecza karczm i pubów, w których warzono piwo. Stanowią część restauracji, która w ramach usług gastronomicznych oferuje również wytworzone na miejscu piwo. Produkowane w tego typu browarze piwo jest zwykle niepasteryzowane i niefiltrowane.

Bardzo często minibrowary serwują swoim klientom kilka różnych gatunków piwa, do którego przygotowywane są zestawy odpowiednich potraw, przystawek lub przekąsek.

Browar Miejski Sopot



Coroczną tradycją w Browarze Miejskim Sopot jest celebrowanie Oktoberfestu. Można wówczas napić się specjalnie uwarzonego na tę okazję piwa, spróbować specjalnego menu, posłuchać muzyki na żywo, a także wziąć udział w organizowanych konkursach. Coroczną tradycją w Browarze Miejskim Sopot jest celebrowanie Oktoberfestu. Można wówczas napić się specjalnie uwarzonego na tę okazję piwa, spróbować specjalnego menu, posłuchać muzyki na żywo, a także wziąć udział w organizowanych konkursach.
W znajdującym się na Monciaku Browarze Miejskim Sopot czuć atmosferę tętniącego życiem, pełnego gwaru kurortu. Cała aparatura browarnicza została na miejscu zbudowana od podstaw, a procesu warzenia załogę uczył piwowar z Czech. W ofercie jest kilka gatunków piwa, także tych mniej oczywistych, w takich miejscach, jak: AIPA, brown ale czy chmielony amerykańskimi chmielami stout. Można też trafić na takie perełki, jak imperialny stout czy wiśniowy sour ale. W menu znajduje się sporo różnych propozycji obiadowych inspirowanych polską kuchnią, jak i przystawki do piwa.

PG4



Głównym piwowarem PG4 jest Johannes Herberg, który wspólnie z prof. Sampem przeprowadził badania, w wyniku których odnaleziono oryginalną recepturę Jopenbier oraz nigdzie wcześniej niepublikowane materiały dotyczące pochodzenia nazwy tego królewskiego trunku. Głównym piwowarem PG4 jest Johannes Herberg, który wspólnie z prof. Sampem przeprowadził badania, w wyniku których odnaleziono oryginalną recepturę Jopenbier oraz nigdzie wcześniej niepublikowane materiały dotyczące pochodzenia nazwy tego królewskiego trunku.
Browar PG4 to miejsce zainspirowane bogatą kulturą piwną oraz tradycją warzenia złotego trunku w Gdańsku. W zeszłym roku w gdańskim browarze uwarzono piwo jopejskie. Dokonał tego Johannes Herberg, główny piwowar browaru PG4. Jopejskie to najbardziej gdańskie z gdańskich piw - warzone nad Motławą od 1449 roku do początków ubiegłego wieku i teoretycznie dziś zapomniane. Teoretycznie, bo wielu piwowarów przez lata głowiło się nad recepturami i próbowało je odtwarzać. Jest gęste i mocne - jak piwny syrop. Podlega starzeniu w beczkach dębowych, po cherry, bourbonie, rumie i innych zacnych trunkach. Warzone jest raz do roku, gdyż wymaga długiej fermentacji.

Browar PGMapka nadaje się na spotkania z przyjaciółmi oraz rodziną, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Dostępne są różne gatunki piwa: pils, starogdańskie, monachijskie ciemne, pszeniczne, witiber, nawiązujące nie tylko do gdańskiej tradycji, ale także do innych piw z całej Europy. W ofercie jest także szeroki wybór innych trunków, a cyklicznie organizowane wydarzenia, takie jak Piątkowe podróże z winem umożliwiają lepsze ich poznanie. Kuchnia ma międzynarodowy charakter - znajdziemy tu m.in.: sznycel wiedeński, golonkę, krewetki, steka, burgera, a nawet boczek marynowany w coli i piwie.

Czytaj także: Lokale z tarasami



Piwnica Rajców



W Piwnicy Rajców znajduje się specjalna ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, gdzie za pomocą karty prepaid można opłacić i nalać sobie samodzielnie trunek. Oczywiście piwo można też zamówić przy barze. W Piwnicy Rajców znajduje się specjalna ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, gdzie za pomocą karty prepaid można opłacić i nalać sobie samodzielnie trunek. Oczywiście piwo można też zamówić przy barze.
W mieszczącej się w historycznych podziemiach Dworu Artusa Piwnicy Rajców od wejścia rzucają się w oczy sprzęty warzelnicze i tzw. ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, za pomocą którego sami możemy nalać sobie piwa. Napijemy się tu m.in. jasnego pełnego, new england ipa, owsianego stouta czy piwa pszenicznego, także chmielonego amerykańskimi chmielami. W kuchni dominują polskie potrawy, które podawane są w wykwintny sposób. Propozycjami wartymi uwagi na pewno są wędliny z własnej masarni, zupa rybna na pomidorach malinowych z małżami czy sznycel cielęcy.

Przy okazji wizyty w browarze do 12 sierpnia można obejrzeć wystawę Od Wyszehradu do Wyszehradu.

Brovarnia



Brovarnia oferuje wyjątkową atrakcję w postaci możliwości zakupu drewnianych beczek piwa o pojemności 10 litrów. Z pomocą obsługi  można dokonać uroczystego odbicia beczki, po czym goście sami mogą napełnić swoje kufle trunkiem. Brovarnia oferuje wyjątkową atrakcję w postaci możliwości zakupu drewnianych beczek piwa o pojemności 10 litrów. Z pomocą obsługi  można dokonać uroczystego odbicia beczki, po czym goście sami mogą napełnić swoje kufle trunkiem.
Brovarnia to najstarszy browar restauracyjny w Trójmieście - lokal działa od kilkunastu lat. Miejsce spodoba się wszystkim tym, którzy cenią tradycyjne podejście do kultury piwowarskiej - są tu drewniane stoły, kelnerki noszą uniformy stylizowane na bawarskie stroje ludowe, a z głośników często można usłyszeć biesiadną muzykę. Oferowane są trzy rodzaje piwa, przygotowywane na miejscu: ciemne, jasne i pszeniczne, a sezonowo dostępne są także mniej oczywiste style piwne, takie jak AIPA, dymiony, czekoladowy i inne. W karcie tradycyjna kuchnia polska podkręcona autorskimi pomysłami szefa kuchni. Dodatkowo spotkać można takie wyroby, jak Piwo Żeglarza czy Rowerzysty, które tuż nad kanałem Motławy pije się wyśmienicie, niezależnie od tego, jakim środkiem lokomocji się tam dotarło.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



W barze hotelu Haffner, poza nowoczesnym menu inspirowanym kuchnią świata, znajdziemy ciekawe drinki, wyselekcjonowane whisky oraz rzemieślnicze piwa od lokalnych dostawców. W barze hotelu Haffner, poza nowoczesnym menu inspirowanym kuchnią świata, znajdziemy ciekawe drinki, wyselekcjonowane whisky oraz rzemieślnicze piwa od lokalnych dostawców.
Kraftowego piwa warto szukać również w hotelowych restauracjach. Od miesiąca w ofercie baru hotelu Haffner znajduje się unikatowe Craft Beer, które warzone jest właśnie w gdańskiej Brovarni. Piwo już stało się hitem tego sezonu. Jest jasne, naturalne i niepasteryzowane. Warzone z trzech odmian chmielu oraz czterech słodów. Planowe jest również kolejne, tym razem ciemne piwo, które ma pojawić się w okresie jesienno-zimowym. Jego skład i receptura na razie owiane są tajemnicą.

Browar Vrest



Bière Gourmand, czyli deska degustacyjna z pięcioma rodzajami piwa wytwarzanymi w browarze Vrest, cieszy się dużą popularnością. Bière Gourmand, czyli deska degustacyjna z pięcioma rodzajami piwa wytwarzanymi w browarze Vrest, cieszy się dużą popularnością.
W budynku Starego Maneżu znajduje się browar restauracyjny Vrest. Lokalizacja determinuje klimat tego miejsca - jest modnie i nowocześnie, panuje nieformalna elegancja. W ofercie piwnej na stałe umieszczono cztery pozycje: jasne, ciemne, klasyczny pilzner i pszeniczne. Czasem lane jest również piwo specjalne, o które warto pytać barmana. Dużym atutem tego miejsca jest karta, która została podzielona na potrawy na mniejszy i większy głód, a także dla całej brygady. Znajdziemy tu burgery, pizze i świetnie pasujące do piwa frytki z różnymi dodatkami.

Jemy na mieście: Browar Vrest - smaczne jedzenie i dobre piwo

Miejsca

Opinie (66) 10 zablokowanych

  • Kolejny raz ten sam temat (1)

    Gdzie na piwo rzemieślnicze? Jutro będzie znowu: gdzie na burgera? Pojutrze: gdzie na prawdziwą pizzę?

    • 11 4

    • Promują regionalne firmy,lepiej wesprzeć swój region!!!

      • 1 0

  • Brovarnia - obsługa nawet nie próbuje ukryć, że grupą docelową są Niemcy i lumpenturyści ze Skandynawii (1)

    Zwykłymi "miejscowymi" klientami zainteresują się po przypomnieniu się, ewentualnie w drodze do toalety.

    Zawsze zastanawia mnie dlaczego w naszym kraju nie chce się budować długoterminowej relacji z konsumentem (w krajach zachodnich masa lokali ma grono wiernych, powracających klientów), a wygrywa schemat "wydoić ile można i następny". A później przychodzi pandemia i kwik restauratorów "ratujcie bo plajtujemy" - zatem plajtujcie, to działa w dwie strony i po was też będą następni.

    • 38 3

    • Zbyt bardzo generalizujesz. Jest wiele restauracji/pubów, które takie relacje budują.

      Niech każdy robi jak chce i niech weryfikuje to rynek.

      • 3 6

  • Podmiejska Gdynia Morska 117

    • 2 1

  • Browar Miejski Sopot (1)

    Od jakiegos czasu zauważylem spadek jakości ich piwa. Nie wiem, czy to piwowar się zmienił czy znaleźli tańsze zamienniki w produktach. Często wieczorami jest okrojone menu z braku niektórych dań. A konkurencja nie śpi. Dlatego ze znajomymi sprawdzamy inne lokale.

    • 7 0

    • Jak dla mnie to tam zawsze bylo kiepskie piwo' a nie dopiero od niedawna.

      Próbowałem tam wszystkich gatunków i wszystkie są marnej jakości i marnego smaku.

      • 3 0

  • A co z Piwną? Rejstarację zlikwidowali, ale browar przecież jeszcze działa

    • 5 0

  • (3)

    Żaden pub czy restauracyjny browar nie ma i nigdy mieć nie będzie atmosfery ani frekwencji dawnych pijalni piwa: Pod Kasztanami, na Hibnera, Lendziona, Fiszera, Zielonym Trójkącie i stu innych miejscach w Trójmieście gdzie pracownicy zakładów, studenci, uczniowie / bo bezrobotnych nie było / delektowali się świeżym gdańskim. Jedyny problem to był ciągły niedostatek wolnych kufli. Jakoś opłacało się sprzedawać piwo w sklepowej cenie a jedyną zakąską bywał żółty ser. Iluż to kolegów się miało, iluż nowych poznawało! Dziś tylko szpanerstwo, wyciąganie kasy, zdzierstwo , pseudokultura. Podziękujmy "robotniczej" solidarności za udostepnienie swym członkom miejsc za śmietnikami gdzie kryją się z butelką piwa z biedronki.

    • 32 3

    • I na kartuskiej pod skarpą (1)

      I u Halinki na przeróbce
      I na kaflach na morenie

      • 2 0

      • na plaży - każdej
        w parku - nie każdym
        na klatce w bloku prawie każdym

        • 0 0

    • Wczasowa albo Bar Relaks w Sopocie, kultowe miejsca Perły Bałtyku :)

      • 0 0

  • tylko 3 czarne specjale wypite za sklepem (2)

    dają satysfakcję.

    • 20 2

    • W obrębie sklepu.

      • 3 1

    • Z ust

      mi to wyjąłeś!

      • 2 0

  • Był sobie Browar w Gdańsku-Wrzeszczu .................... (1)

    ale ktoś miał inne plany.

    • 20 2

    • wiadomo kto ,piwo najlepiej smakuje w plenerze ale nie wolno ,masz zapłacić min 5 razy więcej i pić też w plenerze w ogródku no cóż sami sobie pozwalamy sterować się cwaniakom .

      • 5 0

  • Najlepszy

    Ja to kupię u babki na mecie tanie jakoś super .

    • 1 0

  • Nie ważne mce, wazna ekipa. Czemu nikt nie wspomniał o murku i piwie z biedry, ja tak lubię, bez zbednego zadecia....

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane