- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 4 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
- 5 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 6 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
Dokąd na pizzę neapolitańską w Trójmieście?
Cienka w środku, z grubymi, puchatymi brzegami i wypiekana w specjalistycznym piecu. Taka właśnie jest pizza neapolitańska. Jeszcze kilka lat temu ciężko było znaleźć lokal serwujący tę odmianę włoskiego przysmaku. Dzisiaj takich miejsc jest znacznie więcej, również w Trójmieście. Gdzie warto się wybrać, by spróbować pizzy, którą nie pogardziłby mieszkaniec Neapolu?
Aby pizza mogła zostać uznana za prawdziwie neapolitańską, musi spełnić kilka ważnych warunków. Istotne są: odpowiedni rodzaj mąki - typu 00 o właściwej zawartości glutenu - i pomidory San Marzano z Kampanii, które uprawiane są na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, a które rozgniata się tak, aby sos był lekko grudkowaty. Do tego mozzarella, która powinna być przygotowana z bawolego mleka. To wszystko pieczone jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza przez 90 sekund.
Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada i jak zrobić pizzę?
Nadal można spotkać się z negatywnymi komentarzami zostawianymi na stronach uznanych pizzerii w Polsce przez klientów, którzy nie wiedzieli, czym właściwie jest pizza neapolitańska i czego się spodziewać. Najczęściej krytykowany jest "mokry" i "gumowaty" środek, który opada i "spalone" brzegi. Pizza z Neapolu zyskuje jednak coraz większą popularność, a świadomość wśród klientów stale rośnie. Również w Trójmieście znaleźć można lokale specjalizujące się w serwowaniu tej pizzy.
- Napoletana to pizza wytwarzana z ciasta, które dojrzewa nawet do 24 godzin - mówi Paweł Olszówka z Ostro znajdującego się na Długim Pobrzeżu
Pizzę neapolitańską zazwyczaj podaje się w trzech podstawowych odmianach.
- Serwuje się neapoletanę na czerwonym sosie z pomidorów, czyli po prostu klasyczną margheritę, druga wersja to marinara z pomidorami, ale bez sera, a trzecią opcją jest bianca, czyli pizza bez sosu z pomidorów. W Ostro podajemy również inne propozycje. Jest więc pizza z pysznymi włoskimi wędlinami, z pastą truflową, są bardziej pikantne propozycje, mamy też zawsze jedną pizzę sezonową, która uwzględnia różne warzywa i dodatki. W listopadzie była to pizza z dynią sous-vide, masłem, miodem i tymiankiem cytrynowym, a do tego mozzarella, nduje i cebula - dodaje Paweł Olszówka.
Istnieją nawet organizacje i stowarzyszenia, które przyznają specjalne certyfikaty potwierdzające jakość pizzy neapolitańskiej. Jednym z miejsc posiadającym takie wyróżnienie jest Pizza Napoli zlokalizowana na Oruni
- Jako jedyni w Polsce Północnej ukończyliśmy prestiżowy kurs Associazione Verace Pizza Napoletana w skrócie AVPN (Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej) - opowiada Sebastian Krzoska z Pizza Napoli. - Jest to organizacja, która powstała w 1984 r. w Neapolu. Jej misją jest promocja oraz ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy", czyli typowego lokalnego produktu o szczegółowo określonej charakterystyce wpisanej w międzynarodowych przepisach oraz zarejestrowanego do światowego dziedzictwa UNESCO. Jesienią minionego roku otrzymaliśmy także certyfikat od stowarzyszenia GPN, Gruppo La Piccola w Neapolu. Jesteśmy 270. pizzerią na świecie, która otrzymała taki certyfikat.
Zobacz także: Szybko nie znaczy kiepsko. "Inny" fast food w Trójmieście
Miłośnicy pizzy mają w Pizza Napoli do wyboru wiele opcji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na autorskich wariacjach kończąc. Jednak zamówić można nie tylko pizzę. Warto spróbować także kanapek panuozzo, a na deser cannoli, czyli rurki z kremem ricotta, okraszonej dodatkowo pistacjami. Rurka zasmakuje fanom faworków, ponieważ ciasto jest kruche i podobne do polskiego wypieku.
Pizzy neapolitańskiej można spróbować także w innych miejscach w Trójmieście. Warto zauważyć, że każdy lokal będzie serwował ją w nieco innym wydaniu, a to za sprawą techniki i dobranych składników. Pizzę z pieca opalanego drewnem znaleźć można również w Gdyni
Warta odnotowania jest Magnifico - pizza&pasta, która serwuje włoskie przysmaki, w tym pizzę. W tamtejszym menu znaleźć można klasyki, ale również autorskie opcje. Godne polecenia wariacje na temat neapolitańskiego przysmaku przyrządzają też tutam oraz 01 Pizzarium. Nie można zapomnieć również o restauracji Napoli, która od lat serwuje włoską pizzę w niestandardowy sposób - do mąki i drożdży dodawane jest m.in. mleko i jajka, a całość fermentuje dwie doby. Restauracja istnieje najdłużej, bo od 1992 r.
Odwieczny dylemat - pizza z ananasem czy bez? Sprawdziliśmy na ulicach Trójmiasta!
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-01-18 18:38
Nie żartujcie
Francesco skończyło trzymać jakość dobry rok temu. Obecnie już tam nie jadam, a swojego czasu to był absolutnie numer 1. Obecnie tylko Mąka i Kawa.
Viva la pizza przebiła totalny poziom dna. 2 zamowienia w ostatnim miesiacu to zawsze zimne, gumowate mini pizzerki ze śladową domieszką składników. Przykro- 2 0
-
2021-01-17 11:17
Pizza w Gdyni
Ekstra pizza jest w Las Palmas na Fikakowie . Super ciasto i zawsze świeże i dobrej jakości dodatki. A już Spinaci to majstersztyk.
- 2 10
-
2021-01-17 10:22
Te włoskie pizze są beznadziejne (3)
Wolę w stylu amerykańskim ze sporą ilością składników.
Te włoskie to nie dość, że cieniutkie ciasto to jeszcze najczęściej 2 składniki, których trzeba szukać na tej pizzy. W dodatku są one tłuste. Nie dziękuję.- 7 32
-
2021-01-17 10:37
A zdrowie ?
- 0 2
-
2021-01-17 11:13
to nie są amerykańskie tylko polskie wersje pizzy :) amerykańskie to Detroit albo Chicago-style
- 5 1
-
2021-01-17 14:46
W stylu włoskim z kilkoma składnikami mówisz że tłusta. Ale w stylu amerykańskim z której łapie aż tluszcz to już ci nie przeskzadza xD
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.