Dokąd na pizzę neapolitańską w Trójmieście?

Pizzę neapolitańską najlepiej podzielić na cztery kawałki, a następnie jeść sztućcami, zaczynając od jej cienkiego środka.
Pizzę neapolitańską najlepiej podzielić na cztery kawałki, a następnie jeść sztućcami, zaczynając od jej cienkiego środka. Fot. Ostro

Cienka w środku, z grubymi, puchatymi brzegami i wypiekana w specjalistycznym piecu. Taka właśnie jest pizza neapolitańska. Jeszcze kilka lat temu ciężko było znaleźć lokal serwujący tę odmianę włoskiego przysmaku. Dzisiaj takich miejsc jest znacznie więcej, również w Trójmieście. Gdzie warto się wybrać, by spróbować pizzy, którą nie pogardziłby mieszkaniec Neapolu?




Mój ulubiony rodzaj pizzy to:

klasyczna margherita - prosty, ale niezawodny smak 20%
z wieloma dodatkami, np. sezonowymi 13%
musi być z mięsem 23%
tylko wegetariańska 5%
z ananasem 8%
lubię wszystkie! 31%
zakończona Łącznie głosów: 1378
Chociaż przez wielu uznawana jest za najlepszą na świecie, nie każdy ją polubi. To dlatego, że jest zupełnie inna niż ta, do której się przyzwyczailiśmy. W środku jest cienka, a nawet rozmoknięta, przez co ciężko ją utrzymać w dłoni, natomiast jej brzegi są wyrośnięte, miękkie i puchate. Ozdobione są charakterystycznymi ciemnymi plamami, co spowodowane jest wysoką temperaturą wypiekania, która sięga kilkuset stopni Celsjusza. Najczęściej składa się tylko z kilku prostych składników, które są jednak wysokiej jakości.

Aby pizza mogła zostać uznana za prawdziwie neapolitańską, musi spełnić kilka ważnych warunków. Istotne są: odpowiedni rodzaj mąki - typu 00 o właściwej zawartości glutenu - i pomidory San Marzano z Kampanii, które uprawiane są na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, a które rozgniata się tak, aby sos był lekko grudkowaty. Do tego mozzarella, która powinna być przygotowana z bawolego mleka. To wszystko pieczone jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza przez 90 sekund.

Nadal można spotkać się z negatywnymi komentarzami zostawianymi na stronach uznanych pizzerii w Polsce przez klientów, którzy nie wiedzieli, czym właściwie jest pizza neapolitańska i czego się spodziewać. Najczęściej krytykowany jest "mokry" i "gumowaty" środek, który opada i "spalone" brzegi. Pizza z Neapolu zyskuje jednak coraz większą popularność, a świadomość wśród klientów stale rośnie. Również w Trójmieście znaleźć można lokale specjalizujące się w serwowaniu tej pizzy.

Czytaj też: Jedni się otwierają, inni tymczasowo zamykają. Jak się ma trójmiejska gastronomia?

- Napoletana to pizza wytwarzana z ciasta, które dojrzewa nawet do 24 godzin - mówi Paweł Olszówka z Ostro znajdującego się na Długim PobrzeżuMapka. - Ciasto ugniata się tylko ręcznie. Średnica wynosi zwykle około 30 cm, ale pizza nie jest idealnie okrągła, w czym tkwi cały jej urok. Ranty są wyrośnięte i spieczone, czasem nawet bardzo wysokie, natomiast środek nie przekracza grubości 3 mm, a w dodatku jest wilgotny, co sprawia, że trudno ją jeść rękami. Najlepiej przy użyciu sztućców, zaczynając od jej środka. Nie jest to także pizza, do której podaje się dodatkowe sosy, na przykład popularny czosnkowy, bo to po prostu zabija jej smak. Zamiast tego podajemy oliwę z oliwek. Wszystkie używane przez nas składniki są oznaczone jako D.O.P, co zapewnia ich wysoką jakość, na której nam zależy.
Pizzę neapolitańską zazwyczaj podaje się w trzech podstawowych odmianach.

- Serwuje się neapoletanę na czerwonym sosie z pomidorów, czyli po prostu klasyczną margheritę, druga wersja to marinara z pomidorami, ale bez sera, a trzecią opcją jest bianca, czyli pizza bez sosu z pomidorów. W Ostro podajemy również inne propozycje. Jest więc pizza z pysznymi włoskimi wędlinami, z pastą truflową, są bardziej pikantne propozycje, mamy też zawsze jedną pizzę sezonową, która uwzględnia różne warzywa i dodatki. W listopadzie była to pizza z dynią sous-vide, masłem, miodem i tymiankiem cytrynowym, a do tego mozzarella, nduje i cebula - dodaje Paweł Olszówka.

Kulinarne trendy na 2021 rok



Istnieją nawet organizacje i stowarzyszenia, które przyznają specjalne certyfikaty potwierdzające jakość pizzy neapolitańskiej. Jednym z miejsc posiadającym takie wyróżnienie jest Pizza Napoli zlokalizowana na OruniMapka.

- Jako jedyni w Polsce Północnej ukończyliśmy prestiżowy kurs Associazione Verace Pizza Napoletana w skrócie AVPN (Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej) - opowiada Sebastian Krzoska z Pizza Napoli. - Jest to organizacja, która powstała w 1984 r. w Neapolu. Jej misją jest promocja oraz ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy", czyli typowego lokalnego produktu o szczegółowo określonej charakterystyce wpisanej w międzynarodowych przepisach oraz zarejestrowanego do światowego dziedzictwa UNESCO. Jesienią minionego roku otrzymaliśmy także certyfikat od stowarzyszenia GPN, Gruppo La Piccola w Neapolu. Jesteśmy 270. pizzerią na świecie, która otrzymała taki certyfikat.
Zobacz także: Szybko nie znaczy kiepsko. "Inny" fast food w Trójmieście

Miłośnicy pizzy mają w Pizza Napoli do wyboru wiele opcji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na autorskich wariacjach kończąc. Jednak zamówić można nie tylko pizzę. Warto spróbować także kanapek panuozzo, a na deser cannoli, czyli rurki z kremem ricotta, okraszonej dodatkowo pistacjami. Rurka zasmakuje fanom faworków, ponieważ ciasto jest kruche i podobne do polskiego wypieku.

Pizzy neapolitańskiej można spróbować także w innych miejscach w Trójmieście. Warto zauważyć, że każdy lokal będzie serwował ją w nieco innym wydaniu, a to za sprawą techniki i dobranych składników. Pizzę z pieca opalanego drewnem znaleźć można również w GdyniMapkaViva La Pizza. W menu znajdziemy 30 opcji na jej podanie. Zamówić można także przystawki, panini, sałatki i słodkie desery. Zawsze pojawia się tam ponadto pizza tygodnia z najróżniejszymi kombinacjami smaków, np. z pieczonymi burakami, panchettą (włoskim boczkiem) i cebulą lub z pastą truflową, gorgonzolą, pikantną salsiccia, pieczarkami, oregano i bazylią. W GdyniMapka można zajrzeć też do Pizzerii Francesco, która proponuje 10 wersji pizzy neapolitańskiej, a także calzone, panini i makarony.

Warta odnotowania jest Magnifico - pizza&pasta, która serwuje włoskie przysmaki, w tym pizzę. W tamtejszym menu znaleźć można klasyki, ale również autorskie opcje. Godne polecenia wariacje na temat neapolitańskiego przysmaku przyrządzają też tutam oraz 01 Pizzarium. Nie można zapomnieć również o restauracji Napoli, która od lat serwuje włoską pizzę w niestandardowy sposób - do mąki i drożdży dodawane jest m.in. mleko i jajka, a całość fermentuje dwie doby. Restauracja istnieje najdłużej, bo od 1992 r.

Odwieczny dylemat - pizza z ananasem czy bez? Sprawdziliśmy na ulicach Trójmiasta!

Opinie wybrane


wszystkie opinie (164)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
World Class Cocktail 2021
World Class Cocktail 2021
degustacja
lip 7-1.08
Trójmiasto
Dzień Arbuza
Dzień Arbuza
degustacja
sie 3
wtorek, g. 12:00
Gdańsk, Stacja Food Hall

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie