- 1 Najlepsze stoiska na Jarmarku Świątecznym (46 opinii)
- 2 Schabowy większy od głowy (101 opinii)
- 3 Wybrali najgorszy wyrób mięsny na świecie (74 opinie)
- 4 Zasada "jedz mniej, ruszaj się więcej" nie działa? (200 opinii)
- 5 Dokąd na grzańca? Ceny, rodzaje (44 opinie)
- 6 Skąd zamówić potrawy na święta? (52 opinie)
Pizza z dorszem czy łososiem? Smaczne pizze z rybą w Trójmieście
Dla jednych największym kulinarnym szaleństwem jest pizza z ananasem, dla innych ta z... rybą. Okazuje się jednak, że smakoszy, którzy lubią takie połączenie, jest całkiem sporo: jedni wybierają je, bo szukają czegoś nowego, inni po prostu cenią morskie smaki. A jakie pizze z rybą znajdziemy w Trójmieście i za ile?
Najczęściej w menu: pizza z tuńczykiem lub łososiem
Przeglądając karty dań trójmiejskich pizzerii pod kątem ryb, najczęściej można natrafić placki z tuńczykiem lub łososiem. Raczej to nie dziwi, wszak te dwie ryby Polacy chętnie konsumują pod różną postacią. Zwłaszcza łososia, którego serwuje większość restauracji. Natomiast tuńczyk, zazwyczaj z puszki, często wybierany jest jako dodatek do makaronu albo stanowi podstawę rybnych sałatek. Te dwie ryby świetnie też współgrają z różnymi warzywami i sosami, więc możliwości ich podania jest sporo.
Ferrara Cucina Italiana ma swojej ofercie dwie rybne pizze: Tonno (sos pomidorowy, mozzarella, tuńczyk, kapary, czerwona cebula za 39 zł) oraz Salmone (biały sos na bazie śmietany, łosoś, koperek za 42 zł).
- Królową wśród pizz u nas jest pizza z owocami morza lub tuńczykiem. Goście pizzę z łososiem zamawiają z lekką rezerwą, ale potem zawsze słyszymy jedno: to był bardzo dobry wybór! Nasza kompozycja jest na lekkim białym sosie z dużymi płatami łososia, koperkiem i pieprzem. Choć wciąż nie tak często zamawiana, coraz więcej osób się do niej przekonuje - mówi Romina Kucharska z Ferrara Cucina Italiana.

Pizza z tuńczykiem w Jack's Pizza ma już wielu stałych wielbicieli.
- Po statystykach widzimy, że najczęściej zamawiana jest w piątek i niedzielę - mówi pracownik Jack's Pizza.
Oliwa Do Ognia Śródmieście proponuje za 38 zł pizzę Salmone. Znajdziemy na niej sos pomidorowy, wędzonego łososia, mascarpone i koperek. W podobnym kierunku poszła pizzeria Monte Verdi - tu pizza z łososiem za 44 zł bazuje na mozzareli, śmietanie i natce pietruszki. Natomiast Tonno e rucola za 39 zł to ciekawe połączenie sosu pomidorowego, tuńczyka, koziego sera, czerwonej cebuli i rukoli.
W Mące i kawie w Gdyni również rządzi tuńczyk. Pizza Mare to sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, tuńczyk włoski, oliwki toskańskie, czerwona cebula i oregano. Zapłacimy za nią 28 zł.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
A może pizza z... dorszem?
Ci, którzy szukają naprawdę unikalnych smaków, mogą wybrać się do Pizzerii Orłowskiej, która chyba jako jedyna w Trójmieście oferuje pizzę z... wędzonym dorszem (36 zł).
- Dla turystów ta pizza jest sporym zaskoczeniem i zagadką, ale dla lokalnych klientów nie jest czymś aż tak "egzotycznym". W sezonie letnim jest jednym z hitów sprzedażowych - mówi Kacper Maślanka z Pizzerii Orłowskiej. - Skąd pomysł na taką pizzę? To proste! Posiadamy wędzarnię ryb, więc taki rybny składnik po prostu musiał się znaleźć w menu (śmiech).
W tej samej pizzerii znajdziemy również pizzę z anchois, czyli sardelą, niedużą i bardzo tłustą rybą o wyrazistym zapachu i smaku za 38,5 zł.

W sopockim M15 szef kuchni Adrian Gabryszak stworzył pizzę, jakiej nie zjemy nigdzie indziej. To kulinarna wizytówka lokalu oraz Pomorza. Kosztuje 47 zł i uchodzi za specjalność restauracji.
- Stworzyłem pizzę bałtycką, a więc pizzę z dorszem, ponieważ jest to nasza rodzima ryba z Bałtyku. Jest drobno pokrojona, dzięki czemu po dość krótkiej obróbce w piecu w wysokiej temperaturze mięso ryby jest bardzo soczyste i smaczne - opowiada szef kuchni. - Dorszowi towarzyszą takie dodatki, jak czerwona cebula, rozmaryn, który nadaje świetnego aromatu, marynowana cytryna, którą karmelizujemy na patelni z cukrem i późnej marynujemy z oliwie. W ten sposób cytryna nabiera rewelacyjnego aromatu, a pizza świeżości. Placek posypujemy chrupiącymi płatkami prażonych migdałów i serem cheddar, który ma wspaniały smak. Goście, którzy próbują pizzy bałtyckiej, są zachwyceni jej różnorodnością smaków i aromatów. Jestem dumny, że cieszy się dużą popularnością w naszej restauracji.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-01-05 08:12
Ryba to fajny akcent (3)
Ale zawsze powtarzam ze pizze ocenia się przede wszystkim po cieście i sosie a nie po tym co na nią położono.
- 87 8
-
2023-01-05 13:28
(1)
Podobnie jest z kobietami
- 4 5
-
2023-01-05 17:08
Co za genialny dialog, normalnie Woody Allen by się nie powstydził
- 3 1
-
2023-01-05 17:10
Zwłaszcza, że zamiast krewetki tygrysiej albo królewskiej kładzie się "koktajlówki" i małże z puszki.
- 1 0
-
2023-01-05 07:17
(16)
Pizza to jedzenie biedoty. Robiło się po prostu pszenny placek, nakładało to co akurat było i wkładało całość do pieca. Dlatego pizzę można jeść z dowolnymi składnikami. Cała masa popularnych powszechnych potraw wzięłą się z biedy zwykłego ludu. Tak jest na całym świecie.
Dlaczego Francuzi jedli ślimaki czy owoce morze leżące między kamieniami na plaży? Bo byli biedni i nie było ich stać na mięso. Taka jest geneza wielu obecnie "eksluzywnych" i wyszukanych potraw :)- 96 21
-
2023-01-05 07:45
Prawda
- 16 1
-
2023-01-05 07:49
Tyle że nikt nie twierdzi że to "ekskluzywne" i "wyszukane" potrawy...
- 27 3
-
2023-01-05 08:14
Jedzenie biedoty? (6)
Kolego poczytaj dla kogo powstała pierwsza Margarita.
- 5 18
-
2023-01-05 10:10
A teraz sprawdź od kiedy istnieje pizza i kiedy żyła królowa Margeritta (4)
Pomyśl logicznie i dojdź do wniosku, że etymologia tej nazwy nic nie wnosi do tematu, że pizza powstała jako jedzenie biedoty.
- 15 4
-
2023-01-05 10:17
No i nie masz racji (3)
Pizza powstała jako danie dla rodziny królewskiej i tu powinniśmy doszukiwać genezy. Dopiero w późniejszych wiekach zaczęła ona być kojarzona z jedzeniem biednej warstwy społecznej, ale nie zmienia to faktu że twierdzenie iż było to jedzenie biedoty jest błędne, bo korzenie ma zupełnie gdzie indziej.
- 2 12
-
2023-01-05 10:57
Historia pizzy sięga starożytości (2)
Była jedzeniem niższych warstw społecznych. Dopiero późnej dotarła na dwory królewskie. Doczytaj.
- 8 2
-
2023-01-05 11:08
Dokładnie.
Od czasów starożytnych pizza to był tzw "placek na winie", czyli co się nawinie to na placek. Dlatego z racji prostoty był tak popularny wśród biedoty. Natomiast współczesna pizza włoska związana jest z dodaniem w XVIII wieku do tego "placka na winie" sosu z pomidorów, które dopiero co dotarły do Europy z Ameryki.
- 4 1
-
2023-01-05 11:45
Porównywać pizzę do plangutos, to jak porównać pismo do protopisma. Niby podobne, ale jednak to nie to samo. Pierwsza klasyczna pizza czyli ciasto, soso pomidorowy i ser to końcówka XIX wieku.
- 4 1
-
2023-01-05 13:51
Tylko że margarita nie była pierwsza pizzą. Wszyscy znają historię z kolorami flagi i królową. To osobny wątek. Pierwsza była Marinara, bardzo popularna była też i jest do dziś, pizza z ziemniakami, albo pizza z cebulą. Jeden, góra dwa składniki, to była pierwsza pizza, często bez sera.
- 0 0
-
2023-01-05 10:43
Doucz się człowieku, a nie opowiadaj bzdur
- 2 2
-
2023-01-05 12:35
(1)
Gdzie kto twierdzi, że pizza to ekskluzywna potrawa? Chyba tylko dla tych, co mleczaki nazywają restauracjami.
- 4 0
-
2023-01-05 15:06
Albo McDonalda.
- 0 0
-
2023-01-05 13:45
ale czy ktoś twierdzi inaczej? Wiekszość takich narodowych potraw powstała z biedy. Tak samo znane nam pierogi.
- 1 0
-
2023-01-05 14:23
a teraz mało kogo na nią stać, bo kosztuje wiele PONAD 30 zł za cieńki placek z byleczym,
- 5 0
-
2023-01-05 19:04
Podobnie było z fois gras, haggis itp.
- 2 0
-
2023-01-06 12:06
I do tego brzuch po niej rośnie .
Polacy mają swoje fastfoody np. fasolka po bretońsku , flaczki (przygotowane) bigos , pierogi
- 0 0
-
2023-01-05 07:14
Uwielbiam pizzę! (8)
Często próbuję nowych smaków. Z chęcią zjem również taką z ananasem a czasem owocami morza. Nigdy nie zrozumiem tego narzekania, że "to nie pizza" i innych takich. Podobnie jak sernikiem- z rodzynkami, czy bez, co kto lubi.
Ostatnio moją pizzą no1 jest truflowa.
Smacznego wszystkim :)- 42 20
-
2023-01-05 07:45
mhm, truflowa.
2,4-Dithiapentane- 2 6
-
2023-01-05 08:30
to nie pizza !!! (4)
- 5 4
-
2023-01-05 11:27
Pizza gdy powstawała w starożytności (3)
była plackiem na winie, czyli tak jak polska zupa na winie - co się nawinie to na placek, więc gadanie, ze z ananasem to nie pizza jest zbrodnią na pizzy, bo ananas też się czasem gdzieś pod ręką nawinie.
- 7 3
-
2023-01-05 12:25
Nie każdy kawałek ciasta, na który coś się nałoży, to pizza. (2)
W przeciwnym wypadku uznać należy, że pizza istnieje od zawsze oraz była jedzona wszędzie i przez wszystkich. Na świecie bowiem jest mnóstwo potraw, które sprowadzają się do takiej koncepcji jedzenia.
- 3 4
-
2023-01-05 12:49
PIzza była plackiem z dodatkami i istnieje od czasów starożytności. (1)
- 2 6
-
2023-01-05 13:18
Poproszę o źródło informacji, że jakiś starożytny placek z dodatkami był nazywany "pizzą".
- 3 2
-
2023-01-05 10:35
No to jedz (1)
To jedz ale potem się nie zdziw jak będą się na Ciebie krzywo patrzec a Ty zostaniesz sam ze swoimi rybnymi pomysłami. Ja jem salami a więc wszyscy chcą sie ze mną przyjaźnić pozdro i nie załamuj się w samotnosci
- 5 10
-
2023-01-08 14:41
I to jest Twój wkład w życie towarzyskie? "Jem salami!". :D
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.